Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Animovaný
  • Akčný

Denníček (14)

TOP - júl 2014

Senna - pre mňa jeden z najlepších dokumentov, aké som kedy videla. Sama som žasla nad tým, ako zohnali všetok ten materiál, kamerové záznamy z jeho začiatkov, z porád F1 a podobne. Všetko tak perfektne do seba zapadalo, že som mala skôr pocit, že pozerám ucelený film a nie dokument. Hlavná postava si ma úplne získala, preto mi bolo naozaj úprimne ľúto, ako to všetko dopadlo, no teší ma, že na znak obdivu a úcty k tejto osobnosti vznikol takýto vydarený dokument. Bodaj by všetky svetové osobnosti mohli byť takto pekne ocenené.

Stalin - toto je úplný protipól dokumentu Senna, pretože sa jedná o životopisný film (naozaj kvalitne a citlivo natočený) o osobnosti, ktorá sa kruto zapísala do histórie ľudstva. Cieľom samozrejme nie je vyvolať pocit k postave Stalina. Výsadou tohto filmu je to, ako perfektne vie poukázať na to, ako sa cítili ľudia, ktorí boli v jeho blízkosti, a ktorí žili v neustálom strachu. Ten strach sa prenesie aj na vás (ak ste dostatočne empatickí) a každou scénou čakáte, čo nové a nečakané sa môže stať. Pre mňa naozaj veľká kvalita, takže odporúčam. (V tomto mesiaci som videla aj film Blizhniy krug, ktorý je tiež podobného rázu a je naozaj originálny.)

Oceány - neskutočne ukľudňujúci dokument :D Pustila som si ho vždy pred spaním :D Jednak sa mi super zaspávalo,  a jednak som mala naozaj pozitívne a pestré sny :D samozrejme nechýbal aj záver na zamyslenie, čiže môžem skonštatovať, že tomuto dokumentu naozaj nič nechýba.

Šiesty zmysel - vždy som si myslela, že je to nejaký nenormálny horor, alebo čo :D Nadišiel čas, kedy som sa odvážila ho pustiť a bolo to úplne v pohodičke, taká trošku temná a príjemne znepokojúca oddychovka :) Ale záver som uhádla, to sa musím pochváliť! :D 

Alfie - takéto filmy mám veľmi rada. I keď ako správna žena som bola miestami zdravo pobúrená, ale veľmi ma to bavilo a po filme som mala dobrý pocit, že to nebol premrhaný čas. Teším sa na to, keď si nájdem čas na pôvodnú verziu.

Hriešne noci - :D ani neviem čo presne na tento film povedať :D miestami veľmi vtipné, samozrejme miestami hriešne, ale v celku milé, autentické, trošku aj dramatické :D výpravu a výber hercov, taktiež dialógy hodnotím na jednotku :D takýto film sa nenatočí každý deň :D preto treba vidieť!

Spaľovač mrtvol - och, veľmi ťažký a ponurý film. Ale na druhej strane veľmi kvalitne a originálne natočený. Výkony hercov mi brali dych a celkovo v k tomuto filmu nemôžem mať žiadne výhrady. Každopádne to však zaraďujem medzi filmy "1krát a dosť" :D

Umierajúce zviera - opäť typ filmu, ktorý mi vyhovuje. Zameraný na medziľudské vzťahy, nájde sa v ňom asi každý bežný muž alebo žena. Ben Kingsley dáva každému filmu svoje kúzlo a tu to nebolo výnimkou. Keď ešte nezabudneme na fakt, že jeho hereckou partnerkou bola očarujúca Penelope Cruz... no jednoducho odsúdené na úspech.

Ruby Sparks - tento film ma veľmi prekvapil, asi preto, že som od neho veľa neočakávala :D možno preto, že hlavní protagonisti nie sú tak typicky filmovo krásni :D ale hudba ma maximálne dostala, jednotlivé scénky a záver. Celkovo je film dosť na zamyslenie, že ideálny partner jednoducho neexistuje, ani keby sme si ho mali stvoriť podľa vlastných predstáv :) Vzala som si z toho ponaučenie a na drobné chyby svojej polovičky už hľadím celkom inak :)

TOP - júl 2014

TOP - jún 2014

Dobrý, zlý a škaredý - vraj sú len dve skupiny ľudí. Tí, ktorí na prvé miesto kladú western Vtedy na západe, a tí, ktorí dávajú na prvé miesto western Dobrý, zlý a škaredý. Donedávna som patrila k prvej skupine ľudí, pretože som si myslela, že nič nemôže byť krajšie ako Vtedy na západe. Mýlila som sa a dnes som členom druhej skupiny :D Tento film smeroval hneď do môjho TOP 10 :)

Friends with better lives - aká škoda, že toto je tak nedocenený seriál! Pre mňa jednoznačne veľmi milé a vtipné prekvapenie :)

 

9. rota - opäť veľmi kvalitný ruský film, u ktorého sa nudiť rozhodne nebudete, práve naopak, a ešte sa k tomu mnohému naučíte.

X-men: Budúca minulosť - v tomto mesiaci som (konečne) videla síce všetkých X-menov, ale vyjadrím sa len k tejto najnovšej časti, na ktorej som bola v kine v čase, keď som sa mala radšej učiť na skúšku :D ale môžem povedať, že sa to vyplatilo (keď si odmyslím fakt, že som tú skúšku nespravila :D). Ja som sa naozaj veľmi bavila (i keď počas skúškového je každý film šupa :D). 

TOP - jún 2014

TOP - máj 2014

Brestskaya krepost - klasicky poctivý ruský vojnový film, veľmi silné momenty.. už od mala mám rada filmy na tento štýl, pretože Rusi majú proste pre túto tématiku najlepši cit

 

Kandidát - niekomu sa to páči, niekomu zas nie, mne sa to páčilo a kričím z plného hrdla ,,KONEČNE!" .. Už bolo na čase vytvoriť niečo pozerateľné, vtipné a hlavne slovenské :D fajn hudba, fajn efekty, pekné herecké výkony .. a vskutku aj dobré dialógy :D (,,Voľbami sa nič nezmení, ľudia zostanú s holou riťou tak ako predtým :D")

Anna - ooo toto sa mi páčilo, vytvorilo to skvelú atmosféru a viac ako hodinovú diskusiu po tom, ako film skončil :) nehovorím, že sme na pointu neprišli skôr ako sme mali, ale mne to nevadilo, bola som zvedavá ako to celé vypáli, každopádne pár nejasností bolo, niektoré veci ostali nedotiahnuté, ale čo tam po tom, bavila som sa ako už dlho nie! :) odporúčam

TOP - máj 2014

TOP - apríl 2014

Vtedy v Amerike - mnohých ľudí (ako aj mňa) môže odradiť dĺžka filmu, ale treba si uvedomiť, že čas pri tomto filme plynie akosi inak :) nedá sa mu uprieť kvalita ani úroveň, bohužiaľ mojou srdcovkou sa úplne nestal, ale rozhodne to nebol stratený čas a neľutujem, že som to videla, určite si to pozriem ešte raz o pár rokov, pravdepodobne sa na to budem pozerať už trochu inými očami :)

 

Hry o život: Skúška ohňom - všetci okolo mňa vedeli, čo je to Hungergames, len mňa to nejako nezastihlo, nechápem ako ma to mohlo takto obísť :D každopádne bilboardy po meste a moji priatelia ma akosi presvedčili, že je dobré to vidieť :D a druhú časť naozaj musím vyzdvihnúť, sledovanie bolo viac než fajn :)

 

Pumping Iron - no hotovo :D tento film ma absolútne uchvátil, bol nielen motivačný, ale aj vcelku vtipný :D páčilo sa mi to, Arny je proste jedništa :D

 

12 skúšok pre Asterixa - vôbec sa nečudujem, že to má tak dobré hodnotenie :D neskutočne milá a hlavne vtipná rozprávka, ktorú viem, že určite pustím svojim deťom, keď začnú chápať trošku súvislosti :D

 

Čata - opäť odporúčanie môjho priateľa, mala som chuť na niečo vojnové a moje chute boli týmto definitívne uspokojené :D naozaj odporúčam, kto nevidel :)

TOP - apríl 2014

TOP - marec 2014

12 rokov otrokom - chápem, ak tento film niekoho nezaujal, ja som to pozerala s bandou chalanov, ktorí mali stále nejaké "inteligentné" pripomienky k ženským postavám ...a môj priateľ pri tom radšej zaspal :D ale mňa chytil, a veľmi :)

 

Klub poslednej nádeje - pri tomto som zas zaspala ja :D ale iba na chvíľku :D každopádne viem, že si tento film už pravdepodobne druhýkrát nepozriem, ale musela som ho dať do TOP hlavne kvôli tomu, ako ma uchvátil Jared Leto... vybalil na mňa herectvo najťažšieho kalibru a to nemôžem nechať bez odozvy 

 

Kon-Tiki - zaujímavý severský film podľa skutočnej udalosti, krásne dobrodružný a popri všetkých amerických dielach to padne fajn ako také milé osvieženie

 

Vikingovia - pútavý historický seriál, ktorý akoby stál oproti seriálu Game of thrones .. stal sa mojou srdcovkou a to hlavne z jednoduchého dôvodu - stotožnila som sa s jednou hlavných postáv (štítonoškou Lagerthou :D) odporúčam každému, kto má rád historické, ba priam až mystické príbehy :)

 

I love you Phillip Morris - akože :D tento film mi spočiatku prišiel ako totálna sračka :D (sorry za hrubé vyjadrovanie), takže vidíte že prvý dojem bol všelijaký :D natoľko všelijaký, že som si myslela, že mi ho môj priateľ odporučil len preto, aby mi urobil zle :D:D ale nie, postupne ako sa rozvíjal celý príbeh ma to dostalo, hlavne záver spôsobil, že mi sánka klesla dolu a úvodné vety ,, tento príbeh sa naozaj stal .. verte mi :D" mi konečne dával plný zmysel :D

 

Kráľ komédie - rozkošné vyhranie sa s charakterom hlavnej postavy ... silná psychologizácia postáv... na tento film jednoznačne len tak ľahko nezabudnem :) treba vidieť

 

Život Davida Galea - neviem odolať filmom s mojou najobľúbenejšou herečkou Kate Winslet ... bola to poctivá filmárska robota, poctivý film, príbeh i konanie postáv... samozrejme aj skvelá zápletka ... čiže jeden perfektný filmový zážitok

TOP - marec 2014

TOP - február 2014

Queen: The Days of Our Lives - začnem týmto veľmi kvalitným dokumentom o kapele, ktorú ani netreba predstavovať ... Chvalabohu, že som tento dokument videla, inak by som skupinu Queen nikdy tak nedocenila... pieseň Bohemian Rhapsody, ktorá mi prišla rokmi ako strašne obohraná a nie ľahko počúvateľná vec, mi teraz príde ako pohladenie .. a mnoho iných piesní tiež.. som doslova a do písmená nadšená, takýchto dokumentov by malo byť čo najviac :)

 

Futurama - teraz z trošku iného súdka :D tento neškodný kreslený seriálik som začala pozerať len tak z nudy a veruže nudu sa mi s týmto podarilo zahnať vždy.. 20 minútová oddychovka ... každé ráno som si pustila jednu časť a raňajkovala pri tom .. ako ked som bola malé dieťa čo pred školou pozerávalo rozprávky :) ... nuž ale toto je skôr taká satiristická rozprávočka pre dospelých a musím uznať, že mi je dosť sympatická a preto odporúčam :)

 

Schindlerov zoznam - no KONEČNE som sa aj ja dostala k veľkofilmu Schindlerov zoznam ... nebudem okolkovať, bola to šupa ... veď s kým by nepohol záverečný monológ Schindlera, ako sa zamýšľal nad tým, koľko ľudských životov sa ešte dalo zachrániť ?!...  a to je len jedna z mnohých neprekonateľných scén... plakala som priznávam ... a ked film skončil tak som len rozcitlivene povzdychla a bola rada, že sa takýto film vôbec natočil... 

 

12 Angry Men - ooo tak toto sa mi pozeralo veľmi dobre! aj keby som nebrala do úvahy fakt, že študujem právo a k tejto tématike mám (alebo by som aspoň mala mať) blízko, tak podľa mňa to čoho sme boli pri tomto filme svedkom bolo pravé filmárske umenie ... jednoduchý prípad, jednoduchí muží, jednoduchý sedliacky rozum, ktorý viedol k perfektnej pointe a je to tam ... dokonalý výsledok... v jednoduchosti je proste krása

 

Dámy a páni, finálna verzia! - a na záver pre mňa absolútna špička! spleť najlepších filmov všetkých čias v jednom filme s mnohými strihmi (čo pre niekoho je skôr mínus ako plus), skvelo zakomponovaná hudba, dej s alternatívnymi koncami, romantika a hlavne NOSTALGIA, ktorá vás pohltí, ked vidíte zrazu niekoľko scén z vašich najobľúbenejších filmov ako spolu vytvárajú spoločný filmový príbeh.. :) úžas

TOP - február 2014

TOP - január 2014

Rivali - nejdem sa pustiť do nejakého extra hodnotenia, tento film je proste dobrý, kvalitne natočený a vôbec sa nedivím, že sa páči mnohým, ale vôbec ... je to na jednej strane samozrejme motivačné a na strane druhej veľmi obohacujúce ako každý životopisný film, pretože rozšíri tvoj všeobecný prehľad... odporúčam pre všetkých, lebo každý si z neho aspoň niečo málo vezme, neverím, že nie :)

 

About time - som veľmi rada, že práve toto bol prvý romantický film, ktorý som v roku 2014 videla spolu s mojím priateľom Čikom  :D zo začiatku sme boli síce trošku skeptickí, kedže sa jedná o často využívanú tématiku cestovania v čase, ale v tomto prípade s tým vyhrali celkom sviežo, po novom ... čo mohli zmeniť bola skôr hlavná ženská postava Rachel McAdams, ktorá síce patrí medzi moje najobľúbenejšie herečky, ale akosi mám pocit, že stále ju vidím v tých istých filmoch .. (Dokonca aj s rovnakou tématikou vo filme Žena cestovateľa v čase).. ale inak super, nemám čo vytknúť, odporúčam samozrejme pre zamilovaných a pre citlivé romantické dušišty :D ak si dostatočné romantický človek, budeš sa rozplývať :D

 

Komorník - podobne ako Rivali, obohacujúci film, hlavne čo sa týka americkej histórie, originálne spracovanie, veľmi zaujímavý výber hercov (Oprah Winfrey a Lenny Krawitz ma milo prekvapili!), odporúčam všetkým, ktorí ešte nie sú znechutení americkou tématikou :D

 

You're next - horor, a celkom neškodný ... jeden z tých jednoznačne lepších, je to pozerateľné, miestami vás samozrejme bude rozčuľovať správanie ohrozenej rodinky, ale to patrí k tomu :D (môj kamarát bol tak naštvaný, že si neodpustil ukázať nám ako by situáciu riešil on, pomocou obyčanej fľaštičky s medom, ktorá mu padla do ruky ako prvá, bolo to celkom komické, verte mi :D) ako vidieť, pri tomto horore si užijete srandy kopec, tak smelo do toho, nie je to nič strašné :D

 

Noc s nabrúsenou britvou - prekvapivo opäť horor a podľa mňa dosť kvalitný, psychologicky vás to rozdrtí na malé kúsky, napínavé, krvavé, ale ešte celkom pozerateľné (tým chcem slušne povedať, že na grc mi z toho ešte nebolo, zvládla som to, a ked som to zvládla ja, zvládneš to aj ty :D) samozrejme sto ľudí, sto chutí, mne sa príbeh a celkový zvrat páčil..

 

Kapitán Phillips - fú dnes sa nám to tu hemží horormi a životpisnými filmami :D ale každopádne tento životopisný film sa mi pozeral veľmi dobre, hlavne teda v pánskej spoločnosti (môj priateľ + jeho najlepší kamarát ... áno ten s tou fľaštičkou od medu :D), nabádalo nás to k diskusii a to pri filmoch jednoznačne obľubujem, tým pádom mi neostáva nič iné len ti to odporučiť, za pozretie to podľa mňa naozaj stojí..

 

Inside I'm dancing - trošku háklivá téma, hlavné postavy: dvaja muži, jeden s obrnou, jeden invalid ... ale ku podivu dosť nadnesene a ľahko natočený film, miestami dosť smiešny (áno bohužiaľ smiešny ... áno .. smiali sme sa ... je to tak ) ... veľmi sa mi páčilo, že zaznela posledná pieseň od Johnyho Casha ,,Hurt" - http://www.youtube.com/watch?v=3aF9AJm0RFc ... záver možno trošku rozťahaný, patetický, ale inak celkom sympatický film, ktorý ti dá chuť žiť so všetkým čo máš :)

 

Braček, kde si? - ok toto čo sa hlavne príbehu týka nie je zrovna geniálny film :D ale komediálne - smiala som sa ako blázon na niektorých scénach (scéna so žabou ma odrovnala :D) .. je to v podstate dosť primitívny, ale svieži film na zlepšenie nálady :D

 

TOP - január 2014

TOP - december 2013

Memento - mám rada filmy, ktoré potrápia moju schopnosť sústrediť sa a ešte k tomu ma aj pekne ponapínajú a na konci prekvapia ... z takejto kombinácie nemôže vzísť zlý filmový zážitok :) odporúčam, ak máte po všetkých tých sladkých  primitívnych vianočných filmoch chuť na niečo náročnejšie a premyslenejšie :D

Prisoners - opäť film s pochmúrnejšou atmosférou.. osobne si myslím, že by sa z neho dalo "vyždímať" ešte o niečo viac, ale na druhej strane prúser to naozaj nebol a cítila som sa dosť vžitá do príbehu ... odporúčam pozerať večer a s niekym :)

Faunov labyrint - tento film mi pripomína knihu Malý princ .. na jednej strane sa to javí ako rozprávka pre malé deti.. na strane druhej ako vážny príbeh pre dospelých... hodnotím to veľmi kladne, rozprávkové časti perfektne odľahčovali temnejšie scény.. ale i tak to bolo celé dosť melancholické ... odporúčam vo chvíľach, keď sa chcete nechať uniesť do iného magického sveta, ktorý nie je podľa môjho názoru tak veľmi vzdialený od toho reálneho .. ;)

Sex and the City (A Farewell) - kto neznáša známy americký seriál Sex v meste, je jasné, že týmto tipom ho nezaujmem :D prihováram sa teda najmä k ženským užívateľkám, ktoré mali s týmto seriálom už čosi dočinenia a snáď rovnako ako ja sa vedeli povzniesť nad jeho občasnou primitívnosťou a vedeli si z neho zobrať len to, čo autori chceli podať ako posolstvo :D v tomto veľmi dobre spracovanom dokumente uvidíte tento seriál z iného uhla ... zo strany nielen hlavných predstaviteliek, ale všetkých, ktorí sa na tomto seriáli pričinili ... predstavte si všetky najlepšie scény zhrnuté do jednej hodiny - zaručený nával nostalgie! (na konci padla aj nejaká ta slzička, really) :D tak teda: odporúčam hlavne pre fanklub seriálu Sex v meste (dig logika :D)

Funny games - ok zdá sa, že tento film tu už bol, ale OMYL! :D prvý spomínaný za mesiac november bol len remake a toto prosím pekne dámy a páni je pôvodná rakúska (!!!) verzia :D je rovnako (ked nie viac) neznesiteľná, mätúca, ale originálna a nervydrásajúca :D je to síce trochu čudné, ale myslím že je lepšie pozrieť najprv americké spracovanie (na ktorého štýl sme viac zvyknutí), a až potom budeme vedieť oceniť túto verziu, ktorú hodnotím, že je naozaj ešte lepšia ! takže kto nemal dosť po Funny Games USA, tak šup šup hor sa na Funny Games našich podľa všetkého zvrátených susedov :D

Up - táto rozprávka mi veľmi dobre padla, hoc ma neuchvátila prevratným zmyslom pre humor (ale Kevina bola topka :D) .. chytila ma svojim cuuute príbehom, ktorý vo mne vyvolával len samé pozitívne pocity, čo nikdy nie je na škodu :D .. odporúčam, ak máte chuť na niečo milé a nenáročné :)

Doručovacia služba čarodejky Kiki - a po komerčnej americkej rozprávke máme niečo pre nekomerčných :D lahôdka, veľmi jednoduchá, veľmi poučná, veľmi nostalgická.. hned som vedela, že toto bude jedna z prvých rozprávok, ktorú pustím svojim deťom :D .. odporúčam, ak sa chcete vrátiť do detských čias prípadne, ked chcete spríjemniť časy vašim deťom :)

TOP - december 2013

:)

Tak prajem všetkým mrchám nevěrným Veselé Vianoce ... .. .. .... . a šťastný Nový rok! :D

:)

TOP - november 2013

1.) Gattaca - v oblasti scifi filmov mávam vždy pred začatím filmu trochu obavy i predsudky, či to bude to pravé orechové alebo to bude totálne trápny fail so všetkým, čo k tomu patrí ... do mojej pozornosti sa dostal tento naozaj výborný scifi kúsok a moje obavy i predsudky už v úvodných prvých minútach zmizli rýchlosťou MIK-MIKA :D skvelá myšlienka, výprava, herci, dialógy ... troška veľmi orginálnej romantiky .. a celkovo pointa toho, že človek dosiahne všetko, čo chce, ak si za tým tvrdo ide je všeobecne viac než dosť obľúbená, takže to chytí naozaj široké spektrum ľudí ... preto by som to odporučila práve tým, ktorí scifi  moc nemusia! ... pretože tento film im definitívne zmení názor ;) za to dám vlas do ohňa

 

2.) Dvojaký život Veroniky - toto je podľa mňa absolútny TOP za tento mesiac (a možno nielen za tento mesiac) ... hudba je absolútnym betónom, čo sa kvality týka, a to vám povie 1000 ďaších užívateľov, čo tento film videli .. je tak silná, že (aj napriek tomu, že dej ku koncu začína byť mierne nezáživný) na tento veľmi poetický film jednoducho neviete mať ťažké srdce ... originálnosť spočíva v rozdelení príbehu na dve polovice .. jedna je v poľštine, druhá vo francúzštine .. a navzájom sa tak magicky prepájajú, až spolu vytvárajú komplexný a dostatočne nápaditý poetický obraz... škoda len, že niektoré scény sú priam dokonalé a niektoré trochu zaostávajú ... v tomto je tento film viac menej extrémny :D (ale prestane vám to vadiť vo chvíľach, keď hlavná hrdinka ukáže prsia, tie sú fakt fajnové.... ako poznamenal môj priateľ :D) takže odporúčam pre tých, ktorí majú slabosť (nie na kozy ale) na priam nepochopiteľné patetické a poetické scény vo filmoch + pre tých, ktorí sú fanúšikmi filmovej hudby aspoň tak ako ja :)


JEDEN Z NAJLEPŠÍCH DIEL FILMOVEJ HUDBY, KTORÉ SOM DOTERAZ POČULA je práve v tomto filme: http://www.youtube.com/watch?v=PI_BIS4DLZE&list=PL60C30670FE2E829A

 

3.) Funny games USA - tak ako aj tento psycho film je topka ... topka v neznesiteľnosti ! pri pozeraní vám v hlave prejde toľko myšlienok, dušou toľko emócií, telom toľko nervov - nudiť sa určite nebudete ;) N e o d p o r ú č a m  pozerať, ak máte za sebou ťažký deň.. oddychovka to veru nie je, je to dosť ťažký film, takže sa naň patrične pripravte (nie ako ja :D)

 

Ako vidíte, výber je dosť pestrý, každý z týchto filmov sa od seba giganticky líši, určite vás niečo z toho zaujme :) Prajem skvelý filmový zažitok

TOP - november 2013

The Illusionists - RECENZIA

20.11.2013 - Bratislava Aegon Arena NTC

 

Častokrát, keď sa preháňam v bratislavských električkách, v hlave mi víria myšlienky a môj zrak padá na plynúcu Bratislavu. Všade okolo samé autá, ľudia, obchodíky, billboardy ... a práve na jednom billboarde, ktorý sa nachádza neďaleko môjho internátu, bola reklama na ,,SHOW,  ..KTORÁ VÁM VYRAZÍ DYCH!" 

 

Priznám sa, nejako podrobnejšie som sa nad týmto billboardom nezamýšľala, vyfučal z mojej mysle rovnako ako vyfučal môj výhľad naň .. Približne v tomto období ma môj priateľ vždy až neznesiteľne naťahoval rečami ako: ,,No čo ty len dostaneš na tie narodeniny .. hmmmm?" a diabolsky sa vždy pritom usmieval a mňa išlo poraziť od zvedavosti :D Nakoniec bola moja zvedavosť ukojená večer 19.11. keď mi môj priateľ dal ako darček .... no dobre nebudem vás už viac naťahovať, je to príliš nečakané na to, aby ste to vedeli uhádnuť (:D). Takže prosím pekne dostala som lístky na šou bláznivých exótov z Austrálie, ktorí sa nechávajú volať Iluzionistami! (The Illusionists!) :D Bóžinku, kto by to bol povedal :D

 

Nevedela som si veľmi predstaviť, čo to bude, ale teraz, keď už to mám absolvované, môžem povedať, že to bol absolútny MASAKER :) Prišla som si na svoje, pretože patrím k tým vďačným divákom, ktorí sa radi a dobrovoľne nechávajú oklamať rôznymi trikmi a kúzlami a nehľadám na to silou mocou logické vysvetlenie, jednoducho popustím uzdu môjmu detskému zmýšľaniu a nechávam sa plne unášať ilúziou :) Môj priateľ je opak, o to zábavnejšie to bolo sledovať s ním a tobôž vo chvíľach, keď ani on si nevedel vysvetliť jednotlivé kúsky týchto austrálskych šibalov :)) 

 

Poznáte tie filmy, kde sú tie typické kúzelné triky, ktoré pozná každý ... Zmiznutie šarmantnej asistentky, ktorá sa hneď na to objaví v publiku ... vo filme možno trošku nuda a otrepané ... Ale naživo?! Olala :D Sledujete predstavenie, oči máte prilepené na javisku a BUM! hneď dva metre od vás stojí spomínaná šarmantná asistentka a vy sa tvárite, akoby vám uleteli včely :D jasné, teória o tom, že by možno mohlo ísť o dvojičky pripúšťam, ale z princípu nepríjíímam :D 

 

Ďalej možno z filmov poznáte ten trik, keď spútaný chlap v nádrži naplnenej vodou sa snaží vyslobodiť a má na to len nejaké  špatné sponky do vlasov... ok takých už bolo ... ale v skutočnosti, keď to máte pred očami, vám ide srdce vyskočiť z hrude pri každom chaotickom pohybe toho chudáka, pri každom zúrivom tresnutí na stenu nádrže (ok, pre efekt :D), ktoré vo vás vyvolá otázku: ,,Čo ak ten chlap naozaj zomrie?!" ... stískala som ruku svojmu priateľovi tak silno a o to silnejšie s každou ubiehajúcou minútou ... Samozrejme, vyslobodil sa, ale ja som sa z toho vypätia nevyslobodila ešte hodnú chvíľu po tom :D

 

Tým, že spomínam tieto všeobecne známe triky, nechcem vyvolať vo vás dojem, že celá šou neponúkla nič nové a originálne :D  Nerozoberám ich najväčšie čísla, nechcem robiť spoiler ;) Každý jeden trik bol skvelý a vytváral v celom NTC magickú atmosféru :)

 

Za organizáciu dávam 5* (i keď v úvode dali trošku slabšie zvuk ako mali, ale hneď to napravili).

Za program - 5* (ani sekundu som sa nenudila, chvíle napätia striedali výbuchy smiechu a hneď na to pocity dojatia a nostalgie a popritom aj vďačnosti, že som sa na takéto vystúpenie vďaka priateľovi dostala, ale to je vedľajšie ;)

Za zážitok - opať zas a znova 5* ! :) 

 

Záverečný ortieľ: O D P O R Ú Č A M ! 

The Illusionists - RECENZIA

Koncert Filmovej hudby - RECENZIA

 

26.10.2013 - Bratislava Aegon Arena NTC

 

Jedného krásneho rána ma veľmi, ale veľmi potešila správa, v ktorej ma administrátori ČSFD upozornili na blížiacu sa udalosť, a to na príchod Pražského filmového orchestra k nám na Slovensko. (Určite ste takúto správu dostali aj vy :))
Popravde, veľa som od toho očakávala, myslela som si, že to bude naozaj skvelý umelecký zážitok, duplom kvôli tomu, že naň beriem aj svojho priateľa, a že presne v daný deň máme "výmesačie" (až 10 mesiacov sme spolu olala)

No pozor! Teraz budem trošku zadudraná, no mám na to právo, pretože bolo mnoho vecí, čo ma sklamalo:

- v prvom rade ZLÁ ORGANIZÁCIA

- v druhom rade NEZMYSELNE ZOSTAVENÝ PROGRAM

 

Človek, ktorý ide na takýto koncert akosi prirodzene očakáva, že začuje mix toho najlepšieho z oblasti filmovej hudby.

Uznávam, vkus máme všetci rôzny, ale pýtam sa PREČO 5 z 9 piesní bolo z filmu Star Wars?! A prečo tie zvyšné štyri pozostávali z dvoch piesní, ktoré ani nie sú charakteristické pre žiadny konkrétny film a už tobôž ich nemôžeme označiť ako filmové piesne?!?! Mám konkrétne na mysli Sinatrovu My Way (alebo teda pre fajnšmekrov skôr Comme d'habitude od "Cloclo") a Summertime  od Georga Gershwina. To je akoby zahrali pieseň I feel good od Jamesa Browna, len preto, že sa objavila v niekoľkých filmoch, ale to z nej filmovú hudbu ešte nerobí podľa môjho skromného názoru.

Chvíľu som si myslela, že to bude výnimočný zážitok, ked nastúpili na scénu osoby prezlečené za postavy z filmu Star Wars. Kostými mali naozaj efektné, to chválim. To, jak tam zo začiatku len tak bezducho stáli by som prekusla ... ale tá bojová scéna, o ktorú sa pokúšali bola viac než obscénna! Chlapík zo Star Warsu si to dáva na férovku s chlapíkom v teplákoch :D Really? :D:D

 

Potom ten zbor, čo po prestávke zabudol nastúpiť na scénu a celé hľadisko s orchestrom naň čakalo - k tomu sa radšej ani nevyjadrujem.

 

A druhá časť programu? Ježiši Kriste! Prišla som na KONCERT filmovej hudby, nie na recitáciu! Úplne ma to unudilo, v pozadí síce robil orchester hudobné křoví.. ale bolo to celé tak nevýrazné... recitoval sa konkrétne Peter Pan. Pokiaľ viem, Peter Pan sa nepreslávil nejakou výraznejšou hudobnou vsuvkou - nuda, nuda, nuda. To ma donútilo ODÍSŤ s priateľom skôr.

 

Aby som aj niečo vyzdvihla, tak to bol jednoznačne výkon hudobníkov, ktorí boli skvelí a orchestru to jednoznačne "šlapalo". Hrali krásne, precítene, dojímavo - presne podľa originálu. Všetko okolo však bolo úplným opakom skvelého zážitku.

 

 Pri organizácii takejto koncertnej šnúry sa môže pokaziť 10000000 vecí. Ale tu sa kazili tie, ktoré sa pokaziť proste nesmeli, všetky tie, nie chybičky, ale chybiská (nové slovo?) krásy dostali túto akciu hlboko pod úroveň. 

 

"Organizátori" by sa mali nabudúce viac inšpirovať Film Prom-om z rôznych ročníkov, ktoré sa dajú ľahko nájsť na internete. Jedno z takýchto videí pripájam k recenzii, enjoy ;) Nech nabudúce poskytnú fanúšikom filmovej hudby naozaj skvelý umelecký a po organizačnej stránke čo najlepší zážitok. Lebo toto bola atrapa, šuvix a fiasko.

Koncert Filmovej hudby - RECENZIA

TOP - október 2013

1.) Lost - opäť obohatenie zo sveta "filmařiny" zo strany môjho úžasného priateľa :D počula som od neho toľko chválospevov na tento kúsok, že mi to nedalo.. teraz to pozeráme spolu a máme z toho akýsi nový rituál :)
Tým pádom to odporúčam všetkým párom! :D celkovo sa to podľa mňa hodí pozerať s niekym, aspoň môžete svoje dilemy, šokovania a hlboké zamyslenia, ktoré Lost ponúka s niekym zdieľať :)

2.) The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall - upozorňujem, že to nie je film, ale divadelné predstavenie ... i keď z názvu to hravo mnohým dôjde aj bez môjho upozornenia ;) každopádne ... príbeh Fantóma opery pokladám za to najromantickejšie, najdramatickejšie a najumeleckejšie, čo bolo doteraz vymyslené ... (tento názor je prudko subjektívny) ... tak či onak, nemám ani trošku pocit, že preháňam.. a ani výčitky svedomia, že používam tak silné prídavné mená, som proste drsná pokiaľ ide o túto problematiku :D bohužiaľ, tento podmanivý príbeh nebol vždy lichotivo spracovaný .. toto predstavenie je však stelesnením prepracovateľnosti (to fakt existuje tak komplikované slovo?!? Unbelievable ... ) .. prepracovanosti?? sakra jak to je? :D
Hodí sa vo chvíľach, keď máte nutkanie sa kvalitne kultúrne vyžiť, no do divadla to máte ďaleko... alebo ste proste tak pohodlní, že sa vám nechce výjsť z vašej vyhriatej postieľky :) Poprípade ste švorc, no nechcete si to priznať tak sa len tvárite, že ste pohodlní ;) :D

3.) V reťaziach - hmmm ... tento film ma nejak obzvlášť nechytil za srdce, ako to zvyčajne býva pri mojich TOP za mesiac .. ale ZAUJAL MA :) pestré herecké obsadenie, pestro natočené, pestrý originálny dej ... 
A to by som nebola ja, keby som vo svojich Topkách neodkazovala na pieseň z filmu ! :))) tentokrát je to notoricky známa gospelová pieseň This little light of mine v podaní Christiny Ricci!  - http://www.youtube.com/watch?v=l2N6ub-XhG0 
P.S.: i ked v tomto filme mi prišlo prevedenie tejto piesne najlepšie a jednoznačne vtipnejšie :D - http://www.youtube.com/watch?v=T4VCYrP4yjU :D

4.) Tango - no :D takže :D vraj protiženský film ... Ja by som povedala, že je skôr proženský! veď celý film sa nesie v duchu skvelých zamyslení hlavne o nás ženách a musím dodať, že niektoré z myšlienok sú priam GENIÁLNE (pomimo to aj vtipné, úražlivé a ... žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu ... aj pravdivé :D) 
Už nedočkavo čakáte na hudobný príspevok ja viem :D Veď už aj názov filmu napovedá, že je sprevádzaný horúcimi tango rytmami ! no musím vás sklamať, nenašla som žiadny konkrétny odkaz na hudbu z tohto filmu, takže... ak náhodou niečo nájdete, hneď mi to prosím pošlite, urobíte mi veľkú radosť... lebo ... LEPŠIE TANGO SOM NEPOČULA :)

TOP - október 2013

TOP - september 2013

1.) Kino raj - moja najnovšia srdcovka, ktorá sa zapísala naozaj hlboko do môjho podvedomia.. veľmi nostalgický film, nemám mu čo vytknúť ... Spomienky hlavnej postavy sa stanú aj vašimi spomienkami .. Jeho smútok vaším smútkom a jeho láska k filmom sa po zhliadnutí tohto filmu na vás prenesie ešte v duplovanej podobe :) 

http://www.youtube.com/watch?v=WSkyoyyvnAY - krásny soundtrack

 

2.) Čistá - úžasná atmosféra, cítila som, že tento film sa mi bude páčiť (a to nie len preto, že mám rada vážnu hudbu) ... inak čo sa týka vážnej hudby, myslela som si, že sa v nej budeme ešte viac šprtať .. ale šprtali sme sa vo všeličom možnom .. v poézii, depresii, ctižiadostivosti, posadnutosti, nevere, smrti... nevadilo mi to..
a vyzdvihujem pieseň - http://www.youtube.com/watch?v=dviXRAedmmA

 

3.) Magnólia - po tomto filme som sa definitívne stala fanúšičkou Aimee Mann :D jej hudba dala filmu nový nádych, scéna, kde všetky postavy spievajú jej pieseň Wise up - MEGA :) 

NAJ SCÉNA :) - http://www.youtube.com/watch?v=aNmKghTvj0E

 

4.) Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions - môjho priateľa najobľúbenejší filmový počin... už som pochopila prečo :) najozaj geniálne dielo, uznávam

 

5.) Bělyj tigr - tak na tomto som bola v kine, v rámci týždňa ruského filmu ... páčilo sa mi to, neobvyklý až mystický pohľad na svetovú vojnu .. nie je to nič deprimujúce, takže náladu vám to iste nepokazí :)

 

6.) Kramerová verzus Kramer - samotný príbeh nie je ničím prevratný, ale .... jednoducho som sa akosi vedela vcítiť do hlavných postáv, hodí sa vo chvíľach, ked cítite, že vaše vzťahy nie sú ideálne..

 

7.) Adamove jablká - dlho som sa chystala na tento film a prekvapil ma :D mne osobne to nepripadalo nejak extra vtipné, že by som sa za brucho popadala :D i ked ok, mala som na sebe priblbý úsmev počas celého filmu :D a opäť ma tento kúsok dostal malou hudbnou vsuvkou, ktorá úplne prevalcovala moje predsudky a spríjemnila mi celkovú atmosféru filmu :D - http://www.youtube.com/watch?v=YfbJP_8M79E 

TOP - september 2013