Reklama

Reklama

Smrtiaci príliv

  • Česko Mělčiny (viac)
Trailer 3

Surfistka Nancy si ani nemohla vybrať krajší deň na zdolávanie vĺn. Odľahlá pláž pripomína raj na zemi, no nevinné surfovanie sa čoskoro zmení na peklo. Z mora sa totiž vynorí hrozba - veľký biely žralok, ktorý Nancy síce zraní, no napriek tomu sa jej podarí dostať na neďalekú bóju. Žralok sa však svojej koristi tak ľahko nevzdá a okolo bóje trpezlivo krúži. Pobrežie je síce vzdialené len 200 metrov, no so stúpajúcim prílivom je žralok k svojej koristi každou minútou bližšie... Nancy tak musí musí pozbierať všetku odvahu, aby sa dostala bezpečne na breh. (Itafilm)

(viac)

Zaujímavosti (32)

  • Filmový štáb musel každé ráno na miesto natáčania do bicyklovať. Producent Matti Leshem dodal: "Nebolo nám dovolené mať príliš veľa vozidiel na ostrove, takže v podstate každý musel každé ráno bicyklovať na miesto. Ale pretože sme potrebovali všetko denné svetlo na natáčanie, bicyklovali sme ešte za tmy A aby sme sa dostali blízko k miestu natáčania, museli sme z bicyklov zísť a prejsť na pláž, pretože tam je populácia morských vtákov a je to ohrozený druh a presne v čase, keď sme natáčali film, tam hniezdilo 20 000 z nich. Sú neuveriteľne rýchle vo vetre, ale keď sú na zemi, sú ako opité kačičky, takže ak bicyklujete, mohli by ste ich ľahko zraziť. Boli sme varovaní, že za žiadnych okolností im nesmieme ublížiť jedinému morskému vtákovi, a my sme im neublížili." (Arsenal83)
  • Blake Lively si s čajkou vytvorila reálny vzťah. Scéna, kde ju vták pohryzie, je skutočná, pričom producent Matti Leshem poznamenal: "Povedal by som, že vzťah bol komplexný v tom zmysle, že tam bola veľa lásky a skutočne sa spriatelili, ale boli okamihy, keď ste mohli vidieť, že Sully (vták) skutočne vzdoruje. Samozrejme, snažila sa mu pomôcť, ale myslím si, že komplexita a hlboká emocionálna väzba, ktorú medzi sebou majú, robí tento film skvelým."  (Arsenal83)
  • Blake Lively natáčala scénu s medúzami, v ktorej je jej postava obklopená stovkami medúz, vo vode úplne čiernej, režisér Jaume Collet-Serra poznamenal: "Bola vo vnútri nádrže, ktorá bola úplne zatemnená, len kameraman a ja sme mali svetlá pod vodou a v podstate tam, kde sú CGI medúzy, bola ochotná vstúpiť do tmy nádrže a ponoriť sa, tiež mala neobyčajnú schopnosť zadržať dych, myslím, že zadržiavala dych viac ako minútu, je ako superžena." (Arsenal83)
  • Pôvodne sa mal natáčať na pobreží Mexického zálivu v Spojených štátoch neďaleko Galvestonu, ale filmárom bolo z bezpečnostných dôvodov zamietnuté povolenie na natáčanie. Natáčalo sa napokon v New South Wales v Austrálii, mimo iného na Ostrove lorda Howa a tiež na austrálskej pláži Gold Coast. Film sa natáčal od 28. októbra 2015 do 15. januára 2016. (Arsenal83)
  • Blake Lively o podmienkach počas natáčania: "Najťažšia časť spočívala v tom, že som musela nosiť vestu, aby miesto vyzeralo tropickejšie, ale v skutočnosti tam mrzlo, no nesťažovala som sa, pretože vlny ma pumpovali!" (Arsenal83)
  • Vzhľadom na neočakávaný úspech v pokladniach sa objavili hlasy, že sa natočí dvojka, no režisér Jaume Collet-Serra zavrhol túto myšlienku, že on neverí na pokračovania a chce robiť len originálnu prácu. Paradoxne, on sám svoju režisérsku kariéru odštartoval remakeom (Dom voskových figurín, 2015) a sequelom (Góóól! II, 2007). (Arsenal83)
  • Vlasový stylista Blake Lively, Rod Ortega, jej musel upravovať účes rovno v nádrži, kde sa natáčalo. Blake spomínala: „V podstate strávil 30 dní v nádrži so mnou takmer celý čas vo vode, bol ako ryba." (Arsenal83)
  • Režisér Jaume Collet-Serra vnímal film ako film o prežití a rozhodol sa neklásť dôraz na krv, k čomu poznamenal: "Toto nemá byť film o monštre." (Arsenal83)
  • Umierajúca veľryba bola zmesou CGI a polystyrénovej rekvizity. (Arsenal83)
  • Jaume Collet-Serra sa pri návrhu žraloka spojil s umeleckým oddelením. „Prišiel som k záveru, že žralok musí byť samica. Samice sú o niečo väčšie a majú veľké jazvy po párení. Vizuálne sú strašidelnejšie, pretože sú viac ochranárske." (Arsenal83)
  • Blake Lively mala kaskadérku pre surferské scény, pretože nevedela surfovať profesionálne. „Všetko, čo som vedela, bolo pádlovať,“ povedala. Jej dablérkou pri surfovaní bola profesionálna austrálska surferka, 19-ročná Isabella Nichols, ktorá naučila Blake ako správne pádlovať, ako navoskovať dosku a nasadiť lano na nohy a plutvy, aby to vyzeralo autenticky. (Arsenal83)
  • Väčšina filmu bola natočená v nádrži s použitím modrých obrazoviek na dosiahnutie efektu. Napriek tomu Collet-Serra chcel zabrániť tomu, aby to bolo vidieť, takže 10% filmu bolo natočených na skutočných miestach s cieľom "oklamať" diváka, aby si myslel, že prostredie je skutočné: "Každá scéna má jednu skutočnú snímku a zvyšných 99% ich nemusí mať – ale tá jedna skutočná snímka vás oklame." (Arsenal83)
  • V pôvodnom scenári sa Blake Lively rozprávala s vtákom oveľa viac. Nakoniec sa však režisér Jaume Collet-Serra rozhodol pre prístup "menej je viac": "Nechceli sme, aby bola ako Snehulienka rozprávajúca sa so zvieratami. Keď vidíte jej ťažkú situáciu, nepotrebujete predsa, aby všetko vyrozprávala čajke!" (Arsenal83)
  • Pre postavu čajky Stevena Seagull sa zvažovalo použitie CGI a bábky na základe presvedčenia, že by bolo mimoriadne ťažké vycvičiť takého vtáka, aby zapadol do filmu. To „vydesilo“ oboch producentov, Mattiho Leshema a Lynn Harrisovú, ktorí chceli, aby bolo vo filme umiestnené skutočné zviera. Počas hľadania miesta v Austrálii dokázala Blake Lively nakŕmiť skupinu čajok a v tom okamihu bolo rozhodnuté, že ich bude možné použiť vo výrobe filmu. (Arsenal83)
  • Blake Lively sa čiastočne inšpirovala prácou svojho manžela Ryana Reynoldsa v podobne minimalistickom filme Pochovaný (2010), pričom uviedla, že „to bol jeden z dôvodov, prečo som sa chcel ujať tohto filmu toľko, pretože viem, aké ťažké to pre neho bolo a aké to bolo obohacujúce". (Arsenal83)
  • Film bol úspešný v pokladniach, keď rozpočet 17 miliónov dolárov zarobil už za prvý víkend a nakoniec zarobil celkovo 119 miliónov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama