Reklama

Reklama

Akty X

(seriál)
  • Česko Akta X (viac)
Trailer
Dráma / Horor / Thriller / Mysteriózny / Sci-Fi / Komédia
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvorcovia:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrajú:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(11) / Epizódy(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (18)

Akty X (1993) 

Rozhodol som sa vrátiť k slávnemu mysterióznemu seriálu s dvojicou špeciálnych agentov FBI, ktorí vyšetrujú množstvo nevysvetliteľných záhad, paranormálnych javov, kde im hroziace riziko zrážky s nebezpečenstvom visí koľkokrát na vlásku. Začínam jednoznačne s prvou sériou, s úvodnými časťami, kde vidím mladú Dana Scully ( Gillian Anderson ) ako prichádza za Foxom Mulderom ( David Duchovny ), aby rozlúskli prípad. CHRIS CARTER vytvára fascinujúci KULT 90 rokov, čo v súčastnosti môže pôsobiť zastaralým dojmom z pretechnizovanej doby plnej internetu a youtube, so všelijakými sociálnymi sieťami, na ktorých visia milióny rôznych užívateľov. Tak, zdá sa, že sledovať The X - Files tejto generácie už nehrozí ? Ja som sa k tomu vrátil po extrémne dlhom čase s pocitom zaujatia, ale aj s pocitom už niečoho, čo dnes nebaví ? Ako stvoriteľ je tu práve Chris, ktorý sa inšpiroval aj aférou Watergate a postavy si písal presne na telo, pričom títo agenti sú rozdielni už na začiatku, kde sa bije VIERA a SKEPTICIZMUS ... Ale aj napriek tomuto všetkému, protiklady sa priťahujú, sú si navzájom nápomocní, jeden potrebuje druhého. Fox je posadnutý mimozemšťanmi a Dana berie do úvahy vedu, ktorou to chce všetko vysvetliť. Sledovať ich pri práci vzbudzuje nemalé očakávania spolu so zaujatím, kde sa zamotajú, ako sa z toho dostanú, s ďalšími sériami ..., ktoré prinášajú kopec otáznikov ? Neviem koľko sérii budem vidieť, povedal by som, že najkvalitnejšie sú prvých päť sezón ... Gillian ako pozerám obrázky z tohoto roku 2014 je stále žhavá a SEXY, herečka, ktorá sa nikdy nepresadila na striebornom plátne, záhadná žena, ktorá si len tak niekoho nepripustí k telu. David je herec, čo zopár krát štekol niekde, kde je ho možnosť vidieť, ale obidvaja sú spájaní najmä k tomuto kultu. Zhruba trištvrte hodina ubehne ako voda, kde napätie sa dá väčšinu krájať so scenárom hrdého TATKA Chrisa Cartera, ktorý má výbornú predstavivosť, aby ďalšie generácie sa mohli stále na to pozerať. Tento seriál beriem hlavne s úsmevom dnes, ale pred 10 - 15 rokmi by som sa tváril inak. Táto doba už len tak nevydesí, vydesí inými zložkami. Uvidím, ako ma budú prípady zaujímať a chcem im dať ešte šancu, aby som videl komplet prvú sériu a potom už budem ako doma, aby som sa s nimi pustil do intenzívneho sledovania nevysvetliteľných záhad a javov. Momentálne sa nachádzam s pozeraním akurát v polovici prvej série, úroveň je extrémne vysoká, baví ma to sledovať, v podstate na čo natrafia, tak to nedokážu s plnou mierou objasniť. Ja som v živote videl jediný seriál od začiatku do konca, a to LOST, možno aj iné, ktoré si nepamätám. Myslím, že The X - Files bude podobný v tomto duchu !!! ()

Návrat (2016) (S10) 

Zbytočný a chabý pokus, vytvoriť niečo, čo by zaujalo - fanúšika tohto kultu, ktorého úroveň, prudko klesá, že sa chytám za hlavu, či je to možné ? A fanúšikovia, radšej zvolia inú alternatívu, ktorá spočíva v tom, vrátiť sa k trebárs, prvej sérii, kde sa môžu pokojne pridať, druhá, tretia... maximálne po koniec 6. série ! ()

Môj boj (2016) (S10E01) 

S úvodným pilotom, s ohľadom návratu - kultu, The X - Files, nie som dvakrát nadšený, je to prešpikované množstvami konšpirácii, zostarnutý - Fox Mulder, čiže David Duchovny, už nie je, čo býval, na mysli mám - zápal a nadšenie po veci, starnutie sa na ňom extrémne podpísalo, Dana Scully, čiže Gillian Anderson, nemá ani, čo zatiaľ hrať. Pilotný diel, sa točí, okolo havárie U.F.O. v Roswelli - Nové Mexiko - júl -1947. , a to v digitálnych efektoch, ktoré bijú do očí, ďalej - ex - agentov, kontaktuje - fanatický moderátor do konšpiračných teórii, menom Tad O'Malley a vystrašená, mladá dievčina - Sveta, ktorú unášajú mimozemšťania, tak Scully, skonštatovala, že hm... , nie som sama ! Chris Carter, sa pokúša - dvakrát vkročiť do tej istej rieky, bohužiaľ, pochybujem, že sa mu to podarilo, má slabšiu réžiu, lepšie píše, a tak, to nejde dokopy. Seriálu, minisérii, dám samozrejme šancu, úvod, je zatiaľ, slabo vťahujúci a atraktívny, po 14. rokoch, to už nie je - ono ! Budem rád, ak sa ďalšie epizódy - vylepšia, lebo prvých - 5. sezón, možno aj 6. , obdivujem, som fanúšikom seriálu od roku 1993, do rokov 98 / 99, potom to už išlo dole vodou. Carter, je borec, no trochu sa obávam, že staré - dobré časy, jednoducho skončili... ? ()

Mutácia zakladateľa (2016) (S10E02) 

Bádať určitý progress s takmer nostalgickým pocitom, a la - 90. roky. Konečne vidieť zápal po vyšetrovaní, ktoré nakoniec vymizne do prázdna, lebo zložky aktov - x , sú nevyspytateľné, najsilnejšie zábery v tomto dieli, sú jednoznačne na klinike s deťmi, ktoré majú rôzne syndrómy, mutácie, ktoré z nich, urobili príšery. Gillian je extrémne sexy, bola i pred 20. rokmi, keď začínala, je i dnes v súčasnosti, a to ma k tejto minisérii - najviac priťahuje, ak sa k tomu pridajú bizarné príhody, tak cítim v kostiach, že ten návrat, za to jednosmerne stál ! A ak bude úspech, tak sa vráti - úvodná zvučka - Marka Snowa, ale najmä - Scully s Mulderom, lebo vidím veľký potenciál na skvelý comeback. ()

Mulder a Scullyová stretávajú monštrum (2016) (S10E03) 

Všimnite si v scéne, na cintoríne, meno - KIM MANNERS, na pomníku, to bol reálne jestvujúci človek, ktorý spolupracoval na tomto seriáli - The X - Files, bližšie by som definoval tak, že bol režisérom jednotlivých epizód, ktorých režíroval - neúrekom, až 52. , v rokoch 1995 - 2002 ! Rekord ! A to je vážení - milí, jediné + , na tejto divnej časti ! Vzdali mu HOLD ! Pekné od nich. Inak som sa počas tých 45. minút, niekoľko krát chytal za hlavu, či sa mi to náhodou, nesníva. Pevne verím, že nabudúce, sa polepšia, lebo by som bol nerád, aby seriál - skončil, týmito 6. epizódami, pričom má veľmi slušnu sledovanosť, bohužiaľ, som sa extrémne nudil, a tak som chcel dať za päť hviezd ! No, to by som potom, klamal sám seba ! ()

Znovu doma (2016) (S10E04) 

NONSENS, NONSENS, NONSENS ! Najväčší problém vidím v tom, že tvorcovia, sa nevedia dostať do pohody, ktorá voľakedy panovala, pri príbehoch Muldera a Scully ( charakterizoval by som to tak, odkedy sa datuje premiéra, t.j - od roku 1993. , trebárs po koniec šiestej série, to malo ešte úroveň... ), ktorí riešili nevysvetlitelné záhady, ktoré ma fascinovali, že som mal rešpekt, až som sa bál, teraz v roku 2016, to je radikálny rozdiel, prevláda nuda, ktorá smeruje do sebaparódie, obidvaja sú prispatí, žiadny zápal po veci, akoby sa im ani nechcelo ! ()

Babylon (2016) (S10E05) 

Zaujímalo by ma, čo majú spoločné TERORISTI s mysterióznym seriálom ? , ktorý už, zrejme, nemá takú úroveň, toto je zatiaľ, najhoršia časť - novej minisérie !!!!!! Totálny - Ad absurdum !!!!! Noví, dočasní agenti, t.j Miller - s Einsteinovou, sú extrémne trápni !!!! Zdá sa mi, že títo ľudia, musia byť, isto na drogách, najmä - duchovný otec - Chris Carter ! Príšerné !!!!! ()

Môj boj 2 (2016) (S10E06) odpad!

Už viem, kde píše, duchovný otec, Chris Carter, scenáre ! V krčme, pri poháriku s Duchovnym a Anderson ! Minisériu - Aktov - X, som z celej svojej duše - neznášal, a pritom som fanúšikom pôvodného seriálu, keď mal ešte kvalitatívne vysokú úroveň, ale nie - všetky série, strop po 6. sériu, potom to išlo dolu vodou ! Stále hovorím, že dvakrát, sa do tej istej rieky, vstúpiť nedá ! ()

Môj boj III (2018) (S11E01) 

Toho udatného, nezničiteľného “fajčiara” ( smoking mana ) , už mal veru dávno šľak ( zdochnúť, ako pes ) trafiť, keď húli, ako TUREK ( fabrický komín ), a tak by nemuseli mať Mulder so Scullyovou toľko starostí, že teraz ani nevedia, kde im hlava stojí : „chudák Fox, keď by ten vedel, kto ešte pretiahol, oplodnil jeho „frajerku” Danku, tak si myslím, že by ani nezaspal, ale musím podotknúť, že agentka F.B.I. bola v tom vtedy nevinne, nevedela o tom, bola zdrogovaná, čiže jeden nenávidený, úchylný jedinec toho využil a zneužil, a ak k tomu náhodou nepridal aj „akýsi” dodatok, taký špeciálny bonus, kvôli čomu je dnes William taký ojedinelý a zvláštny” ... Lišiak bol v očividnej forme, šoféroval, ako James Bond a Dominic Toretto, bol dynamický, akčný a odvážny, ale má samé pochybnosti. Úvodný predslov „krstného otca” CHRISA CARTERA, obsahoval jednak sériu vynikajúcich, všelijakých, najmä politických záberov ( došlo i na Trumpa ! ) a špičkových strihov, pričom tá posledná sekvencia z „Mesiaca” , a to tesne pred notoricky známou znelkou Marka Sneha, mi naznačila, že Carter má ešte, aký - taký, tvorivý potenciál, prečo CHCEM UVERIŤ ! Táto epizóda bola viac než dobrá, zatiaľ počkám, a hodnotenie, dúfam, že aj nadšenie, sa ešte hádam, určite i zlepší. Uvidíme... ()

Život po živote (2018) (S11E02) 

Scully je stále dosť sexy, a to je na prahu okrúhlej päťdesiatky. To ma na jednej strane veľmi teší, lebo práve kvôli tomu som sa s chuťou vrátil ku starým - známym, ale na strane druhej ? - Druhá epizóda ma normálne vytočila z mojej klasickej miery zdržanlivosti a nie zbytočnej výbušnosti, aspoň zo súčastnosti, v minulosti som taký kľudný určite nebol. No, keď som postupne vnímal scenár, tak si vravím : „Tu niečo nie je v poriadku” ! Títo dvaja nezničiteľní agenti F.B.I. sa doslova predierajú cez rozličné prekážky, až s takou ľahkosťou, že takéto „šťastie” nemá ani slávny agent s povolením likvidovať nepohodlných jedincov, i on sa viacej natrápi, keď sa nachádza v ohrození vlastnej existencie. Mám taký pocit, že celý ansámbel mal zo všetkého jednu, veľkú srandu. „Najprv boli na gauči, na ktorom relaxovali, čochvíľa im to bude odopreté, aby konečne na záver taktiež zasadli opätovne na túto legendárnu pohovku, na ktorej musia teda poriadne zrelaxovať, pretože sú strašne unavení”... Takýto scenár patrí jedine do koša na odpadky !!! ()

Plus jedna (2018) (S11E03) 

S jedným prižmúreným okom, a predsa dám za štyri, a prečo nie, keď sa tak polepšili, stále sa ide v takom uvoľnenom štýle, že dvoch nebojácnych agentov Federal Bureau of Investigation nerozhodia ani všelijakí schizofrenici, dvojníci, a iné prípady, majú perfektný nadhľad, a dá sa povedať, že v súčastnosti berú všetko s humorom. A ja osobne vidím takú sympatickú NOSTALGIU, keď staré - dobré časy sú už dávno za Foxom a Danou, ale to neznamená, že ich tým pádom ľutujem, a len zo zotrvačnosti takto hodnotím, skrátka, tretia epizóda mi pripomenula minuloročný kino - trhák SPLIT, pôvodom indického režiséra Manoja Nelliyattua Shyamalana, ktorý mal taktiež premiéru v zimnom období, a asi aj preto som bol voči Carterovi zhovievavejší, lebo som pomýšľal, že udelím iba tri hviezdičky. Inak i tu sa vynikajúco experimentovalo s réžiou, a áno, je to náramne zaujímavé aj svieže. Nakoniec si takéto nadštandardné hodnotenie zaslúži... ()

Počkať, čože? (2018) (S11E04) 

„Celá jedenásta séria je zvláštna, a pevne verím, že nepôjde v takomto duchu i zbytok epizód, ktoré už nemajú nič spoločné s Aktami X zo začiatku 90. rokov, keď vypukol fenomén Chrisa Cartera” . ()

Ghouli (2018) (S11E05) 

Pravdepodobne, ak nie naisto sa opätovne vrátim k pôvodným Akty X, a to ešte pred oficiálnym skončením jedenástej série, ktorá je akurát v polovici. Pomerne zaujímavo rozohraná partia ohľadom chalaniska Williama, ktorý je synom agentky Dany Scully. Ten si v samom úvode vystrelí ( hm... naozaj šikovný kanadský žartík ) zo svojich dvoch frajeriek v jednom momente, a pritom ONY sa navzájom nepoznajú. Názov piatej epizódy je Ghúl, čo je odkazom na mýtickú bytosť, ktorá sa ešte objaví niekoľkokrát. Babenky budú vynikajúco vystrašené, až sa takmer pokakajú. Ak viete, kto je Edgar Cayce, tak máte vymaľované ? Pretože vzťahujúce sa udalosti odkazujú na tohto výnimočného fenoména 20. storočia. Naozaj, netuším, po kom je synátor, ale čo tuším na 100 % je to, že „vstane z mŕtvych” , ale ešte predtým mu zavraždia pestúnskych rodičov, a aby toho nebolo zrovna málo, tak špeciálni likvidátori pôjdu po ňom s jediným cieľom - zavraždiť ho ! O napätie je mimoriadne starostlivo postarané, aj s neopakovateľným pocitom fantastickej nostalgie ! ()

Mačiatko (2018) (S11E06) 

„Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne” , toto ľudové slovenské porekadlo platí hocikde na zemeguli, a taktiež i v nových Aktoch - X, kde postava Davey James nadstavil životu extrémne nebezpečné PASCE, a tie umiestnil do väčšieho lesa, kam sa príde čochvíľa lapiť „HLODAVEC” menom Walter Skinner, ktorý je de - facto zástupcom riaditeľa F.B.I. na úteku... Na tomto mieste vlastne hľadal svojho starého kamaráta Johna 'Kittena' Jamesa, s ktorým bol voľakedy vo VIETNAME, pričom mladý Davey je synátorom Johna. I Walter mal prezývku : EAGLE. Obidvoch Jamesovcov bravúrne stelesnil Haley Joel Osment, ktorého si musíte ešte pamätať zo Šiesteho zmyslu, či trebárs zo Spielbergovho A.I. Umelá inteligencia, čo mal pôvodne v pláne zrežírovať majstrovský Kubrick. Síce herec je „strašný tučko” , ale aspoň nie je „V koži Macaulaya Culkina” , ktorý skončil na totálny psí tridsiatok, a narozdiel od neho, drieme v Osmentovi, aký - taký, herecký potenciál. / Totiž, vtedy mladíci Skinner s Jamesom zažili na tomto PEKLE na ZEMI niečo, čo sa s jedným z nich bude niesť ešte dlhé roky. V drevenom BOXE sa spustil nebezpečný biologický, či chemický PLYN, ktorého sa nadýchalo práve „mačiatko” . “A možno aj lietadlá takto posýpajú i to, čo budeme neskôr konzumovať rovno z taniera” , a opäť dobrá otázka na zamyslenie... ()

Tí, čo nás sledujú (2018) (S11E07) 

Umelá Inteligencia VERSUS človek. Už názov siedmej epizódky, 11. série je sám o sebe - zvláštny, absurdný, jednoducho podľa takéhoto bizarného pomenovania sa dá očakávať prakticky i teoreticky čokoľvek. A veru, že áno ! Fox a Dana čelia v blízkej budúcnosti brutálnej presile najmodernejších technológii, ktoré doslova a do písmena získali prevahu nad ľuďmi. Vezmite si také ignorovanie sprepitného v reštaurácii, čo to bude zo seba vyvodzovať za následky. Nerozlučná dvojica sa síce na chvíľu od seba odlúči, pričom po príchode domov ich očakáva robotický vysávač, alebo kŕdeľ dronov, čiže zakrátko na to, sa opäť spoja dohromady, ale stále nemajú vyhraté. O nejakých 50, 100 rokov môže technika napredovať šialeným tempom, až by sa mala mať generácia po nás na veľkom pozore. Vlastne, ONI sa na to budú pozerať úplne iným okom, ako my dnes. ()

Dôverne známy démon (2018) (S11E08) 

Dr. Oboznámená , alebo Ako som sa naučila nerobiť si starosti a mať rada čarodejníctvo. ()

Nič netrvá večne (2018) (S11E09) 

Hm... čo by som si dal dnes na večeru ? Žeby ľudské vnútornosti... Tvorcovia na mňa i na vás vytasili absolútne nemilosrdnú epizódu, aká nemá asi za svoju celú existenciu kultového seriálu obdobu ? Dalo sa, ale aj tak ide o čosi zvrátené, čo mi dva-krát nie je po chuti, ako postavám, ktoré sa neštítia vôbec ničoho. I tak sa musím priznať, že bolo na tom niečo fascinujúce, čo ani neviem popísať. Zábery šialenej sekty v byte sú najviac znepokojivé, že mi všetko nebolo jedno. ()

Môj boj IV (2018) (S11E10) 

Dúfam, že sa už nikdy viac nevrátia, lebo ja som sa s nimi rozlúčil už veľmi dávno, a nie teraz, s týmito, takmer zbytočnými dvomi sériami EXTRA, ale musím skonštatovať, že záverečná sezóna bola o 80% lepšia, ako predchádzajúca, z roku 2016. Vrátili sa kvôli fanúšikom, ale ani tých to zrovna neinteresuje, keď oni sami sú tu na silu. THE X-FILES zbožňujem tak maximálne do šiestej série, skôr by som povedal do piatej. Na záver zomrú dve vedľajšie postavy, ktoré tu boli s nami už od nepamäti. Budú mi chýbať. Ku kultovému seriálu sa mám stále chuť vracať, ale do čias, keď im mozgové závity fungovali na plné obrátky. To obdobie sa datuje do druhej polovice 90. rokov, 20. storočia. Dôstojné ukončenie fenoménu, s ktorým sa Duchovny a Anderson nikdy nezmieria, t.j. že sa to skončilo, že už to nikdy nebude, ako predtým. ()

Súvisiace novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (viac)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (viac)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (viac)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (viac)

Reklama

Reklama