Reklama

Reklama

Epizódy(13)

Dobrodružný seriál. Na 49. stupni severnej šírky a 19. stupni a piatich minútach východnej dĺžky, prihodilo sa čosi nevídané... Na 49.stupni severnej šírky, 19.stupni a piatich minútach východnej dĺžky, presne v Čabovciach, prihodilo sa jedného dňa čosi nevídané. Všetko sa to začalo na začiatku prázdnin. Slavo Kompiš a Karol Čutka, zásobený klobásami, chlebom a čajom od starej mamy, vybrali sa podvečer strážiť Kozmolom. Miesto, kde mali spolu s ostatnými z partie klubovňu. Ako si tak vykračujú, zbadajú čosi zvláštne. Po hladine jazera kráča dievčatko a okolo hlavy sa jej trblieta svetlo. Uplynie iba niekoľko hodín a z udalosti sa medzi deťmi stane senzácia. To neznáme dievča má meno Majka a pochádza z planéty vzdialenej príliš ďaleko na to, aby si to človek dokázal predstaviť. Podstatné je však to, že pre Majku nie je problém dokázať všetky veci, po ktorých deti túžia najviac zo všetkého. Majka vie totiž obchádzať zákony gravitácie a tak sa chlapcom čoraz bližšie približuje sen o tom, že raz na svojej plechovej lodi poletia z Tatier až do ďalekej Prahy. Majka sa však musí naučiť ostatným zákonom medzi ľuďmi. Aj keď sú prázdniny, teraz sa musí veľa učiť... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (18)

  • Na konci piatej epizódy, keď Majka (Zuzana Pravňanská) naživo vysiela na gurun, začína jej priamy prenos slovami: "Tak to sú oni, priznajme si, že sme si ich predstavovali celkom inakšie." Táto poznámka pôsobí nezmyselne, nakoľko je aj samotná Majka mimozemšťanom, a jej vzhľad bol zámerne zvolený tak, aby medzi ľudí zapadla. (Hudino)
  • Zuzana Pravňanská predstaviteľka Majky z Gurunu sa dnes živí ako vodička električky v Bratislave. K tomuto povolaniu sa dostala vďaka svojmu partnerovi, ktorý je vodičom autobusu. Život sa však s bývalou hviezdou nemaznal. Skrachovalo jej manželstvo, ďalší partner zomrel na infarkt a živila sa brigádami. (belinko)
  • Keď Majka (Zuzana Pravňanská) chodila po vode, všetci si mysleli, že to preto, lebo má pod sebou lávku. No v nasledujúcom zábere Majka vyletela. Dokopy nasledovalo sedem záberov, kde každý z nich mal použitú inú trikovú technológiu. (Raccoon.city)
  • Seriál sa nerobil v koprodukcii a bol naň menší rozpočet, takže všeličo sa robilo doslova na kolene. Uvádzala ho bratislavská Hlavná redakcia vysielania pre deti a mládež. Slovenská televízia si v Zlíne a v Prahe objednávala trikové štúdiá, všetko si financovala aj produkovala sama. Slávnostná premiéra sa konala v bratislavskom Filmovom klube na Špitálskej ulici na jeseň roku 1978 a na vtedajšie pomery bola mimoriadne okázalá. (Raccoon.city)
  • Žiarenie a iskrenie v očiach Majky z Gurunu (Zuzana Pravňanská) dosiahli filmári tak, že malej herečke svietili do očí baterkou aj žiarovkou. Ona sa pri tom všetkom nesmela hýbať ani žmurkať. (Raccoon.city)
  • Let raketou s Majkou (Zuzana Pravňanská) do Prahy sa nakrúcal dvojexpozíciou na modrom pozadí. Raketa visela na lankách, ktoré sa potom vymazávali. Keď lietali bez rakety, mali pod šatami tesné látkové kombinézy, ktoré mali z parašutistických laniek na chrbte poprešívané karabínky a na tie boli zavesené dve oceľové lanká, ktoré nemali viac ako milimetrovú hrúbku. Jedno lanko na kladke malo uniesť 60 kg, ale pod Ľuborom Čajkom (Slavo) sa pri zdvíhaní pretrhlo a spadol z dvojmetrovej výšky do trávy. Našťastie sa mu nič nestalo. (Raccoon.city)
  • Matej Landl (Karol) sa nezúčastnil kastingu. Úlohu mu vybavila pomocná režisérka, ktorá načierno zobrala jeden kotúč z filmu Kamarátka Šuška (1977) a ukázala ho režisérovi. (Raccoon.city)
  • Po premiére seriálu sa konala tlačová konferencia, ktorá sa opakovala v polhodinových intervaloch asi pätnásťkrát za sebou, lebo fanúšikovia sa nezmestili do veľkej kinosály. (Raccoon.city)
  • Matej Landl (Karol) paralelne nakrúcal aj seriál Rachotilkovia (1977), čo bolo pre neho časovo dosť náročné. (Raccoon.city)
  • Nakrúcanie začalo koncom februára 1977 a trvalo 104 filmovacích dní. (Raccoon.city)
  • Požiadavka na sci-fi seriál prišla od dramaturgičky Evy Krivánkovej, dnes dôchodkyne žijúcej už niekoľko rokov v Amerike. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v nasledovných lokalitách: Bývalý lom, Drysice, Tatry (Skalnaté pleso, Štrbské pleso, Tatranská Lomnica, Mengusovská dolina), Mlynská dolina, Bratislava (Tyršovo nábrežie), Zlín (zámok Lešná). (dyfur)
  • Herec Matej Landl zarobil na filmovaní asi 20,000 korún. Bol platený na deň, pričom za natáčanie v ateliéri dostával 120 a za natáčanie v exteriéri 160 korún. (dyfur)
  • Harry Macourek, rodným menom Karel Macourek, je autorom známeho úvodného hitu, ktorý bol neskôr viackrát prespievaný. (dobso)
  • Seriál se odehrává během čtyř dnů. (OJan)

Reklama

Reklama