Reklama

Reklama

Epizódy(12)

Obsahy(1)

Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na  žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa jigsaw44 k tomuto seriálu (8)

Muž bez mena (2021) (E01) 

Vzhladom na rozpočet slovenskej kinematografie sa nedá čakať, že to bude plné efektov, takže ich tam je iba minimálne, tak tam dali aspoň mnoho color gradingu, ktorým sa inšpirovali asi zo seriálu Vikingovia, GoT, prípadne zo Zaklínača. Dej je zatiaľ dosť veľmi jednoduchý. Možno sa to časom rozbehne. Potenciál to má, tak snád dalšie časti budú už len lepšie. Maštalír trochu pripomína Kratosa, mohol by časom ukázať nejaké súboje s mečom a dej by sa mohol presúnut na nejaký hrad, nech to nie je celé len v tých dvoch mini malých dedinkách. ()

Postrižiny (2021) (E02) 

Neviem pochopiť prečo si Kratos, teda Radúz v minulej časti urobil jazvu na tvári (ako zaklínač), ked následne predstúpil pred osadu so slovami (doslovne citujem): "Som (ich) zabil, takže ja som tu teraz Boss, a vy budete držať hubu a krok." Ďalej sa postupne v jaskyni preberá ten cudzinec k životu, ale vypije moc odvahu z (asi halucinogénnej) huby a trochu mu prepne, poverčivým dedinčanom sa aj tak nepáči, a tak sa rozhodnú ku koncu, že ho asi zabijú. Inak ten starešina sa podobá na starého Luka Skywalkera a ten druid na Gandalfa. Už si to viem predstaviť akoby Bebjak hovoril s Jojkou: Chcel by som tam Gandalfa (Ian McKellen), alebo Luka Skywalkera (Mark Hammil), aby to malo taký trochu svetový nádych. Jojka na to: Hmmm... ,NIE.... on by stál asi ako celý rozpočet seriálu, dajte tam radšej niekoho, kto sa na nich aspon podobá. Každopádne tento seriál určite nebude mať vysoké hodnotenie, pretože ho hodnotia, ludia, ktorí sú zhýčkaní a neustále ho aj podvedome porovnávajú so seriálmi (Hra o tróny, Vikingovia, Zaklínač a pod.), s ktorými sa však porovnávat vobec nedá. Toto je proste niečo iné. Na to, že je to slovenské, je to zatial dobré, ale snád to bude lepšie. ()

Obeta (2021) (E03) 

Je vidno, že tento diel režíroval niekto iný, než Bebjak. Slabší diel, bez silnejšieho napatia, bez atmosféry, slabá zápletka. Cudzinca odsudia bez dokazov na smrt, za to, že udajne zabil nejaké dievča, v poslednu chvilu si s ním vymení ortel Skywalkerova chorá žena a tú teda zabijú, ale nakoniec sa to dievča objaví. To je celé - v jednej vete. Presunul som si tento seriál z pomyslnej kategorie: "Čakám na stredu večer na nový diel" do kategorie "Pozriem sa na to, až sa budem nudiť" A ten Cinkota vyzerá ako Val Valentino. ()

Poklad (2021) (E04) 

Tento diel mal od ostatných aj trochu napatia, prefikne starý Skywalker tú mladučkú ukrajinku a ona tým stratí svoje schopnosti? Nakoniec sa tak naštastie nestalo, lebo nasledujúcich 9 dielov by bolo úplne oničom, takto to bude mať aspon nejaký riedky dej. A ku koncu tam má Vlad scénu trochu v štýle "Bournov mýtus". Už sa dá predpokladať ako celý seriál skončí. ()

Nemá (2021) (E05) 

Kupodivu to nebolo špatné. Chýba tam stále vysvetlené, čo všetko dokáže hlavný intrigán Čarad okrem ovládania ludí a prečo to vlastne všetko robí, čo je za hradiskami, kto sú Avari, tie magické bytosti a pod. ()

Morena (2021) (E08) 

Samo si spomenul, že bol priekupník s obyčajnými vecami, ale aj so zbraňami a čínskym ohnom (pušným prachom, ktorý bol vynájdený v Číne medzi 7 - 10 storočím a v 13 storočí sa dostal do Europy. Seriál sa odohráva medzi 6 - 7 storočím, takže mal Samo asi nejakú podpultovku v 7 storočí od Číňanov, inak by to nesedelo). Každopádne Avarom sa jeho obchodovanie nepáčilo, tak na jednej ceste zabili jeho ženu (a asi aj syna). Samo sa nasral/naštval a ako Asasín zakilloval pár Avarov v ich tábore. Potom ho prenasledovali a on vyliezol na strom z ktorého neskor spadol (a tak začala prvá časť). Draha chcela zachránit starého (Bohdana) Skywalkera, tak išla za Morenou (vyzerá trochu ako Valak), tá jej vyhovela, ale medzitým už v hradisku Skywalkera upálili. ()

Slnovrat (2021) (E09) 

Čarad chce zabiť Drahu, ale to sa mu nepodarí. Na konci sa ukáže, že Bohdan Skywalker žije, Sokol vymenil telo pred upálením. Inak skoro celý diel je o Slnovrate, teda o nočnom tmavom súložení ()

Samo (2021) (E12) 

Asi 3 mesiace sa na to čakalo, všetko to smerovalo k tomu, že sa nakoniec zneškodnia záporáci, a práve to tam nebolo dostatočne dobre zobrazené, škoda, mohlo to byť viac epickejšie. Každopádne lepší priemer. Mimochodom v každej časti som nejak podvedome čakal, že sa tam zobrazí nechtiac niečo moderného, napr. preletí lietadlo, niekto si na place zabudne kávu zo Starbucksu a pod. A samozrejme som aj čakal, aj draka, kedže sa to v nejakom článku prirovnávalo k Hre o tróny. ()

Reklama

Reklama