Reklama

Reklama

Epizódy(13)

Dobrodružný seriál. Na 49. stupni severnej šírky a 19. stupni a piatich minútach východnej dĺžky, prihodilo sa čosi nevídané... Na 49.stupni severnej šírky, 19.stupni a piatich minútach východnej dĺžky, presne v Čabovciach, prihodilo sa jedného dňa čosi nevídané. Všetko sa to začalo na začiatku prázdnin. Slavo Kompiš a Karol Čutka, zásobený klobásami, chlebom a čajom od starej mamy, vybrali sa podvečer strážiť Kozmolom. Miesto, kde mali spolu s ostatnými z partie klubovňu. Ako si tak vykračujú, zbadajú čosi zvláštne. Po hladine jazera kráča dievčatko a okolo hlavy sa jej trblieta svetlo. Uplynie iba niekoľko hodín a z udalosti sa medzi deťmi stane senzácia. To neznáme dievča má meno Majka a pochádza z planéty vzdialenej príliš ďaleko na to, aby si to človek dokázal predstaviť. Podstatné je však to, že pre Majku nie je problém dokázať všetky veci, po ktorých deti túžia najviac zo všetkého. Majka vie totiž obchádzať zákony gravitácie a tak sa chlapcom čoraz bližšie približuje sen o tom, že raz na svojej plechovej lodi poletia z Tatier až do ďalekej Prahy. Majka sa však musí naučiť ostatným zákonom medzi ľuďmi. Aj keď sú prázdniny, teraz sa musí veľa učiť... (STV)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (14)

Spadla z oblakov (1978) 

Po trinástich epizódach a šiestich hodinách mám dojem, že Spadla z oblakov mohol byť pokojne hutný celovečerák, avšak tu išlo o to, aby sme si ako deti mali čo v nedeľu ráno pozrieť. V mojom prípade bohužiaľ až teraz. Tvorcovia mali vymyslený začiatok a koniec, mám ale dojem, že niektoré epizódy sa šili horúcou ihlou a niektoré línie si zaslúžili lepšie prepracovanie a ukončenie. Ponúkala sa druhá séria a je škoda, že nevznikla, návrat by mal myslím väčší emocionálny náboj. ()

Zjavenie (1978) (E01) 

Na pilot československého sci-fi seriálu určeného pre deti veľmi slušné. Zoznamujeme sa s postavami a tým, čím sa zabávajú vo voľnom čase, možno mi tu chýbala ešte škola, ale asi sa dočkám. Na príchod Majky z Gurunu si musíme počkať až do konca, ale myslím, že išlo o dobré rozhodnutie. Teraz už chlapci nemusia letieť na Mesiac a zajac si tiež určite vydýchol. ()

Lietač (1978) (E02) 

Chlapci spoznávajú Majku a spoločne s nimi aj divák. Kde je onen Gurun asi nikto z nich ani z nás nepochopil, ani ako sa sem mimozemšťanka dostala. Ale to nikoho nezaujíma. Tak ma napadá, ako súdruhovia nechali prejsť cenzúrou chôdzu po vode, nikomu ale asi o žiadnu symboliku nešlo. Stretnutie s babičkou nám asi ako deťom pripadalo vtipné, čo sa týka humoru sa ale dalo vyťažiť zo scény viac. ()

Svadobné šaty (1978) (E03) 

Oproti prvým dvom epizódam trochu poľavenie tempa. Trojka pripomína skôr grotesku, ktorá sa zaoberá tým, do čoho Majku obliecť a ako ju skrývať pred dospelými. Tí sú našťastie extrémne prihoretí, tak to nebude problém a dievča neuvidia ani keď ju budú mať priamo nad hlavou. Mimochodom táto scéna mi pripomenula istú pasáž z Hereditary, žeby si Amíci ukradli niečo z našej socialistickej tvorby? ()

Prepad (1978) (E04) 

Majku postupne začína objavovať aj okolie, našťastie ale iba deti. Najskôr tie ešte menšie než dvaja ústrední chlapčenskí hrdinovia, neskoršie druhá partia. Mimochodom jeden z nich má na hlave dokonalú hokejovú prilbu, vyzerá ešte viac cool než Jason Vorhees. Našťastie tentokrát nemusíme sledovať otravných dospelých a špeciálne babičku, takže ten priebeh deja je viac autentický. Stále mám ale dojem, že sa seriál mohol po štyroch epizódach rozbehnúť ešte viac. ()

Banket (1978) (E05) 

Po piatej časti už rezignujem na nádej nejakého svižného deja, Majka pripomína stále viac Pá a Pí, čo ale nemyslím priamo ako kritiku. Napríklad popis dopĺňania paliva obyvateľmi Zeme je celkom vtipné, ale celú srandu musí zase pokaziť babka. Každopádne táto epizóda obsahuje jeden celkom zásadný obrat, som zvedavý, či prezradenie mimozemskej návštevy cez televízne vysielanie bude mať nejaký dopad na vývoj deja, alebo sa tvorcovia iba bavia a kauzalitu vôbec neriešia. ()

Otec to zariadi (1978) (E06) 

Majka aj chlapci to už vzdali a lieta sa vzduchom ostošesť, našťastie dôchodcovia z toho infarkt nedostali. Ale vrátnik mal namále. Súdruh riaditeľ ale prenesie jednu múdru vetu, ktorá automaticky musela napadnúť každého hneď po prvej epizóde. Prečo si príchod mimozemšťana na Zem dokopy nikto nevšimol? Vysielanie v telke z predchádzajúcej epizódy sa zatiaľ nerieši a asi ani nebude. ()

Tajomník (1978) (E07) 

Majka na chvíľu zmizne a potom ju nájdu. Už obýva hotel a všetci si asi myslia, že všetok čas by mala tráviť na izbe. Čiže opäť sa nič extra nestane, ale aspoň sa dozvieme, že návštevníci z Gurunu boli na Zemi už dvakrát a nikdy nechceli, aby ich pozemšťania videli. Otázkou teda je, prečo sa tak stalo s Majkou a či náhodou nemá nejaký skrytý záujem. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou nie. ()

Záhadný cudzinec (1978) (E08) 

Presne takto by som si predstavoval tlačovú konferenciu s prvým mimozemšťanom na Zemi. ()

Operácia Púpava (1978) (E09) 

Deje sa konečne to, čo sa malo začať diať už od nejakej druhej-tretej epizódy. O Majku sa začínajú zaujímať zahraničné inštitúcie, alebo ako nazvať bandu, ktorá po nej inkognito v prestrojení pôjde. Na záver nás čaká vylepšovanie medzihviezdneho raketového korábu, avšak potom si jeden chlapec z posádky spomenie, že musí ísť kúpiť mlieko do samošky. To sú tie neuveriteľné momenty, pre ktoré sa podobné veci pozerajú aj dnes. ()

Výlet raketou (1978) (E10) 

Zatiaľ najvýpravnejšia a najzábavnejšia epizóda, i keď samozrejme s množstvom wtf momentov, ako napríklad to, že naši hrdinovia ihneď po tom, čo prestane pršať opustia vodičov a nechajú ich bez funkčného motora uprostred prázdnej krajiny. Celý diel pripomínal Ukradnutú vzducholoď, čo čiastočne platí aj o vizuálnej stránke. Síce o nič iné ako o výlet nešlo, ale dobre sa na to pozeralo. ()

Únos (1978) (E11) 

Návrat ku crazy komediálnym prvkom niektorých prvých epizód. Dnes to už príliš nefunguje, samozrejme nesmie chýbať klasická zámena kufrov, tentokrát obalov na hudobné nástroje. Ono to malo byť ešte o dosť viac crazy ako v tejto podobe, i keď je jasné, že sa mieri na deti vo veku hlavných hrdinov. Ale vždy, keď v epizódach dominujú prihoretí dospelí, tak kvalita seriálu klesá. ()

Strelnica (1978) (E12) 

Ďalšia z tých výpravnejších epizód. Tentokrát rozdelená na dve odlišné časti. V tej prvej sa Majka vtipne vysporadúva s únoscami a je to lepšie spracované ako minule. V tej druhej sme na púti a po kolotoči a autodrome sa ocitáme na strelnici, pričom z hľadiska ústrednej dejovej línie sa tým pádom nikam neposunieme. Čo je vzhľadom na to, že ide o predposlednú časť, tak trochu trestuhodné. ()

Rozlúčka (1978) (E13) 

Na to, koľko sa toho v Spadla z oblakov rozohralo, sa toho dohralo až prekvapivo málo. Ale keďže ide primárne o zábavu pre deti, pardon-išlo, tak to samozrejme nijako zvlášť neprekáža. Podstatnejšie je, že finále celkom obstojne funguje po emocionálnej stránke, rozlúčka je nakrútená kvalitne a ono aj to prekvapenie, s kým sa stihla Majka rozlúčiť, má podľa mňa svoj význam. Možno je ale škoda, že nevznikla druhá séria, mám dojem, že mohla byť lepšia. ()

Reklama

Reklama