Reklama

Reklama

Velma

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

Animovaný seriál pro dospělé sleduje Velmu Dinkley, nedoceněnou vědátorku a členku zábavné Scoobyho party. Originální a vtipný příběh odhaluje komplikovanou minulost jedné z nejoblíbenějších amerických hrdinek slavné série o řešení strašidelných záhad. (HBO Max)

Recenzie používateľa Melios k tomuto seriálu (3)

Velma (2023) 

Velma je krásnym príkladom, kedy politická korektnosť a LGBT agenda zájde až príliš ďaleko. Nakoľko si Velma z môjho pohľadu nezaslúži až takú pozornosť akú dostala, rozhodol som sa nasledujúci komentár (resp. skôr manifest frustrácie) napísať bez väčšej korekcie a ísť viac-menej freestyle, podľa toho, čo mi napadne spísať ako prvé. Ono samo o sebe mi nepríde ako príšerný nápad spraviť z Velmy lesbičku, len by to muselo mať iný zmysel, než politický. Prvých zopár epizód sú v podstate o ničom, len obhajujú svoju existenciu, no a zbytok je v tom lepšom prípade riešenie nejakej záhady odbitej do pár minút, alebo v tom horšom prípade randomný shit-fest, kedy vám tvorcovia narvú do krku najviac Zoomerské cringe vtipy, na aké sa len zmohli. Jedna záhada strieda druhú a ako výplň sa tu rieši učebnicovo zle napísaný feminizmus, povrchnosť, alebo (ako už bolo spomínané) politika. Najsilnejším článkom celého projektu je nakoniec perfektná animácia, ktorá tu pôsobí až zbytočne v kontexte s nulovou výpovednou hodnotou, a tatkiež večný simper Norville a.k.a Shaggy, z ktorého tu ako jediného nesála pocit, že by jeho mozog nebol väčší jak vlašský orech. Čerešničku na torte výsledného bizáru tvorí už len twerking nad mŕtvolou. Ak si, ale myslíte, že HBO Max jeden prúser odradil, budete sklamaní. Bola potvrdená druhá séria. V rámci zachovania racionálneho uvažovania sa odporúčam seriálu úmyselne vyhnúť.  1/5 udeľujem len za to, že som si časom na túto lobotómiu navykol.   ()

Velma (2023) (S01E01) 

Jedna epizóda mi asi bohato stačila. Nejedná sa podľa mňa až o tak strašný výsledok, ako tu básni celé ČSFD, no rozhodne môžem potvrdiť že sa nejedná o žiaden zázrak. Na jednu stranu poteší v celku slušná animácia s peknou štylistkou, ale aj fakt vytvoriť eRkového Scooby-Doo, no na druhú stranu zamrzí prehnaná politická korektnosť, vďaka ktorej je výsledok z určitého pohľadu natoľko zlý, že moje opovržlivé mľasknutie bolo počuť až v Johannesburgu. Spraviť z väčšiny postáv černochov by mi vôbec nevadilo, v Sandmanovi či v MCU som to dokonca aj uvítal. Bol by som to aj schopný prehliadnuť, keby neboli charaktery ploché ako letisko a zároveň by sa nejednalo o najviac stereotypných zoomerov, čo napríklad v prípade Norberta (Shaggyho) značí aj prehnane rasistické vykreslenie. Miesto humorného strachopuda bol vykreslený ako najrýdzejší stereotyp sfetovaného černocha, ktorý má konštantné problémy s políciou. Zbytok osadenstva tiež, za moc nestál a to sa dá povedať aj o samotnej Velme, ktorej jediná poriadna prednosť je jej čierna farba pokožky a LGBTI zaškatuľkovanie. Vo výsledku si, ale nemyslím, že by to bol až taký prúser, i keď musím uznať, že to má od dobrého projektu stále na kilometre ďaleko. O to horší je pocit, že sa toľký potenciál vyhodil von oknom a miesto toho sa tvorcovia viac zamerali na to, aby vám finálny produkt predal predvídateľný narrating s cringe vtipmi, randomnými gore scénami a politickou korektnosťou, ktorá sa dostala do až tak absurdnej nekorektnej sféry, že už to nie je ani vtipné. Sklamaný vo výsledku nie som, už dávno som stratil nádej v normálny projekt v dnešnej salty liberálnej dobe. ()

Velma Makes a List (2023) (S01E04) odpad!

Druhá a tretia epizóda ukázali vzostupnú kvalitu seriálu, v momente kedy postavy začali mať ako-taký zmysel, humor začal fungovať a Velmina lesbická archa bola nielenže zrozumiteľná, ale aj celkom fajn (nebál by som sa povedať, že empatia s hlavnou postavou by tu dokázala aj fungovať). No všetok potenciál, ktoré predchádzajúce diely načrtli, boli vzápätí zničené štvrtou epizódou naplnenú až na prasknutie tonou cringe humoru, rasistických stereotypov, povrchného feminizmu a taktiež aj silenej LGBTI propagandy, ktorú sa tvorcovia už ani nepokúšali zakomponovať do deja, aby to nevyznelo len ako ďalší bod, ktorý bol pri produkcii odškrtnutý zo zoznamu vecí, ktoré si spoločnosť žiada. Fakticky dúfam, že sa seriál nerozhodne ísť strmhlav dole. Okrem najnovšieho príbehu sa podľa mňa, stále nejedná o až tak zlý projekt. Animácia je výborná, Norville mi príde ako celkom sympaťák a rozhodne najlepší charakter celého seriálu, len je škoda, že sa všetko musí točiť okolo tak nezáživnej postavy akou je práve Velma. ()

Reklama

Reklama