Reklama

Reklama

VOD (1)

Farmársky syn Albie (Jeremy Irvine) z britského Devonu je spojený s koňom Joeym od jeho narodenia. Zdieľa s ním trpký údel ťažkého vidieckeho života, až kým ich osud nerozdelí na začiatku prvej svetovej vojny v roku 1914. Albertov otec Ted (Peter Mullan) predá Joeyho britskej vojenskej jazdeckej jednotke. Joey so svojím vojnovým druhom, koňom Topthornom, odchádza s kavalériou až na francúzsky front, kde sa začína jeho pozoruhodná púť na pozadí veľkej vojny. Navzdory vojnovému chaosu a všadeprítomnej smrti, Joey pozitívne ovplyvňuje životy ľudí vo svojom okolí. Vo Francúzsku prežije ťažký útok kavalérie, potom službu v nemeckom lazarete a napokon strávi krátke obdobie pokoja na farme s francúzskou dievčinou Emiliou (Celine Buckensová) s jej deduškom (Niels Arestrup), až kým ho neodvlečú nemecké vojská, aby ťahal ich ťažké delá. Po Topthornovej smrti sa Joey ocitá medzi zákopmi v zemi nikoho, zapletený do ostnatého drôtu. Dvaja vojaci z nepriateľských strán ho spoločne vyslobodia a kôň sa konečne stretáva so svojim pánom Albiem, ktorý medzitým narukoval a zranili ho vo vojnovej vrave. Albie je oslepený a jeho zraneného koňa chcú vojaci utratiť. Podarí sa Albertovi zachrániť život svojmu zvieraciemu priateľovi, aby sa spoločne vrátili domov? (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (33)

  • Skladateľ John Williams si počas komponovania hudby vytvoril zvyk chodiť nadránom na farmu v Kalifornii, kde pozoroval kone a ich vzájomné správanie. Presvedčil sa o tom, že kone sú skutočne výnimočné stvorenia a získal tak inšpiráciu pre svoju prácu. (Tvrdolín Veliký)
  • Scéna, v ktorej kone ťahajú nemeckú artilériu cez lesy, sa natáčala v anglickej lokalite Bourne Woods. Je to taktiež to isté miesto, kde sa natáčala aj úvodná bojová scéna vo filme Gladiátor (2000). (Eeve)
  • Biela hus, ktorá sa vo filme objavila, sa volá Harold. (Eeve)
  • Steven Spielberg v jednom interview priznal, že sa počas natáčania takmer utopil v bahne v zákopoch. Zachránili ho členovia štábu. (Eeve)
  • Steven Spielberg vyhlásil, že digitálne efekty boli použité iba v troch šotoch, ktoré trvali tri sekundy a boli urobené pre bezpečnosť koňa. Spielberg povedal: „To je tá vec, na ktorú som najviac hrdý. Všetko, čo vidíte na obrazovke, sa naozaj stalo." (jofffo1)
  • Pred samotným natáčaním filmu sa mnoho hercov podrobilo asi dvojmesačnému intenzívnemu tréningu jazdenia na koni. (jofffo1)
  • Vo filme sa objavila aj vnučka kapitána Budgetta, jedného z veteránov prvej svetovej vojny, ktorým sa inšpiroval Michael Morpurgo pri písaní knižnej predlohy. (jofffo1)
  • Jeremy Irvine (Albert Naracott) si pri natáčaní vojnových scén zranil nohu. (jofffo1)
  • Vo filme bolo použité osobitne navrhnuté bahno, aby bojové scény vyzerali čo najviac autenticky a špinavo. (jofffo1)
  • Ide o prvý film Stevena Spielberga, ktorý bol natočený digitálne. Spielberg sa doteraz držal tradičného postupu, kedy editor Michael Kahn robil takmer všetky jeho filmy na známu Moviolu. (jofffo1)
  • Na natáčaní sa niekedy zúčastnilo 250 až 300 komparzistov, ale jadro tvorilo asi 100 ľudí, ktorí hrali rôzne úlohy v rôznych kostýmoch. (gogo76)
  • Film sa strihal ešte v priebehu natáčania, tak ako to má Steven Spielberg vo zvyku. (gogo76)
  • V scéne, kedy Albertov (Jeremy Irvine) otec privedie kúpeného koňa prvýkrát domov, kôň kývaním hlavy posúva jeho čiapku (Peter Mullan), pričom sa práve rozpráva s jeho matkou (Emily Watson). Nikto to neplánoval, jednoducho sa to stalo. (gogo76)
  • Autor knižní předlohy Michael Morpurgo si ve filmu zahraje také. Lze ho spatřit na začátku filmu při aukci, kde stojí hned vedle Davida Thewlise. (HellFire)
  • Filmový debut Jeremy Irvinea. (HellFire)
  • Britský tank Mk IV, který se ve filmu objevil, je věrnou replikou dochovaného tanku, který je umístěn v Tankovém muzeu v městě Bovington. Tuto repliku po skončení natáčení Steven Spielberg muzeu věnoval. (Chufu)
  • Kvůli jedné z vrcholných scén, kdy se kůň Joey zamotá do ostatného drátu, musel odborník na speciální efekty Neil Corbould vyrobit umělé zvíře v životní velikosti. Figurínu poté obsluhovali loutkaři, kteří byli ukrytí pod zemí. (JARDAHONDA)
  • Z první světové války se dochovalo minimum zbraní. Proto musely být všechny rekonstruovány nebo vypůjčeny ze soukromých zdrojů, a to včetně tanků. Štáb oslovil při této příležitosti různé starožitníky, obchodníky s historickými zbraněmi, sběratele a muzea, která pistole a meče poskytly. (JARDAHONDA)
  • Filmové a televizní oddělení American Humane Association strávilo na natáčení filmu v Anglii a Kalifornii 1100 hodin a dohlíželo na více než 100 koní. Válečný kůň si vysloužil nejvyšší hodnocení, které tato organizace udílí, takzvaný stupeň „Výjimečná péče“. (Xavi6)
  • Namaskovat jednoho koně trvalo 45 minut. (DivX)

Súvisiace novinky

Slyšet Vltavu očima

Slyšet Vltavu očima

14.07.2018

Česká filharmonie ve spolupráci s renomovanou londýnskou společností 59 Productions připravila k 100. výročí založení Československa audiovizuální instalaci Má vlast – zblízka a nahlas. Speciální… (viac)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (viac)

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

Láska nadčasová se Zooey Deschanel

01.04.2012

Richard Curtis, tvůrce nejlepšího romantického filmu všech dob (na protesty ve vzkazníku nereaguji ;)), si od režírování odpočinul scenáristickou prací na Válečném koni a epizodě Vincent and the… (viac)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (viac)

Reklama

Reklama