Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Slovensko Columbo zasahuje (viac)
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Predloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrajú:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa nascendi k tomuto seriálu (63)

Columbo (1971) 

Columbo je klamár. Klame svojím obnoseným baloňákom, klame ojazdeným európskym autom, klame predstierajúc pomalšie chápanie súvislostí a pravdepodobne klame aj o svojej manželke, ktorú okrem neho nikto nevidel. A keď mu na jeho klamstvá niekto naletí, spravidla to znamená prekvapujúce uzatvorenie, spočiatku beznádejného, prípadu. Preto za kľúčové, pre tento seriál, považujem Columbove slová: "A vy věříte policajtovi. To jste teda bláhová." Slabinou seriálu bolo, že neskončil včas. Časti z poslednej tretiny už boli opakovaním. Prekvapenia sa nekonali a menilo sa iba meno, mesto, zviera, vec. ()

Vražda podľa knihy (1971) (S01E01) 

Nedokážem posúdiť, čím prispel Steven Spielberg ku columbovskej sérii. Mne tento diel pripadol, ako typický a štyri hviezdičky mu dávam iba preto, že bol jedným z prvých. Vtedy ešte výstavba jednotlivých dielov série nebola ustálená a ten, neskôr nemenný štýl, sa iba vytváral. V tom vidím jeden z dôležitých rozdielov medzi pomerne vyrovnanými časťami celej série. ()

Smrť ponúka pomocnú ruku (1971) (S01E02) 

Veľmi opatrne pri Columbovi siaham po štyroch hviezdičkách, ale tento diel si ma získal. Columbo už v ňom disponuje svojimi typickými atribútmi, ale ešte nemá problém s ich nadužívaním, ako vo väčšine nasledujúcich dielov. Príbeh nie je príliš prekonštruovaný a postupu pri riešení nechýba vtip a lesť. Pre seba som si tento diel premenoval na "Zemiak natlačený do výfuku", aby sa to aj rýmovalo s pôvodným názvom. ()

Semienko pochýb (1971) (S01E03) 

Semienko pochýb nepatrí medzi výnimočné časti columbovskej série. Z dôkaznej núdze pomôže Columbovi iba odhalenie dôležitej povahovej črty generála Holistera. Takže jediné prekvapenie mi prinieslo iba zistenie, že túto časť som nehodnotil ani nekomentoval. ()

Prázdny rám (1971) (S01E04) 

Opätovne jeden zo zapamätateľných dielov, ktorý ma zaujal výstavbou príbehu, slabšími hereckými výkonmi a obvykle dobrým finále. Okrem obsadenia Kim Hunter z Planéty opíc som si všimol domácu, ktorá sa mimoriadne podobala na Margaret Thatcher. Tentoraz si Columbo s prstami priloženým k čelu pri odchode nespomenul na niečo nepodstatné, ale ostatné atribúty od odevu, cez trvale prítomnú cigaru až po prekvapujúcu nevedomosť kontrastujúcu s brilantným uvažovaním a vymýšľaním ľstí, ktorými usvedčuje páchateľov tam samozrejme boli. ()

Jej príležitosť (1971) (S01E05) 

Myslím, že je to jeden z priemerných dielov Columbovskej série. Išlo opäť o hľadanie dôkazu, ktorý by usvedčil vražedkyňu, ale tá sa dopustila niekoľkých chýb, ktoré mu jeho úlohu uľahčili. Výnimočne mi ani tak neprekážala Columbov stále prítomná cigara a baloňák zapnutý na spodnom gombíku (dokonca ani vláčenie kufrov), ale tých niekoľko prípadov, keď riadna kriminalistická práca by viedla k úspechu rovnako dobre, ako brilantný Columbov úsudok. ()

Pasca (1972) (S01E06) 

Niektorí ľudia veria na účinok prvého dojmu. Niektorí tvorcovia sa spoliehajú na "najlepšie na koniec". Ale ani parádny lanovkový záver nedokáže úplne prekryť nedostatky toho, čo záveru predchádzalo. Posielať poručíka losangeleskej polície ako poslíčka do domu boháčov a prideľovať ho k dopravnej nehode skôr, ako vznikne podozrenie z vraždy je dosť neobvyklé. A to nedovolené snorenie v neuzamknutých priestoroch je v protiklade s tým, čo viem o práci americkej polície. ()

Vražda podľa plánu (1972) (S01E07) 

I keď Columbovské príbehy sa príliš od seba nelíšia, pretože základná schéma ostáva rovnaká, tento diel, okrem toho, že ho režíroval Peter Falk, bol pre mňa osobitný aj tým, že postavil poručíka do radu a dal mu okúsiť radosti, ktoré bežní ľudia zažívajú v boji s úradným šimľom, ktorý sa nedá vyhrať. ()

Etuda v čiernom (1972) (S02E01) 

Vcelku priemerný diel seriálu, ktorý si pamätám iba vďaka tomu, že som v ňom videl hrať režiséra Cassavetesa a po prvý krát aj toho hnusného noname psa. ()

Džungľa v skleníku (1972) (S02E02) 

Tento diel som si pozrel neplánovane a keby som ho premeškal, nič strašné by sa nestalo. Bol to priemerný, chvíľami nudný diel, ktorý nezachránilo expresné zdolanie cesty k havarovanému autu, ani pestovateľské úspechy. Skôr ma prekvapilo, že v ďalších častiach nebola využitá sľubná konfrontácia Columba s nejakým snaživým seržantom využívajúcim moderné vyšetrovacie metódy. ()

Rozhodujúci zápas (1972) (S02E03) 

Výborný záporný hrdina, atraktívne prostredie, chladnokrvná vražda, vhodná hudba, zaujímavá pointa - čo viac by som si prial od ďalšieho zhliadnutého dielu Columba. Neviem, asi mi prekáža chlap, ktorý na jedno ochutnanie rozozná nechlórovanú vodu od chlórovanej a o pár hodín obťažuje drahého právnika hlúpymi otázkami na cenu jeho topánok. Nebudem plytvať štyrmi hviezdičkami za nadužívanie kontrastu medzi bystrým mozgom a správaním sa ťuťmáka. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

S dýkou v mysli je v poradí 22. epizóda z Columbovského seriálu, ktorú som si pozrel. Pri ich sledovaní som stále vyčerpanejší a ťažko zvládam nielen bezdomovecké výstupy Columba, ale aj jeho idiotské pobehovanie s fotoaparátom v tejto epizóde. Veľmi som rozmýšľal, či nedám iba dve hviezdičky, ale najrozumnejšie asi bude, keď na ďalšie, dosiaľ nepozreté, epizódy už nebudem zvedavý. ()

Rekviem pre padajúcu hviezdu (1973) (S02E05) 

Keď som sa pri existujúcej programovej biede podujal pozrieť si aj také časti nekonečného Columbovského seriálu, musel som počítať s tým, že väčšinu z nich pretrpím. To je aj prípad dopleteného dielu o vädnúcej filmovej hviezde. Bol som zvedavý iba na Mel Ferrera a jediným momentom, ktorý ma zdvihol z kresla bolo Columbovo hopkanie napodobňujúce beh. A to je príliš málo na to, aby mi tento diel ostal v pamäti aspoň do zajtra. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Väčšina komentátorov sa zhoduje v tom, že táto epizóda patrí k najlepším z celého seriálu. Nepopieram, že neobvyklá situácia, v ktorej Columbo ťahá v strete s inteligentným protivníkom za kratší koniec, zvýšila príťažlivosť epizódy. Ale na druhej strane ju ťahali dolu málo uveriteľné náhody. Prekvapilo ma, ako zbytočne sa v tejto epizóde zdôrazňoval bezdomovecký dojem, ktorý budil Columbo. Jeho kýchacie, fajčiace a žravé prejavy boli až odporné. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

Tento diel sa mi vôbec nepáčil. Nie snáď preto, že by Columbo porušil svoje obvyklé postupy pri vyšetrovaní alebo preháňal svoje bezdomovecké chovanie, čo mu často vyčítam. Problém vidím v tom, že takú vysoko organizovanú spoločnosť, akou sú vrcholoví šachisti si scenárista nenaštudoval a preto celé prostredie a správanie sa špičkových šachistov mi pripadali nevierohodné a priam odfláknuté. ()

Dvojnásobný šok (1973) (S02E08) 

Postupne si uvedomujem, že jednotlivé diely Columbovskej série hodnotím podľa miery toho, ako Columbo preháňa svoju neokrôchanosť, odpornosť a správanie mentálne retardovaného bezdomovca. Chápem, že kontrapunkt medzi takýmito prejavmi a brilantným úsudkom detektíva tvorí nosný pilier celej série, len miera by nemala byť prekračovaná. Nakoniec ide o poručíka losangelskej polície. V tomto dieli bola moja tolerancia porazená hneď na začiatku a ja som dokonca sympatizoval s pani Peckovou. Aj ako dlhoročný fajčiar by som nezniesol, aby mi ktokoľvek vliezol do bytu so smradľavou cigarou. Ale to iba na okraj. V tomto dieli mi prekážala aj prekombinovanosť celého príbehu, takže som pri rozuzlení nepodľahol úžasu, skôr úľave, že to už skončilo. ()

Sladká, no smrtiaca (1973) (S03E01) 

Veľmi priemerný diel z prípadov riešených poručíkom losangeleskej polície, ktorý sa s cigarou v ruke pravdepodobne aj sprchuje. Keď sa konečne nabaží obdivu ku kozmetickým laboratóriám a ich fešnej majiteľke, rozlúšti záhadu vraždy nádejného chemika takým nepravdepodobným spôsobom, že som si ho pamätal, aj keď od doby prvého zhliadnutia tejto časti už ubehlo veľa vody. ()

To je vražda, povedalo portské (1973) (S03E02) 

Trochu som v tomto prípade nadsadil, ale mal som pocit, že v tejto epizóde sa Columbo vyhol preháňaniu svojej ošuntelosti, príbeh bol zaujímavý a Donald Pleasence bol viac ako dôstojným protihráčom Petra Falka. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

U tohto dielu seriálu som márne hľadal, čím by mohol byť výnimočný, zapamätaniahodný. Opätovne boli použité osvedčené schémy, Columbo bol neznesiteľnejší a otravnejší, ako v lepších dieloch a záverečná pointa bola výborná aj keď celú epizódu nemohla spasiť. ()

Dvojexpozícia (1973) (S03E04) 

Prehliadka columbovskej série na TV Barrandov mi okrem iného prináša trpké poznanie, že pôvodné nadšenie nad každým dielom série, nahrádza po štyridsiatich rokoch pocit trápnosti nad stereotypom postavy poručíka Columba. U neho rozlišujem iba dve polohy - jednu štandardnú, na ktorú som zvyknutý a ktorá mu priniesla popularitu a druhú, v ktorej charakteristické prvky postavy preháňa ad absurdum. Poručík newyorskej polície potom vyzerá, ako posledný bezdomovec z bratislavskej hlavnej stanice s cigarou ako prejavom bezohľadnosti. Ani Schimanski z Miesta činu nebudil dojem elegána, ale udržal charakteristiku postavy v únosných medziach, čo sa Petrovi Falkovi vždy nepodarilo. V tomto diele napríklad pri nechutnom kŕmení sa kaviárom. Ale všetko ostatné bolo nadštandardné, takže som pri opakovanom sledovaní pridal hviezdičku, lebo kaviár nemôže určovať hodnotenie. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (viac)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (viac)

Reklama

Reklama