Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Komédia
  • Krimi

Obľúbené seriály (4)

American Horror Story

American Horror Story (2011)

Najmenej ma bavila prvá séria (ale aj to bol príjemný, ľahký a sympaticky úchylný nadpriemer) a šiesta Roanoke (mala katastrofálnu druhú polovicu, prvá bola super). Inak je tento seriál vo všeobecnosti perfektnou a nevídanou prehliadkou originálnych postáv, skvelých hereckých výkonov (ťažko zo všetkých sezón vybrať najlepšieho, ale parádna bola Jessica Lange v Asylum a Denis O´Hare v ženskej úlohe v Hoteli), neuveriteľných sexuálnych a krvavých úchyláčtin a nápadov, ktoré sú tak úžasne WTF, až si pomyslíte, že ich nikto normálny nemohol vymyslieť. Len pre silné povahy, ktoré už videli všetko a tak chcú vidieť niečo "iné". V niektorých momentoch som bol zarazený z toho, čo všetko tvorcom prešlo, že to nemuseli vystrihnúť. Z 10. série Double Feature ma zaujala prvá polovica, ktorej dominovala perfektná atmosféra vyľudneného prímorského mestečka. Trocha mi to pripomínalo nepriznaný remake Kingovho Prekliatia Salemu. Výborný bol i Macaulay Culkin (!) vo vedľajšej úlohe drogovej trosky. Po pár výborných dieloch sa však nenáročný príbeh začal motať od jedného stromu k druhému a nič z toho. Avšak stále lepšie, ako druhá, mimozemská polovica 10. série, ktorá bola síce patrične retro (čierno-biely obraz, paranoja spoločnosti z UFO...), ale to bolo všetko.

Na zdravie

Na zdravie (1982)

„Na zdravie“ nie je len tak nejaký sitkom. Je to krásny seriál s nezameniteľnou atmosférou starých zafajčených čias, kedy sa slopalo z iných dôvodov, ako dnes. Svižné dialógy, skvelá výprava krčmičky, pestrá galéria postáv (Perlmanová, Grammer, Wendt) a z rád štamgastov i personálu (mojim favoritom bol poštár), nádherná úvodná pesnička a vynikajúci Ted Danson v hlavnej úlohe. P.S. Rolu mladučkého Woodyho Harrelsona mal pôvodne hrať Timothy Treadwell.

Roseanne

Roseanne (1988)

Keď som pozeral príšernú poslednú sériu, v ktorej sa z Connorovcov stali milionári (!), skvelý John Goodman v nej už takmer vôbec nevystupoval a zvyšok jeho rodiny zažíval WTF absurdnosti typu "Roseanne vo vlaku likviduje teroristov". Vtedy som si pomyslel, že napriek tomu, že sa to končí tak trápne, stále budem mať tento sitkom rád, lebo máloktoré seriálové rodiny ma dokázali tak dobre pobaviť a zanechali vo mne takú hlbokú nostalgickú brázdu. Možno ešte tak Lambertovci s Fosterovcami, tí ale boli vyložene o komédii, kým Roseanne bola aj o vážnejších veciach (mnohopočetná, nie práve najbohatšia rodina, ktorej rodičia sa finančne snažili prežívať dňom za dňom bež vidiny žiarivej, bohatej budúcnosti, obklopení nie zlými, ale napriek tomu problémovými deťmi) a to ma na tom zaujalo. Potom ale prišlo posledných sedem minút posledného dielu poslednej sezóny a ja som nemohol uveriť vlastným očiam. To, čo som uvidel, mám dodnes v pamäti uložené ako niečo, čo mi pripomenulo svojimi "oslobodzujúcimi" pocitmi koniec VYKÚPENIA Z VAZNICE SHAWSHANK a neskôr záver 25. HODINY. A zároveň to z Roseanne robí jeden z mála dôstojne a plnohodnotne ukončených seriálov (ďalej napr. Priatelia alebo Dawsonov svet).

Akty X

Akty X (1993)

Haha, keby len David Duchovny vedel, čo jeho priezvisko znamená v slovenčine. Jeden z najkultovejších seriálov 90. rokov. Ako puberťák som na ňom frčal, nechajúc sa unášať nezabudnuteľnými hororovými dielmi Hniezdo, Tooms, Humbug, Domov, Hostiteľ alebo Padá súmrak. Keď som si to zopakoval v r. 2020, prekvapilo ma, že je to fakt dobré. Veľa dielov je vynikajúcich, prevažne medzi hororovými sa urodili také, ktoré hravo prebijú mnohé celovečeráky. Do toho nepríjemná, sychravá, večne daždivá, zamračená a pochmúrna jesenná atmosféra, skvelo sa dopĺňajúca ústredná dvojica a legendárna séria bravúrnych vedľajších postavičiek (Skinner, Muž s cigaretou, Osamelí strelci, rôzni Mulderovi tajomní informátori s tu viac, tu menej postrannými úmyslami). Ku koncu klesala sledovanosť, témy sa opakovali a seriál vykazoval známky monotónnosti (najmä 6. séria bola slabá). Napriek tomu sa i ku koncu podarilo natočiť pár parádnych dielov (napr. Trpezlivosť). Musím sa zastať Roberta Patricka, ktorý v posledných dvoch sériách vystriedal Duchovneho. Robert nasadol do rozbehnutého vlaku a nikto mu to neuľahčoval, v prvom rade fanúšikovia. Ale treba dodať, že bol fakt dobrý. Vlastne čo dobrý. Bol to božan (proste T-1000 v kladnej úlohe). Škoda, že do projektu nastúpil v najnevhodnejšom čase a dnes sa na jeho účinkovanie v Aktoch X bohužiaľ zabúda. Samostatnou kapitolou sú odľahčené, miestami až vyložene komediálne (!) diely, ktoré v mnohých hardcore fanúšikov vyvolávali negatívne emócie, no treba dodať, že niektoré sú fantastické (Počkať, čože? o zabudnutom treťom parťákovi Reggiem alebo fantasticky zábavný diel Zlá krv o upírskej komunite, kde Scully nezabudnuteľne balí Luke Wilson). Za achillovu pätu seriálu vnímam opakovanie ohľadom ustavičného rušenia oddelenia Akty X, k čomu prvý raz došlo už v 1. sérii a následne sa to nepravidelne opakovalo, čo už ku koncu bolo ozaj nechctiac smiešne. Zaujímavé je, že viacerým záporákom bolo umožnené zažiť comeback a objavili sa nie v jednej, ale rovno v dvoch epizódach (Modell, Tooms, Pfaster).