Reklama

Reklama

Predátor

  • Československo Predátor (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

V džungli pristane kozmická loď, na ktorej palube je dokonale vybavený mimozemský poľovník (Kevin Peter Hall). Lovnou zverou sú pre neho nielen dravci obývajúci džungľu, ale predovšetkým ľudia. Medzitým pošle americká vláda oddiel pod vedením skúseného majora Dutcha Schaefera (Arnold Schwarzenegger) do džungle, kde má uprostred nepriateľského územia vyslobodiť niekoľko amerických vojakov, ktorých zajali vietnamskí partizáni. Po úspešne vykonanej akcii však americkí vojaci musia bojovať s oveľa tajomnejším a nebezpečnejším nepriateľom. Džungľa sa mení na pascu, z ktorej niet úniku, a americkí hrdinovia po prvý raz v živote poznávajú, čo je to strach... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (174)

  • Keď mal film premiéru v USA, prišiel veľký počet fanúšikov. Pri scéne, keď si Dutch (Arnold Schwarzenegger) zapaľuje cigaru vo vrtuľníku, začala celá kinosála tlieskať a skandovať. (DJ Rocco iNc)
  • Prvá verzia vesmírneho monštra bola viac smiešna ako hrozivá. Vyzerala ako človek s kačacou hlavou v obleku z jašteričej kože. Konkurenčná firma Stana Winstona pýtala iba polovicu toho, čo on, preto dostala zelenú. Predátora hral Jean-Claude Van Damme, ktorý sa neustále na niečo sťažoval. Nakoniec sa producenti rozhodli najať Winstona, aby to vesmírne monštrum celé prerobil a scény sa točili nanovo. (gogo76)
  • Ešte 48 hodín pred sobášom s Mariou Shiverovou bol Arnold Schwarzenegger v mexickej džungli. Prvýkrát v živote si musel požičať súkromné lietadlo, aby mal istotu, že sa vráti včas a stihne predsvadobnú hostinu v Hyannis port. (gogo76)
  • Scéna záverečnej bitky sa natáčala v novembri, preto bola noc v džungli poriadne chladná. (gogo76)
  • Namiesto blata bol Arnold Schwarzenegger (Dutch) natieraný hrnčiarskou hlinou, ktorá spôsobovala, že sa telo ochladí o niekoľko stupňov, preto sa triasol od zimy. Medzi zábermi sa musel doslova niečoho držať, aby sa neklepal. Po spustení kamery sa stále snažil aspoň na chvíľu netriasť. Snažili sa ho ohrievať ohrievačmi a lampami, ale blato sa vysušovalo, preto to nechali tak. (gogo76)
  • Nôž, ktorý používa Dutch (Arnold Schwarzenegger) navrhol a vyrobil Jack W. Crain, rovnako ako pre film Komando (1985), kde taktiež stvárnil hlavnú úlohu Arnold Schwarzenegger. (Odpocivadlo)
  • Vo filme Jesse Ventura (alias Blain) používa šesťhlavňový rýchlopalný gatling Minigun XM-214, ktorý sa montuje výlučne na závesníky bojových vrtuľníkov a v istých verziách aj na korby niektorých obrnených bojových vozidiel. Jeho vysoká kadencia, nachádzajúca svoj odraz v drastickom zvýšení palebnej sily, však z neho robí zbraň, ktorú pri paľbe nieje možné voľne udržať v ruke vzhľadom na prudkosť spätného nárazu i vysoké teploty zahrievanej hlavne. Tvorcovia tak nechali znížiť kadenciu rán na hranicu 2 000 výstrelov za minútu a zbraň podoprieť špeciálnou podperou, ktorú vo filme samozrejme nie je vidieť. (marlon)
  • Predátora je možné bez maskování poprvé zahlédnout v čase 01:05:00. (hrumsrt)
  • Na film volně navazuje komiks „Predátor betonová džungle“ z roku 1990, jehož autorem je Mark Verheiden. Nejenže rozšířil děj prvního filmu, ale také výrazně ovlivnil film Predátor 2 (1990). Následujícími komiksy jsou „Studená válka“ a „Temná řeka“. (Jan.Kanak)
  • Když Predátor vezme do ruky mrtvého škorpiona, jeho tvar z pohledu monstra může připomínat facehuggera, což je druhé vývojové stádium mimozemského monstra z filmu Vetřelec (1979). (Comida)
  • O tom, proč vlastně Jean-Claude Van Damme opustil projekt, se vedou různé diskuze. Tou hlavní byla skutečnost, že levnější verze monstra po prvních kamerových zkouškách nefungovala a Van Dammovi velice ležel v žaludku fakt, že se na kostýmu šetřilo. Ovšem při prvním natáčení se Jean-Claude patřičně ztrapnil, když strohý, červený, pěnový oblek, který měl herec na sobě jen proto, aby se na něj nasnímala počítačová verze kamufláže, považoval za finální verzi kostýmu. Film tak označil za hloupost, na níž se nechce podílet. (Bertramm)
  • Ve filmu si zahrál i další dlouholetý Arnoldův kamarád Franco Columbu. Je medikem v helikoptéře, která v závěru filmu přiletí pro Dutche. Na fotografiích z natáčení ho nelze přehlédnout, avšak ve filmu je vidět jen kus hlavy. (POciSEM)
  • Predátor vydělal 100 milionů amerických dolarů, roku 1987 měl jedny z nejsilnějších tržeb za premiérový víkend, překonal ho pouze Policajt v Beverly Hills 2 (1987). (asdfasdf)
  • Predátor má dodnes pouze jeden český dabing (rok výroby 1994), což je velmi neobvyklá věc. (ClintEastwood)
  • Vzhled predátora je v prvním filmu přisuzován Stanu Winstonovi. Během společného letu s režisérem Jamesem Cameronem do Japonska Winston pracoval na prvním náčrtu predátora. Cameron později uvedl, že Winston během letu pořád maloval a byl stále nespokojený. Cameron utrousil: "Vždycky jsem si přál vidět něco s kusadly". Winston na tuto Cameronovu hlášku reagoval tím, že je monstru přimaloval. Poté, co původní návrhy kostýmu pro Jean-Claude van Damma ztroskotaly, zpracovalo Winstonovo studio kompletní podobu, zvukové efekty a samozřejmě kostým pro Kevina Petera Halla. Winstona doporučil režisérovi Arnold Schwarzenegger po dobrých zkušenostech z filmu Terminátor (1984). (Danny F.)

Súvisiace novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (viac)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (viac)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (viac)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (viac)

Reklama

Reklama