Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie kultovej sci-fi, ktorá redefinovala žáner akčného filmu a získala 4 Oscarov, nás opäť zavedú do temného sveta budúcnosti, ovládaného strojmi. Ľudstvo naďalej trpí v otroctve virtuálnej reality, z ktorého ho môže oslobodiť len veštbou predpovedaný Vyvolený. Novodobý spasiteľ Neo (Keanu Reeves) musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť. Navyše ako vírus dokáže naklonovať sám seba, takže Neo bude v jednej z vrcholných scén filmu čeliť takmer stovke identických agentov Smithov. Medzitým sa Trinity a Morpheus snažia zachrániť tajomného Kľúčnika, ktorý dokáže otvoriť každé dvere v Matrixe a je dôležitou zbraňou ľudí v boji proti strojom. I medzi robotmi prebieha boj o nadvládu nad virtuálnou realitou, a zároveň sa snažia objaviť posledné ľudské mesto Zion, ukryté v hlbinách Zeme. Všetky udalosti vedú k veľkej vojne ľudí proti strojom, ktorá vypukne v tretej časti.

Rozpočet 300 miliónov dolárov umožnil tvorcom vytvoriť celkom nové trikové technológie, ktoré z pokračovaní Matrixu nepochybne urobia filmovú udalosť roka. Producent Joel Silver tvrdí, že oproti vizuálnemu spracovaniu druhej a tretej časti bude divákom prvý diel pripadať ako "film z doby kamennej". V THE MATRIX RELOADED sa diváci môžu tešiť na bombastickú štvrťhodinovú automobilovú naháňačku, ktorá sa nakrúcala celé dva mesiace a filmári kvôli nej postavili za 2 milióny dolárov vlastný 3-kilometrový úsek diaľnice. Nad bojovými scénami mal opäť dohľad najuznávanejší odborník na východné bojové umenia Yuen Woo-Ping a všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že tréning bol tentokrát ešte tvrdší, bojová choreografia neporovnateľne náročnejšia a výsledný efekt divákom vyrazí dych. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (1 019)

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Ani zdaleka ne tak špatné, jako jsem po záplavě rozporuplných názorů čekal. Je pravda, že oproti jedničce přibylo triků na úkor příběhu, ale přesto se nejedná o typickou "nastavovanou kaši". Zajimavý byl souboj Nea s namnoženými Smithy. Taky jsem si nevšiml nějakých vyloženě nepovedených triků, ale to může být i mou vrozenou slepotou. :) ()

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Nejen první polovina mě zarazila, užasnou nudou, kde jsou hluchý místa i během filmu (na rozdíl od prvního dílu, kde to sršelo atmosférou už od začátku do konce). Slabší pokračování, kde zaostává tak precizní scénář, scény a brilantnosti jako v jedničce. Wachowski se soustředili hlavně na vizuální efekty, které ale nezakryjí všechno a ta příšerná hudba. Pokračování mi vůbec nesedlo. Velký plus na mém hodnocení mají kostýmy a více akce. ()

Reklama

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Slabé čtyři hvězdičky. Nevěřím, že Wachowští předem počítali s trilogií. Začátek je nezajímavý (scény ze Siónu), moc se mi nelíbil přerod postavy Morphea, z kterého se nyní stává řečník strhující davy. Pravda v druhé půli se tempo zrychlí a honička na dálnici je skvěle udělaná, ale celkově spíše zklamání. Po zásadním rozhovoru s Architektem nevím (jsem zvědav), s čím novým ještě chtějí Wachowští přijít v dalším díle. Pozn.: Halasně ohlašovaná bitka Nea s množství agentů Smithů mi přišla až směšná a moc dlouhá - agent Smith v tomto díle již vůbec nemusel být. ()

Tyler 

všetky recenzie používateľa

Takže asi takhle - bři.Wachovští neměli vůbec točit žádné pokračování, to je můj názor. "Matrix" byl naprosto precizní dílo, vlastně bez jakékoliv chyby...A musel by se stát zázrak, aby se mu další dva díly alespoň vyrovnaly. Takže sám za sebe v podstatě "Reloaded" i "Revolutions" do jisté míry ignoruji a tvářím se, jakoby nikdy nevznikly. Na druhou stranu jsou tu a pokud se na ně podívám v rámci celé série (jinak to ani nejde), není to až tak strašné. Poznámky většiny uživatelů o pseudodialozích mi připadají přinejmenším zcestné, smysl v nich je. "Reloaded" trpí "syndromem prostředního filmu" - jednička mě strašlivě nabudila a nemohl jsem se dočkat, jak to všechno dopadne, tudíž už se těšil na "Revolutions". Ale teď k samotnému filmu - vizuální stránka je opět dokonalá (až na tvář Nea v souboji s agenty Smithy), hudební doprovod skvělý a ani scénář výrazněji nepokulhává. Navíc si myslím,že mnoha lidmi tolik odsuzovaná část v Sionu byla výborná - Morpheův projev a následná dance party s prostřihy na milující se Trinity s Neem byla jednou z nejhypnotičtějších scén uplynulého roku. A to mi nikdo nevymluví...Po konci filmu se sice neopakoval ten silný pocit, jaký jsem měl po odchodu z "jedničky", ale spokojen jsem byl nadmíru. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Prvý Matrix je kultové dielo, vo svojej kategórii prakticky v každom ohľade dotiahnuté k dokonalosti, navyše dostatočne vysvetlené a uzavreté, preto som pokračovania už vôbec nepotreboval, nemali šancu udržať nastavenú úroveň. Ale zase podobných filmov moc nie je a to univerzum je dostatočne zaujímavé, aby sa s ním ešte dalo pracovať a tak teda sa stále dá ponúknuť slušná žánrová zábava. Hlavným problémom Reloaded je, že ten príbeh tu vlastne ani nemá čím zaujať. Venuje sa tým častiam Matrixu, ktoré ma vlastne ani nezaujímajú, ako postava kľučiara, programy žijúce si vlastným životom a podobne a línia s agentom Smithom bola v prvom diely úplne uzavretá, tak neviem, načo ju zase oživovali, aj tak to nič zaujímavé neprinesie. Ale aspoň je tu podzemné mestečko Zion a chystaná invázia množstva strojov s cieľom definitívne zastaviť ľudský odpor a hlavne postavy, ktoré som si už obľúbil a tak som si užíval scény s nimi a ich vzájomnú interakciu. A nájde sa aspoň aj ten jeden zvrat, záver sa mi páčil a postavu vyvoleného to hneď ukáže v trochu inom svetle. Spokojný som aj s obsadením, hlavné trio Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss a Laurence Fishburne je tu skvelé, charizmy majú na rozdávanie, na zápornej strane poteší Daniel Bernhardt a štýlové dvojičky a ako fanúšika hong kongského akčného filmu aj Collin Chou v menšej úlohe ochrancu vedmy. Ale ten zvyšok už nie je moc výrazný a ako som spomínal, Hugo Weaving ma už tentoraz nezaujímal. Ale aj tak si myslím, že tento film vznikol hlavne kvôli akcii a možnostiam, ktoré toto univerzum ponúka a tu si nemôžem moc sťažovať. Zatiaľ, čo v prvom filme mi ešte prišlo, že herci trénovali bojové umenia len niekoľko týždňov, tu sú už na tom podstatne lepšie. Len škoda, že sa to tvorcovia snažia niekedy moc preháňať. Preto ma napríklad taký súboj s množstvom agentov Smithov bavil len spočiatku, potom to už bolo moc prehnané, zbytočné a strašne digitálne. A tiež Neo nemusel tak moc lietať v štýle supermana. Ale tie malé súboje si užívam. Hlavne úvodný súboj s trojicou agentov alebo stret s Collinom Chou sú skvelé, tie sa mi veľmi páčili. No výborne sú na tom aj všetky tie prestrelky, naháňačky a explózie a diaľničná naháňačka je rozhodne akčný vrchol série s množstvom nezabudnuteľných momentov. Technicky môžem vytknúť iba to občasné nahradzovanie hercov digitálnym dvojníkom, vidno to až moc a pár efektov, ktoré už trochu zostarli, ale celkovo je to perfektne zvládnuté a na tom vizuáli a atmosfére si teda dali záležať. Takže síce sa považujem len za fanúšika pôvodného filmu, nie celej série, ale nevadí mi, že vznikla, aj tieto pokračovania sú žánrový nadpriemer a kvôli akcii sa na Reloaded oplatí pozrieť aj viackrát. 76% ()

Galéria (138)

Zaujímavosti (95)

  • 17minútová bojová scéna stála 40 miliónov amerických dolárov, čo ju vtedy robilo najdrahšou scénou tohto typu v histórii. (HelenOfTroy)
  • Samsung vyrobil 10.000 modelů telefonu SPH-N270, které jsou k vidění ve filmu. Všechny se rychle vyprodaly. (HellFire)
  • Role Serapha (Collin Chou) byla napsána pro Jeta Li. Když ale odmítl, změnila se načas postava v ženu a byla nabídnuta Michelle Yeoh, která ji nepřijala kvůli pracovnímu vytížení. (HellFire)

Súvisiace novinky

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

Kteří herci ve filmech nejčastěji bourají?

22.03.2021

Server Car Scrap Comparison teď zveřejnil studii, ve které se zabýval počtem dopravních nehod ve filmech u jednotlivých herců. Asi nikoho pak nepřekvapí, že za nejnebezpečnějšího filmového řidiče byl… (viac)

Šílený Zorro

Šílený Zorro

30.04.2011

Někdo ve studiu 20th Century Fox si myslí, že je načase, aby se vrátil maskovaný mstitel Zorro. Rozhodně ale nečekejte návrat Antonia Banderase – konec konců, po skvělé jedničce přišla Legenda o… (viac)

Reklama

Reklama