Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu Kandidát sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami v jednej konkrétnej krajine. Autor denníkových zápiskov netuší, pre koho zaznamenáva odpočúvania a nadšenie zo zaujímavej zákazky, v ktorej sleduje biskupa, šialeného majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta s írečitým menom Peter Potôň a ešte ľúbozvučnejšou rodinnou históriou, zakrátko vystriedajú znechutenie a zmätenosť. Z jeho denníka sa stáva spis s prepisom rozhovorov, informáciami o postavách a postavičkách, mailami, útržkami z psychiatrických chorobopisov a obrázkov, ktoré najskôr čmára z nudy, neskôr preto, že slová a racionálne vysvetlenia už nestačia. Kandidát je politickou fraškou, smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Kandidát je o obyčajných ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život. Kandidát je manifestom proti tajomstvu.

„Celé dni odpočúvam. Rozhovory, banálne frázy, ktorými ľudia šifrujú svoje tajomstvá. Slová, ktoré používajú namiesto tmavých okuliarov v tejto odpornej pokrovej hre. Prepisujem, analyzujem, hľadám súvislosti. Pozorujem, pretože pravda sa poväčšine ukrýva v zamlčanom, nevypovedanom." (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 3

Recenzie (409)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Prekvapivo celkom vydarená satira. Formálne vypiplaná (až na ten zvuk) ale nie samoúčelne - jej strihové i filtrové vizuálne pojatie ide ruku v ruke s povrchnou efektnosťou sveta reklamy, do ktorého je zasadená. Humorom síce len občasne, ale zato trefne pretkaná. Prvý krát vo filme vyslovuje česko-slovenské fóry, ktoré si o to dlho žiadali (scéna v MacDonald’s kraľuje) a robí to vkusne, že sa zasmejú Slováci i Češi. Hlavná postava charizmatická a uveriteľná, Marek Majeský do nej dobre obsadený. Kandidát je veľmi slovenský film, ale nie v zlom zmysle slova. Reflektuje skrývanie absencie duchaplnosti za glamour "hodnoty", shoppingovosť a politickú diskutabilnosť krajiny. Štvrtú hviezdu nedávam, lebo si niesom istý, do akej miery to robí vedome. V tejto pochybnosti ma drží tiež rádoby prekvapivá záverečná pointa, našróbovaná na film umelo, aby mal divák potrebu s tvorcami debatovať o tom, ako to vlastne skončilo. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet 180,000eur(približne $250,000)Tržby Celosvetovo $539,716▐ nakoniec som milo prekvapený, štýlom je to taký klipový film, vyčančané obrázky, dobrý filter, občas nejaké tie hrátky z vizuálom, príbeh neunudí, dokonca miestami pobaví, herci až nadštandartne stráviteľne hrajúci a samotná myšlienka tiež nie je na zahodenie, troška mi tam vadili nadávky to fakt vo filmoch nemusím /videl v kine: 70%/ __moja recenzia ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Kámoš Big Bear filmu dosť naložil a tak som sa rozhodol pristupovať s odstupom a čakať, či si ma film získa. Musím otvorene povedať, že ma film milo prekvapil. Moderný prístup, strih, dobrá hudba ladiaca s atmosférou a konečne dialógy pri ktorých nemusím od hanby prevracať oči. Oceňujem i to, že nikto nepretlačil nejakú trápnu posteľovú scénu, ako je to posledné roky zvykom. Herci zahrali výborne, zvlášť I. Majeský, ktorého seriálové polohy neznášam, predviedol slušný výkon. M. Hilmerová stále pekná a talentovaná a nejaký zlý herecký výkon som nezaregistroval. Veľmi ma prekvapil dobrý humor, zvlášť česko-slovenské uťahovanie, ktoré vyvrcholilo v super scéne v McDonalde. Fakt som sa schuti zasmial, pretože z týchto vecí si rád uťahujem i ja. (kotouč namiesto puk, kopaná namiesto futbalu, branka namiesto gól...), ale ok. Dúfam, že to Česi zoberú s nadhľadom a neurazia sa. Podľa mnohých recenzií čítam, že sa na tom pobavili i oni sami, takže je to ok. Film má úplne skvelý príbeh, niečo také tu ešte nebolo, navyše je to max. aktuálne. Film má zaujímavý zahraničný look a nehodnotím tak, pretože som Slovák. Hodnotil by som rovnako, či by už to bolo z Poľska, Srbska či Ruska. Slovensko-Česká spolupráca sa vydarila a chcelo by to viac takýchto nápaditých filmov. 80%. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Aj keď sa na tom autorsky podieľal psycho libtard Havran, nakoniec sa ukázalo, že tento film ukázal krásnu slovenskú realitu. Bol akoby profétom budúcich udalostí. Veď už len tá veta: Za dva mesiace urobím z neznámeho niktoša prezidenta (parafráza) sedí úplne ako riť na šerbeľ aj na mafiána Kisku (toho sme ale mohli poznať aspoň ako tak z nadácie a Popradčania aj ako zlodeja pozemkov), ale stopercentne to platí na pani zo skládky, ktorá sa stala v roku 2019 z neznámeho nič prezidentkou a bude tam sedieť 10 rokov. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Filmy Made in Slovakia obchádzam v kinách oblúkom už dlhšiu dobu a radšej si zbehnem užiť kultúru do niektorej z mojich obľúbených činohier. Aj tie sú dôkazom toho, že na Slovensku vôbec nemáme núdzu o kvalitných hercov, práve naopak. Problém sa teda asi skrýva za kamerou, v neschopnosti režisérov a tvorcov. Karásek sa týmto stáva malou nádejou a tento film akousi predlohou pre budúce pokusy ostatných tvorcov. K filmu snáď len toľko, že miestami som sa naozaj cítil ako v divadle. Herci hrali v pohode, prirodzene (samozrejme sa našli výnimky - viď Hilmerová) a hlavne ich postavy sú uveriteľné a mali charakter. Miestami možno trošku prestrelili a prehrávali, ale aj to sa cení viac, než by som sa mal pozerať na herecké polená, ktoré idú do svojej postavy bez akéhokoľvek zápalu. Pri dialógoch som konečne neškrípal zubami, samozrejme aj v tomto smere by sa ešte dalo zapracovať, ale poväčšine som si ich naozaj vychutnával. Keď bolo treba, tak dokázali vygradovať atmosféru, naopak veľa priestoru dostával čierny a cynický humor, ktorý perfektne vykreslil situáciu súčasnej bezradnosti voči hrám na politickom vrcholku ľadovca. No a samostatnou kapitolou je audiovizuálne spracovanie, ktoré v súčasnej domácej produkcii nemá súpera. Puntičkárske hranie sa s kamerou, strihom, filtrami prinieslo svoje ovocie (miestami má divák až pocit, že sleduje jeden veľký drahý videoklip) a hudobné portfólio taktiež vkusné a trefné. Takže na moje prekvapenie, po dlhých rokoch čakania sa v tuzemsku objavil inovatívny film, ku ktorému sa rád po čase vrátim. 80%. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (27)

  • „Keď mi Maroš Hečko doniesol svoju knihu, podľa ktorej chystali film o zákulisí prezidentských volieb, s ponúknutou rolou som nadšene súhlasil, pretože niečo také v slovenskom prostredí ešte nik nenakrútil," povedal Marek Majeský a ďalej dodal: „Chceli sme s cynizmom poukázať na to, ako naivne niekedy veríme ľuďom, nad ktorými by sme sa mali najskôr zamyslieť a zvážiť, či im dáme svoj hlas." (kacer4)
  • V ankete televízneho spravodajstva sa objaví viacero mediálne známych osobností, medzi nimi napr. Dado Nagy, raper Lyrik alebo dvojica Daniel Baláž a Pavol Hubinák známa z vysielania Rádia_FM. (ZetDaElO)
  • Keď sa Blonďáčik (Michal Kubovčík) stretne vo výťahu s Adamom Lambertom (Marek Majeský), predstaví sa ako Michal Dlouhý. To je meno herca, ktorý v tomto filme hrá Blonďáčikovho špiónskeho parťáka Jazvu. (kobylanpc)

Súvisiace novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (viac)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (viac)

Reklama

Reklama