Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám skazy

  • Česko Indiana Jones a Chrám zkázy (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Archeológ a dobrodruh Indiana Jones (Harrison Ford) našiel pre čínskeho zločinca Laoa (Roy Chiao) relikvie – pozostatky mandžuského cisára Nurhačiho. Lao Che však nedá Indianovi sľúbený diamant, ale pokúsi sa ho otráviť. Indiana utečie s Laovou milenkou Willie (Kate Capshawová) a pri úteku mu pomáha malý Číňan Shorty (Jonathan Ke Quan). Podarí sa im uniknúť z padajúceho lietadla a dôjdu do indickej dedinky, ktorú postihlo nešťastie – maharadža z Pankotu odniesol posvätný kameň, ktorý dedinu chránil. Indiana Jones s Willie a Shortym ide do paláca a zistí, že sa tu konajú kruté obrady sekty Thugov s ľudskými obeťami. V bani pod palácom fárajú deti, odvlečené z dediny, a hľadajú ďalšie Šankrove kamene, ktoré sú tam údajne ukryté. Indiana chce kamene získať, ale chytia ho a donútia vypiť krv bohyne Kálí a stane sa nevedomým otrokom kultu, ktorý sa chystá obetovať Willie... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (797)

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Ono to není tak známý, ale mnozí z vás to asi tuší. Tu scénu jak Indy skáče z letadla s raftovým člunem, protože padáky nejsou tak běžnou výbavou letadel jako raftový čluny, okopíroval Spielberg ode mě !! Já vždycky když někam letím, třeba do Španělska, koupím si letenku na let Praha - Lisabon a nad Španělskem pak vytahuju raftovej člun, poprosím letušku aby mě otevřela dveře a skáču i se člunem do Španělska, k smrti totiž nesnáším pasový kontroly. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Chrám skazy je vynikajúci. A teraz nehovorím o druhom diely (chronologicky vlastne prvom, ale to je fuk, keď to na sériu žiadny dopad nemá a dokopy to nikoho ani nezaujíma), ale hovorím o perfektných kulisách Chrámu skazy. Väčší rozpočet je vidno, efektami sa už toľko nešetrí a to isté platí aj o humore. Zatiaľ čo Dobyvatelia mali vtipne akčné scény, u Chrámu skazy pôsobia viac komediálne na pousmiatie a niekedy kazia atmosféru. Hlavný dôvod prečo tomu tak je, vidím vo vedľajších postavách, ktoré niekedy dokážu pobaviť, ale keď otravná (ale sexi figura) Kate Capsahaw začne vrieskať v pravidelných časových intervaloch aj vám to už nepríde vtipne. Spielberg vám dá síce pocítiť miestami až hororovú atmosféru, no je vidno, že tento krát sa hlavný hrdinovia (Spielberg, Lucas, Ford) pri natáčaní viac bavili. Každopádne okrem fajn dobrodružstva opäť priniesli aj fajn akcie podporené Williamsovou hudbou, šikovným strihom a kamerou. 90% - 5* ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Pro tobě DOKTORE Jonesi, kotě.“ Strašná pecka a môj najobľúbenejší Indiana Jones (a v skutočnosti nie sequel, ale prequel Dobyvateľov stratenej archy). Spielberg si sypal popol na hlavu, že to prehnal s temnotou. Ale mne sa to práveže páčilo. Od detstva patrí k mojím najobľúbenejším žánrom horor a hoci to môže znieť pri filme od Spielberga za 28 miliónov (čo na prvú polovicu 80. rokov nebolo málo) zvláštne, Chrám skazy v podstate (minimálne v niektorých scénach) horor je. Dokonca nechýba vytrhnutie srdca. Ľudského. Zaživa. Holou rukou. Iného človeka. Do toho taká kadencia mŕtvol, šialených krvilačných siekt, kostier, červov, hadov a opičích mozgov (scéna večere je totálny, neskutočný nášup aj po desaťročiach), že som sa miestami nestíhal čudovať, ako ďaleko režisér bol ochotný zájsť. Jasné, občas to má drobný nedostatok (Kraťasove smiešne kopance vo finále, zadná projekcia pri „lyžovaní“, prípadne scéna s gumovým člnom, ktorá je „príliš“ už i na Indiana Jonesa), ale inak šupa, ktorá sa v druhej polovici preklopí v podstate do nonstop akčnej scény. Osobne mám ale o čosi radšej predsa len prvú polovicu, kedy ešte nevieme (spolu s hrdinami), o čo kráča a kedy sa buduje veľmi zlovestná atmosféra ticha pred búrkou. Máme muzikálový úvod z charizmatického, exotického Šanghaja a následne sa plynulo dostávame do Indie, do dedinky, z ktorej miznú deti a vraj s tým súvisí (nádherne opulentný) palác v temnej džungli, ktorý sa údajne nedávno prebudil opäť k životu, no žije tam len zlo a temnota. Práve do epicentra toho mieri sympaťák Ford, zábavná Kate Capshaw (uhrať takúto hysterku chcelo fakt talent) a odzbrojujúci Kraťas v podaní 13-ročného Vientamčana Jonathana Ke Quana, po ktorom sa bohužiaľ následne zľahla zem (rok po Indym mal v hre spielbergovských Rošťákov a tým to haslo). Spomenúť určite musím Amrisha Puriho (neskôr výborná rola vo výborných Lovcoch levov s Douglasom). Hustá džungľa, vystrašení domorodci, mýty, legendy, staré hrôzostrašné historky, krvilačné netopiere veľké ako bocian a hustnúca atmosféra. Film je napriek ponurej atmosfére zábavný a to vďaka vtipným postavám, originálnym scénam ("chobot") a zábavným hláškam a chytľavým dialógom ("Šokuje vás to?" - "V žiadnom prípade. Som vedec."). Film zarobil viac ako 330 miliónov na celom svete, čo bol samozrejme ohromujúci úspech, na strane druhej to bolo menej ako Dobyvatelia stratenej archy (takmer 390 pri 18-miliónovom rozpočte) a Posledná krížová výprava (cca 475 pri 48-miliónovom rozpočte). Cameo Webera (na letisku) dostal Dan Aykroyd z Krotiteľov duchov. ()

Tosim 

všetky recenzie používateľa

Tehdy jsem šel s kamarádem na Tarzana...film se nedostavil a tak hodné boskovické kino opatřilo náhradní program...TOHLE! Zaplaťpánbu. Moje první setkání se Stevenem Spielbergem a už takhle silné. Indy vs. bojovníci s velkými turbany mě rozesmáli, vyrvané srdce zase vyděsilo, prostě dokonalá zábava! ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Opět za pět. Akorát zcela (ale opravdu ZCELA) jiných pět než v případě Dobyvatelů či Výpravy. Ani se Spielbergovi moc nedivím, že Chrám nemá tak rád jako ty zbylé příspěvky do série. Skoro bych řekl, že i to je důvod proč dvojka nemá kouzlo jedničky či trojky. Hlavní problém je ale ve scénáři. Pro samou akci nezbylo místo na děj a gradaci. Film samotný je tak sice o třídu horší než honba za grálem či archou, ale těm by ostatně stejně slušelo hvězdiček rovnou šest. Chybí tu pořádní záporáci, Capshaw Fordovi nestíhá sekundovat, artefakt také není nijak extra zajímavý a hlavně je to až moc velká akční jízda, bez některých klasických Jonesových propriet. Na druhou stranu je to vtipné (zase), úžasně natočené (zase), neskutečně oddychové a hlavně je tu Ford. On by v roli Indyho utáhl snad i sedmihodinový záběr jak popíjí krabicové víno na Hlaváku. Natožpak film kde je dobře pohoštěn na jedné specifické večeři, a ve kterém si to hasí v důlním vozíku v jedné z nejslavnějších scén filmového plátna, aby to celé zakončil procházkou po lanovém mostu. Navíc úplně zbožňuji ty narážky na jeho předchozí dobrodružství (Honduras, Madagaskar apod.). No a pak samozřejmě nepřehlédnutelný fakt, že finální pasáž od Indyho přechodu na temnou stranu síly je prostě dokonalá zábava. Jako děcko (on je to stejně celé dost výrazně pojato z perspektivy Kraťase a nikoli té "dospělé" jako zbylé díly série) jsem si těch závěrečných čtyřicet minut jak ze zábavního parku pouštěl stále dokola. A ehm... I dnes to čas od času dělám. ()

Galéria (209)

Zaujímavosti (106)

  • Letadlo na začátku filmu po nárazu do svahu okamžitě exploduje, přestože mu zcela došlo palivo. (Hans.)
  • Slovo "shit" se v každém díle Indiana Jonese objeví přesně jednou. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (viac)

Reklama

Reklama