Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (13)

  • Celý štáb sa rozhodol pomôcť jednému z miestnych ukrajinských komparzistov – ochorela mu mama a liečenie bolo na chudobné ukrajinské pomery veľmi drahé. (ViktorS)
  • Na výrobu seriálu sa použilo veľmi veľa umelej krvi. Často sa do odťatých hláv dávala hadica, aby krv striekala na všetky strany. Krv objednávali a na Ukrajinu dovážali z Londýna, Prahy a Bratislavy, preto bol jej transport často aj predražený. Krv však bola jedlá, aby sa hercom nič nestalo v prípade, že sa im dostane do úst. (Zdroj: magazín Život) (samoch96)
  • Seriálový štáb pozval priamo do centra diania novinárov a plánom bolo, aby sa stali v jednej zo scén komparzistami. Pre veľké ochladenie však túto verziu zmenili a komparzisti pochádzali predovšetkým z menších ochotníckych divadiel v Ukrajine. (Zdroj: magazín Život) (samoch96)
  • Pre natáčanie v nedotknutých lesoch blízko ukrajinského mesta Žytomyr sa tvorcovia rozhodli z viacerých dôvodov – jednak bolo natáčanie lacnejšie a tiež tu našli nedotknutú miestnu prírodu a lesy, kam veľmi dlho nevkročila ľudská noha, ktorá sa na Slovensku už nedá tak ľahko nájsť. Finančným partnerom natáčania je ukrajinské Ministerstvo kultúry, čo je ďalší dôvod pre výber miesta vzniku celého seriálu. (Zdroj: magazín Život) (samoch96)
  • Vrch Vtáčnik, ktorý sa spomína v prvej časti je naozaj existujúci vrch Hornonitrianskej kotliny na Slovensku (okres Prievidza) a od 16. do 19. storočia toto územie naozaj obývali západní Slovania. (samoch96)
  • Okrem koní dostal pred kamerami tejto novinky šancu aj jeleň. A hoci jeleňov behá v ukrajinských lesoch neúrekom, tento bol špeciálny. „Pred kamerou sme mali vycvičeného jeleňa, čo je veľká rarita,“ opísala Hrycová. Zohnať takéto zviera nebolo vôbec ľahké. „Existujú len dva takéto jelene a vlastnia ich Maďari. Nečudo, že práve tieto dva hrajú vo všetkých reklamách či filmoch, v ktorých sa má objaviť práve jeleň.“ (Pravda.sk)
  • Stejný symbol, který se objevuje v logu seriálu, nosí Čarad (Dušan Cinkota) na čelence. (Cheeter)
  • Pro seriál bylo navrhnutých a vytvořených až 70 kostýmů a přes 350 kostýmů se použilo ze skladu s maskami. Problém pro kostyméry spočíval v nedostatku zachovaných informací o tom, co lidé nosili, a tak museli spojit historické záznamy s fantazií a také se inspirovali fantasy seriály ze zahraničí. Nové kostýmy se vyráběly v Kyjevě (Ukrajina). (SONY_)
  • Natáčení probíhalo na severozápadě Ukrajiny, konkrétně v Žytomyrské oblasti nedaleko Kyjeva. Pro účely seriálu zde byly postaveny dvě historické slovanské dřevěné vesnice. (SONY_)
  • V době uvedení se jednalo o nejdražší slovenský seriál. Rozpočet činil 3,6 milionu euro. (ČSFD)

Reklama

Reklama