Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Animovaný

Obľúbené seriály (10)

Temný prípad

Temný prípad (2014)

1. séria: už úvodné titulky a znelka dávajú na vedomie, že sa nebude jednať o typický, mainstreamový detektívny seriál typický pre posledné dekády. Takže ak inklinujete k tomuto typu seriálu a dostávajú vás do vytrženia, urobte službu tvorcom a nám - fanúšikom, a vyhnite sa mu oblúkom. Spočiatku typicky fincherovská zápletka, ktorá využíva viaceré dejové a časové línie v absolútnej harmónii. Tým zároveň rozbíja divácke vedomie a snaží sa nastoliť dejovú anarchiu v prospech neskutočne úderných zvratov. Každým dielom graduje atmosféra, pochmúrny dej je čím ďalej tmavší a nevyspitateľnejší, charaktery postáv sa odhaľujú až do špiku kosti a počas posledných dvoch dielov som vyfajčil asi krabičku cigariet. Réžia jednoznačná a priama, bez zaváhania, to isté je potrebné povedať pri hereckých výkonoch, nielen fenomenálnej ústrednej dvojice, ale úplne všetkých zúčastnených! V závere som šiel do kolien, jednoducho povedané - bez nadsádzky najlepší seriálový zážitok! 100%.

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Divácky veľmi náročný seriál, ktorý si vyžaduje stopercentnú divácku pozornosť. Takže zabudnite na to, že budete jednotlivé diely sledovať s niekoľkotýždňovým odstupom, či ich jednoducho preskakovať. Na oplátku sa Vám ale tvorcovia odmenia veľkou dávkou originality, do posledného detailu prepracovaným scenárom s neskutočnou nádielkou vysoko návykových dialógov a realistickosti. Celý seriál je jedna obrovská skladačka, ktorá je zložená z piatich menších hlavolamov, ktoré do seba postupom času zapadajú na milimeter presne. 1. séria: bez zaváhania. To čo sľubovali recencie, to sa splnilo do bodky. 100%! 2. séria: až tu si uvedomíte dokonalé plánovanie a stratégiu tvorcov. Príbeh úžasne nadväzuje, všetko má svoj čas, tempo jednotlivých častí je podmanivo pomalé, no o to intenzívnejšie. Každým dielom narastá moja zvedavosť a chuť pustiť sa do ďalšieho hodinového zážitku. Trošku som sa bál zmeny prostredia, ale ukázalo sa, že zbytočne. 95%! 3. séria: každou časťou graduje môj úžas nad komplexnosťou tohto seriálu. Ako ďaleko siaha pohľad tvorcov pri tvorení jednotlivých epizód - je to ako pozerať reálny found-footage, herci sú dokonale prirodzení, v dialógoch nenájdete náznak zaváhania (rukopis ulice je tu intenzívne cítiť) a mnohokrát perlia jednu hlášku za druhou. Tretia séria opäť vracia k známym gangsterským tváram z prvej série, nezabúda sa však ani na rozohratú hru korupcie a politických hier. Je až neuveriteľné, že v tak rozmanitom príbehovom spektre stále všetko drží pokope a bez kolísania dejovej línie ma každou časťou dokáže niečím prekvapiť. 100%. 4. séria: je viac o politických hrách, manipulácii a špinstvách v oblasti policajného zboru, všetko nadviazané na školstvo a edukačný systém. Nie zlá myšlienka, ale trošku ju brzdí práve mnou vychválený široký príbehový záber. Ku koncu sa však špinavá hra vracia do ulíc a všetko je teda v starých dobrých šľapajách. 90%. 5. séria: zavŕšila celý seriál s neskutočným nábojom. To, čo sa tvorcom darilo celých päť sérií budovať, realistickosť, brutalitu, špinavosť, kritiku politických hier, korupcie a kriminality - tým to celé aj vyšperkovali. Odkaz na konci teda vonkoncom nieje hollywoodsky, ale priamo z ulice - and that's the way it is. Tak prečo nasadzovať divákovi ružové okuliare? 100%. Takže jediné, čo ma sklamalo, že som akurát dopozeral poslednú časť a že tak dokonalý krimiseriál seriál asi tak skoro neuvidím. 100%!

Black Books

Black Books (2000)

Anglický humor v plnej poľnej. Netušil som, že to niekedy napíšem, ale niektoré scénky by tromfli aj absurdity pána Beana. Nekonvenčný, dokonalý a miestami naozaj krutý čierny humor a pekelne vtipné tri hlavné postavičky. Ktorých správanie je väčšinou absurdne bláznivé, ale pritom tak krásne vtipne prípustné. 95%.

Priatelia

Priatelia (1994)

Jednoznačne seriál, ktorý mohol trvať ešte niekoľko desaťročí a postupne sledovať život jednotlivých 'priateľov' by som si nenechal ujsť! Veľká škoda jeho predčasného ukončenia, pretože nebolo jedinej časti, ktorá by nudila! Každá postava bola nekonečne skvelo charakterovo zobrazená a mala charakteristické výnimočne vtipné črty, ktoré začali tvoriť úplne neznámi herci, no vďaka seriálu sa prepracovali až k hollywoodskej elite. Postupne sa v seriáli objavili aj niektoré väčšie herecké hviezdy, ktoré okorenili jeho potenciál. Uplatnenie v iných filmoch si niektorí z nich nájdu však už len sporadicky, pre mnohých z nás totiž budú v pamäti ako jedineční a jediní priatelia. 95%.

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Ani sa nepamätám, kedy som naposledy ľutoval, že končí nejaký seriál! Táto miniséria ma ozaj vzala, vynikajúco odvedená práca a tie prachy, o ktorých sa toľko hovorí stáli kua za to! Tak skvelé pohladenie na duši a pastva pre oči, nejdem ani rozvádzať všetky veci, čo sa v tomto seriáli podarili, bo to by som písal do rána, no musím spomenúť výborné vykreslenie psychologických línií postáv. Rozoberanie pocitov po prvom útoku, po prvom zabití, strate priateľa. Tvorcovia ako v jedných z mála filmov nechávajú zomrieť hlavných hrdinov a seriál je plný zvratov, každá časť poukazuje na čosi iné, skvelo vykreslené kompletné ťaženie americkej armády, krutosti, priateľstva, zhubnej sily vojny a túžbe po domove. Z hľadiska emočného ma najviac vzal predposledný diel, ktorý ukazuje na hrôzy pracovných táborov! Podľa mňa seriál nasadil z hľadiska celistvosť vojnovej tematiky v kinematografii už ťažko zdolateľnú latku. 95%.