Reklama

Reklama

Batman

(seriál)
  • USA Batman: The Animated Series (viac)
USA, (1992–1995), 31 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Predloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks), Jerry Robinson (komiks) (viac)

Hrajú:

Kevin Conroy, Efrem Zimbalist Jr., Loren Lester, Robert Costanzo, Mark Hamill, Richard Moll, Lloyd Bochner, John Vernon, Adrienne Barbeau, Brock Peters (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(85)

Bruce Wayne přísahá, že pomstí vraždu svých rodičů, a celý život bojuje proti zločincům v Gotham City. (HBO Max)

Recenzie používateľa molcan2 k tomuto seriálu (15)

Batman (1992) 

Tento seriál je vynikajúci a právom si zaslúži všetky ocenenia. Pamätám si, že som Batman The Animated Series sledoval asi od svojich piatich alebo šiestich rokov na začiatku 90. rokov a musím ho považovať za vrchol kreslenej animácie. Animácia je nádherná, scenár je kvalitný (lepší ako čokoľvek iné v tom čase a možno aj o 25 rokov neskôr) a hlasy postáv sú dokonalé. Všetko v tomto seriáli je prvotriedne a producenti a scenáristi jasne pochopili, kto je Batman a aký svet obýva. ()

The Cat and the Claw: Part I (1992) (S01E01) 

Nestrácajú čas vysvetľovaním pôvodu Catwoman. Vlastne ho tu úplne vynechajú a začínajú tým, že slávna zloduchka a jej mačka ukradnú drahý klenot vo výškovom byte. Batman je však na streche a pozoruje ich. Po krátkej naháňačke mu unikne. Zdá sa, že dokáže lietať po meste rovnako dobre ako Križiak v plášti. Krátko nato na jednej z aukcií, kde si žena kupuje rande s mužom, nová žena v meste - Selina Kyle (Catwoman, vo večerných šatách) "kúpi" Brucea Waynea za 10 000 dolárov. Nemá však záujem o rande, len o príspevok, keďže je určený pre divokú prírodu, čo je jej vášňou. Bruce však chce rande, pretože ho priťahuje. Vráťme sa k akcii, teraz sme svedkami veľkej naháňačky a zisťujeme, že v Gotham City je "Červený pazúr", známy terorista. Komisár Gordon je z toho oprávnene rozrušený, ale nemá o ňom žiadnu predstavu. Ak je taký slávny, mala by niekde existovať jeho fotografia, nemyslíte? No dobre, nechcem začať hnidopišiť. Na to je to príliš veľká šou. Takže, ako môžete "vidieť", v tejto epizóde sa toho deje veľa. Čo mi vadilo, bolo to, že z Catwoman, ktorá bola obyčajnou zlodejkou, urobili akúsi hrdinku, pretože prekazí, alebo sa o to pokúsi, teroristom. To však len preto, že je to extrémistka za práva zvierat a teroristi - pod rúškom podnikateľov - jej nechcú postaviť útulok pre pumy. Tento boj troch strán - Batmana, Catwoman a teroristov - pokračuje druhou časťou a záverom budúci týždeň. (Tieto časti sú na DVD v inom poradí, ako je uvedené tu.) ()

On Leather Wings (1992) (S01E02) 

Príbeh: Skvelé spojenie príbehov Man-Bay a začiatku Batmanovej kariéry s GCPD po Temnom rytierovi. Skvelá, zaujímavá práca detektíva Batmana, ktorá chýbala v mnohých novších batmanovských seriáloch a filmoch. Jednoduchý, ale efektný záber na Batmana. Jednoducho najlepšia epizóda Man-Bata (hoci je len v dvoch). Uvítal by som dlhšiu policajnú naháňačku. (3/5)  Pekné cameo Harveyho Denta. Nie môj obľúbený hlasový herec pre Alfreda (som rád, že bol nahradený). Kevin Conroy je na svoju vôbec prvú úlohu Batmana/Brucea Wayna výborný. Man-Bat bol dobrý záporák na jednoduchú samostatnú, úvodnú epizódu. Dobrý forshadowing pre premenu Francine na She-Bat. (4/5) Animácia: Ochranka bola na môj vkus príliš kreslená. Tmavé pozadie robí seriál a atmosféru jedinečnou a zapamätateľnou. Pôsobivá premena Man-Bat. Úžasná lietajúca scéna vo finále. Batmanov šokovaný výraz vyzerá hlúpo a bol dokonca zosmiešnený v Poctivom traileri. Takisto: KRV!!! (4/5) Verdikt: 3/5 ()

Heart of Ice (1992) (S01E03) 

Toto je príbeh pána Freeza, zloducha, ktorý je mojím obľúbeným hrdinom. (Keby nikdy nevznikol film Batman a Robin, stavím sa, že by bol obľúbenejší) Freeze je zobrazený ako sympatická postava a zároveň nemilosrdný zloduch. Hranice dávkuje, namiesto toho, aby ich používal v každej možnej situácii. Hlasová práca všetkých je brilantná. Verí, že svojimi činmi poráža zlo. Na konci sa Freeze ocitá vo väzení a prosí svoju ženu o odpustenie. Batman im venuje posledný pohľad a odchádza bojovať proti ďalšiemu zločinu. Celkovo je to jednoducho dobre napísaná epizóda. Ak k tomu pridáme pôsobivú animáciu a skvelé hlášky, dostaneme najlepšiu epizódu animovaného seriálu o Batmanovi. ()

Feat of Clay: Part I (1992) (S01E04) 

To bola zábavná a napínavá epizóda. časť 1 z 2 časti nastavuje veľa skvelých vecí pre časť 2. Vrátane toho, že Bruce Wayne bol zatknutý! Je tu zaujímavý začiatok epizódy s vydávaním sa za Brucea Wayna, ktorý sa snaží nastražiť Batmana - to vás vtiahne do príbehu. Ste zvedaví, aký zloduch sa za ním skrýva. Postava Clayface je skvelá. Znetvorený herec, ktorý potrebuje špeciálny krém na tvár, aby si zachoval svoj vzhľad, a tak uzavrie "dohodu s diablom", aby ho získal, tým, že súhlasí s prácou pre muža, ktorý chce na Batmana hodiť vraždu. Scéna, v ktorej ho krém v obrovskom množstve poleje, je úderná. Prelet nad Gothamom v Batmobile s neisto visiacim záporákom je jedným z vrcholov. Zábavná scéna. Oni naozaj radi dosadzujú zlé korporácie, však? Mám pocit, že takmer vo všetkých doterajších epizódach ich predstavili. ()

Feat of Clay: Part II (1992) (S01E05) 

Bruce sa z väzenia dostal veľmi rýchlo. Daggett chce prevziať kontrolu nad Wayne Enterprises, myslím, že skutočným zloduchom je tu Daggett. Je pekné vidieť v tejto epizóde trochu viac z Clayfaceovho príbehu. Po tom, čo mu Daggettovi ľudia urobili, má teraz Hagen schopnosť meniť podobu bez použitia Daggettovho krému, ale nedokáže to udržať dlho, zaujímavé. Musíte ho ľutovať rovnako ako pána Freezeho. Musím povedať, že táto epizóda je zaujímavejšia ako prvá časť. Clayface stráca nervy a obracia sa proti svojmu jedinému priateľovi. Hagen stratil rozum a identitu, pohltil ho hnev a pocit pomsty, teraz je z neho Clayface!!! Epické. Milujem dizajn Clayface. Táto epizóda má aj viac lahodnej akcie. Wow, aká epická epizóda, plná napínavých momentov a akcie. Moje hodnotenie je 5/5! ()

It's Never Too Late (1992) (S01E06) 

Som príjemne prekvapený, aká dobrá je táto epizóda, a to aj napriek absencii akéhokoľvek typického Batmanovho superzloducha. Je príjemné pozrieť sa na to, čo Batman v Gotham City podniká v pokojnejších časoch, keď pracujú len mafiáni a gangy. Tentoraz sa dostane do úlohy rodinného poradcu gothamského zločineckého bossa, ktorý dáva dokopy svojho brata kňaza a syna narkomana. Je to príbeh súrodencov, ktorí sa vydali dvoma odlišnými životnými cestami a jeden pomáha druhému nájsť vykúpenie. Páči sa mi, že mafiánsky boss nie je hneď získaný Batmanovými pokusmi o nápravu. Chce to čas a on je spočiatku nepriateľský a odmietavý. Výtvarné detaily boli naozaj pekné, napríklad flashbacky s prichádzajúcim vlakom. Je to pekný malý príbeh o Batmanovi, ktorý sa úhľadne zmestil do jednej epizódy & ukazuje nám tú stránku Gothamu, ktorá sa niekedy prehliadne, teda bežné typy zločincov. ()

Joker's Favor (1992) (S01E07) 

Tu získavame predstavu o tom, čo sa môže stať, keď sa bežnému občanovi prihodí nešťastie, že sa dostane do života Jokera. Tu si muž s trochou cestnej zúrivosti uvedomí, že si vybral nesprávneho "iného vodiča", ktorému chce vyjadriť svoju nespokojnosť. Neschopný vyhnúť sa Jokerovi na diaľnici alebo ho stratiť v uliciach mesta, je v pasci. V nezvyčajnom akte dobročinnosti Joker súhlasí, že ušetrí jeho život výmenou za nemenovanú láskavosť kedykoľvek v budúcnosti. O dva roky neskôr zisťujeme, že muž si zmenil meno aj prácu, a dokonca sa presťahoval do Springfieldu v Ohiu! Presne to by som mu navrhol a scenáristi ma zaujali aj tým, že na to mysleli. Bude to však stačiť na oklamanie Jokera? A aká bude tá "láskavosť"? ()

The Cat and the Claw: Part II (1992) (S01E08) 

Nie je to najlepší záver dvojdielnej epizódy. Teda, áno, Batman zachránil situáciu a porazil zákernú Červenú pazúrku. Ale ten koniec, čo to, sakra, je? Navyše sa zdá, že Red Claw na konci tejto epizódy nie je skutočný terorista, ale skôr postava podobná Hansovi Gruberovi. Zapája sa do teroristických činov len preto, aby na nich zarobila, ale v skutočnosti nemá skutočnú rétoriku. Viem, viem, trochu to preháňam, ale predsa len, trochu konzistencie by to chcelo. Napriek tomu to nie je zlá epizóda. ()

Nothing to Fear (1992) (S01E10) 

Niet sa čoho báť je vizuálne veľmi podmanivý príbeh, výtvarná réžia je fantastická, najmä v momentoch, keď Bruce vidí svojho otca v plameňoch v banke. Scarecrow je tu oveľa pokojnejší a stručnejší, než keď ho zvyčajne vídame, hoci jeho pôvod tu necháva trochu na seba čakať. Mimoriadne príjemná epizóda s niekoľkými naozaj skvelými momentmi. Slušných 4/5 ()

Be a Clown (1992) (S01E11) 

Joker reaguje na vnímanú nevážnosť, keď ho starosta Gothamu Hill v priamom televíznom prenose prirovnáva k Batmanovi ako k rovnakému druhu "zločinca", a po tom, čo nahradí skutočného klauna, ktorý bol na návšteve u starostovho syna na jeho narodeninovej oslave, infiltruje do jeho sídla v prestrojení za hlúpeho klauna, zákerne nastraží bombu na narodeninovú tortu, ktorú Bruce Wayne stihne včas strčiť do bazéna, a pri úteku Joker nechtiac vezme so sebou na cestu aj starostovho zanedbaného a nešťastného malého syna Jordana, ktorý sa po tom, čo sa ukryje v unesenej klaunskej dodávke, vráti do svojho opusteného úkrytu na trhovisku, keďže je ctižiadostivý kúzelník a zrejme tak zúfalo hľadá svoj vzor, že utečie s klaunom trikárom, ktorého práve stretol. A zvyšok príbehu "Jecko" zabáva Jordana niekoľkými nebezpečnými salónnymi trikmi, keď sa snaží získať naivného chlapca pre svoj dementný spôsob myslenia, zatiaľ čo Batman sa ženie za záchranou chlapca, ktorý postupne prichádza na to, že jeho nový "hrdina" rozhodne nie je klaun! Toto je podľa mňa veľmi dobrá raná Jokerova epizóda, nie je práve temná ani nijako zvlášť zložitá, ale nesúhlasím s tými, ktorí ju považujú za zlú epizódu, ak už nič iné, tak je to zábavná Jokerova eskapáda, z ktorej si ľahko niečo odnesiete, ak máte túto postavu jednoducho radi, a ako by ste nemohli!!! Už len samotný dnes už kultový hlasový prejav Marka Hamilla dáva všetkým epizódam Jokera obrovské plusy a robí ich nadpriemernými, vrátane tejto. Na tom, že sa Joker prezlečie za skutočného klauna, je niečo rozhodne strašidelné, pretože... no, len čo je potom, do čerta, po zvyšok času? Bolo šikovné, ako sa Hamill skutočne obťažoval dať Jeckovi a Jokerovi trochu odlišné hlasy, pričom ten druhý bol o niečo hlbší a hrozivejší. Čo sa týka niekoľkých ďalších postáv, starosta mi však pripadá príliš sebecký a Jordan príliš hlúpo dôverčivá na to, aby mi niektorí z nich boli veľmi sympatickí, veď to malej Jordan nikto nikdy nepovedal, aby nikdy nechodila s cudzími ľuďmi? Milujem strašidelné prostredie nepoužívaného zábavného parku, kde sa odohráva väčšina deja, tak úžasne sa hodí k Jokerovej teatrálnosti a vrcholná ohnivá jazda na vybuchujúcej horskej dráhe je doslova a do písmena veľkolepá jazda a fantastický kúsok rýchlej animácie, ktorý považujem za najlepšiu časť príbehu a ukončuje veci uspokojivým výbuchom, po ktorom nasleduje nechutne sladké stretnutie medzi starostom a synom! Trate sú trochu vratké, ale stále je to zábavné a dostane sa tam, kam potrebuje, ďalšia veľmi dobrá epizóda klasickej a veľkej série, je v nej dosť Jokera, aby ste sa vrátili na ďalšie! ()

Appointment in Crime Alley (1992) (S01E12) 

Základnú premisu filmu "Stretnutie v kriminálnej uličke" sme už všetci videli - blbý developer sa uchýli k dynamitu, aby odstránil vzdorovitých nájomníkov -, ale jej prepojenie s osobným príbehom Brucea veci veľmi oživí. Na druhej strane, rovnako ako to, že Batmanovi sa do cesty postavia ľudia, ktorých treba zachrániť. Vždy sa mi páčila scéna, v ktorej zastaví rozbehnutý vozík. Ako tínedžer som z toho mal obrovský zážitok. Hosťujúce hviezdy sú skvelé a naozaj mám rád doktorku Thompkinsovú; je to silná ženská postava a pevná skala v Bruceovom živote. A (pozor, spoiler) to, že nechá zloducha ujsť, ukazuje, že Batman dokáže zastaviť vlak, ale nedokáže napraviť každú krivdu. 4/5 ()

P.O.V. (1992) (S01E13) 

Z hľadiska príbehu to bol prvý film, ktorý som videl a ktorý nebol ničím, čo by ma nadchlo. Bolo to v poriadku; trochu iné v tom, že to bola priamočiara kriminálka, takmer ako starý film-noir zo 40. rokov, ale bez fascinujúcej postavy zloducha, ktorá zvyčajne robí tieto epizódy zábavnými. V podstate ide o troch policajtov, ktorí rozprávajú svoju verziu toho, čo sa stalo pri záťahu, ktorý sa nevydaril. Jeden z policajtov, nepríjemný a proti Batmanovi zameraný chlapík "Harvey Bullock", je klamár z celej trojice. Jeden nepríjemný počítačový aspekt: najodvážnejším a najsilnejším policajtom je, samozrejme, žena. Pche, to, že policajtka je drsnejšia ako muži, je tak nerealisticky prehnané už od čias "Charlieho anjelov". Tu žena doslova a hodí veľkého chlapa cez celú miestnosť. Prepáčte, ale to sa nestane Napriek tomu vec, kvôli ktorej sa oplatí túto epizódu sledovať, je úžasná výtvarná práca. Ak niekedy v animácii ožila kreslená predloha z komiksu, je to práve tento seriál a táto epizóda podáva najlepší príklad, aký som videl. Kresby, najmä detailné zábery tváre, vyzerajú ako veľká verzia niečoho priamo z komiksu o Batmanovi. Na rozdiel od iných kresieb, ktoré som videl (napríklad animovaný seriál o Supermanovi), si tu vďaka umelcom naozaj myslíte, že sa pozeráte na komiks, ktorý ožil ()

The Clock King (1992) (S01E14) 

Batman: Animovaný seriál má históriu rozvíjania úžasných príbehov svojich zloduchov (pán Freeze v Ľadovom srdci je pravdepodobne najväčší takýto príbeh). Časový chlapík v tejto epizóde je môj druhý najobľúbenejší. Tento muž je paranoidný, pokiaľ ide o dodržiavanie času. Jedného dňa mu počas cesty vlakom do kancelárie starosta Hill povie, aby sa uvoľnil a odložil popoludňajšiu kávu o 15 minút. Nakoniec mešká na súd a príde o 20 miliónov dolárov! Potom sa úplne zblázni. Bol som z toho unesený. Zamyslite sa nad tým. Keby ste nikdy, nikdy v živote neprišli neskoro na stretnutie a jediný raz, keď sa omeškáte, by ste nakoniec prišli o všetko vo svojom živote, predstavte si, ako by to na vás pôsobilo! Práve to sa mi na tomto seriáli páči. Na určitej úrovni je vám zloduchov ľúto. To, čo zloduchovia robia, je takmer vždy racionálne, ale nikdy nie etické. Batman je však takým majákom dokonalosti, že v hĺbke duše viete, že to, čo Temný rytier robí, je vždy správne. Kráľ hodín je ďalšou epizódou v tomto zozname čistej úžasnosti. Dávam jej len  body, pretože samotný dej mi prišiel trochu všedný. Samotný zloduch je dosť nevýrazný. Jeho motivácia je však strhujúca. Ale jeho prevedenie je nudné. ()

The Last Laugh (1992) (S01E15) 

Skutočne zábavná malá časť. Joker je vždy zážitok, keď sa na ňom podieľa Mark Hamill, a v prípade "Posledného smiechu" to nie je inak. Animácia občas nie je úplne na úrovni, ale výtvarná réžia vynahradí všetky nedostatky. Veľa zábavy, aj keď vás varujem, že dlhodobé sledovanie môže viesť k trvalému šialenstvu. Slušných 4/5 ()

Súvisiace novinky

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (viac)

Reklama

Reklama