Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
všetky plagáty
TV spot 6
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Réžia:

Jaroslav Dudek

Scenár:

Jaroslav Dietl

Hrajú:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(15)

Kolektív kriminalistov rieši (vždy s úspechom) menej závažné prípady, drobné krádeže či rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve. V každom dieli vždy vynikne jeden z príslušníkov Verejnej bezpečnosti. Keď sa mu nedarí, ostatní kolegovia mu pomôžu, ba dokonca aj chápajúci, ale prísny a zásadový náčelník (Ladislav Frej). Seriál Malý pitaval z velkého města je jeden z posledných, ktoré vyšli z autorskej dielne najúspešnejšieho českého seriálového scenáristu – Jaroslava Dietla. Pôvodne vzniklo deväť epizód, v roku 1986 k nim pribudlo ďalších šesť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (90)

  • Pavel Zedníček (Kamil Hamřík) spomínal, že pri natáčaní bojoval s odborným poradcom, aby si nemusel ostrihať dlhé vlasy. Bola to doba, kedy policajti museli byť ostrihaní nakrátko. Oponoval, že keď bude mať dlhé vlasy, zmätie zločinca. (Raccoon.city)
  • Herec Vlastimil Hašek (nadporučík Pekař) bol medzi hercami ten, kto mal najmenší a tiež najlacnejší šatník. Kostým na celý seriál vyšiel Československú televíziu na iba 1000 Kčs. Za to sa v tej dobe dalo kúpiť 10 kilogramov bravčovej šunky. Herec si už aj ťažko zapamätal text a bez notesu neurobil ani krok. Rekvizita, ktorá mala slúžiť pre inú potrebu, mu slúžila ako ťahák. (Raccoon.city)
  • Ladislav Frej (náčelník nadporučík Břetislav Kubát) pár dní pred natáčaním ležal na na jednotke intenzívnej starostlivosti v Motolskej nemocnici s ťažkým zápalom pankreasu. Z nemocnice ho pustili a on išiel hneď natáčať seriál. Vyzeral ako mátoha a divil sa, že si to diváci nevšimli. (Raccoon.city)
  • Rozpočet seriálu bol vysoký. Stavby ateliérov vyšli na takmer 700 000 Kčs, honoráre a odmeny hlavných hrdinov i stoviek komparzistov vyšli Československú televíziu na 1 572 000 Kčs. Nákladné autá na prepravu techniky a rekvizít, ale tiež autokary a osobné autá pre hercov, to zasiahlo do celkového rozpočtu sumou 976 000 Kčs. Celkové náklady sa vyšplhali na vtedy neuveriteľných 14 774 000 Kčs. Na dnešné pomery by vyšiel seriál na 136 miliónov. Dochovaný záznam o rozpočte z roku 1982 prezradil, že pôvodné náklady mali byť dokonca ešte o 500 000 Kčs vyššie. (Raccoon.city)
  • Hoci bol Jaroslav Dietl majstrom pera, z jeho úvodnej znelky nenakrútil režisér Jaroslav Dudek ani záber. Prerobil si ju podľa seba. Každý diel začína detailom mužskej ruky otvárajúcej zapečatený trezor. Keby Dudek nakrútil úvodnú znelku podľa Dietla, začínala by zápästím mužskej ruky s hodinkami ukazujúcimi za minútu sedem. Pavel Zedníček (podporučík Kamil Hamřík) zahasil cigaretu skoro na konci úvodnej znelky, pôvodne to malo byť hneď na začiatku. (Raccoon.city)
  • Ruda Pekař v podaní Vlastimila Haška odohrá celý seriál v jednom svetri. Je to tak preto, lebo úloha služobne najstaršieho vyšetrovateľa bola inšpirovaná skutočným kriminalistom, ktorý sa práve týmto vyznačoval. (Raccoon.city)
  • Veľa nechýbalo a seriál by nevznikol, keď vedúci výrobno-ekonomického úseku Jiří Kamarýt pred natáčaním povedal "Tento žáner a rozsah nemožno filmovo vyrobiť v našich vlastných kapacitách". Natáčanie komplikoval aj fakt, že v roku 1981 plánovali už dva seriály do výroby. Pritom bolo zvykom, že sa ročne vyrába seriál len jeden. Hlavným dôvodom natáčania sa tak stalo to, že za scenáre už bolo vyplatených takmer štvrť milióna korún. (Raccoon.city)
  • Seriál bol a aj je veľmi obľúbený až tak, že hercov často oslovujú ich seriálovými menami aj po tridsiatich rokoch. Jiří Krampol (Krejcárek) spomínal, že v roku 2014 tri dni po odvysielaní jedného dielu ho na ulici zastavili traja policajti a jeden naňho zakričal: "Krejcárek, hlásime sa do služby!". (Raccoon.city)
  • Honorár režiséra Jaroslava Dudka za prvú sériu bol 558 000 Kčs (čo by dnes zodpovedalo sume 5 496 300 Kč). V dobe natáčania, keď bola priemerná hrubá mzda 2822 Kčs, bola táto odmena ako z inej dimenzie. (Raccoon.city)
  • Jiří Krampol (por. Libor Krejcárek) dostal za trinásťdielny seriál, v ktorom hral v šiestich dieloch hlavnú rolu, honorár 68 000 Kčs. (Raccoon.city)
  • Nadriadení zo skutočnej pražskej kriminálky boli proti tomu, aby Ladislav Frej (náčelník npor. Břetislav Kubát) nosil počas natáčania fúzy. (Raccoon.city)
  • V časti "Exot" hral Josef Kemr postavu odborníka na vtáctvo. Kvôli úlohe musel niekoľko mesiacov dochádzať k odbornému poradcovi. Nakoniec v tom našiel záľubu, a dokonca si potom domov zaobstaral papagája. (Raccoon.city)

Malý pitaval z velkého města - Aranžér (1982) (epizóda) (E01)

  • Rok po odvysielaní prvého dielu, kde Lubomír Lipský vykrádal obchody prezlečený za aranžéra výkladov, jeden páchateľ použil seriál ako predlohu pri vlámaní do starožitníctva v Dláždenej ulici. Dokonca kriminalisti zapísali do spisu, že je možné, že sa páchateľ nechal inšpirovať prvým dielom seriálu s názvom Aranžér. (Raccoon.city)

Malý pitaval z velkého města - Kuchařinka (1982) (epizóda) (E09)

  • Natočené podľa skutočného prípadu brutálnej vraždy, ktorý sa stal v roku 1974 a vystrašil celé Československo. Vražda dôchodkyne bola "silná káva" aj pre odolných a skúsených kriminalistov, a preto scenárista seriálu vraždu veľmi zmiernil. Seriálová kuchárka (Jiřina Štěpničková) bola zabitá 14 bodnými ranami, v skutočnosti obeť Marie Jandová vo veku 64 rokov bola znásilnená a zabitá 34 bodnými ranami. Skutočný vrah, 24-ročný sexuálny deviant Antonín Vorel, bol odsúdený na trest smrti, ktorý súd zmenil na 25 rokov odňatia slobody s následnou ústavnou liečbou. Na slobodu sa už Vorel nikdy nedostal. V liečebni zomrel. (Raccoon.city)

Malý pitaval z velkého města - Kasař (1986) (epizóda) (E13)

  • Skutočný príbeh o legendárnom vlamačovi menom Josef Koudela, ktorému sa hovorilo Nezmar. Práve z neho vychádzal Rudolf Hrušínský, keď v seriáli hral vlamača Jozefa Korána. Priznal sa k stovke lúpeží, odsedel si dve tretiny života a potom zo dňa na deň zmizol. Naposledy ho odsúdili, pretože priateľka naňho prezradila, že má pištoľ. Dostal trest smrti, ale mal obrovské šťastie, že to bolo v marci 1945. Už ho nestačili vykonať. Nikto ani nevie, koľkých rokov sa dožil a kde zomrel. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama