Reklama

Reklama

Gravitácia

  • Česko Gravitace (viac)
Trailer 2

Sandra Bullock vo filme hrá doktorku Ryan Stoneovú, skvelú lekárku - inžinierku na jej prvej vesmírnej misii. George Clooney stvárnil vesmírneho veterána Matta Kowalskeho, ktorý velí svojmu poslednému letu pred odchodom do dôchodku. Lenže počas zdanlivo rutinnej výpravy do kozmu dôjde ku katastrofe. Loď je zničená a Stoneová a Kowalsky zostanú vo vesmíre sami, odkázaní jeden na druhého. Hlboké ticho dáva obom jasne najavo, že stratili akékoľvek spojenie so Zemou... a tým aj akúkoľvek šancu na záchranu. Strach sa pomaly mení v paniku, najmä keď si obaja uvedomia, ako málo kyslíka im zostáva. Pritom paradoxne jediný možný spôsob návratu je pokračovanie v ceste do hlbokého vesmíru. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (82)

  • Dr. Michaela Musilová, PhD., slovenská astrobiologička a riaditeľka simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS v USA o filme povedala: "Gravitácia je film, ktorý má nielen obrovské množstvo chýb, čo sa tyká vedy a techniky, ale aj veľmi nerealisticky zobrazili povolanie astronautov. Astronauti si musia prejsť rokmi výcviku, simulácií všetkých možných problémov, ktoré sa im môžu stať vo vesmíre, a takisto majú prísne protokoly, ktorých sa musia držať v rôznych situáciách. Postavička, ktorú hrala Sandra Bullock, bola ako nejaký nováčik, čo netuší, čo má robiť, nepočúva príkazy, panikári a pod. To keď pripočítate k obrovským vedeckým chybám, v ktorých sa scénky odohrávajú, tak ako vedec som mala veľké ťažkosti dopozerať film. Nakoniec sme sa na ňom s kolegami len smiali." (Raccoon.city)
  • Film Gravitácia bol drahší, než indická misia na Mars (MOM). (YoZo8)
  • Hubblov teleskop, ISS, čínska stanica a väčšina satelitov sa na rozdiel od filmu v skutočnosti nachádzajú nielen na rozdielnych výškach, ale aj rozdielnych deklináciách (odklon obežnej dráhy v stupňoch od zemského rovníku). (DJW)
  • Ed Harris (hlas zo strediska Houston) si zahral aj v dvoch ďalších známych filmoch s vesmírnou tematikou. Konkrétne v Apollo 13 (1995), kde hral vedúceho misie Gene Kranza, a Správná posádka (1983), kde stvárnil astronauta Johna Glenna. (DJW)
  • Alfonso Cuarón získal od Asociácie amerických režisérov cenu za najlepšiu réžiu celovečerného hraného filmu za rok 2013. Film získal aj cenu Gold Trailer 2013 za najlepšiu upútavku. (kacer4)
  • Únikový modul Sojuz TMA-14M existuje, ale Cuarón predbehol čas. Označenie patrí kozmickej lodi, ktorá mala v čase uvedenia snímky do kín naplánovaný štart na september 2014. (De Large)
  • Na rozdiel od neexistujúceho kozmonauta L. Demidova, meno Anatolija Alexejeviča Solovjova, ktoré spomína Kowalski (George Clooney) ohľadom dĺžky pobytu v otvorenom kozme, vymyslené nie je. Tento rodák z lotyšskej Rigy letel do kozmu 5-krát (1988-1998) a vo vesmíre strávil dohromady 651 dní a 4 minúty. Absolvoval dovedna 16 výstupov do otvoreného kozmu s celkovou dĺžkou 78 hodín a 40 minút. To mu zaručuje svetové prvenstvo v celkovom čase strávenom vo voľnom vesmíre, ale rekord v dĺžke jednotlivého výstupu držia dvaja Američania - James Shelton Voss a Susan Jane Helms počas misie raketoplánu Discovery STS-102, v prvom z dvoch výstupov 11. 3. 2001. (De Large)
  • Všetky priestory a dokonca aj skafandre boli dotvorené v štúdiu digitálne. (peiton)
  • Napriek tomu, že film je považovaný z vedeckého hľadiska za pomerne autentický, autori scenáru museli kvôli potrebe plynulo vyrozprávať dej upraviť niektoré vedecké fakty. Najväčší rozpor s realitou je v obežných dráhach Hubbleovho vesmírneho teleskopu (560 km) a Medzinárodnej vesmírnej stanice (350 km), ktoré obiehajú Zem v rozdielnej výške a bez raketového pohonu by nebol možný presun medzi nimi. Navyše, komunikačné satelity sa nachádzajú na geostacionárnej dráhe vo výške približne 36 000 km. (mimale)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 100 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Sandra Bullock (Ryan Stone) si pro mnoho velmi dlouhých trikových záběrů musela velmi přesně nacvičit desítky úkonů a pohybů, které pak ve studiovém "prázdnu" vykonávala s přesností na centimetry a zlomky sekund. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 274,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 748 milionů. (NIRO)
  • Když se vratí Ryan Stone (Sandra Bullock) a Matt Kowalski (George Clooney) ke zničenému raketoplánu Explorer, z kabiny vyletí figurka. Jedná se o Marťana Marvina (Marvin the Martian) z "Looney Tunes", volné série animovaných grotesek, v různých inkarnacích vznikající ve studiu Warner Bros. už od r. 1930. (Sám Marvin se poprvé objevil roku 1948 v Hrdinovi.) (VelkejViktor)
  • V červnu roku 2011 se Mezinárodní vesmírná stanice dostala do kolizního kurzu s kusy vesmírného odpadu. Astronaut Ron Garan a jeho posádka se museli urychleně stáhnout do spodní záchrané kapsle Sojuz a bylo jim nařízeno v případě kolize okamžitě opustit loď, což se předtím v celé historii cest na oběžnou dráhu stalo pouze jednou. Naštěstí odpad stanici těsně minul, ale v případě kolize by byla dle výpočtů celá stanice zničena. Skutečně zajímavé je, že film se touto událostí nikterak neinspiroval, protože se natáčel od 14. května do 6. července 2011, tudíž souběžně s tímto incidentem. (LucasAbelle)
  • V úvodním záběru, když prolétá Matt Kovalski (George Clooney) poprvé kolem kamery, můžete si v odrazu jeho přilby všimnout dvou kosmonautů - Alfonsa Cuaróna s mikrofonem a Emmanuela Lubezkiho s kamerou - kteří nebyli "schválně" z filmu digitálně odstraněni. (Brousitch)
  • Sandra Bullock (Ryan Stone) strávila přípravou na roli šest měsíců intenzivním tréninkem. Zároveň velmi úzce spolupracovala s Alfonsem Cuarónem na jednotlivých scénách a dopředu si je společně do detailu nacvičovali. James Cameron, nejlepší přítel Alfonsa Cuaróna, k tomu řekl: "Není mnoho lidí, kteří dokážou s takovou precizností zahrát scénu a vyjádřit ty správné emoce. V určitém smyslu je to velké umění. Myslím, že pro každého v Hollywoodu je důležité, aby si uvědomil, čeho zde bylo dosaženo." (HellFire)
  • Aningaaq (Orto Ignatiussen), se kterým mluví doktorka Stone (Sandra Bullock), je hlavní postavou stejnojmenného krátkometrážního snímku Jonáse Cuaróna z roku 2013. Ve snímku je to eskymácký rybář, který kempuje se svou dcerou a smečkou psů na zamrzlém moři. (HellFire)

Súvisiace novinky

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

05.10.2022

Jonás Cuarón, scenárista, režisér a taky syn slavného Alfonsa Cuaróna (Potomci lidí, Roma) dostal na starosti chystaný komiksový spin-off Spider-Mana El Muerto. Cuarón mladší má za sebou zatím jen… (viac)

Venom je rekordní

Venom je rekordní

07.10.2018

Přestože kritici mají z nového komiksového filmu Venom s Tomem Hardym (Dunkirk) v hlavní roli spíše smíšené pocity, snímek sám o sobě v kinech překvapil. Za víkend si totiž z amerických kin odnesl 80… (viac)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (viac)

Cuarón mladší oživí Zorra

Cuarón mladší oživí Zorra

05.02.2016

Jonás Cuarón sepsal se svým otcem Gravitaci a režíroval spřízněný kraťas Aningaaq. Loni pak vyslal do kin svůj celovečerní debut Desierto, který se líbil minimálně produkčním společnostem Lantica… (viac)

Reklama

Reklama