Reklama

Reklama

Doktorka Susan McCallisterová (Saffron Burrows) je špičková vedecká lekárka, ktorej sa podarilo objaviť zázračný liek na Alzheimerovu chorobu. Susan šéfuje skupine vedcov v laboratóriu uprostred oceánu, kde experimentuje s mozgovou kvapalinou špeciálne šľachtených žralokov. Aby totiž mohla získať dostatok proteínu zo žraločích mozgov, musela vychovať troch obrovských žralokov, ktorým pomocou genetických manipulácií až päťkrát zväčšila obsah mozgovej hmoty. Spolu so svojím kolegom Jimom Whitlockom (Stellan Skarsgård) oslavujú úspech svojho projektu, keď sa náhle počas silnej tropickej búrky podarí jednému žralokovi ujsť. Nejde však o obyčajného žraloka, ale o geneticky upravenú obludu, ktorá je ovládaná iba jedinou myšlienkou: dostať sa na slobodu a pomstiť sa... Dokážu pritom útočiť koordinovane, vedia plávať dozadu, dokonca sú schopné vyradiť z prevádzky kamerový systém, ktorý ich sleduje! Pre všetkých členov výskumného tímu sa začína krvavý boj o prežitie - žraloky sú totiž rovnako inteligentné ako ľudia, ktorí sa pred nimi pokúšajú uniknúť... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (409)

Sobis87 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně to lepší z filmografie Rennyho Harlina. Námětem to je béčko jak prase, účel thrilleru ale plní víc než dobře. Harlin pořád umí stupňovat napětí a některé útoky žraloků (ač mnohdy okatě digitálních) jsou fakt působivé, navíc snaha o bourání klasických scénáristických postupů při likvidování "těch na porážku" je mi sympatická. 70% ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrý thriller od Rennyho Harlina. Má veľmi dobrý príbeh o skupine zamestnancov, ktorí pracujú na základni uprostred oceánu, kde sa snažia pomocou žraločej mozgovej hmoty získať látku pre liek na Alzheimerovu chorobu, ale kvôli nezákonnému zväčšovaniu mozgov sa žraloky stanú omnoho inteligentnejšie a spôsobia postupné zatápanie základne a tak jej osádka musí urobiť všetko preto, aby prežila a zo základne unikla. So spracovaním som nadmieru spokojný, úvod je podaný dobre, zoznámi s niekoľkými zásadnými postavami a všetkým dôležitým a keď sa už začne to hlavné, na čo moc dlho čakať netreba, tak sa je na čo pozerať, síce sa tu nájde pár mierne slabších scén, čo je vtedy, keď sa postavy zastavia, ale nie je to nič zlé, hlavne, že únik zo základne je zvládnutý výborne, nájde sa tu viacero zaujímavých situácií, niektoré aj príjemne prekvapia, som spokojný. A k tomu ešte výborný záver. Čo sa týka samotnej akcie, tak jej je tu dosť a vo svojej kategórii je výrazne nadpriemerná. Viaceré úmrtia sú zaujímavé, niektoré scény aj slušne krvavé, zaujala ma hlavne scéna s rukou, nechýbajú výborné nápady, obzvlášť celá situácia s rúrou ale najspokojnejší som aj tak so správne napínavým dlhým lezením po rebríku. Herecké obsadenie je veľmi dobré, Thomas Jane, LL Cool J, Saffron Burrows alebo aj Samuel L. Jackson. Réžia je výborná, Renny Harlin s niečím podobným nemá žiadny problém a spokojný som aj s technickou stránkou, síce sa tu nájde aj niekoľko slabších efektov, ale nie je to nič, čo by mohlo prekážať. A veľkú pochvalu si zaslúži aj hudba, hlavne v záverečnej fázi je perfektná. Zradná hlbočina je s prehľadom najlepší film, aký som kedy videl na tému vraždených zvierat a netýkajú sa pavúkov. 76% ()

Reklama

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Další typický americký monster-survival, ve kterém se vedle potravy v podobě lidí prohání tři neskutečně chytří a nenažraní žraloci, kteří se těší na řádně šťavňaté barbecue. A pěkně krvavé! Jde o jeden z těch povedenějších zvířecích hororů, který bych přirovnal k Jezeru. Je sice pravda, že je tam klišé až po pás, ale jelikož jsou ti žraloci celkem solidně udělaní a bylo tam opravdu pár skvělých lekaček, tak dám čisté a krásné 3*. Zkrátka horor o nebezpečných parybách, které rády piknikují na otevřeném moři a jejich největší delikatesou je čerstvé lidské maso. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Ohraný námět s poněkud novátorským přístupem, který se však podle mého názoru nevydařil až tak, jak původně zamýšlel, vinou nepovedených akčních scén. To dialogy a méně dějové scény jsou proti tomu na slušné úrovni. Nevíme co z vyřčeného, je tu myšleno vážně, a co má rozbít stereotyp starších filmů. Stále mi to však nestačí! Natočte někdo, prosím, podobnou blbost, kde budou sežráni ÚPLNĚ všichni hrdinové! ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Áno, príroda VIE zabíjať. Ale človeku sa nevyrovná.“ Po rokoch musím zmeniť hodnotenie z "len" 3* až na 4*. Prvý raz som Zradnú hlbočinu videl v kine v r. 1999 a páčila sa mi. Lenže CGI mi už vtedy pripadali tragické a tak som odmietal dať 4*. No odvtedy ubehlo veľa rokov (desaťročí), veľa extra mizerných žraločích trilerov a hlavne veľmi veľa repríz. Musím s prekvapením skonštatovať, že ma Zradná hlbočina fakt baví. Dokonca by som sa možno nebál označiť ju svojím spôsobom za kultovú. Scény a hlášky poznám naspamäť a aj to je jeden z poznávacích znakov kultu. Triky sú isteže stále otrasné. A lepšie to už nebude.  A žraloky tak úžasne menia veľkosť, apetít a silu, až by si to zaslúžilo detailne rozpísať na tri A4  (v jednej chvíli sa zmestia do vody, ktorej hladina dospelému chlapovi siaha ledva po pás, inokedy by ste ich nenapratali do kamióna). No kasting je natoľko mohutný, atmosféra natoľko temná, výprava parádnej podmorskej stanice natoľko geniálna a scenár natoľko nečakaný a osviežujúci (absolútna nepredvídateľnosť, čo sa týka bodycountu), že MUSÍM dať 4*. Vyznením Zradná hlbočina pripomína Jurský park (vedecký experiment s obrovskými živočíchmi idúci proti matke prírode, luxusný areál odtrhnutý od zvyšku sveta oceánom, ktorého personál na víkend odchádza domov a zostáva len nevyhnutne potrebná základná zostava, všetko sa vplyvom počasia, ľudskej nezodpovednosti a technických problémov, vymkne spod kontroly a nastáva boj o holý život). A samozrejme Čeľuste. Hollywoodom koluje legenda, že scenár skutočne pôvodne niesol názov Čeľuste 5 a až potom sa to prepísalo na Zradnú hlbočinu. Dokonca nechýba dlhý a mrazivý monológ v podaní Samuela L. Jacksona, ktorý až priveľmi evokuje nezabudnuteľný monológ Shawa z kultových Spielbergových Čeľustí. Hoc je to môj obľúbený film, režisérovi nepomohol, skôr naopak: pri rozpočte 60 miliónov ich na celom svete zarobil 91, čo fakt nebol žiadny dôvod k oslavám. Kino Považan NMnV 1999 ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (14)

  • Oba hlavní představitelé se po celou dobu natáčení pohybovali mezi opravdovými žraloky a byli chráněni pouze kroužkovým brněním pod neoprénem. (Karlos80)
  • Celé jméno kazatele Sherman Dudley (LL Cool J) je ve filmu zmíněno pouze jednou. (SONY_)

Reklama

Reklama