Reklama

Reklama

Noc živých mŕtvych

  • Česko Noc oživlých mrtvol (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(viac)

Diskusia

Marceloo

Marceloo (hodnotenie, recenzie)

Z pôvodného filmu bolo vystrihnutých takmer 10 minút, počas ktorých sa odohráva najväčšia scéna so Zombie. Na jednom z nedávnych hororových festivalov sa počas Q&A George A. Romero vyjadril, že túto scénu našiel a čoskoro by sa mala dostať na verejnosť.

Krissty

Krissty (hodnotenie, recenzie)

Heroine

Jak může někdo hodnotit film, který ani neviděl? Pak ta tvoje "Slečna Moudrá" zní totálně ironicky.. :)

Heroine

Heroine (hodnotenie, recenzie)

Tuhletu samozvanou klasiku jsem si pustila, deset minut jsem se smála, a potom jsem to vypla, protože mne to nebavilo.

na príspevok reagoval Krissty

woker

woker (hodnotenie, recenzie)

Po pozretí farebnej verzie som si povedal: to je všetko? Asi som čakal niečo viac, z čoho mi vyšli 3 hviezdy a mierne sklamanie. Dojem podstatne napravil remake z 1990., ale tú pravú chuť som si spravil, až vtedy, keď som si pozrel klasickú čiernobielu verziu s titulkami. Takže tomuto kultu som pridal 4. hviezdičku.

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

Nejde o ořez. Obálky filmů z DVD Hit sou hnusný i bez toho modrýho blivajzu na krajích. Navíc ty ksichty lidí nemaj s filmem vůbec nic společnýho. Měl tam být ten klasickej výjev, kterej byl na originálních plakátech a obálkách DVD. Se 4. obálkou vyšel film v Levných knihách a předtím se zobrazovala jako hlavní. Hnusná 2. obálka patří příšerný kolorovaný verzi.

Fenk

Fenk (hodnotenie, recenzie)

...asi to dá velkou práci oříznout nebo je to teď v módě.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnotenie, recenzie)

i na pohladom na rok natacania .. nulova atmosfera uplne amaterske nieco to sa nedalo pozerat

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

sniper18: Podle mě kolorizace film úplně zabyla. Pět hvězdiček a slabší tři, to už je řek bych docela slušnej rozdíl. Když se na tu původní verzi nepodíváš, tak se ale nemáme o čem bavit.

sniper18

sniper18 (hodnotenie, recenzie)

Xeelee: Ved´ to som predsa aj spomínal, že som efekty nečakal. To by som musel byť veľmi naivný, aby som od filmu z roku 1968 očakával množstvo efektov a kvalitnej akcie, ale veľmi ma sklamalo všetko, čo sa od filmu dalo očakávať. Strach od hororu nevyžadujem, ved´ aj tak sa mi ho dostalo v živote len dvakrát, ale rešpekt od záporných postáv už áno a tieto zombie boli úplne bez rešpektu. Ja samozrejme svoj názor nikomu nevnucujem, ale bol som veľmi nemilo prekvapený pri sledovaní tohto filmu, kedže som vedel, že to je veľmi cenený kult a mne to prišlo ako brak. Uznávam, že tá farba mu mohla ubrať, ale určite nie moc.

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

sniper18: Tak to se určitě ještě mrkni na černobílou verzi. Ta kolorovaná naprosto zabíjí atmosféru, na který NotLD stojí. Jaký efekty máš na mysli? Vždyť je tam jen trocha nijak nerušícího gore a nic víc není potřeba. IMHO sou výkony herců přesvědčivý a postavy maj uvěřitelnou a propracovanou psychologii. Příběh ti zřejmě přišel nudnej právě díky tomu, že je především dost psychologickej a tys viděl špatnou verzi. Nebo možná jen od hororu vyžaduješ spoustu akce a speciálních efektů a komornější atmosférický snímky nedokážeš skousnout. Když potkáš pár zombie na otevřenym prostranství, tak se jich nemáš bát. Máš se bát toho, že jich je moc a že se dostaneš do úzkých někde kde se schováváš (jako v NotLD) nebo že umřeš když přestaneš dávat pozor.

sniper18

sniper18 (hodnotenie, recenzie)

Xeelee: Nie, videl som len farebnú verziu. Ale ani čiernobiela verzia nemôže zakryť väčšinu mnou spomínaných nedostatkov.

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

Tak koukám, že někdo ty názvy prohodil a hodil sem obal DVD z LK, na kterym je obrázek z originálního plakátu. Paráda :-)sniper18: A viděls původní černobílou verzi (*****)? Kolorovaný stojej za hovno (slabší ***).

sniper18

sniper18 (hodnotenie, recenzie)

Noc oživlých mŕtvol patrí medzi filmy, pri ktorých skutočne nechápem, ako sa mohli stať kultmi, ved´ je tu všetko zle. Samozrejme chápem, že kvôli starobe filmu nemôže mať napríklad kvalitné efekty, ale príbeh je aj napriek krátkej dĺžke neskutočne nudný, herci sú prinajlepšom otrasní, zombie nevyvolávajú vôbec žiadny rešpekt a to je teda veľmi veľký problém, napätie žiadne, atmosféra tu síce je, ale mne vôbec nesadla. Jedine tu môžem pochváliť celkom zaujímavý záver a nie najhorší začiatok, ale inak nič. Kvôli starobe filmu a z úcty, že sa jedná o prvý známejší zombie horor tie 2 hviezdy odo mňa má, ale viac v žiadnom prípade.

anderson

anderson (hodnotenie, recenzie)

Presne tak, lebo premiera bola na VHS od HCE v roku 1992. A ten nazov som pridal ja. Takze ak tu zasa niekto zacne pindat tak uz ma vazne vytoci. :-) Pre dokazy odporucam prelistovat FILMOVE PREHLEDY z roku 1992.

panjosef

panjosef (hodnotenie, recenzie)

Xeelee: Pokud si to dobře pamatuju, tak pod názvem Noc žijících mrtvých film vyšel v první polovině devadesátých let u nás na VHS.

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

Skalním fans doporučuju DVD koupit, ale je to oproti černobílé verzi strašnej shit :-X Atmosféra Noci bohužel odkráčela tam kam se neodkazuje a u mě to je místo černobílých 100 % poctivých 70. BTW obálka se zelenočernou digitální animací a zeleným chrchlem z nosu je příšerná a popis na zadní straně taky nic moc. Potisk disku byl ale vybraný moc dobře. Nechápu proč ho nedali i na obal.

caligari

caligari (hodnotenie, recenzie)

Dlouho jsem váhal se zakoupením nové kolorované verze, ale zvědavost zvítězila a nelituji, velmi zajímavá látka ke studiu, skalním fans kohoto KULTU vřele doporučuji...

Xeelee

Xeelee (hodnotenie, recenzie)

Dneska jsem na kolorovanou verzi narazil a než jsem se podíval blíž na obal, tak jsem na to čuměl jak puk. Tenhle film už jednou mám z Levných knih. Dost dobře nechápu, jak si může film zachovat tu hustou depresivní atmosféru v barvě. Podle mě to bude tragédie, ale jako velkej Romerův fanoušek jsem si novou verzi koupil. Původní černobílá Noc je podle mě jeden z nejděsivějších hororů vůbec s atmosférou, že by se dala krájet. Prostě kultovní film, kterej zásadně ovlivnil tvůrce hororů. První zombiárma (když nepočítám starší zombie z voodoo filmů), promakaná psychologie postav a Romero se nejen na svou dobu odvážně vykašlal na pár zažitých postupů. Kolik znáte filmů, kde je hlavní hrdina černoch a sekunduje mu hysterická ženská v šoku? No a ten závěr…

AVGNERD

AVGNERD (hodnotenie, recenzie)

Jednoznačne môj najobľúbenejší film od jedného z mojich najobľúbenejších režisérov (škoda, že s jeho tvorbou v 80-tych rokoch a vyššie sa absolútne nestotožňujem) v ktorom obdivujem ako prirovnal nekoordinované správanie sa bežných ľudí v napätých situácia práve k bežnému správaniu sa jeho vytvorených nemŕtvych... Čierno-biely obraz samozrejme iba zlepšuje atmosféru filmu a hudba ma tiež zaujala... Osobne mi je celkom sympatické, že ako hlavného hrdinu zvolil Romero černocha... Záver filmu ma taktiež prekvapil, nečakal som síce happyend ale ani toto nie... Moje hodnotenie je päť hviezdičiek ale napriek tomu si myslím, že nefanúšikom hororov a starších filmov tento snímok asi moc nesadne resp. si ho až tak precítene neužijú ako my ostatní... No a na záver chcem iba dodať teraz už legendárnu vetu z toho skvelého filmu: "They're comin' to get you, Barbara." :D

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnotenie, recenzie)

lilusha:
K tomu tvojmu prvému príspevku tu na diskusii. Je samozrejme jasné, že film sa nemôže páčiť všetkým, dokážem kľudne akceptovať aj ľudí, ktorí na film proste kydajú, ale čo sa mi trocha nezdalo bol práve ten nádych toho príspevku. “Ved uz to niekto napiste, atď…” – vyznieva, ako keby to bol všeobecne známy dojem o priemernosti filmu, čo sa mi moc nezdá. To je celé.

Prvé Btw - To, že mienku si dokážeš vytvoriť aj sama bez CSFD a iných je super. Ja tak postupujem skoro vždy. Nepoznám vopred hodnotenia a v tomto prípade to nebolo inak. A až potom som sem prišiel s vlastným názorom (t.j.5*).
Druhé Btw - Ja osobne by som sa aj po prečítaní cudzích komentárov predsa len zdržal ich interpretácie (nemyslené na môj komentár).

A aby som odpovedal na čo najviac otázok tak:
- Komentáre som čítal, (nie všetky).
- K môjmu hodnoteniu – Je mi jedno, či je to Romero, Spielberg alebo Jesus, (predsa meno, históriu a iné tu nehodnotíme). Kľudne aj najväčšej klasike dokážem dať odpad, veď čo. Tteda tých 5* u Night vyjadruje IBA kvalitu filmu v mojich očiach.
Čo sa filmu údajne vytýka - Rozhodne by som nesúhlasil, že začiatok je nudný, alebo že herci hrajú ako pomocní, práve naopak. Začiatok je strhujúci, bez vaty, idúci tvrdo za svojim cieľom surovo vydesiť diváka bez nejakých zbytočných vysvetľovačiek. A to ma tak, hneď už v úvode uchvátilo a nepustilo. Od prvých minúť som sa viezol na jednej strhujúcej a dych berúcej vlne, ktorá proste mlela a mlela kvalitu. Ako keby si chcela môžem sa rozpísať hlbšie, ale zatiaľ to seknem, už aj tak je to fakt že dlhý príspevok. (Inak blondínka super, a asi týždeň sa mi o nej asi tiež snívalo, ale asi inak ako tebe, zombici nevtipní).

A záverom – Zdôrazňujem je mi jedno ako film pôsobí na ostatných, ani im to neberiem a nesnažím sa im to vyvracať (som “openmind“ povaha), len som z toho tvojo príspevku vycítil istú dávku, no ehm tej veľkohubosti (čo nie je urážka v tomto ani v predchádzajúcom prípade). Mal som z neho dojem (teraz to dosť zveličím), že som ovplyvniteľné hovado, ktorému stačí známe meno a hneď šup 5*.

lilusha

lilusha (hodnotenie, recenzie)

OMG, ty si vobec cital komentare? Takmer z kazdeho citit ako vsetci vedia ze je to proste Romero a zombie movie, ale kazdy vidi aj chyby. Napr. "Začátek poměrně nudný, pak se to rozjede a na konci je už napětí na maximum... No ja vim, ze se jedna o jeden ze zakladnich filmu zanru, ale ze by to byla takova parada, to teda rict nemuzu." A napriek tomu mu dali 3-4 hviezdy, co je napriemer. Btw mienku o filme si mozem vytvorit aj sama bez toho aby som sa riadila percentami na CSFD. Tak som si dovolila napisat, co si ini myslia, ze za inych okolnosti by take hodnotenie nemal. Dala som si namahu a precitala aj tvoj komentar, ktory sa zuzil na to, ze je to najvacsia klasika (to preto tie hviezdicky ha?), opis deja a konstatovanie, ze je to "vinikajuce". Daj mi vysvetlenie preco ine si mu dal 5 hviezdiciek, napr. kamera, scenar, her. vykony, vyprava, styl, proste cokolvek a mozeme to rozobrat. V opacnom pripade si proste len napisal, ze super, lebo romero a hup dame 5 hviezdiciek. Ja stale tvrdim to co som napisala, je to priemerny film (to "pod" je na vyber pre citatela) a nadpriemerny ho robi historia a Romero (+ par dalsich veci, ale recenziu nemam chut pisat). Nemusi sa ti to pacit, a kludne to povazuj za velkohubost, whatever. To iste sa da napisat aj o tvojom (pre mna nic nehovoriacom) komentari.

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnotenie, recenzie)

lilusha - Zaujímavé. Dole píšeš, že je to (pod)priemerný film a jedine meno Romera z neho robí nadpriemer. A prečo si mu dala potom výborné 4* to neviem, keď už 3 sú slušný nadpriemer.

Pre vysvetlenie tých dementov (aj keď si myslím že to bolo jasné) – “Noc ozivlych mrtvol je (pod)priemerny film, atď…” Napísala si to (nič v zlom) tak veľkohubím štýlom, ktorý ako keby reprezentoval prostý fakt. V súčasnosti má film 86% čo NIE JE priemer. Z toho mi vyplynulo, že o tých 30% navyše sa museli postarať práve už spomínaní dementi (medzi nimi s päť hviezdou svietim aj ja).

lilusha

lilusha (hodnotenie, recenzie)

Kusko - neviem, kde si vydedukoval, ze film hodnotili tak vysoko dementi, ak tak som dement aj ja, kedze ma podla mna 4*, btw.. ten film mal proste stastie, ze sa zrodil ako sa zrodil a za okolnosti ako sa zrodil, pretoze povedzme si uprimne, dal by sa natocit aj lepsie. A keby nevznikol pred 40 rokmi, ale teraz.. no neviem. Ale nevznikol a tak je vsetko v poriadku. Upir z Nosferatu ma vystrasil ovela viac ako romerovi zombici a aky je to stary film a aky vyborny..

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnotenie, recenzie)

lilusha - Pochybujem, že by film hodnotilo až také veľké percento dementov, nadeľujúci vysoké hodnotenie iba preto, že film má proste vysoké hodnotenie a meno.

lilusha

lilusha (hodnotenie, recenzie)

Ved uz to niekto napiste.. Noc ozivlych mrtvol je (pod)priemerny film. Jedine, co z neho robi nadpriemer je, ze je to Romero, ktory dal zaklad pre zombie horor. Nic viac.Keby to tak nebolo, dnes sa hodnotenie nepohybuje v "cervenych cislach" a navyse, po 40tich rokoch, by si asi na neho vela ludi nespomenulo. Co mne osobne vadilo bola priserna kamera, hoci sa snazi o dokumentarny styl. Ciernobielost filmu prospieva. Herecke Nevykony radsej nekomentujem. O tej uskriekanej blondinke sa mi bude snivat aspon tyzden. Este ze existuje tlacitko FWD. Zombici boli, hm, ako to povedat, vtipni. Ze boli pomali mi nevadilo, ale ze premyslali (najprv ta zabijem, potom ta zjem), tak to mi vadilo. Scenar pokulhaval, vadilo mi ze postavy sa tak vzdavali, teda okrem cierneho bojovnika. Naopak, koniec je vyborny a pokial by tu ludia nepisali spoilery v domneni, ze je to cool, tak by si to jeden aj vychutnal. Takze vazeni, necitajte, pozerajte :) Urobte si vlastny nazor.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnotenie, recenzie)

Staré blbé tak akurat na smiech...jak vecsina starich horor ... jak je Demons!

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnotenie, recenzie)

Kosik: ABCD Marta: Zavrieť vás do nejakého schátralého baráku obkoleseného početnou skupinou zombie to na vás treba :-)))) Alebo ako v Scary Movie 2 do toho strašidelného domu. Samozrejme kamerky do sprchy musia byť tiež :D A bol by som potom zvedavý na vaše reakcie heh.

ABCD Marta

ABCD Marta (hodnotenie, recenzie)

Kusko.t2: nereaguje, pokud není a) debil a za b) nemá sklony u agónii, šoku apod....přičemž však nechci říkat, že já jsem jiný ;)

Kusko.t2

Kusko.t2 (hodnotenie, recenzie)

Kosik: No ja som slintal blahom, klasika, a u tej záverečnej scény obzvlášť. Vo vyhrotených a vypätých situáciách človek reaguje trochu inak.

Kosik

Kosik (hodnotenie, recenzie)

No, čekal jsem trochu víc. Začátek nuda, pak se to ale docela rozjede. Nejvíc mě teda naštvala poslední scéna. Slyší venku střílení a jak debil jde k oknu, aniž by třeba zakřičel "Nesřílejte"!

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (viac)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (viac)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (viac)

Reklama

Reklama