Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa Simon.Dobes k tomuto seriálu (10)

Slovania (2020) 

Som veľmi rád za tento experiment. Aj keď to nevyšlo úplne podľa mojich predstáv. Najväčším problémom seriálu je zlý scenár a to, že to je predabingované (toto by sa dalo ale ešte odpustiť). Maštalír a Loj sú nevýrazní, do svojich úloh sa mohli viac vžiť. Finále bol fajn, ale predstavoval by som si ho skôr tak, že Sokol sa postaví proti Čaradovi a medzi nimi bude epický magický súboj, Samo mohol jazdiť na Drahinom bratovi (jeleňovi) a z neho Avarov sekať jedna radosť. Draha do boja mohla prísť a čarovať, poprípade im mohli priamo pomôcť nejakí slovanskí bohovia. A samozrejme to, na čo sme čakali - Radúz vs. Samo (veľká škoda, že sme sa tohto súboj nedočkali). Čo seriálu ešte vytknem je to, že bezcitná zabíjal postavy. Chýbali tam emócie. Mohli sme sa v seriáli trosku pohnúť z hradísk a vidieť krásnu slovenskú prírodu. Po vizuálnej stránke sa to dalo, dobre sa na to pozeralo. Kostými a príbytky postavené pre seriál boli fajn. Niektoré postavy boli sympatické (Bohdan či Horan) a niektoré vtipné (Zubatý). Veľmi ma to potešilo a dúfam, že na Slovensku bude takýchto projektov len pribúdať. ()

Muž bez mena (2021) (E01) 

Po vizuálnej stránke sa na to dobre pozerá (kostýmy a príroda). No celé to bolo také suché - dialógy o ničom a dabing často neprirodzený. ()

Postrižiny (2021) (E02) 

Začína ma to pomaličky baviť. Na dabing som si zvykol, pri scenári sa človek niekedy pozastaví (Rozumeno? - ale aspoň som sa zasmial). Maštalíra mám celkom rád, ale v tomto seriáli mi najviac lezie na city. Na slovenské pomery veľmi slušné. ()

Poklad (2021) (E04) 

Táto epizóda sa mi zatiaľ páčila asi najviac - najmä časť 'svadby'. Konkrétne to, ako prišiel ženích po nevestu. ()

Nemá (2021) (E05) 

Až na Avarov, ktorí vyzerajú skvelo, to je pre mňa epizóda na úrovni prvej časti. Pri postave Radúza sa mi pozastavujú všetky mozgové bunky - neviem sa dočkať chvíle, kedy ho (dúfam v to) niekto zabije. Fialová sa tu moc neohriala. ()

Zradca (2021) (E06) 

Zatiaľ najslabší diel. Najväčšiu zásluhu na tom má (samozrejme) scenár. ()

Slnovrat (2021) (E09) 

Scény zo Slnovratu stáli za to. Bohdan na konci skutočne vyzeral ako Luke Skywalker. Stále to zlyháva na scenári, dialógoch a dabingu. ()

Spasiteľ (2021) (E10) 

Zatiaľ možno i najlepší diel sérialu. Treba to ale riadne nakopnúť! ()

Bitka (2021) (E11) 

"Otcovia sa posrali, ale my nie!" pri tejto hláške som sa úprimne zasmial. Tešil som na nejakú väčšiu bitku, keďže sa to volá "Bitka", no nedostal som ju. Celý čas sa ale niečo deje a nestojíme na mieste ako u niektorých predchádzajúcich epizódach. ()

Samo (2021) (E12) 

Konečne sme sa dočkali nejakej tej bitky a tá na slovenský seriál nebola vôbec zlá! Nepáčila sa mi bezcitná smrť Radúza či Čarada. Koniec bol zaujímavý, "počiatok" Samovej ríše sa mi páčilo. ()

Reklama

Reklama