Reklama

Reklama

Frasier

(seriál)
USA, (1993–2023), 102 h 31 min (Minutáž: 21–44 min)

Hudba:

Bruce Miller

Hrajú:

Kelsey Grammer, Jane Leeves, David Hyde Pierce, Peri Gilpin, John Mahoney, Moose, pes Enzo, Edward Hibbert, Saul Rubinek, Marsha Mason, Harriet Sansom Harris (viac)
(ďalšie profesie)

Série(12) / Epizódy(273)

Svérázný bostonský terapeut se přestěhuje do Seattlu, aby začal nový život, a současně sdílí své životní zkušenosti na vlnách rozhlasové talk show, avšak v soukromém životě složitě bojuje s vlastními problémy. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa GTS_PUNK k tomuto seriálu (2)

Frasier (1993) 

"I'm listening." Americký sitcom o psychiatrovi a rádiovom moderátorovi Frasierovi Craneovi (Kelsey Grammer), jeho rodine, priateľoch, vzťahoch, samote, víťazstvách, pádoch a všetko medzi tým. Jedenásť sérií, pôvodne vysielaných medzi rokmi 1993 až 2004, v sebe s výborným a najmä inteligentným humorom zachytáva pohľad na medziľudské vzťahy a fungovanie (nielen) americkej spoločnosti priamo na prelome tisícročí. Hoci sa naprieč jednotlivými sériami a epizódami môže divákovi postupne zdať, že tvorcovia recyklujú vlastné námety, vzápätí ho dokážu prekvapiť niečím, čo ešte nevidel. Práve aj vďaka tomu, že sa tento počin dokáže rôznymi novými spôsobmi pozerať a neustále si robiť srandu z tém ako sú vzťahy, práca či rodinný život, má svoju silu. Humor v seriáli je vynikajúci, miestami až trápny. Ale pozor! Trápny v dobrom slova zmysle. Trápnosť, pri ktorej má divák chuť vypnúť to, čo sleduje, tu nenájdete. To, že humor tak dobre funguje, je najmä zásluhou plejády rôznorodých postáv, ktoré sa objavujú v jednotlivých sériách. Je jedno či ide o stále charaktery alebo epizódne postavičky, svojím spôsobom dokážu pobaviť všetci. Jedinečná je aj atmosféra seriálu. Hoci ide o seriál štúdiového typu, v ktorom sa exteriéry objavujú iba ojedinele, genius loci je citeľný. Rovnako ako je citeľná doba, do ktorej je zasadený, a počas ktorej vznikal. Postupný prechod z polovice deväťdesiatych rokov do prvých nultých rokov divák vníma bez toho, aby seriál výraznejším spôsobom reagoval na udalosti doby. Zmeny možno pozorovať na výzore postáv, oblečení, technológiách... Hoci to niekto môže považovať za maličkosti, aj toto je niečo, čo robí Frasiera FrasieromFrasier si všetky ceny Emmy (a čokoľvek iné, čo sa mu podarilo vyhrať) právom zaslúži. Spojenie humoru, inteligencie a rád psychiatra, ktoré človeku občas skutočne pomôžu, spolu predstavuje výborné seriálové dielo, ktoré má čo ponúknuť aj divákom nie veľmi obľubujúcim sitcomy. ()

Season 12 (2023) (S12) 

Frasier (Kelsey Grammer) sa vracia späť do Bostonu a Frasier sa vracia na televízne obrazovky. Desaťdielna séria, ktorú možno vnímať aj ako samostatný seriál, je po takmer dvadsiatich rokoch od konca pôvodného seriálu príjemným návratom psychiatra so svojským, inteligentným humorom. Hoci sa značne zmenili nielen časy, ale tiež seriálové obsadenie, Frasier (ako postava aj dielo ako také) si dokázal zachovať špecifickú auru, ktorou sa vyznačuje aj pôvodných jedenásť sérii. Najvýraznejšou stránkou tohto počinu z roku 2023 preto zostáva veľmi dobre zvládnutý humor, ktorý síce môže miestami pre niekoho vyznievať sucho, ale rozhodne nie je prvoplánový a lacný. Práve oná suchosť a trefné poznámky sú tým, čím dokáže seriál najviac bodovať. Humor a komediálna stránka diela vyniká predovšetkým pri interakciách medzi jednotlivými postavami. Tie sú, s výnimkou Frasiera a dvoch epizódnych hosťovaní, v seriáli prakticky všetky nové, ale veľmi dobre do neho zapadajú. Reč je v tomto prípade predovšetkým o postavách Olivie (Toks Olagundoye) či Alana (Nicholas Lyndhurst). Baviť však dokážu aj Frasierov syn Freddy (Jack Cutmore-Scott), synovec David (Anders Keith), alebo Eve (Jess Salgueiro). Prekvapením je aj skutočnosť, že seriál sa (až na výnimku jednej malej poznámky) nesnaží do príbehu nasilu vkladať rôzne sexuálno-kultúrno-politické uhly, ktoré by mohli byť poplatné dobe vzniku diela (2023). To, ako ich v celkovom kontexte divák vníma, je diskusiou na iné miesto. V prípade tohto počinu stačí dodať už len toľko, že príbeh si poradí aj bez nich a nechýbajú v ňom. Frasier v kabátiku s ceduľkou 2023 predstavuje krátky, ale veľmi príjemný nostalgický návrat späť do obdobia na pomedzí tisícročí. Seriál dokazuje, že svojský humor, ktorý sa stal jeho signifikantnou značkou, dokáže fungovať rovnako dobre v roku 1993 aj 2023. To jediné (ale zďaleka nie jednoduché!), čo stačí urobiť, je vedieť, ako správne "trafiť klinec po hlavičke". Frasier dokazuje, že na to, aby bol humor dobrý, sa dielo nemusí znižovať k lacným až hlúpym trikom, alebo nebodaj niekoho urážať. Stačí len vedieť, ako inteligentne a trefne zacieliť. ()

Reklama

Reklama