Reklama

Reklama

Batman

(seriál)
  • USA Batman: The Animated Series (viac)
USA, (1992–1995), 31 h 10 min (Minutáž: 22 min)

Predloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks), Jerry Robinson (komiks) (viac)

Hrajú:

Kevin Conroy, Efrem Zimbalist Jr., Loren Lester, Robert Costanzo, Mark Hamill, Richard Moll, Lloyd Bochner, John Vernon, Adrienne Barbeau, Brock Peters (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(85)

Bruce Wayne přísahá, že pomstí vraždu svých rodičů, a celý život bojuje proti zločincům v Gotham City. (HBO Max)

Recenzie (61)

jh666 

všetky recenzie používateľa

Kreslenýho Batmana jsem jako malej strašně žral. K mému překvapení mě tenhle seriál i přes svou letitost znovu pobavil, když jsem se na něj z nudy znovu podíval. Ta dnes už retro animace je super a hudební podkres je ještě lepší. Navíc za ten výlet do dětství si to zaslouží zvýšit hodnocení na plný počet. ()

Luk Skywalker 

všetky recenzie používateľa

Jako malý kluk jsem některé díly viděl s českým dabingem, nyní si je doplňuji v původním znění. Seriál zobrazuje celé univerzum Batmana, včetně dvou Robinů a Batgirl. Některé postavy jsou zde častěji (Joker, Harleen Quinn), některé velmi málo (Bane). Ve čtvrté řadě (posledních 24 dílů) dojde ke změně animace, takže postavy jsou jiné (např. Joker má jen drobné změny, ale Scarecrowa jsem nejdřív nepoznal a říkal jsem si, co je to za novou postavu), dále se ve 4.řadě objeví druhý Robin (tady udělali z Batmana pedofila, bo je cca 12 letý kluk) a více prostoru dostala Batgirl (před 4.řadou, tam byla v třech dílech) plus je tam Nightwing (první Robin, který ze středoškoláka dospěl). Zajímavostí jsou zbraně, zejména samopaly vypadají jako Thompsony ze 30. let nebo jako MP40, přitom se seriál odehrává v současnosti nebo blízké budoucnosti. Na jednu stranu oceňuji kolik děje zvládnou tvůrci nacpat do 20 minut, na stanu druhou jsou díly podle 3-4 šablon (čest výjimkám). Jedna vada na vizuální kráse: Než si postavy nasadí masku (Batman, Robin, Batgirl) mají oči relativně normální (rozlišuji panenku, víčko, bělmo), ale po nasazení masky oči "zmizí", místo očí mají bílou plochu ve tvaru očí, která znázorňuje mimiku postavy, nebo je snad nějaký filtr? A poslední postřeh: Batman je mistr zmizení, nikdo tak rychle a tiše nezmizí jako Batman v tomto seriálu. ()

Reklama

Richard_Ba 

všetky recenzie používateľa

Seriál je inšpirovaný filmami Tima Burtona, a komiksom Franka Millera, ktory priviedli novú (resp. pôvodnú) tvár Batmanovi. Aj hudba je podobná filmu Batman. Shirley Walker, ktorá bola dirigentom Dannyho Elfmana skomponovala drvivú väčšinu soundtracku. Keď sa pozriete aspoň na jednu časť, prvé čo si môžete všimnúť je “noir” atmosféra, a archtitektúra z 30.tych rokov prerobená do podoby v akej by existovala v roku 2000, musím sa priznať, že mne úžasne imponuje architektúra seriálu. Mnohé časti sú priamo adaptácia niektorých komiksov Batmana. Synchronizácia postáv nie je odfláknutá, ale kládol sa dôraz na herecké výkony, a na autentickosť. Musím pozdvihnúť výkona Marka Hamilla ako Jokera, ktorý vdýchol dušu do tejto postavy, za čo som mu veľmi vďačný. A ako poslednú zaujímavosť uvediem, že postava “Harley Quinn” vznikla v tomto seriály a do komiksu sa dostala až neskôr. _____Zloduchovia zo série 1: (Man-Bat, Joker, Scarecrow, Poison Ivy, Sewer King, Rupert Thorne, Two-Face, Penguin, Mr. Freeze, Catwoman, Red Claw, Clayface, Killer Croc, Clock King a The Mad Hatter.) Obľúbená časť prvej série je časť, (The Mad Bomber), kde sa objaví Adam West , a je to jedno z najlepších príbehov s Batmanom, klobúk dole ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Najkultovejší seriál môjho detstva, aj na smrteľnej posteli budem schopný vyhmkať hlavnú tému. Po rokoch som si to pozrel kompletne celé a som z toho stále unesený. Vizuálne podmanivé a prepracované, má to najlepšiu úvodnú zvučku všetkých čias a štylizácia do noiroviek je využitá na 100% (uhly kamery, hra so svetlom a tieňom, dobové kostými, farby zaváňajúce technicolorom, architektúra mesta, čiernobiela televízia, či drobnosti ako font a pozadie názvu epizódy). Nie je to len nostalgia a vizuál, príbehy na detský komiks mimoriadne originálne, akcia je často druhoradá a najdôležitejšie je pátranie po tajomstve a seriál stvoril (Harley Quinn) alebo dal hĺbku (Mr. Freeze) nejednej postave. ()

molcan2 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tento seriál je vynikajúci a právom si zaslúži všetky ocenenia. Pamätám si, že som Batman The Animated Series sledoval asi od svojich piatich alebo šiestich rokov na začiatku 90. rokov a musím ho považovať za vrchol kreslenej animácie. Animácia je nádherná, scenár je kvalitný (lepší ako čokoľvek iné v tom čase a možno aj o 25 rokov neskôr) a hlasy postáv sú dokonalé. Všetko v tomto seriáli je prvotriedne a producenti a scenáristi jasne pochopili, kto je Batman a aký svet obýva. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (52)

  • Podľa pôvodného scenára sa mal Joker objaviť v prestrojení. Scenáristi sa rozhodli, že to preňho nie je vhodné, a namiesto toho vytvorili ženskú postavu, ktorá túto úlohu obsadila v jednom zábere. Táto postava sa stala mimoriadne populárnou a čoskoro sa z jedného z Jokerových poskokov stala hlavným hráčom v Rogues Gallery: Harley Quinn. (molcan2)
  • Název „Rossum“ odkazuje na „RUR“ (Rossumovi Universální Roboti), českou hru Karla Čapka, kde byl poprvé vytvořen termín „robot“. Randa řídí auto s poznávací značkou „RUR“. (Jan.Kanak)

Súvisiace novinky

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (viac)

Reklama

Reklama