Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (53)

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Už dlouho jsem si přála příběh, který se odehrává v období rané historie Slovanů, takže jsem naladěna vstřícně. Líbilo se mi vše co se týkalo magie a pohanských rituálů, jednoduchá výprava a maximální využití reálných prvků, bez nějakých virtuálních nesmyslů. Škoda, že příběh samotný je hodně tuctový a charaktery postav jsou většinou nezajímavě černobílé. Z toho vyplývá, že herci nemají příliš co hrát, a ta herecká, ale i režisérská bezradnost občas bije do očí. Ano, mohlo to být mnohem lepší, ale ani tak nejsem zklamaná, a díky za ty dary. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Slovania sú lepšou paródiou (nasmial som sa), než drámou a o historickosti tu nemožno hovoriť. Obrovské množstvo scenáristických chýb, ma prestalo trápiť po 3. dieli, keď som pochopil, že logika tu proste škrípe. No a čo? Som rád, že sa producenti pustili do tohto projektu. Museli dopredu vedieť, že budú finančne stratoví, a tak šetrili, kde sa dalo. V každej časti padla hmla, alebo bola noc, ale to nevadí. Cinkota sa vypol k životnému výkonu a Hryc hral sám seba. Trošku viac sa mohli blysnúť Loj a Maštalír. V každom dieli bol sex, mágia a "šokujúce" násilie, čím sme sa zaradili k trendu súčasných západných historických seriálov. Je dobré, že šlo o experiment koprodukcie s Ukrajinou (podľa mňa celkom úspešný), lebo mám pocit, že potenciál CZ/SK koprodukcií sa nateraz vyčerpal. Dnes (13. 5. 2021) to má na CSFD 53%, ale trebárs na IMDB 62%. Myslím, že Slovania za okolností, v akých vznikali, sú celkom dobrým, nebojím sa povedať na naše pomery nadpriemerným, seriálom. Ale nesmieme ich brať smrteľne vážne. ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tentokrát, výnimočne, sa povznesiem nad proamerickú žumpu spoločnosti ktorá tento seriál hejtuje od jeho začiatku ale aj nad skutočných filmových znalcov ktorý dkonale odhalili mnoho nedostatkov v produkcii Slovanov. Historické hľadisko neriešim, trápne dialógy odpustím, stagnujúci dej v takmer polovici epizód prehliadnem, s Hrou o tróny ani Vikingami porovnávať nebudem a pozriem sa na to čo za posledné roky produkujú slovenské stanice a treba uznať že tento seriál je (na naše pomery) nadštandart. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorý sa na jeho produkcii podieľali, najmä skvelej kamere (minimálne v posledných dvoch epizódach), nakoľko aspoň na chvíľu som mal pocit že pri troche snahy a väčších finančných možnostiach by mohli, aj v našich končinách, vzniknúť viac ako dobré filmy či seriály. Ak by som mal byť objektívny, možno, ale naozaj iba možno, zašiel by som s celkovým hodnotením možno ešte o hviezdičku nižšie, ale fandím všetkému čo je slovenské ( aj keď za tým stojí televízia hnoj ) a, opäť, opakujem na naše pomery (presne ako to spomína najväší filmový znalec spod Tatier a rovnako tak ďalší z obľúbených užívateľov) to bol vydarený seriál. ()

ViktorS 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Seriál Slovania je na Slovenské pomery skutočne nadštandardný počin, ktorý však dosť ľudí sklamal pretože od toho očakávali GoT/Vikingov. Treba si však pripomenúť, že sa jedná o prvý takýto Slovenský projekt, ktorý sa jednoducho nemôže so spomínanými seriálmi rovnať. Jasné, Slovania majú svoje nedostatky, ale taktiež majú aj svoje svetlé stránky. Tempo deja sa miestami vlieklo, miestami bolo na môj vkus až moc rýchle, no v konečnom dôsledku bolo jeho prerozprávanie celkom dobré. Len netreba v tom nasilu hľadať niečo, čo kvôli rozpočtu a skúsenostiam byť v seriáli ani nemôže. Klamal by som ak by som povedal, že Slovania sú bezchybný seriál. Zaradil by som ich skôr do priemeru, ale ako som písal, keďže sa jedná o prvý takýto Slovenský projekt, dovolím si im dať o jednu hviezdu viac. ()

ChrisBa 

všetky recenzie používateľa

Jedným slovom amaterizmus.. Tvorcovia sa nám snažili nahovoriť, že ide o najdrahší SK seriál, ale ak toto má byť drahý seriál, tak potom je niečo zle. Takto vyzerá výprava? Bitka pri Veľkom Stôle, kde sa bijú snáď iba 5 avari s 5 slovanmi vyzerá ako z amatérskeho filmu, kde nebolo ani len peňazí na komparz. Prvky fantastiky tak nejako nezapadajú do deja a celý seriál pôsobí chaoticky ako nejaký zlepenec nesúvisiacich scén. Dialógy sú na úrovni trápnej telenovely a herecké výkony takisto nepresvedčia.. Réžia je hrozná, celý seriál je bez atmosféry a napätia.. Len sa mi potvrdilo, že Slováci nedozreli na kvalitnú kinematografiu.. a to mám Bebjaka za inovátora a priekopníka, ktorý sa aspoň snaží priniesť niečo nové.. tu mu to bohužiaľ vôbec nevychádza.. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (13)

  • Celý štáb sa rozhodol pomôcť jednému z miestnych ukrajinských komparzistov – ochorela mu mama a liečenie bolo na chudobné ukrajinské pomery veľmi drahé. (ViktorS)
  • Vrch Vtáčnik, ktorý sa spomína v prvej časti je naozaj existujúci vrch Hornonitrianskej kotliny na Slovensku (okres Prievidza) a od 16. do 19. storočia toto územie naozaj obývali západní Slovania. (samoch96)

Reklama

Reklama