Reklama

Reklama

Perzský vládca Šaraman kedysi prijal do rodiny k svojim dvom synom aj chudobnú sirotu Dastana a vychoval ho ako vlastného. Armáda kráľovského mesta Nasaf sa pod vedením vezíra Nizama a troch kráľovských synov vydáva na výpravu proti posvätnému mestu Alamut, ktorému vládne tajomná princezná Tamina. Po dobytí mesta sa bezstarostný a nezodpovedný Dastan stane obeťou sprisahania a obvinia ho z vraždy. Dastanovi sa podarí ujsť a jediným východiskom je spojiť sa so záhadnou Taminou, ktorá chce späť to, čo neurodzený princ v porobenom meste vzal – posvätnú prastarú dýku, ktorej prostredníctvom je možné vypustiť Piesky času, ktoré dokážu obrátiť tok času a svojmu držiteľovi umožní ovládnuť svet, pretože môže meniť budúcnosť. Dastan netuší, že o poklad usiluje aj zákerný brat jeho adoptívneho otca. V snahe očistiť sa zistí, ako sa veci majú, a postará sa o to, aby kúzlo nemohlo byť zneužité. Kým sa tak stane, musí vybojovať množstvo bitiek a súbojov a dokázať, že je veľkým mužom, ktorý sa rozhoduje srdcom... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (47)

  • Jake Gyllenhaal (Dastan) sa počas príprav naučil parkour a veľa scén natočil bez pomoci kaskadérov. (Barbuchta)
  • Práva na film získala produkčná spoločnosť Jerry Bruckheimer Films už v marci 2004. (Greenpeacak)
  • Kvôli filmu sa Jake Gyllenhaal (Dastan) naučil bojovým umeniam, šermu i jazde na koni a počas viac ako 100 dní trvajúceho tréningu nabral značný objem svalstva. (Greenpeacak)
  • Film obsahuje zhruba 1 200 záberov s vizuálnymi efektami, hlavne kvôli spomaleným záberom útočiacej kobry, návratom času a púštnej búrke. (Greenpeacak)
  • Celému štábu počas natáčania scén na púšti hrozilo nebezpečenstvo vo forme jedovatých tvorov obývajúcich pieskové duny. Túto hrozbu vyriešili varovnými tabuľami na pľaci: "POZOR!!! V OKOLÍ KAMEŇOV MOŽNO NÁJSŤ HADY A ŠKORPIÓNY! BUĎTE OPATRNÍ!" Hlavných predstaviteľov ochraňoval domáci Maročan, ktorý pred nakrúcaním vždy vyčistil pľac a v prípade, že niečo našiel, hady a škorpióny, uložil to do sklenenej nádoby. Na konci natáčacieho dňa bola táto nádoba vždy po okraj plná. (Greenpeacak)
  • Pre film bolo vyrobených približne 7 000 tisíc kostýmov a niektoré z nich museli byť zničené predtým, než ich herci vôbec obliekli, aby vyzerali verne. Aby štáb dosiahol tento efekt, šaty sa vkladali do miešačky s cementom a kameňmi, niekedy sa na dokončenie kostýmov používali strúhadlá na syr. (Greenpeacak)
  • Niektorí komparzisti (Maročania), ktorí na pštrosovi nikdy nesedeli, podstúpili dvojtýždňový tréning jazdy na pštrosoch. Kvôli tomu boli pozvaní na natáčanie aj pštrosí odborníci. (Greenpeacak)
  • Mike Newell si musel videohru Prince of Persia: The Sands of Time zahrať, aby zvážil, čo z toho, čo v nej princ dokáže, môže dať na plátno. Bohužial, nevedel ju kvôli náročnosti dohrať sám, takže to museli asistenti urobiť za neho. (igirazor)
  • Na filme spolupracoval aj Jordan Mechner - tvorca pôvodnej videohry "Prince of Persia" z roku 1989 a spolutvorca videohernej trilógie "Prince of Persia: The Sands of Time". (igirazor)
  • Režisér Mike Newell sa nenechal inšpirovať len videohrou "Prince of Persia", ale inšpiráciu hľadal tiež v dielach perzskej literatúry. A to konkrétne v "Shahnamé", jednom z najvýznamnejších diel iránskej literatúry, a príbehoch z "Tisíc a jednej noci". (ecceHOMMO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 90,8 milionu amerických amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 336,4 mil. (NIRO)
  • Jake Gyllenhaal (Dastan) při rozhovoru v roce 2019 řekl, že lituje přijetí své role ve filmu, kterou dle něj měl získat někdo perského původu. (hansel97)
  • Ve filmu je řečeno, že Dýka času bez písku je jen obyčejný nůž, navíc ani ne příliš ostrý. Ve videoherní trilogii je ale tato dýka mimo jiné brána jako klasická zbraň. Ve třetím díle „Prince of Persia: The Two Thrones“ ji princ dokonce používá jako hlavní zbraň místo meče. (HERGImanCZ)
  • Natáčelo se od 22. července 2008 do 17. ledna 2009 v Anglii a Maroku, kde se točilo při teplotě 40°C až 42°C. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. května 2010 v Londýně. (Varan)
  • Ve filmu je řečeno, že dýka dokáže vrátit čas přesně o 60 vteřin. Když ji Dastan (Jake Gyllenhaal) použije poprvé, vrátí čas o 32 vteřin a podruhé je to 23 vteřin. To je dohromady 55 vteřin. Po doplnění písku je dýka použita dvakrát. Dastan s ní vrátí čas o 16 vteřin a Tus (Richard Coyle) o dalších 44 vteřin. Dohromady je to přesně 60 vteřin. (HellFire)
  • V únoru 2008 byla íránská hvězda Golshifteh Farahani spolu s Gemmou Arterton pozvána na kamerové zkoušky do Londýna, kde se měla ucházet o roli Taminy. Na letišti ale byla zatčena a dostala zákaz opustit zemi na šest měsíců, protože hrála ve filmu Ridleyho Scotta Labyrint lží (2008). Roli nakonec získala Gemma Arterton. (HellFire)
  • Podle jednoho z dílů videoherní série, konkrétně „Prince of Persia: The Forgotten sands“, má Princ (Jake Gyllenhaal) jen jednoho bratra, jménem Malik. (Zackk)

Súvisiace novinky

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

22.05.2018

Po Princi z Persie se Jake Gyllenhaal vzdal blockbusterových ambicí a začal hrát v menších filmech. Díky Patrole, Zmizení nebo Slídilovi se z něj však znovu stalo žhavé zboží, po němž touží i drahé… (viac)

Jake Gyllenhaal jako nový Batman?

Jake Gyllenhaal jako nový Batman?

16.11.2017

Možná jste zaznamenali, že si Ben Affleck není úplně jistý svým pokračováním v roli Batmana. V červenci sice na Comic-Conu tvrdil, jak je všechno super, všichni ale předpokládali, že chce jen… (viac)

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

05.06.2016

Herní firma Ubisoft si po vzoru Marvelu založila vlastní filmovou pobočku, v níž hodlá převádět svoje největší značky do celovečerní podoby. Rozjezdem bude letošní Assassin's Creed, jemuž se upsal… (viac)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (viac)

Reklama

Reklama