Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa Martinius k tomuto seriálu (10)

Muž bez mena (2021) (E01) 

uz intro mi pripomenulo vikingov, neskor aj mastalir upraveny na ragnara a cinkotov cadar na vestca. upraveny vskutku dobre, tipujem, ze by sa k jeho barbiarovi nahrnula polovica bratislavskych hipsterov. pri vsetkej snahe producentov posobi vyprava az prilis komorne. aby slovanske hradiska prezili, pozostavali ich opevnenia z kamenia, tehal a dreva a nie z konarikov, ktore sa poskladaju, ked sa do nich oprie slabsi vanok. toboz nie s vedomim nebezpecenstva avarov. brnenie posobi, akoby ho vyrobili z ojazdenych pneumatik - na postapo fajn, na slovanov uz menej. ach a brnenie - oni v nom aj spavaju? pretoze ziaden bojovnik nebehal po hradisku v pancieri, pokial prave nevyrazal do boja. ak si odmyslime jalove dialogy a otravnu hudbu i ambient, tri hviezdicky s prizmurenymi ocami - mohlo to byt ozaj horsie. z dejovej linie sa ma sancu vyklut nieco zivotaschopne. ()

Postrižiny (2021) (E02) 

tajomna jaskyna vzdialena 300 metrov od osady a nikto o nej nevie, neuveritelne otravny ambient a uvrieskany loj. this is sparta! no, this is slovan! ()

Obeta (2021) (E03) 

vrieskajuci loj, debaty s ovcami, prudko nasilny raduz - lebo avar. celkovo su dialogy katastrofa. slovna vata miesto strohych epickych hlasok serialov, ktore sa aj vdaka nim stali kultovymi. namiesto toho, aby to bolo cool, je to na posmech. ()

Poklad (2021) (E04) 

so slovanmi som trpel, trapil sa, hanbil sa za nich. ono to aj nejaky dej ma (i svetle momenty), len je podany velmi nezazivne. viacero scen je zbytocnych, respektive nezvladnutych - najcastejsie zruinovanych vskutku prisernymi dialogmi. byt na mieste wandy hrycovej, hodim autorov dialogov avarom na znasilnenie. okrem spomenutych dialogov mi rovnako neprestava prekazat mimoriadne otravny zvukovy (hudobny...) doprovod. mimochodom, kde su deti? podobne hradiska v akejkolvek dobe sa priam hemzili hrajucimi sa a nahanajucimi detmi. chapem, ze detski protagonosti vedia byt otravni a kazit zazitok, stacil vsak stabilny komparz z dovodu autentickosti. takto obe hradiska posobia skor ako hipisacke oazy, pripadne ako sustredenia LARP-istov. ()

Nemá (2021) (E05) 

z raduza sa stava prvotriedny psychopat za 3-2-1... ale predtym bol uplne normalny! len tak okrajovo by ma zaujimalo, aky ma vlastne cheddar motiv rozsievat taku zlotu galotu. tiez to vsak prislo akosi nahle. avsak top zaporak cislo 1 sa javi drahina macocha. autenticka klasicka furia, ktoru ked si vezme chlap za zenu, ma zo zivota plnohodnotne peklo a spolu s nim aj zopar dalsich ludi. ta by dostala aj saurona, do psej matere! ()

Zradca (2021) (E06) 

pribeh to nema az taky zly (zatial sa toho prilis pokazit nestihlo), dialogy nadalej ostavaju kamenom urazu. herci sa snazia, pletu z hovna bic aj navzdory odflaknutemu scenaru. ()

Kupec (2021) (E07) 

samo sa vyoutoval (aj vdaka spoilerom tu pritomnych), udialo sa to akosi v priebehu niekolkych sekund, ani len prstom by ste nestihli lusknut. teraz som zvedavy, ako zjednoti slovanov proti avarom i frankom. asi da dokopy vsetkych styroch chlapov z furnau a velkeho stola a nauci ich zabijat pohladom, ci vrhat na nepriatelske vojska sprsky ohnivych meteorov. to na margo fantasy v popise. ()

Morena (2021) (E08) 

samo ma neobycajne schopnosti - ako sa na spravneho predajcu zeleniny patri. cosi ako john wick 6. storocia. raduz to dava na hamleta. divacke stretnutie s avarmi bolo fajn, morena tiez celkom zabodovala. nad dejom si dumat netrufam. ale tiez ma nestvala hudba, bola tentoraz prijemne psychedelicka. vynimocne teda za tri. ()

Spasiteľ (2021) (E10) 

raduz šťal, bohdan ziaril, vlasta (?) zomrela (nejako, asi...) a avari sa citili oslepeni. ale helma z niederstolzingenu zabodovala! ()

Bitka (2021) (E11) 

bitka s avarmi sa rozrastla do epickych rozmerov a v slovenskych dejinach ju predstihol az rozsah karpatsko-duklianskej operacie. ()

Reklama

Reklama