Reklama

Reklama

Akčná dráma z obdobia 2. svetovej vojny. Počas vylodenia v Normandii prídu o život dvaja bratia, ich tretí súrodenec zahynul už skôr na Novej Guinei. Keď sa kapitán John Miller dozvie o poslednom, štvrtom bratovi, chce ho za každú cenu zachrániť a dostať domov k matke. Na túto ťažkú úlohu sa podujem skupina ôsmich mužov. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (1 483)

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Opět Spielberg + Hanks a opět veledílo, které má namířeno, aby se zapsalo zlatým písmem do historie kinematografie a válečných filmů. Souboj Vojína Ryana a Tenké červené linie je nemyslitelný, protože každý film vypráví svůj příběh o své válce a neuvěřitelným způsobem se liší práce obou režisérů. Pro většinu lidí se stane Vojín Ryan nejoblíbenějš, nejlidštějším a nejrealističtějším snímkem o válce. Měl by ho vidět každý a usoudit jestli je opravdu tak dobrý nebo jen dvojce Hanks Spielberg umí zahrát na správnou strunu na nefunkčním piáně. ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Spielberg protahuje diváka absolutním peklem vylodění v Normandii viděným optikou amerických vojáků a ať už naturalisticky zprostředkovává atmosféru válečného chaosu nebo přibližuje pocity unavených, vystrašených a demoralizovaných vojáků tváří v tvář mnohdy zbytečné smrti jejich spolubojovníků a kamarádů, dělá to s vypravěčským a audiovizuálním řemeslem sobě vlastním a výsledkem je bez debat jeden z nejlepších a nejsilnějších (a nejluxusněji obsazených) válečných filmů vůbec. ()

Reklama

sportovec 

všetky recenzie používateľa

V tomto případě nemá smysl opisovat běžně známá fakta a postřehy. Naše generace měly to vzácné štěstí, že nemusely válku zažívat a poznávat zblízka. Drsný pohled do tváře války v těch jejích anatomických detailech, o kterých pamětníci zpravidla vůbec nemluví; patří to totiž k největším lidským důvěrnostem, které si ponecháváme sami pro sebe. Zdánlivý naturalismus filmu je pouze protokolově pojatým realismem, jež zbavuje hrůzy těchto mezních situací jakéhokoliv konvenčního a zplošťujícího pozlátka. Není to však veškerý obsah: zbývá také místo pro ideu a povznesení; v případě této války pro ideu velkou a pro povznesení skutečně katarzní. Tom Hanks tu k FORRESTU GAMPOVI přidal další ze svých mimořádných uměleckých výkonů. Strasti a hrůzy této války přitom zaostávají - zní to hrůzně, ale je to pouze přesné - za tím, co se dělo na východní frontě i v případě našich vojenských jednotek. To vzácné štěstí - žít v míru, štěstí, pokoji a klidu - by mělo vydržet; to je asi to, co napadne každého, kdo zhlédne tento příběh hrůzy a vykoupení. ()

Arachneuss 

všetky recenzie používateľa

Ten největší výsměch spojeneckým silám při invazi na Den D. Hned úvodní scéna, byť brutální jako řemen, v mnoha ohledech přepisuje historii a to je pouze začátek. Logika celého námětu o záchraně řadového vojína elitní jednotkou v průběhu děje naprosto pozbývá smysl, celé "komando" si bez problémů vyšlapuje za nepřátelskou linií k rozpadlému městečku, jen aby nakonec zvítězili proti desetinásobné přesile, která je navíc podporována tankovou divizí. Do toho všeho ještě charismatický sniper za své dovednosti v oblasti míření děkuje Bohu a konec je tak otřesný patos, že i scriptované Call of Duty má mnohem lepší atmosféru. Nebýt režisérovy dlouholeté praxe, tak jde snímek do kytek hned při první vystřelené nábojnici. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Kultovosť tomuto filmu rozhodne uprieť nemôžem, Zachráňte vojaka Ryana prinieslo do žánru nielen výrazné oživenie, ale hlavne ho výrazne ovplyvnilo prakticky až doteraz. Spôsob stvárnenia bojových scén nemal v tej dobe obdoby, bolo to omnoho realistickejšie, surovejšie a vlastne aj také chaotickejšie, čo malo k stvárneniu vojny omnoho bližšie, než všetko predtým. A síce mám tento film rád, nepokladám sa za jeho výraznejšieho fanúšika, za čo môže v prvom rade príbeh. Nie, že by bola zápletka o hľadaní jedného vojaka hlboko za nepriateľskými vojakmi zlá, ale na film, ktorý má takmer tri hodiny mi nepríde dostatočne atraktívna a počas filmu to aj dosť vidno. Prvá a záverečná polhodina sú prvotriedne, tu nemám prakticky žiadnych výhrad, ale všetko medzi tým by som označil len za taký lepší priemer, ktorý síce nenudí, ale neponúkne žiadnu sekvenciu, na ktorú by som sa dokázal tešiť a navyše tempo je dosť pomalé. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, taký Tom Hanks alebo Tom Sizemore ma bavili, ale ten zvyšok je aj napriek účasti viacerých známych hercov zameniteľný, možno ešte sniper trochu vyniká a aj to len vďaka jeho zameraniu a tým to končí. Ale teraz už k samotnej akcii, kde sa už dá prakticky len chváliť. Síce všetky menšie bojové sekvencie v priebehu filmu mi prídu skôr len priemerné a obsahovo ničím zaujímavé, ale úvodná a záverečná fáza to bohato vynahradia. Spolu zaberajú prakticky hodinu filmu a tu sa nedá nič vytknúť. Sú dostatočne veľkolepé, vynikajúco natočené, mimoriadne nápadité a aj dostatočne drsné. Vo vojnových filmoch predtým to vyzeralo, akoby vojaci umierali len pár spôsobmi, ktoré boli väčšinou rýchle a bezbolestné, ale Zachráňte vojaka Ryana ponúklo desiatky nápaditých spôsobov, čo sa môže vojakovi v reálnom boji stať a teda väčšina taká bezbolestná nie je. A práve tento fakt bol spolu s roztrasenou kamerou a použitým filtrom v tomto žánri veľmi prelomový. Takže aj keď ten patos podľa mňa Steven Spielberg moc dobre nezvládol, pričom dokonca scény z cintorína mi prídu doslova trápne, ale mimo toho odviedol dokonalú žánrovú prácu. Takže aj keď mám viaceré vojnové filmy z tohto obdobia radšej, za čo môžu hlavne atraktívnejšie zápletky, ani na Zachráňte vojaka Ryana nedám dopustiť a raz za čas sa k nemu rád vraciam, aj keď predsa len hlavne kvôli tej akcii. 77% ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (155)

  • Keby Spielberg z filmu nezostrihol asi 5 minút vojnového násilia, MPAA by mu udelila hodnotenie NC-17. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čo väčšinou nebýva zvykom. Steven Spielberg zvolil túto metódu, aby mali herci pocit, že prežívajú reálny dej, vrátane úmrtí spolubojovníkov. To im tiež pomohlo vykresliť ich nevôľu voči vojakovi Ryanovi (Matt Damon), ktorý s nimi nezdieľa útrpnú cestu. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (viac)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (viac)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (viac)

Reklama

Reklama