Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor
  • Krimi

Recenzie (2 905)

plagát

Vincent musí zemřít (2023) 

Popis filmu zaujme na prvú dobrú. Ako sa hovorí, to chceš. Prvá polovica je určite lepšia než druhá. Je to nasledovník odkazu filmu Neutečeš (2014) a zároveň sa snaží zápletku rozšíriť do rozmerov niečoho v štýle 28 dní poté (2002). Je škoda, že scenáristov nenapadlo nič odvážne a všetko rozvíjali tak nejako očakávaným smerom. Už len dodám, že septik bol naozaj pošmak.

plagát

Narušený (2020) 

Russell Crowe už má svoj vek a s rastúcim kilovým kontom klesá úroveň jeho filmografie. Posledný film, ktorý fakt stál za pozretie je z roku 2016 (Správní chlapi). Vyšinutý je z môjho pohľadu na rozmedzí modrého a červeného % hodnotenia. Rola mu sadla dosť dobre a dodáva potrebnú nepríčetnú hrubú silu. Dej odsejpá, auto akcie viac než dosť. Dve veci však dojmy predsa len zrážajú. Keby polícia pracovala realisticky, tak do 30 minút od úvodných tituliek máme aj tie záverečné. A finálny súboj bol až priveľmi rockyovský. Ak hľadáte film, ktorý si dáte po 22:00 keď sa Vám ešte nechce spať, ale už nemáte kapacitu na niečo seriózne, tak nech sa páči.

plagát

Miss Hanoi (2018) 

MovieZone cejchuje niektoré filmy hanlivým označením Film Netflixu. Miss Hanoi je Film TV Nova. Lacne pôsobiace. Zle zahrané (neherci odpustia). Majúce zápletku, ktorá by neuživila ani epizódu seriálu. Oceňujem zvolené prostredie, ktoré je určite v českých filmoch silno nevyužité. Tak isto som rád, že som zistil dôvod voľby názvu SAPY. Novotný bol zbytočne buranský. Ha Thanh Špetlíková zbytočne moc urevaná a policajná práca trestuhodne amatérska. Nhảm nhí.

plagát

Mzda strachu (1977) 

Tarantino radí Mzdu strachu medzi svoje najobľúbenejšie filmy. Roy Scheider bol na vrchole kariéry, mal na konte Čelisti, a týmto si chcel upevniť svoju pozíciu. William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) sa zaradil medzi najzvučnejšie režisérske mená svojej doby a tu aj hneď dozvučil, pretože film bol prepadák. Ja oceňujem skvelo pôsobiacu vizuálnu stránku, krásu a náročnosť krajiny, tú hmatateľnosť, špinavosť, a uveriteľnosť všetkého. Scény s výbuchmi by boli ozdobou každého vojnového filmu. No a prejazdy cez labilný most boli povestnou čerešničkou. Natočenie tohto filmu by totálne nedávalo zmysel v dnešnej CGI dobe...Netflix má však iný názor, pretože aktuálne servíruje modernú verziu. Ja si niekedy určite dám francúzsky originál z roku 1953. Uvažoval som nad 4*, ale predsa len chýbalo väčšia dráma + vypätejšie konfrontácie medzi postavami.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Duna z roku 2021 bola nutnou predohrou, zoznámením sa so svetom bohatým na postavy a zákulisné informácie. Nenadchla, ale ukázala potenciál k rozohraniu niečoho naozaj veľkého. Duna: Část druhá je určite zaujímavejší a akčnejší film. Vizuálne zasa o niečo viac epické. Ja sa však nejako neviem namotať, pretože vždy keď sa niečo zaujímavé deje, tak sa vždy následne výrazne spomalí. Najviac ma baví harkonnenský svet. A tu prišiel asi najväčší zárez. Beast Rabban zaznamenal prerod z postrachu na ňoumu. Baron Harkonnen bol nepochopiteľne zlý stratég. Feyd-Rautha neprehliadnuteľný, ale vlastne len efekt pre efekt. Naopak potešil vývoj, ktorý prekonala Jessica. Stále mi nesedí a nikto nevysvetlil, prečo všetci používajú meče a díky. A ako celá "família" nasadne na červa a vydá sa na výlet? Prečo sú vôbec Fremeni zalezlí jak krysi, keď jedným útokom dokázali... Duna vytvára veľké množstvo otázok a dáva málo odpovedí. Príbehovo som v podstate dostal Ježíša, ktorý vedie muslimských teroristov v ich svätej vojne.

plagát

Lúzri z Wall Street (2023) 

Sázka na nejistotu (2015) bez tuny ekonomických výrazov. Príbeh obyčajných ľudí, ktorí sa nadchli myšlienkou a tou začali tlačiť k stene veľkých hráčov trhu. Zrozumiteľne odprezentované, na všetky potrebné informácie bohaté, ale nemajúce niečo navyše. Či už zápletkou, alebo hereckými výkonmi.

plagát

Bodyguard na volné noze (2023) 

Opäť nepochopený recept na dobrodružnú komédiu. Potrebujete ústrednú dvojicu so skvelo fungujúcou vzájomnou chémiou. Vrhnete ich do centra diania, aby spolu museli prekonávať nástrahy a zažili tak jedno veľké dobrodružstvo, ktoré ich spojí. Bodyguard na volné noze ponúka dvojicu z fitka, ktorá nemá chémiu, má obmedzený herecký rozsah a vybuchujúce mosty či helikoptéry neprehlušia ich dialógy o morálnom úpadku veľkých korporácií. Ako smutný bonus pôsobí účasť Alice Eve, z ktorej sa stala pani zabudnuteľná. No a ako trápny bonus pôsobí starý, ceckatý Marton Csokas, ktorý bol kedysi zloduch k pohľadaniu. Čerešničkou na záver je skutočnosť, že na režisérskej stoličke sedel Pierre Morel (96 hodin).

plagát

Hrdý Budžes (2003) (divadelný záznam) 

V rámci divadelných záznamov u mňa zatiaľ zostáva na piedestály Sluha dvou pánů (2000). Barbora Hrzánová  predvádza skvelý herecký koncert. Sype hlášky a predvádza aj fyzicky vypointovaný humor. Sníh. Ten můžu! Ten není vůbec žádnej sladkej. Večeře Helenko. Děkuju, ještě nemam hlad ty kurvo. Soucit. Jazda na kole či dobrodružná historka. Bohužiaľ v druhej polovici kadencia išla dole  + mňa netankovali samostatné výstupy Vlčkovej a Jeníka. Urobiť zostrih najlepších scén, tak 5* bez váhania. Ako dvojhodinový celok predsa len rozriedené.

plagát

Gentlemani (2024) (seriál) 

Prvý diel vzbudil nádeje, že Guy Ritchie splnil vlhký sen fanúšikov a natočil gangsterský seriál vo svojom typickom štýle. Teda plno zvratov a ešte viac rôznorodých postáv, ktoré sú navzájom veľmi ťažko kompatibilné v myšlienkových pochodoch. S pribúdajúcimi dielmi ubúda ritchieovský rukopis a zhruba od polovice série prevláda klasická gangsterka. Našťastie stále zábavná. Najväčšie mínus v rámci obsadenia je bohužiaľ hlavná postava. Theo James fakt nie je Matthew McConaughey. Nepotešil ani Vinnie Jones, ktorý je krotký ako baránok. Už len dodám, že Kaya Scodelario vyzerá ako sestra Emmy Stone a najzaujímavejší herecký výkon predvádzajúci Daniel Ings vyzerá ako člen rodiny Henryho Cavilla. Teším sa na druhú sériu? To vyložene nie, ale rozhodne si ju pozriem.

plagát

Ľudia spod schodov (1991) odpad!

Wes Craven natočil Hory mají oči (1977), Noční můra v Elm Street (1984), Vřískot (1996), ale aj totálne nudnú, nevtipnú, nestrašidelnú sračku Lidé pod schody. Obsadil manželský pár z Twin Peaks a nechal ich honiť malého černouška, a ja som len neveriacky krútil hlavou, prečo tento skvost dostal priestor v rámci Encyklopedie hororového filmu. Zasa po cca roku musím siahnuť na dno hodnotiacej škály a dať odpadový cejch.