Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Komédia

Recenzie (522)

plagát

Troilos a Kressida (2023) (divadelný záznam) 

Trochu nevyvážená shakespearovská adaptácia, ale oceňujem viaceré kreatívne nápady. Dobrá zmes etablovaných hercov (pán Jedľovský v roli Nestora, pani Kulíšková ako Kalchas, a pod.) a novších talentov.

plagát

Tajomný rytier (2000) (seriál) 

Jeden z viacerých 90s seriálov a seriálov zo začiatku storočia, ktoré sa viezli na vtedajšej Herculo-Xenovskej vlne a boli nakrúcané na Novom Zélande alebo v Austrálii. Naše komerčné televízie vtedy vysielali hádam všetky seriály z tejto vlny. Patril k nim aj tento silne sfantazijnený Ivanhoe (taký Ivanhoe krížený so Sapkowského Zaklínačom) s britským a novozélandským obsadením, nakrúcaný "na Zélande". Z toho, čo som z neho pred 20 rokmi videl, bol Tajomný rytier jedným z tých lepších príkladov, s viacerými atmosférickými a napínavými epizódami a aj pár pekne bubáckymi potvorami. Historickú presnosť nehľadajte, k Scottovej romance vízii stredoveku sú vo veľkom pridané ľubovoľné fantazijné a hororové prvky. Niektoré televízne efekty sú teraz už trošku zastaranejšie, ale nie príliš rušivo. Skôr priemerný seriálik a dnes už pomerne zabudnutý, ale ak ste ho nevideli, môžete ho aspoň raz pozrieť.

plagát

Roar (1997) (seriál) 

Staroveké Írsko nakrúcané v Austrálii ! :-D A kopa anachronizmov, z ktorých budete gúľať očami. :-) Jasný člen vlny 90s seriálov, ktoré sa usilovali naskočiť na vtedajšiu Herculo-Xenovskú vlnu, ešte aj nakrúcaním na Novom Zélande a v Austrálii (viď aj Ivanhoe-ovský Dark Knight či čoraz uletenejší a Conanovi Doylovi vzdialený Stratený svet). Aj tu v "Reve" si človek zaspomína na nebohého talentovaného Ledgera, v jednej z jeho prvých väčších rolí. Recenzia a analýza seriálu podcastom Canceled Too Soon.

plagát

Monk (2002) (seriál) 

Monk nie je len detektívom s fóbiami a úzkosťami, nie je len pozorným a brilantným detektívom, je predovšetkým detektívom človečiny. V napätých situáciách sa často vie prekonať, a ak ide o záchranu života alebo dobrého mena, všetky úzkosti a nechcene vtipné fóbie idú bokom. Monk sa navyše časom mení a po niekoľkých sériách je jasne vidieť, že ten zmätkujúci dobráčisko neostáva v tieni svojích minulých tráum a strachov, ale posúva sa opäť vpred. //// Zaujímavé komentáre: anderson

plagát

Stíny Kraje (2023) (amatérsky film) 

Atmosférou a prostredím sa trafili, napätie bolo adekvátne a nepridávali samoúčelnú akciu. Pekná filmová poviedka o tichom kúte hobitej domoviny pár rokov alebo desaťročí pred udalosťami Vojny o Prsteň. Dobré žmurknutie na fakt, ako väčšina hobitov vôbec netuší, aké majú šťastie žiť v mieri a pokoji, a ako sú chránení pred hrozbami zvonku bez toho, aby o tom vedeli.

plagát

Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom (2023) (TV film) 

Pekný a bodro podaný dokument s veteránom prírodopisných filmov a seriálov Nigelom Marvenom, ktorého slovenskí kolegovia filmári a environmentalisti pozvali k nám. Dokument, ktorý bez problémov zaujme domácich aj zahraničných divákov. Dúfam, že sa dočkáme aj voľného pokračovania.

plagát

Šípová Ruženka (1990) 

Podľa mňa dosť vydarená rozprávka pána Párnického, ktorý určite nebol typickým režisérom v tomto žánri. Napriek tomu, že sú aj silnejšie filmové rozprávky, mi táto utkvela v pamäti, keď som ju videl začiatkom 90. rokov a potom aj po rokoch. Tempo rozprávania je dosť vysoké. Keď to porovnám s niekedy až príliš pomalým až zádumčivým tempom Kráľa drozdia brada, režírovaným pánom Lutherom, je to úplne iný prístup. Zároveň sa zdá, že príbeh úmyselne graduje veľmi opatrne, kúsok po kúsku, až kým konečne nenastane kliatba, ktorej sa kráľ panicky obával a vyslovene fanaticky snažil vyhýbať. Kráľ pre svoju pýchu spustí lavínu udalostí, ktorým sa dlhé roky s maximálnou paranojou usiluje úplne vyhnúť, ale dá sa povedať, že ich tým urputným snažením ešte viac priblíži. Zamrzí akurát to, že po uskutočnení kliatby sa celá záležitosť rozrieši vo finále, ktoré trvá asi len štvrťhodinu. Na druhej strane, je mi jasné, že to režisér a štáb nechceli prehnane dejovo žmýkať. //// Zaujímavé komentáre: triatlet

plagát

Sám doma (1990) 

John Hughes a Chris Columbus chceli nakrútiť nadčasovejšiu vianočnú komédiu, a to sa im aj podarilo. Moja hypotéza je, že sa Sám doma odohráva v univerze, kde sú vlamači extra odolnejší voči inak smrteľným úrazom. //// Zaujímavé komentáre: tron

plagát

Tri zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Celkom zlatá rozprávka o strete dvoch rôznych období.