Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 1

Recenzie (289)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Po znásilnení matky a zavraždení otca, opúšťa Cecil svoje rodné mestečko. Po rôznych zhodách náhod, mnohých vystriedaných zamestnaní v hoteloch, prichádza ponuka na prácu, ktorá sa neodmieta - komorník v sídle "najmocnejšieho muža sveta", prezidenta USA. Opäť jedna z drám s mnohými hlbokými myšlienkami, ktoré nútia diváka zamyslieť sa, či bolo, a už je všetko tak ako má. Téma rasizmu totiž "nikdy" neutíchne. Snímok je veľmi slušný a obsahuje všetky atribúty dobrej drámy. Škoda, že si režisér neodpustil ten patetický, propagačný záver "About The Black man in The White House". ()

cukorek 

všetky recenzie používateľa

Zbytočne natiahnutá minutáž a vŕtanie sa vo viacerých problémoch naraz vyznelo príliš nudne. Namiesto dôkladného životopisného podania komorníka dej skáče hore dole od osudu syna k osudu otca, až sa z filmu stáva propaganda na odkaz M.Luthera Kinga. Ak to malo vyzerať ako film malo to mať podobnú formu ako film Divoký Django, alebo Farba citov. Nakoniec najtrápnejšie použitá fráza bola, keď černoch hovoril černochovi neger. 10% ()

Reklama

BMW12 

všetky recenzie používateľa

První polovina filmu velice dobrá, ta část o životě Foresta Whitakera a jak se stal komorníkem a tak, to bylo fakt dobré. Ovšem druhá polovina hrozná nuda, ta část o Komorníkově synovi byla špatná, už bylo natočeno milion filmů o boji za práva černých, tady to už bylo prostě nudné. A korunu tomu nasadil závěr filmu, ve kterém oslavují toho všude válku rozpoutávajícího Obamu... ()

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

berusche 

všetky recenzie používateľa

Otázka není, zda je to dobrý snímek, otázka je, o čem snímek vlastně je. Na můj vkus příliš překombinované všemi možnými důležitými momenty za 30 let, příliš rodinných tendencí a potažmo snahy o individuální rozbor osobnosti a vcítění se na základě hloubavých očí. Tak to jste si ale měli vybrat, o čem budete točit. Takže, pokus, jak se biografie tak trochu točit nemá. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama