Reklama

Reklama

Prípady 1. oddelenia

(seriál)
  • Česko Případy 1. oddělení (viac)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrajú:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(35)

Obsahy(1)

Kriminálny seriál, v 14 častiach prvej série, detailne dramatizuje skutočné prípady vrážd, ktoré vyšetrovalo 1. oddelenie pražskej kriminálnej služby tesne po roku 1989. Spoluautorom scenára je súčasný šéf oddelenia vrážd Josef Mareš. Seriál sa opiera o mimoriadnu mieru autenticity a presnosti v popise policajného prostredia, žargónu i vyšetrovacích postupov. Pre tie je typické, že policajti väčšinou relatívne skoro vedia, kto je páchateľom. Oveľa ťažšie je páchateľa chytiť a zločin mu dokázať. Dôležitú úlohu hrajú aj zdanlivé maličkosti. Skutková podstata činov, spôsob pátrania a usvedčenia, sú v seriáli do veľkej miery zachované. (STV)

(viac)

Recenzie používateľa Gareth_Jones k tomuto seriálu (17)

Prípady 1. oddelenia (2014) 

Nebudem tu asi písať recenziu ku každej epizóde, hoci ich mám napozerané tak, že už pri prvých sekúndách viem o čom ktorá konkrétne je. V recenzii úplne prvej časti niečo síce píšem, ale... Dá sa to povedať niekoľkými slovami. V tomto seriáli som v podstate nenašiel ani jednu z hlavným postáv, ktorá by hrala zle. Všetci sú perfektní, so všetkými som sa zžil a všetkým som ich prácu uveril. Všetkým ! Zbytočné je sa rozpisovať, že Ondra Vetchý je úplne perfektný! Že rola mjr.Plíška je dovolím si tvrdiť jednou zo životných rolí Bolka Polívky! Že chlapi Blažek a Stach sú perfektne zohraná dvojka, aká tu už dlho nebola. V žiadnom prípadne nemožno zabudnúť na herectvo pána Ondřeje Malého, ktorý zahral rolu doktora v každom diely tak vierohodne a s takým precítením pri ohľadávaní mrtvých, žeby som mu normálne uveril, že je doktor - patolog aj v skutočnosti. Je úplne prirodzený, ako by to robil denno denne. Perfektne zahraná štátna zástupkyňa v podaní Sabiny Remundovej a krásne zahraná trošku mrcha-novinárka (veď bulvár) Petra Hřebíčková..... Nemôžem ináč, iba 5 hviezdičiek. Tak skoro tento seriál neprekoná nikto. Ďakujeme, pán Bebjak. ()

Rozčtvrcená (2014) (S01E01) 

Úvodná časť kriminálneho seriálu, ktorý mi neskôr prirástol k srdcu a stal sa mojím najobľúbenejším za posledné dve desaťročia.  Perfektná partia ľudí, ktorých by chcel mať v práci ako kolegov asi každý správny chlap. Sympaťák Petr Anděl obletovaný hneď od prvej časti krásnou kočkou, Tomáš Kozák precízny a ostrieľaný starý kriminalista, Pražák vtipný a ešte celkom príjemný....... A páchateľ? Nesympatický, slizký.... presne ako má byť. ()

Fantom z Jižáku (2014) (S01E02) 

Trošku pritiahnuté za vlasy. Ako došli na toho týpka? Tak psycholog povie, že musel sedieť v base. Tak sa preveria všetci, čo boli prepustení z basy v poslednej dobe. Prečo práve oni? Musí mať vzťah k danej lokalite. No ci pána, tak na pražský Jižák, čo je najväčšie sídlisko v Čechách, tak tam musí byť po riť ľudí, čo k nemu majú vzťah... A čáry máry, zrazu tu mále z tých stovák podozrivých len 3-4 podozrivých... Lebo psycholog povedal: Ten chlap musel sedět... Zvláštne. Ale ak to bolo aj v skutočnosti naozaj tak, tak klobúk dole... ()

Doživotní chyba (2014) (S01E03) 

Kam šel?... Plakat na ředitelství.... nebo do Edenu !! :-) Tak se zdá, že né jenom Kozák je Sparťan :-) ()

Důvod k zabití (2014) (S01E12) 

Výborný diel, kde je opäť vykreslená ťažká práca operatívcov. Vypočúvať tajne obeť na JIS-ke a večer behať po náplavke a pýtať sa okoloidúcich na podozrivé osoby. A samozrejme, poučiť kolegu, že ako správny chlap musí mať "všech 5 Pé".... a taky Pěkný Prase ! ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

V tomto prípade sa mi páčilo, akým spôsobom polícia zatlačila na vrahovu spojku. Zistila si komu dlží prachy, nabulíkala veriteľom, že dotyčný peniaze má a ten to nakoniec nevydržal a kvôli peniazom z odmeny zradil. "Kdo jednou zradil, zradí zase..." ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

Fantasticky zahral Vladimír Javorský, výborne zahral negatívnu postavu takisto p. Jiří Štrébl = zahrať takéhoto zákerného ožralého hnusáka musela byť pre neho krásna úloha. Vraj negatívne postavy hrajú herci radšej, viac sa tam vedia realizovať. Slepá koľaj ohľadom OK bydlení pomohla, veľmi pekne zahral aj Miroslav Vladyka, jeho Víťa Sršeň je príjemným komediálnym spestrením každého dielu seriálu. Na konci kvalitne "nastřílel" aj mjr.Plíšek... Nastupuje nám Dušan Vrána a jeho metodickosť. ()

Informátor (2016) (S02E02) 

"Ty na tom končíš, vrací se Ti spis...." ..Zobrať kvalitnému vyšetrovateľovi nový prípad len preto, že v starom spise mu chýba jeden podpis na poučení a nejaký 1-2 výsluchy svedkov, je fakt fraška........ to by Tomáš Kozák v pohode stihol doplniť behom dvoch dní... Ale nie, šéfove EGO nepustí... Prípad bude riešiť nováčik na stáži Dušan Vrána. A ten sa hneď prekvapivo krásne vozí po operatívcoch...... V skutočnosti by dostal asi hneď po papuli. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Pre mňa výborná časť, u všetkých prirodzený herecký prejav, žiadne afekty, zábavný Martin Hofmann ako plukovník Landa, škoda, že nie je členom oddelenia vrážd... Konflikt medzi Tomášom Kozákom a Martinom Pražákom bol oživením a pripomienkou, že aj dobrí kolegovia sa môžu posekať na na prvý pohľad banálnej veci. A Dušan Vrána "nevedomky" donáša.... Dobre zahrali a černošskí (ne)herci... Aj ten spolubývajúci, aj ten na JIPke.... A výpoveď vraha Šindeláře bola vrcholom hereckého umenia mladého začínajúceho herca Štěpána Kozuba. Za to dávam o hviezdu naviac. ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

Diel seriálu, kde je síce obeťou vraždy dieťa, ale samotná epizóda je plná humoru a vtipných hlášok. Laťka je naozaj "hodně vysoko" = toto sa týka celého seriálu. Mjr. Plíšek pred školou vyzeral naozaj takmer ako úchyl, ale pre mňa ako Sparťana je najkomickejšou scénka, kde mladý kriminalista v tričku Slavie Praha drží a dvíha veľkú vlajku Sparty. "Teď je to dobrý"... vraví Kozák.  Matka obete, opustená a sama, žijúca vo svojom prázdnom svete, ignorujúca život svojho syna, detský vrah vyslovene odporný (to znamená zahraný veľmi dobre), mať doma také namyslené arogantné pako, tak ho asi fackujem hlava nehlava.... A starý úchyl s demenciou? Jeho striptíz pred Víťou Sršňom bol k popukaniu...... ()

Olizovač (2016) (S02E06) 

"Maruško! Tys ale vyrostla!".... takýmto skvelým spôsobom odviezť dieťa a následne aj šokovanú matku z pieskoviska rovno spod nosa nebezpečného vraha, tak to vie napadnúť iba skvelého dlhoročného skúseného policajta mjr.Plíška. Ešte v aute vtipne skonštatuje, že v podstate vyzerá ako úchyl, tak to bude vierohodné. Všetci perfektní, Pražák nepríjemný, Anděl zažratý do svojho prípadu s Tréglem, Vrána metodický a pravdovravný aj vo chvíli, keby si to asi každý z nás rozmyslel. Kozák síce odstavený, ale stále nápomocný. Korejs krásne nepríjemný, až odporný... A Víťa? Ten si pri prehliadke bytu obvineného nájde "Spitfajra", ale nakoniec aj vražednú zbraň. ()

Podnájomníci (2022) (S03E01) 

Škoda, že nastali zmeny v skladbe oddelenia, ale viem, musí to byť, prešlo pár rokov. Chýba mi tu mjr.Plíšek a sympatické priestory oddelenia vrážd z minulých dvoch sérií (to je asi len zvyk). Na češtinu Juraja Loja so slovenským prízvukom si budem asi dlho zvykať a vôbec mi tam v tej squadre nesedí. Barbora Bočková naopak vôbec nevadí. Ostatní všetci potešili. Ako píše Tosim, na rozjazd celkom dobré. Posledná veta od Tomáša Kozáka v dialógu s Karlem Šípem v štúdiu - za všechny prachy ! ()

Fľaša (2022) (S03E02) 

Mne sa táto časť celkom zapáčila, až keď som ju videl druhý krát. Poprvé som to prijímal negatívne, nakoľko za rušivý element som považoval nástup dvojice nových vyšetrovateľov (Bočková - Loj) a zastrčenie mojich obľúbených pôvodných vyšetrovateľov do úzadia. Z odstupom času a po pozretí celej III.série som si už na zmenu zvykol a pri súčasnom sledovaní série mi to už tak nevadí. Skvele zahral pan Olda Navrátil, presne ten typ premúdrelého, nespolupracujúceho, povýšeneckého týpka, ktorý si myslí, že všetkých prechytračil. Výborný výkon. Za neho 1 hviezda naviac. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

Konečne návrat mjr.Plíška na scénu. Vyzerá, že naozaj zostarol, veď prešlo pár rokov. Druhá séria sice končila s tým, že bude robiť externého poradcu, ale po čase už asi na externistov v polícii došli prachy.... Dej epizody celkom obstojný, pan Skopal zahral vynikajúceho záporáka, čeština Juraja Loja sa už dá počúvať a jeho Netík je už tiež celkom sympaťák. Hlavne od chvíle, keď uznal kvality mjr.Plíška...... ()

Explózia (2022) (S03E04) 

Asi najslabší diel tretej série, ale vôbec nie zlý. Pekne vykreslené prostredie vietnamskej komunity, kde vládne patriarchát, muž robí biznis a drží si status alfasamca, ak prejaví slabosť alebo zakopne, tak v očiach obchodných partnerov padá o priečku nižšie.  Vozí sa zásadne na mercedese, aby hrali formu. To vidím denno denne aj v realite. Vozia sa zásadne na SUVčkach alebo nadupaných audinách. Držia spolu a medzi seba si niekoho iného okrem Vietnamcov len tak ľahko nepustia. Aj vietnamskí herci tu zahrali dobre, hlavne páchateľ na výsluchoch vedel čo chce a čo nechce povedať.... Linka s Korejsom super, chlapík sa začína zase drať na popredné pozície hrdinov... Zjebanie Pražáka s Andělom od Tomáša Kozáka bolo špičkové, sedeli tam ako zmoknuté myši... ()

Spolubývajúca (2022) (S03E11) 

Výborný diel. A keby páchateľ nebol chamtivec na peniaze a nerozpredával by nakradnuté veci, tak na neho asi nikdy neprídu. Blbec.... Nikto v byte nepoznal jeho meno, chýbala by zlikvidovaná nájomná zmluva a frajerovi-klátičovi by policajti nemali ako predložiť ani prípadnú fotku, nakoľko by nikoho nevytipovali....... Hold, basy jsou plné šetřílkú..... ()

Trik (2022) (S03E13) 

Málokedy sa podarí to, že po dvoch sériách, ktoré boli skvelé, sa podarí aj tretia, záverečná séria, na úplnú pecku. Tu sa to fakt podarilo. Absolútne výborné, zaujímavé, uzavrelo sa to zaujímavo, pozitívne a nakoniec som uznal, že aj Juraj Loj perfektne zapadol. Zlepšoval sa od epizódy k epizóde. Celý seriál jednoznačne za 5 hviezdičiek. ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama