Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (8)

Slovania (2020) 

Tak sa to konečne dokopalo a na moje prekvapenie aspoň záver priniesol isté zlepšenie, hoci minimálne prvá polovica filmu je valiaca sa nuda bez reálneho ťahu na prinesenie širšieho príbehu. Kritika historikov je tu na mieste, ale v podstate keď sa začínajú objavovať Cinkotove čáry-máry a následne rôzne paranormálne javy, je tu celkový odkaz na históriu márny. Po prvé, o Samovej ríši a období pre ňou vieme naozaj veľký prd, po druhé, seriál zakomponovaním týchto nadprirodzených prvkov absolútne rezignoval na ambíciu priniesť niečo, čo by sa aspoň opieralo o vedecké fakty. S Game of Thrones seriál porovnávať netreba, pretože sa na neho ničím nepodobá. Ale na Vikingov sa podobať chcel, čo naznačuje už na začiatku trochu vykradnutá úvodná znelka. Žiaľ po príbehovej stránke sa Slovania na severanov ani nechytajú, možno stačilo priniesť zaujímavejší dej hneď od samotného začiatku a nie 4 časti sa venovať šamanizmu a halucinogénnym hubám. Problémom sú tiež postavy, sympatie k nim, herecké výkony. Koho si má človek obľúbiť? Snáď toho Loja? Ten vyzerá ako hrdina, kupec Samo, čo potom vládol veľkej ríši 35 rokov? Ani náhodou. Celkovo mi z hercov rezal len Andy Hryc, žiaľ jeho posledná rola, a nový zjav z Ukrajiny Polina Nosykhina. Inak naše osvedčené mená nič moc. Rovnako tak neviem pochopiť, čím je tento počin najdrahším seriálom slovenskej histórie. Tými starými hábmi? Alebo prenájom lesa bol taký drahý? Posledné, čo by som vytkol je chýbajúca odvaha natočiť surovejšie scény hodnoverným naturalistickým spôsobom. V podstate až v posledných častiach prišlo niečo, ale stále to bolo také, ako by sa báli ukázať nejaké násilie, viac krvi. Tvorcovia nenašli odvahu natočiť čo i len podrezanie kohúta, nie to ešte popravu. Kamera stále pred danými scénami uhýbala alebo snímala z diaľky, priam z vesmírnej družice. A možno práve preto bol ten seriál vraj taký drahý. ()

Muž bez mena (2021) (E01) 

Keď pozerám americký film s dabingom, tak ani nevidím, že sa jedná o dabing. Ale keď Maštalír dabuje Maštalíra tak sa chveje celý štáb vrátane kameramana. Nikdy som ešte nevidel seriál, ktorý nepriniesol nič svoje, ale hlavne nepriniesol žiadny príbeh. Už len ten úvod je paródiou na zvučku Vikingov a ďalej je to len úplne tieňový odvar celkového pokusu riešiť neznáme dejiny ranného stredoveku. Pozrite si čo i len prvú časť Vikingov a keď porovnáte tú atmosféru, zistíte, že jojka vám v najdrahšom prevedení, čo tu kedy bol ponúknutý, ponúka len amatérstvo a nulový scenár. ()

Postrižiny (2021) (E02) 

Obrovské trápenie pokračuje. Najdrahší seriál histórie sa permanentne odohráva v tme, takže si pri televízore musíte zapálit pochodeň, inak hovno vidíte. Seriál stále nemá dej a hlavne dynamiku, v podstate hlavnou príbehovou linkou je konzumácia halucinogénnych húb. Občasne však nastanú aj úsmevné situácie. Napríklad keď Maštalír vykríkne, že niet silnejšieho nad neho a do súboja ho vyzve totálna trieska. Podľa tvorcov tohto seriálu boli Slovania zrejme vychrtlíci zachránení v Osvienčime ()

Obeta (2021) (E03) 

Už na začiatku niečo, čo je vykradnuté z Vikingov - skúška ohňom. Keby som vedel, že na napísanie scenára k najdrahšiemu slovenskému seriálu mi stačí mať napozerané a niečo skompilovať či opísať, tak by som sa aj prihlásil. Všetko Vikingov pripomína, vrátane hudby, len dej nejak zabudli vykradnúť. A stále nerozumiem, v čom je toto najdrahší seriál našej histórie? Tými špinavými hábmi alebo bol snáď prenájom lesa taký drahý? A čo je najviac trápne, sú chýbajúce surové scény. Tvorcovia nemajú odvahu natočiť krv ani pri podrezaní kohúta, pri poprave kamera je úplne mimo, pri zavraždení človeka v druhej časti bola kamera pomaly z vesmírnej družice. Proste večerníček. ()

Poklad (2021) (E04) 

Slovanom sa dobre darí vyhrávať majstrovstvá sveta v neposúvaní deja a namiesto toho, aby sme rýchlo prechádzali k nejakým zvratom či akčnosti, sa venujeme dlhými zábermi na šamana či Ukrajinku a jediné napätie, ktoré vzniklo bolo opreté o zásadnú otázku: prekotí ten starý pán tú ukrajinskú devu alebo ju neprekotí? Zvyšok deja je vyplnené pesničkami z Kapury či iných programov ľudového charakteru. ()

Nemá (2021) (E05) 

Nuž preteky v zlom dabingu pokračujú v plnom švungu a ja zatiaľ neviem určiť víťaza. Čo však viem naisto, Loj je líder medzi záhradnými trpaslíkmi. Maštalír je stále najväčší útočník na ušné bubienky. Fialová zatiaľ vedie pelotón v očuchovaní húb. A Cinkotovi chýbajú kolíky na bradavkách. Inak nič nové. ()

Zradca (2021) (E06) 

Fantasmagória v plnom prúde pokračuje ďalej. Ale keďže sa už aj historici búria, že so Slovanmi má toto spoločné asi ako degeš s robotou, jediný prínos seriál prináša v poznaní, že Cinkota fetuje ďalej, či už ako šaman, či už ako plešivec v pruhovanom pyžame. Apropo keď už hovoríme o plešivcoch, ono to vyzerá, že sa medzi Slovanmi 7. storočia rozšírila záhadná choroba a všetkým mužom záhadne miznú vlasy. Nájdu sa aj výnimky, ale Maštalír, Loj, Cinkota, Hryc svoje porasty márne hľadajú. Najtrápnejší v tejto časti bol však slovník zúčastnených. To si fakt myslíme, že sa v dávnej minulosti bežne hovorilo, kde mám babu? To je tak, keď scenár píše záprdok bez kúska znalosti skutočných dejín. ()

Kupec (2021) (E07) 

Joj a v hlavnej úlohe Loj, alebo keď Hnojka pretláča do popredia hnoj. Jediným pozitívom je, že konečne idú dve časti za sebou a my sa tohto nepodarku zbavíme tak rýchlejšie. Vraj to bolo dopytom divákov 😀 Nech sa nedajú vysmiať. Napriek nespočetným PR článkom seriál nepozerá už skoro nikto, väčšina zo zotrvačnosti, ale spokojnosť je minimálna. Užívateľ corona časť popísal veľmi trefne a treba fakt uznať, že som nečakal, že sa v našich končinách odvážia dať medzi Slovanov lesby, hoci našťastie veľmi opatrným spôsobom. Ale aj v tomto treba vidieť opisovanie od Vikingov...A čo sa týka deja, toto, čo u Vikingov prešlo za jednu, maximálne dve časti, u Slovanov nedokázali natočiť ani za sedem. ()

Reklama

Reklama