Reklama

Reklama

Batman

(seriál)
  • USA Batman: The Animated Series (viac)
USA, (1992–1995), 31 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Predloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks), Jerry Robinson (komiks) (viac)

Hrajú:

Kevin Conroy, Efrem Zimbalist Jr., Loren Lester, Robert Costanzo, Mark Hamill, Richard Moll, Lloyd Bochner, John Vernon, Adrienne Barbeau, Brock Peters (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(85)

Bruce Wayne přísahá, že pomstí vraždu svých rodičů, a celý život bojuje proti zločincům v Gotham City. (HBO Max)

Recenzie (61)

Bounded 

všetky recenzie používateľa

Skvělý mix Batmana, Art Deco, a kresby inspirované Frankem Millerem. Mark Hamill je úžasný dabér a už nikdo nebude takový Joker. Nevím, jestli šel seriál u nás celý, ale třetí série ještě stále drží tempo, možná i zvedá lehce laťku. Dobrodružství s novým Robinem už do hodnocení nezahrnuji. Kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, tak nebylo v dětství nic, co by mi na city zahrálo lépe, než první díl s Victorem Freezem. ()

CheeseFigure 

všetky recenzie používateľa

Kým som sa dostal k tomuto seriálu, tak som na neho počul samú chválu. A po pozretí všetkých štyroch sérií sa k ospevovaniu môžem len a len pripojiť. Kde začať? Vizuál i animácia mi sadli. Páči sa mi Gotham, ktorý má príjemnú atmosféru starých gangsteriek, čomu dopomáha aj to, že gangstri chodia v dlhých kabátoch a nosia thompsony. Ale poďme na to hlavné a to postavy, lebo na nich to celé stojí. Batman je skvelý drsný hrdina, ktorý má ale svoje traumy. A práve tie najsilnejšie epizódy sa na tieto traumy zameriavajú. A nezabudnime na jeho príjemný hlas, ktorý mu prepožičal Kevin Conroy. Čo sa týka záporákov, tak tu máme klasických zlosynov z komiksu. Čo ale treba oceniť, tak autori často pracujú aj s ich ľudskou stránkou, takže často sa nejedná o zlých ľudí, ale skôr o utrápené duše (až na Jokera. Ten je proste zlý. A zábavný.). Ďalej sa tu nájdu epizódy zamerané na rôzne iné postavy, obyvateľov Gothamu, ktorí sa nejako pripletú Batmanovi pod nohy. Ešte pochválim hudobnú stránku (Shirley Walker zložila dokonalý bat-soundtrack) a úvodné titulky. Samozrejme mám pár výčitiek, niekedy kvôli dĺžke epizódy musí byť dej skratkovitý, čo je celkom škoda. A taktiež sa nájdu aj niektoré slabšie epizódy, nie je ich ale nejak veľa. Inak som ale spokojný, jedná sa o vážne dokonalý superhrdinský animák. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Najkultovejší seriál môjho detstva, aj na smrteľnej posteli budem schopný vyhmkať hlavnú tému. Po rokoch som si to pozrel kompletne celé a som z toho stále unesený. Vizuálne podmanivé a prepracované, má to najlepšiu úvodnú zvučku všetkých čias a štylizácia do noiroviek je využitá na 100% (uhly kamery, hra so svetlom a tieňom, dobové kostými, farby zaváňajúce technicolorom, architektúra mesta, čiernobiela televízia, či drobnosti ako font a pozadie názvu epizódy). Nie je to len nostalgia a vizuál, príbehy na detský komiks mimoriadne originálne, akcia je často druhoradá a najdôležitejšie je pátranie po tajomstve a seriál stvoril (Harley Quinn) alebo dal hĺbku (Mr. Freeze) nejednej postave. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Legenda, ktorá nežije len z nostalgie divákov. Takto sa majú robiť animované adaptácie komiksových hrdinov ! Lepší animovaný film noir už hádam nikdy nevznikne. Fakt, že do toho tvorcovia boli ochotní zasadiť toľko úprimnej snahy a šarmantného štýlu, len tak hreje pri srdci. Pre mňa osobne definitívna adaptácia Batmana a celej gothamskej chásky. :-) ()

molcan2 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tento seriál je vynikajúci a právom si zaslúži všetky ocenenia. Pamätám si, že som Batman The Animated Series sledoval asi od svojich piatich alebo šiestich rokov na začiatku 90. rokov a musím ho považovať za vrchol kreslenej animácie. Animácia je nádherná, scenár je kvalitný (lepší ako čokoľvek iné v tom čase a možno aj o 25 rokov neskôr) a hlasy postáv sú dokonalé. Všetko v tomto seriáli je prvotriedne a producenti a scenáristi jasne pochopili, kto je Batman a aký svet obýva. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (52)

  • Pro navození správně temné noční atmosféry byl použit černý papír jako pozadí. To animátorům ušetřilo spoustu času. Pro tuto techniku se vžil termín "Dark Deco". (liquido26)
  • V epizodách "Heart of Steel" a "His Silicon Soul" se objeví Dr. Carl Rossum. Jeho jméno bylo vypůjčeno z divadelní hry Karla Čapka R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti). Tato hra dala s větu slovo robot. Jako další z odkazů na tuto hru se v epizodě "Heart of Steel" objeví na značce auta nápis RUR. (liquido26)
  • V seriáli sa objaví aj postava šialeného zločinca Clock Kinga. Ide o batmanovho protivníka, ktorý vznikol v roku 1947 a takmer upadol do úplného zabudnutia. V originále ho nadaboval Alan Rachins. Civilné meno Clock Kinga je Temple Fugate. V latinčtine znamená tempus fugit čas plynie. (Rieux)

Súvisiace novinky

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (viac)

Reklama

Reklama