Reklama

Reklama

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Frasier Crane se vrací do Bostonu, aby začal novou životní kapitolu, ve které ho čekají nové výzvy, nové vztahy k navázání a starý sen či dva k naplnění. (SkyShowtime)

Recenzie (4)

Fuzzytomato 

všetky recenzie používateľa

Bohužial musím viac kritizovať a menej chváliť. Núti ma k tomu hlavne fakt že scenáru chýba iskra ktorú mal pôvodný seriál, v každej časti sa chlastá akoby bol alkoholizmus najnovší trend roku 2023, dialógy už niesú také nápadité a nové obsadenie je nevýrazné. Postava Freddyho je nesympatická, ba priam až otravná. Dodnes neviem prečo tam dali toho čudne učesaného angličana s riedkou ofinkou. Nejaký ten vtip sa občas zadarí ale následne ho zneguje zbytočný sentiment. Ten scenár je akoby karikatúrou originálneho Frasiera. Je pekné pripomenúť si staré časy ale tento sitcom už nikdy nebude ako predtým a podľa môjho skromného odhadu ani nevydrží tak dlho ako pôvodný. Preklad v českom dabingu je odfláknutý. Poteší len nostalgia, Kelsey Grammer a hosťujúce postavy ako Lilith a Roz. ()

vecnaAmbra 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Pretože opäť sledujem Frasiera od úplného začiatku, nedá mi neoceniť ten nápad vytvoriť začiatok tejto najnovšej série ako protipól prvého Frasiera- Dobrý syn-Dobrý otec, kedy Frasier sám ako otec hľadá cestu k synovi. Pretože z tejto poslednej série som však videla iba prvé dva diely, ktoré som zhodnotila, ako celok sa neodvážim hodnotiť. Jednoducho tie začiatky rokov 90-tych boli iba jedny :-) ()

Reklama

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Frasier (Kelsey Grammer) sa vracia späť do Bostonu a Frasier sa vracia na televízne obrazovky. Desaťdielna séria, ktorú možno vnímať aj ako samostatný seriál, je po takmer dvadsiatich rokoch od konca pôvodného seriálu príjemným návratom psychiatra so svojským, inteligentným humorom. Hoci sa značne zmenili nielen časy, ale tiež seriálové obsadenie, Frasier (ako postava aj dielo ako také) si dokázal zachovať špecifickú auru, ktorou sa vyznačuje aj pôvodných jedenásť sérii. Najvýraznejšou stránkou tohto počinu z roku 2023 preto zostáva veľmi dobre zvládnutý humor, ktorý síce môže miestami pre niekoho vyznievať sucho, ale rozhodne nie je prvoplánový a lacný. Práve oná suchosť a trefné poznámky sú tým, čím dokáže seriál najviac bodovať. Humor a komediálna stránka diela vyniká predovšetkým pri interakciách medzi jednotlivými postavami. Tie sú, s výnimkou Frasiera a dvoch epizódnych hosťovaní, v seriáli prakticky všetky nové, ale veľmi dobre do neho zapadajú. Reč je v tomto prípade predovšetkým o postavách Olivie (Toks Olagundoye) či Alana (Nicholas Lyndhurst). Baviť však dokážu aj Frasierov syn Freddy (Jack Cutmore-Scott), synovec David (Anders Keith), alebo Eve (Jess Salgueiro). Prekvapením je aj skutočnosť, že seriál sa (až na výnimku jednej malej poznámky) nesnaží do príbehu nasilu vkladať rôzne sexuálno-kultúrno-politické uhly, ktoré by mohli byť poplatné dobe vzniku diela (2023). To, ako ich v celkovom kontexte divák vníma, je diskusiou na iné miesto. V prípade tohto počinu stačí dodať už len toľko, že príbeh si poradí aj bez nich a nechýbajú v ňom. Frasier v kabátiku s ceduľkou 2023 predstavuje krátky, ale veľmi príjemný nostalgický návrat späť do obdobia na pomedzí tisícročí. Seriál dokazuje, že svojský humor, ktorý sa stal jeho signifikantnou značkou, dokáže fungovať rovnako dobre v roku 1993 aj 2023. To jediné (ale zďaleka nie jednoduché!), čo stačí urobiť, je vedieť, ako správne "trafiť klinec po hlavičke". Frasier dokazuje, že na to, aby bol humor dobrý, sa dielo nemusí znižovať k lacným až hlúpym trikom, alebo nebodaj niekoho urážať. Stačí len vedieť, ako inteligentne a trefne zacieliť. ()

BoPo 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Frasier sa s odstupom 20 rokov opäť vracia. Ide síce o 12. sériu, ale s takýmto veľkým časovým rozostupom to beriem ako novú, samostatnú kapitolu. Bohužiaľ a logicky postavy už nie sú v pôvodnom zložení. A z toho vyplýva najväčší nedostatok. Frasier tu nemá ideálnych parťákov na škodoradostný humor a snobské hašterenie. Eve a členovia hasičského zboru neprinášajú nič vtipné. Typické postavy podpriemerných sitcomov. Freddy je hlavne príbehové pojivo. Olivia má byť nová skoro Roz. Alan akýsi mix Nilesa a Martina. Až v 5. diely som pocítil to správne craneovské scenáristické šimranie. Tie márne snahy dosiahnuť niečo zbytočné, ale pritom strašne dôležité. Hneď ďalší diel je vrcholom celej série. Tu to šlapalo ako za starých dobrých čias. Potešil ešte 8. diel. Na samotný záver samozrejme nemohol chýbať nevydarený večierok. Škoda tej prvej polovice série, tých nevýrazných vedľajších postáv, odklonu od snobizmu, príklonu k alkoholizmu, a tej až moc častej nostalgie. Čo si budeme hovoriť, séria je určená ľudom, ktorí pôvodný seriál videli komplet aspoň trikrát. Tí sa dočkajú neurážajúceho bonusu z jesene života obľúbenej postavy. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (2)

  • O Frasierovom (Kelsey Grammer) synovi Freddym (Jack Cutmore-Scott) v sérii vysvitne, že nedokončil štúdia na Harvarde. Herec Jack Cutmore-Scott v skutočnosti na tejto univerzite úspešne vyštudoval anglickú literatúru, jazyky a divadlo. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama