Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám skazy

  • Česko Indiana Jones a Chrám zkázy (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Archeológ a dobrodruh Indiana Jones (Harrison Ford) našiel pre čínskeho zločinca Laoa (Roy Chiao) relikvie – pozostatky mandžuského cisára Nurhačiho. Lao Che však nedá Indianovi sľúbený diamant, ale pokúsi sa ho otráviť. Indiana utečie s Laovou milenkou Willie (Kate Capshawová) a pri úteku mu pomáha malý Číňan Shorty (Jonathan Ke Quan). Podarí sa im uniknúť z padajúceho lietadla a dôjdu do indickej dedinky, ktorú postihlo nešťastie – maharadža z Pankotu odniesol posvätný kameň, ktorý dedinu chránil. Indiana Jones s Willie a Shortym ide do paláca a zistí, že sa tu konajú kruté obrady sekty Thugov s ľudskými obeťami. V bani pod palácom fárajú deti, odvlečené z dediny, a hľadajú ďalšie Šankrove kamene, ktoré sú tam údajne ukryté. Indiana chce kamene získať, ale chytia ho a donútia vypiť krv bohyne Kálí a stane sa nevedomým otrokom kultu, ktorý sa chystá obetovať Willie... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (797)

Matty 

všetky recenzie používateľa

Takřka hororové ladění a opatrné nakládání se závažnými tématy (dětské utrpení) po zkušenostech s jedničkou odrazuje, ale kdo obojí akceptuje, nedostane příležitost se nudit. Co do počtu dechberoucích diváckých atrakcí jde navíc o jeden z nejbohatších dílů (důlní vozíky!). 90% Zajímavé komentáře: kiddo, Decker, Jinny ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Pro tobě DOKTORE Jonesi, kotě.“ Strašná pecka a môj najobľúbenejší Indiana Jones (a v skutočnosti nie sequel, ale prequel Dobyvateľov stratenej archy). Spielberg si sypal popol na hlavu, že to prehnal s temnotou. Ale mne sa to práveže páčilo. Od detstva patrí k mojím najobľúbenejším žánrom horor a hoci to môže znieť pri filme od Spielberga za 28 miliónov (čo na prvú polovicu 80. rokov nebolo málo) zvláštne, Chrám skazy v podstate (minimálne v niektorých scénach) horor je. Dokonca nechýba vytrhnutie srdca. Ľudského. Zaživa. Holou rukou. Iného človeka. Do toho taká kadencia mŕtvol, šialených krvilačných siekt, kostier, červov, hadov a opičích mozgov (scéna večere je totálny, neskutočný nášup aj po desaťročiach), že som sa miestami nestíhal čudovať, ako ďaleko režisér bol ochotný zájsť. Jasné, občas to má drobný nedostatok (Kraťasove smiešne kopance vo finále, zadná projekcia pri „lyžovaní“, prípadne scéna s gumovým člnom, ktorá je „príliš“ už i na Indiana Jonesa), ale inak šupa, ktorá sa v druhej polovici preklopí v podstate do nonstop akčnej scény. Osobne mám ale o čosi radšej predsa len prvú polovicu, kedy ešte nevieme (spolu s hrdinami), o čo kráča a kedy sa buduje veľmi zlovestná atmosféra ticha pred búrkou. Máme muzikálový úvod z charizmatického, exotického Šanghaja a následne sa plynulo dostávame do Indie, do dedinky, z ktorej miznú deti a vraj s tým súvisí (nádherne opulentný) palác v temnej džungli, ktorý sa údajne nedávno prebudil opäť k životu, no žije tam len zlo a temnota. Práve do epicentra toho mieri sympaťák Ford, zábavná Kate Capshaw (uhrať takúto hysterku chcelo fakt talent) a odzbrojujúci Kraťas v podaní 13-ročného Vientamčana Jonathana Ke Quana, po ktorom sa bohužiaľ následne zľahla zem (rok po Indym mal v hre spielbergovských Rošťákov a tým to haslo). Spomenúť určite musím Amrisha Puriho (neskôr výborná rola vo výborných Lovcoch levov s Douglasom). Hustá džungľa, vystrašení domorodci, mýty, legendy, staré hrôzostrašné historky, krvilačné netopiere veľké ako bocian a hustnúca atmosféra. Film je napriek ponurej atmosfére zábavný a to vďaka vtipným postavám, originálnym scénam ("chobot") a zábavným hláškam a chytľavým dialógom ("Šokuje vás to?" - "V žiadnom prípade. Som vedec."). Film zarobil viac ako 330 miliónov na celom svete, čo bol samozrejme ohromujúci úspech, na strane druhej to bolo menej ako Dobyvatelia stratenej archy (takmer 390 pri 18-miliónovom rozpočte) a Posledná krížová výprava (cca 475 pri 48-miliónovom rozpočte). Cameo Webera (na letisku) dostal Dan Aykroyd z Krotiteľov duchov. ()

Reklama

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Temnota a zase temnota. Druhý díl je někdy zbytečně peskován, přitom není určitě o nic horší než Dobyvatelé. Tvůrci se nebáli ještě většího napětí a tak pro některé scénky jako například klesající strop nebo souboj na pásovém dopravníku jsou zapotřebí opravdu silné nervy. Zajímavostí určitě je, že zatímco v prvním díle jsme si při zvýšené pozornosti mohli všimnout hieroglifu na kterém jsou vyobrazeni C -3PO a R2-D2, tady je na začátku filmu klub Obi Wan. 90% ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Velká láska z dětství, pro kterou mi v pokročilejším věku (přes 20 let) zůstala pouze slabost, když jsem si uvědomila, že je miláček hrozně infantilní, uječený a má sklon nejdříve jednat - na přemýšlení mu jaksi nezbývá čas. Ale co, pro návrat do lehce předpubertálního věku není lepší způsob, než se na gauči přitulit právě k tomuhle celuloidovému mazlíkovi;-). Nemůžu jít pod 80%, to se dětským láskám nedělá! ()

DaliX 

všetky recenzie používateľa

Najtemnejší a dalo by sa povedať aj najakčnejší diel pôvodnej trilógie. Indiana Jones je tentoraz na návšteve v Číne, kde chce uzavrieť výmenný obchod s bohatým Laom ale bohužiaľ je nútený nakoniec utiecť aj spolu so speváčkou Wilie Scottovou a Kraťasom, malým chlapcov, ktorého Indy náhodou spoznal. Naši hrdinovia utečú nakoniec lietadlom, ktoré nechajú Laovi piloti naschvál spadnúť a Indy a jeho priatelia nakoniec stroskotajú v Indii. A tu stretávajú mierumilovných domorodcov, ktorí potrebujú ich pomoc, pretože ich považujú za "vyvoleních". Indy sa teda vydáva aj spolu s Willie a Kraťasom do paláca v Pankoku. Ešte ale netušia aké nebezpečenstvo ich čaká. Palác je dokonalou zástierkou a skrýšou Sekty Sagú, ktorý vyznávajú Káli, Bohyňu smrti a obetúvajú pre ňu ľudí. Indy musí nájsť Šankarový kameň, ktorý ukradli z dedinky domorodcov a zároveň uniesli ich deti, ktoré nútia pracovať hlboko v baniach. Tento diel sa rovnako vydaril ako aj ostatné. Akcie je tu takmer neustále, napätia taktiež, všade prítomný humor(hlavne výdatná hostina nemá chybu) a naozaj výborné vizuálne efekty. A netreba zabudnúť na naháňačku na jaskynných vozíkoch alebo záverečné finále, kde Indiana Jones presekne povrazový most. Aj keď je Chrám skazy možno najmenej obľúbený z pôvodnej trilógie, stále je to výborný film, ktorý je na rovnakej vysokej úrovni ako aj jeho predchodcovia. ()

Galéria (209)

Zaujímavosti (106)

  • Scéna, v níž Indy (Harrison Ford) zneškodní dvě stráže a se šavlí se odvážně vrhá kupředu, ale poté se zarazí a začne utíkat na druhou stranu před mnohem větším množstvím stráží, odkazuje na podobnou scénu ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), kde Han Solo (rovněž Harrison Ford) ve Hvězdě smrti stejným způsobem vběhne před skupinu imperiálních vojáků, před kterými se dá posléze na útěk. (Camulator)
  • Když po Indym (Harrison Ford) střílejí na mostě šípy, tak v prvním záběru se dva šípy trefí do mostu po jeho boku. V dalším záběru se šípy objeví nad jeho hlavou. Později tam žádné šípy nejsou. (johnnymay)

Súvisiace novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (viac)

Reklama

Reklama