Reklama

Reklama

The Twilight Zone

(seriál)
  • USA Twilight Zone
Mysteriózny / Sci-Fi / Horor / Thriller / Fantasy / Dráma
USA, (1959–1964), 74 h 32 min (Minutáž: 25–52 min)

Tvorcovia:

Rod Serling

Réžia:

John Brahm, Douglas Heyes, Buzz Kulik, Lamont Johnson, Richard L. Bare (viac)

Predloha:

Lucille Fletcher (rozhlasová hra), Richard Matheson (poviedka) (viac)

Hrajú:

Rod Serling (rozprávač), Robert McCord, Jay Overholts, James Turley, Vaughn Taylor, David Armstrong, Jack Klugman, Burgess Meredith, John Anderson (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(156)

Obsahy(1)

Zóna soumraku je místo, které existuje v každém okamžiku, prostoru nebo mysli, ale vždy, když to nejméně očekáváte. Když se ocitnete v této oblasti neomezených možností, buďte opatrní, co říkáte nebo děláte. Správná rozhodnutí vám mohou pomoci najít cestu zpět, někdy s větším štěstím a bohatstvím. Špatná rozhodnutí často vedou k šílenství a smrti nebo věčnosti uvězněné v této dimenzi. Obyčejní lidé se ocitají v mimořádně ohromujících situacích, které se každý snaží pozoruhodným způsobem vyřešit. (Shr1nK)

(viac)

Recenzie používateľa Reverse01 k tomuto seriálu (5)

Season 1 (1959) (S01) 

Po dlhom čase konečne dopozeraných všetkých 36 epizód z prvej série. Seriál Twilight Zone je naozaj klenot, nápadité príbehy, skvelé herecké výkony, nadčasová kamera a dobrá atmosféra. Minutáž jednotlivých častí je rozumná, akurát na šokujúcu pointu, ktorú nám seriál v každej epizóde dobre schoval. Každý kto ešte pochybuje o tom že tento seriál nedosiahne potrebných kvalít, už len kvôli tomu že je to z roku 1959, ste na veľkom omyle. Aj po toľkých rokoch som si prvú sériu užil, a niektoré časti vyrážali dych. Medzi najobľúbenejšie epizódy z prvej série (S01) by som zaradil: E02 One for the Angels - epizóda ktorá pohladí na duši, E06 Escape Clause - kde sme videli ako vyzerá karma, E11 And When the Sky Was Opened - pocit, ktorý mal každý z nás minimálne raz, E12 What You Need - človek, ktorý vám dá čo potrebujete, otázka je, čo potrebuje on? E16 The Hitch-Hiker - tu po celý čas neviete čomu môžete veriť, ale ste predsa v Zóne súmrakov, E22 The Monsters are Due on Maple Street - skvelá časť, ktorá je vo svojej podstate vždy aktuálnou, zobrazenie davového šialenstva, E23 A World of Difference - kamery, svetlá a akcia, E26 Execution - v tejto epizóde sme zistili že spravodlivosť si svoju cestu vždy nájde, E29 Nightmare as a Child - skvelá hororová atmosféra a herecké výkony, E30 A Stop at Willoughby - hlavný hrdina rovnako ako každý z nás, má dosť tohto chaotického sveta, jeho posledná stanica je Willoughby, E34 The After Hours - neodhaliteľná pointa ako mnoho ďalších v Zóne súmrakov 90% ()

A World of Difference (1960) (S01E23) 

Ďalšia skvelá epizóda o človeku, ktorý sa dostal mimo svoju realitu. Rovnako aj jedna z mnohých epizód, ktoré slúžili na inšpiráciu pre filmové spracovanie, v tomto prípade je film Truman Show istý. Zaslúžených 90% ()

Nightmare as a Child (1960) (S01E29) 

Tento diel síce nemal takú prekvapivú pointu ako tie predošlé, mal však skvelú hororovú atmosféru. Neviem čím to je, možno tými dvoma pivami, ktoré som si dal pred touto epizódou ale jeden scare ma kvalitne vystrašil, až so mnou trhlo. Určite nie som jediný, ktorého desia malé spievajúce deti. Zóna súmrakov sa už častejšie odohráva v interiéry, čo mi na jednu stranu vadí. V interiéry sa kamera nedokáže dostatočne predviesť, čo je škoda, keďže v tomto seriály sa nájdu epizódy, ktoré majú špičkovú kameru. Rovnako aj Shepperd Strudwick bol dostatočne odstrašujúci. 90% ()

Season 2 (1960) (S02) 

Druhá séria seriálu Twilight Zone bola veľmi rozmanitá. Pre porovnanie s prvou sériou, ktorá bola viac menej konzistentná, bola tá druhá podstatne slabšia. Aj z toho dôvodu dostávali niektoré epizódy plný počet a niektoré slabú 1*. V zóne súmrakov to však stále funguje, vôňa tajomna sa nevytratila a rovnako nás seriál ďalej prekvapuje príbehmi, ale aj filmárskymi inováciami. Opäť, ako pri prvej sérií by som vypísal zo S02, epizódy, ktoré stoja za pozretie: E06 Eye of the Beholder - príbeh, ktorý si buduje tajomno a atmosféru až na šokujúci koniec, E17 Twenty-Two - dôkaz, že tento seriál je studnica inšpirácií pre neskoršie filmové spracovania, E25 The Silence - každý z nás pozná človeka, ktorý toho narozpráva aj za troch. V zóne súmrakov sa to však nevypláca, E26 Shadow Play - sny v tomto seriály nie sú žiadnym prekvapením a ide skôr o variácie príbehov z prvej série. Kto by však povedal, že práve tu nájdem jeden z najlepších dielov celej druhej série. Ku koncu by som zhodnotil, že druhá séria má svoje chyby, preto sa obávam čo prinesie tá tretia a či sa tam nájdu nové originálne nápady 80% ()

Season 3 (1961) (S03) 

Tretia séria televízneho seriálu The Twilight Zone bola o niečo lepšia ako tá druhá. Za najväčším problémom druhej série vidím absenciu nových nápadov a niektoré epizódy si boli dosť podobné. Tretia séria sa scenáristicky prekopala a všetky moje obavy odvrátila originálnymi nápadmi. Súdiac podľa hodnotení jednotlivých epizód to pekne vychádza, keďže tu bolo viac 5 hviezdičkových častí. Ako už u mňa býva zvykom, vyberám top epizódy tretej série (S03), ktoré ma zaujali svojou atmosférou a nečakanou pointou: E04 The Passersby - Fidel Castro v Zóne súmrakov aneb čo keď diktátor vidí svojich nepriateľov na každom rohu. V tomto prípade sa jednalo aj o skvelý herecký výkon hlavnej postavy. E08 It's a Good Life - V súčasnosti už ikonická epizóda tohto seriálu, v ktorej objavíte dieťa, ktoré vie čítať ľudom negatívne myšlienky. Ako dlho sa dá takto žiť a predstierať pozitivitu? E12 The Jungle - Epizóda v ktorej hlavný hrdina musí bojovať zo sebou samým. Zničenie čarovných suvenírov z Afriky má svoje následky a príroda si ho nájde. E13 Once Upon a Time - Pre mňa óda na radosť - hlavnej úlohe sa chopil legendárny Buster Keaton a tvorcovia mu ponechali prostredie, v ktorom bol taký ikonický. E14 Five Characters in Search of an Exit - V poradí tretia 5* časť? Je to tak, v tomto príbehu ste stratení presne ako hlavné postavy, nie je vám známe prostredie ani čo sa bude diať a tak vám koniec opäť vyrazí dych. E16 Nothing in the Dark - Musím ju sem zaradiť a rovnako jej nemôžem ubrať na hodnotní, keďže som smrti zas a znova naletel. E33 The Dummy - Povedal by som že najviac strašidelná a mysteriózna epizóda celej tretej série. Na záver by som tretiu sériu zhodnotil ako nový nádych, ktorý seriál udržiava na vysokej hranici kvalitných nápadov 85% ()

Súvisiace novinky

Huliči, DiCaprio a Nottingham

Huliči, DiCaprio a Nottingham

29.07.2008

V dnešní vydatnější novinkové náloži potřetí zahulíme a uvidíme, co připravuje Leonardo DiCaprio a jak to vlastně vypadá se Scottovým Nottinghamem. Jednička stála 9 milionů a vydělala 23, dvojka si… (viac)

Reklama

Reklama