Reklama

Reklama

Vychováni vlky

(seriál)
  • USA Raised by Wolves
Trailer 2
USA, (2020–2022), 14 h 58 min (Minutáž: 42–56 min)

Tvorcovia:

Aaron Guzikowski
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(18)

Obsahy(1)

Sci-fi seriál Vychováni vlky od mistrného vypravěče a filmového tvůrce Ridleyho Scotta pojednává o dvou androidech – Otci a Matce – pověřených výchovou lidských dětí na tajemné panenské planetě. Když začnou náboženské rozdíly ohrožovat soudržnost rozrůstající se kolonie lidí, androidi zjistí, že ovládat lidskou víru je zrádný a obtížný úkol. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (11)

Vychováni vlky (2020) 

„Vychovaný vlkmi” , je z môjho subjektívneho pohľadu - nadpriemerný, bizarnejšieho poňatia spracovaný, sci-fi seriál, a to pre trochu náročnejšie a tolerantnejšie publikum, ktorého vstupenkou by zároveň mohlo byť meno Ridleyho Scotta, čo je už snáď automatická garancia kvality, i keď už možno nie je v takej forme, ako za mlada, no i napriek tomu, má stále potenciál, t. j. režíroval prvé dve epizódy, jeho synátor Luke, potom ešte ďalšie tri, pričom už samotný štart bol podľa mňa zákonite najdôležitejší, ale ak už aj neskôr vôbec nerežíroval, prakticky mal vždy, ako výkonný producent, dohľad nad seriálom, ktorý som si jednak veľmi obľúbil, najmä po vizuálnej a fantastickej stránke, ale aj čo sa týka hereckého ansámblu, som nemal žiadnej, väčšej výhrady, každý skrátka robil presne to, čo mu (na)diktoval scenár, čiže všetci mali dostatok priestoru, niektoré vedľajšie postavy, asi aj menej, ale tie najhlavnejšie sa všetky nakoniec pekne vystriedali. Okomentoval som každú jednu epizódu z desiatich, v ktorých sú viac-menej zahrnuté komplet pocity a dojmy, a tak ako celok hodnotím vskutku nadštandardne, no súčasne podotýkam, že mnohí diváci to nemusia stráviť, čiže naozaj to nie je úplne pre každého, ako značia samotné komentáre na jednotlivé časti. Najlepšie je nedať sa nimi vonkoncom znechutiť a ovplyvniť, pretože by som inak prišiel o pozoruhodnú, seriálovú udalosť, čudného roku - 2020 ! ()

Raised by Wolves (2020) (S01E01) 

„Vychovaný vlkmi” je zároveň i rovnomenná epizóda, ktorá rieši extrasolárnu planétu Kepler-22b, čo je od Zeme vzdialená 587 svetelných rokov, na ktorú zrovna pristáli dvaja androidi - Matka a Otec, spolu so šiestimi embryami, keď bohužiaľ vyššieho veku sa nakoniec dožije iba jedno z nich, Campion, začínajúci rebel... ? Očividne tu jestvuje naprosto ideálna forma života, pretože na Zemi nie sú práve úplne najideálnejšie podmienky, že sa nachádzame v druhej polovici 22. storočia, kedy samotný vývoj technológií je už tak na vysokej, maximálne vyspelej a pokročilej úrovni, že asi už automaticky umožňuje cestovanie do neprebádaných končín Mliečnej dráhy ? Ľudia z budúcnosti dostávajú avízo, aby sa sem prišli pozrieť, a tak jeden z prichádzajúcich, Marcus, sa po príchode bude ksichtiť akosi strašne zvláštne, ba ani sa mu nie je, čo čudovať, lebo "MATKA" je extrémne tvrdohlavá, výbušná, hotová „kazisvetka” ...? / Nikto menší, než je Ridley Scott, ktorý stojí za týmto nadštandardným seriálom plným všelijakých vizuálnych orgií, a to nadovšetko milujem ! Je vo vynikajúcej forme, lebo jednak sám režíruje i pilotný diel, ktorým uvádza všetky postavy na scénu, a vskutku sa je na čo pozerať, alebo taktiež to sú samé skúsenosti, ktoré načerpal pri nakrúcaní legendárnych sci-fi filmoch, ako sú Votrelec, Blade Runner a Prometheus, preto je to tak veľmi zaujímavé. Zaobstaral si špičkový štáb, medzi nimi trebárs taký Dariusz Wolski a iní, či obsadenie mi je väčšinou neznáme, čo je len v prospech danej veci. Opäť som sa nechal nalákať na atypické sledovanie seriálu, pričom si hovorím: „Ten Ridley Scott musí mať neuveriteľne bujaré sny” , a tak som vážne zvedavý, ako sa to bude vyvíjať ďalej... ? ()

Pentagram (2020) (S01E02) 

„Vychovaný vlkmi” , druhá epizóda, s názvom Pentagram, začína v Bostone, v roku 2145, t . j. vo vystrihnutej sekvencii, ako z prvotriedneho, apokalyptického sci-fi, neradostnej budúcnosti, plnej všelijakého digitálneho chaosu, no i napriek tomu, si dvaja elitní vojaci Caleb a Mary dokážu zachovať naprosto čistú hlavu, pretože práve natrafili na zdravotníckeho androida Alberta, triedy A, ktorý im dopomôže k plastickej chirurgii, čím narýchlo získavajú i veľmi potrebné identity na prežitie - Marcusa a Sue, pričom taktiež nemajú na žiadny iný výber, keďže musia odstrániť i svoje originály, zároveň sa dozvedajú, že majú syna Paula, a tak tým pádom sa bez problémov dostávajú aj na vytúženú "ARCHU" , vďaka ktorej môžu odletieť a pomýšľať na nové zajtrajšky... To je v podstate celý úvod, kedy aktuálna prítomnosť sa ešte posúva o nejakých 13 rokov dopredu na Kepler-22b, a to za ekologickými aktivistami Matkou, Campionom, piatimi, ďalšími deckami, ale i za Otcom, ktorý sa opäť prebral k životu, lebo dostal nainštalovaný procesor... / Zaznamenávam trochu menší pokles kvality, ale aj tak som zatiaľ nanajvýš spokojný, ako už hádam dávno nie ? Je to vizuálne naozaj pestré a atmosfericky dusné, že postavy ani nemajú čas na "hluché miesta" , a tak sa je na čo vždy pozerať. Pochválim úvodné titulky. Je to asi záležitosť pre náročnejšieho diváka ? ()

Virtual Faith (2020) (S01E03) 

„Vychovaný vlkmi” , tretia epizóda - Virtuálna viera sa Marcusovi takmer úplne vymkla spod kontroly, lebo sa skoro pred preživšou Eminenciou Mithraistov (veriacich) kompletne prezradil, t. j. nepozná ich zvyky a návyky, a preto povedal aj to, čo v podstate vôbec nemusel vypustiť zo svojich úst, no našťastie to všetko zahral do autu, čím stále zostáva v hre, ale to už trochu predbieham udalosti, to bude niekedy až v strede... Najprv nekromantka (Matka, ateistka) vyrozprávala deckám, uneseným z archy Nebeskej, príbeh „O troch prasiatkach” , čím v nich de facto umocnila ešte väčší dojem akéhosi, šialeného psychopata, od ktorého treba čo najrýchlejšie vziať nohy na plecia, ak je to samozrejme "možné" , že zrovna čuduj sa Kepleru, rysuje sa určitá rebélia, keďže sa na takýto riskantný čin i následne podujmú, ale tesne predtým sa musí z Campiona stať naozajstný šampión a nachytať Otca na hruškách... A toho je oveľa viac, čiže nudiť sa v žiadnom prípade nikdy nebudeme, situácie sa mierne skomplikujú na každej zo strán, a tak nie je núdze o potenciálne napätie. / Slávneho otca Ridleyho Scotta vystriedal na režisérskej stoličke menej slávny synátor Luke, pričom taktiež vymenil Dariusza za Rossa, keď i napriek tomuto » handicapu « , prevažuje veľká pohoda, pretože prvý je zrejme učiteľom tohoto žiaka. Pomaličky sa to začína vyostrovať, zatiaľ čo postavy pribúdajú, tak sily postupne odbúdajú, a tak už aby bola ďalšia časť ! ()

Nature's Course (2020) (S01E04) 

„Vychovaný vlkmi” , štvrtá epizóda - Kurz prírody, je už dávno presne stanovený a ukotvený, že je naprosto symetrický, s piatimi vrcholmi, a ešte ide o náboženskými fanatikmi objavený väčší artefakt, t. j. všetkými ľudmi okolo nevyspytateľného Ambrosea, má vskutku naozaj magický potenciál, no zatiaľ plní len funkciu „ohrevu” počas dlhých a chladných nocí, keď Matku, Otca a deciek, zima až tak vehementne netrápi ! Najskôr ju trápi to, že sú monitorovaní, vďaka implantovaným čipom, ktoré treba vytiahnuť a zahodiť čo najďalej, kam už jastrabie oko len tak nedovidí. Trebárs, taký Campion sa sužuje aj tým, že divoké zviera, uväznené v kôlničke, bude čochvíľa nadobro zabité, a preto hľadá inú alternatívu - nasýtenia sa, čiže s androidom zvádza nejednoduché, psychologické (sú)boje. / A síce postáv v seriáli účinkuje viacero, no Camp je z nich - najdominantnejší ? ()

Infected Memory (2020) (S01E05) 

„Vychovaný vlkmi” , piata epizóda (presná polovica seriálu) - Infikovaná pamäť, je už asi načisto a komplet vymazaná, teda lepšie povedané, nejaké jej časti, aby dotyčný android (alebo človek) ani poriadne nevedel, odkiaľ vlastne vietor fúka... ? Nepamätá si dané momenty z (ne)dávnej minulosti, ktoré simulácia môže náhle ozrejmiť, potom sa síce trochu možno rozpamätá, ale už to vôbec nie je to pravé orechové !? Zlodejom spomienok je v tomto prípade istý, ateistický hacker, zradca svojho ľudu, ktorý zavrhol Sola, a tiež ukradol technológie pre nepriateľa, vážení, toto je nikto iný, než Campion Sturges, alebo čo ešte ten zvrhlík, prežívajúci v arche prítomnosti, kedy je viac bitý, ako sýty, lebo ženy v hibernácii znásilňoval, kde teraz sa z neho už iba naveky stal „Muž so železnou maskou” ? ... Marcusovci sa čoraz intenzívnejšie blížia k deckám, že zrovna na konci tohto dielu, budú od nich sotva, čo by kameňom dohodili (spoiler). Malý Campion s Paulom boli na misii. / Strhujúca a naprosto majstrovská, je zhruba 15 minútová sekvencia so Sturgesom, pravdepodobne - vrcholová, na akú sa dlho čakalo. Žiadne prestrihy do súčastnosti, čo by malo len rušivý charakter. (A)typická « scottovina » , ktorú režisér v požehnanom veku prináša, teda už nerežíruje, ale stále je podpísaný, ako výkonný producent, čiže tým pádom by mal na všetko dohliadať ? Panuje, takmer neopísateľná atmosféra, t. j. zadosťučinenosť prevláda nad mrzutosťou. ()

Lost Paradise (2020) (S01E06) 

„Vychovaný vlkmi” , šiesta epizóda - Stratený raj, sa najpravdepodobnejšie vzťahuje na obývanú kolóniu, a to konkrétne dvomi, ("vskutku ozaj mierumilovnými") androidmi Matkou a Otcom, potom i človekom, "vegetariánom" Campionom, už narodeným na Kepleri-22b, ďalej prisťahovalcami, t. j. ľuďmi z Archy, "zradcovským" Paulom, ináč "synček" Marcusa (Caleba) a Sue (Mary), pokračujú aj "nepredvídateľný" Hunter, "tehotná" Tempest, "tichá" Holly a "neposedná, s túlavými topánkami" Vita, týmto všetkým narušia pohodovú idylku, samí "votrelci" od Marcusovcov, ktorí si sem skrátka prišli iba po "synátora" Paula , ale súčasne zanechajú za sebou neuveriteľnú spúšť... Marcus je inak prefíkaný, ako líška, pretože zistí, kam sa Matka chodí po večeroch sama túlať, je to v lese a jej tam aj daná simulácia, ktorú použijú proti nej. A v nej sa oddáva samým radovánkam s Campionom Sturgesom, čo jej bohužiaľ ani neumožnia vychutnať si to do zdarného konca, keďže "muž so železnou maskou" , už netrpezlivo číha so štítom v prednej línii. A verte, že pasca ihneď nesklapne, lebo nie je kvalitne nastavená, že najskôr sa levitujúce skaly na úplne márne kúsky rozletia všade navôkol "conquistadorov" . No, Marcus má stále ešte jedno eso v rukáve... / Veľmi som si obľúbil ústrednú titulkovú pieseň seriálu, v trvaní jednej minúty, naspievanú švédskou hudobníčkou MARIAM WALLENTIN, s melancholickým a poetickým sfarbením a s textom: ( "Dvere, ktoré sa konečne otvoria. So zaplaveným svetlom. Vyliatie na podlahu. Jadro, ktoré nikdy nebolo, teraz to bude. Kosti toho, čo tam bolo predtým. Každý krok, každý úder, každá myšlienka, každý nádych, všetko túži. Každý vietor, každá vlna, každá obloha, každý mrak, každý hrob túži, ťahať ťa z neba. Rovnako ako to urobí láska" ) A zhruba takýto je aj slovenský preklad. ()

Faces (2020) (S01E07) 

„Vychovaný vlkmi” , siedma epizóda - Tváre, zároveň i hlas(y), ktorý/é nielen Marcusovi, vlastne Calebovi, stále niečo zaujímavé našepkáva(jú), aby sa ešte o trochu dlhšie pokúsil spratať sa do kože, a to i napriek tomu, že bol bezmocnou Matkou (pôvodným menom Lamia) úplne do naha odhalený.. ! Áno, aj Campion, v "kôlničke" zatvorený, je na tom takmer úplne rovnako, ktorého chcú pre zmenu v práve postavenom kostole, ľudia veriaci v Sola, pokrstiť. Otec, android, je už ale asi nadobro preprogramovaným, servisným modelom, čím sa súčasne stáva absolútne povoľným ? Hlavný líder (šéf) Marcus, zase zvádza súboj najmä sám so sebou, akoby bol normálne samou schizofréniou snáď odjakživa postihnutý... ? Taktiež i decká, extra, vedú spolu akési rozbroje, predovšetkým Tempest, by chcela urobiť čokoľvek užitočného. A na každého, skôr, či neskôr príde, však ? / Len asi včera som zistil, že Aarona Guzikowskiho celkom "dobre poznám" , trebárs napísal také Unesené, ale zrejme nemám až tak kvalitne vycibrenú pamäť, aby som si to doteraz vôbec zapamätal. Začínam si viacej všímať herečky, napríklad takú Amandu Collin, ktorá skrátka nesmie vonkoncom chýbať, ale ešte aj také Niamh Algar s Jordan Loughran, majú určite čo povedať ? Z hercov sú najdominantnejší bezpochyby Travis Fimmel, Abubakar Salim, Winta McGrath a Felix Jamieson, obsadenie je výborné, väčšinou ich nepoznám, napríklad postava Luciusa mi evokuje Scottov Gladiátor. Ostávajú už iba tri časti, a tak hádam dôjde aj na druhú sezónu ? ()

Mass (2020) (S01E08) 

„Vychovaný vlkmi” , ôsma epizóda - Omša, na ktorú sa väčšinou zvyknú zhromažďovať buď „sami veriaci” , alebo aj ďalší pokrytci, extra, t. j. (pseudo)kresťania, ktorých je medzi nami vskutku dosť požehnane, a to ani nemusíme byť zrovna prítomní na Kepleri-22b, však ? Byť aspoň raz do týždňa (v nedeľu) v kostole a hodinu k tomu maximálne spínať ruky, či sa zároveň ksichtiť požehnane, v podstate dokáže úplne každý blbec, a to určite i taký, pokrytecký Marcus, pôvodným menom Caleb, ktorý sa chce nadobro vymaniť z ateistického zaškatuľkovania na pravého Mithraistu, oddaného v uctievaní veľkého Sola, ktorý je svetlom, čiže už sa poriadne a s i m i l o v a l ! Sue, s autentickým menom Mary, pozoruje, že jej chlapovi akosi čoraz viac začína harašiť v makovici, ktorý má súčasne podozrenie, že kujú nekalé plány, a tak Paula medzitým osočuje, aby sa čo najrýchlejšie pochválil... , čo majú vlastne za lubom ? Skutočná "Matka" je celkom na opačnej strane, pomaly sa blížiacej vzbury, ktorá sa zatiaľ išla pozrieť do « Archy, čo (už) pristála » , kde naďabuje na záchranného technika A+, Carla... I napriek predchádzajúcim konfliktom s Paulom, sa Campion môže stále spoľahnúť, že má spojenca... / Ešte o chlp bravúrnejšia časť, než tá predošlá - siedma. Ridley Scott to má skrátka v oku, snáď odnepamäti ? ! Postrehol som niekoľko veľmi intenzívnych sekvencií, medzi ktoré by som asi najviac zaradil - horiacu, sakrálnu budovu a všetko, čo s ňou súviselo, ako to vôbec celé vzniklo, kde bolo hlavné epicentrum... ? Situácie sa priostrujú, a to je len dobre, a tak si myslím, že už ďalej príde konečne na "lámanie chleba" . Vysoká vizuálna a umelecká úroveň seriálu pokračuje. ()

Umbilical (2020) (S01E09) 

„Vychovaný vlkmi” , deviata epizóda - Hadica, ktorá vedie priamo od Otha, alias „Muža so železnou maskou” , ktorého by inak Tempest najradšej hádam aj oštepom ihneď a automaticky prebodla, ako takú nakŕmenú ovcu, keďže ju predtým tento úchylný násilník (ne)pekne znásilnil, až do Matky, nekromantky, ktorá jednak potrebuje "čerstvú krvičku" , najideálnejšie - ľudskú, pomocou ktorej môže tým pádom - vyživovať svoj pomaly rastúci plod, ale zároveň si trebárs nadhoďme i otázku, čo v takom prípade, ak nastane úplne opačný vývoj, že od matky bude krv prúdiť rovno do Otha ? Môže sa tým pádom vytvárať potenciálne nebezpečenstvo s veľkým ohrozením na životoch, akonáhle vysaje jej energiu ? Zrejme to bude znieť naprosto bizarne, že aj taká android(ka) smie nakoniec otehotnieť ? Takmer som zabudol na nepredvídateľného Marcusa, ktorého dni sú už v podstate dávno spočítané, alebo súčasne sa obávam Paula, čo sa z neho vôbec vykľuje, pretože som sám zvedavý, či mám napokon pravdu ? / Napätie by sa dalo normálne krájať, kedy postavy čoraz viac znervózňujú, finále prvej sezóny už klope na dvere, a tak 10. časť bude predohrou na samotné pokračovanie, s prípadným otvoreným koncom, kde ešte majú tvorcovia z čoho čerpať ? Snáď nabudúce nepovedia posledné slovo ? ()

The Beginning (2020) (S01E10) 

„Vychovaný vlkmi” , desiata epizóda - Začiatok konca koniec začiatku Matky a Otca... ? V temnom lese totiž jestvuje (hlboká) jama, ktorá ukrýva nejedno to (ne)milé prekvapenie, kedy i napriek tomu sa viac-menej všetci zhodnú na tom, že v neďalekej jaskyni bude snáď úplne najideálnejší priestor pre pôrod matky-androida, keď okolo tejto udalosti sa črtajú i nemalé očakávania, trebárs Hunter toto "počatie" vníma za akýsi príchod » božského dieťaťa « , v čom ho ešte podporuje stále naivná Holly, ale zase Tempest si zároveň myslí, že im musí vari strašiť vo veži ! Súčasne Paul vypustí svoju myšku, pričom tá ide čoraz hlbšie, kde naďabuje na akési atypické, jaskynné piktogramy, ktoré ho jednak totálne pohltia, aby opäť (za)počul svoje vnútorné hlasy. Otec žiada vysvetlenie ohľadom jej tehotenstva, ako vôbec k tomu prišlo... ? A otcova neznášanlivosť tým pádom len narastá, až dosahuje samotný vrchol ! A to som ešte len zhruba za polovicou, kde na zvyšok sa môžme začať maximálne tešiť, keďže je aj náramne bizarný, áno, dochádza k citovanému « pôrodu » , ktorého priebeh sa nám asi (ne)bude e-x-t-r-a pozdávať, a to ani nehovoriac, čo nasleduje potom... / Ostáva to i naďalej otvorené, a tak už aby prišla druhá sezóna, na ktorú si zrejme ešte nejaký ten čas počkám. ()

Súvisiace novinky

Ridley Scott chystá krimi sérii pro Apple

Ridley Scott chystá krimi sérii pro Apple

13.08.2022

Apple TV+ si pro sebe v poslední době ukradlo spoustu velkých talentů a jinak tomu nebude ani na následujícím projektu. U tvorby seriálu Sinking Spring, nové krimi z prostředí města Filadelfie, se… (viac)

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

Blade Runner se dočká seriálového pokračování

12.02.2022

Amazon Studios pořídilo práva na seriálové zpracování kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta a rovnou tak oznámilo, že chystá hrané pokračování ke snímku Blade Runner 2049 od Denise… (viac)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama