Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzostup a pád jedného gangstra. Caesare Enrico Bandella je drobný provinčný zlodej, ktorého všetci volajú Rico. Nevyniká schopnosťami, intelektom ani výzorom, zato jeho ambície sú výnimočné. Chce sa stať veľkým bossom, a to za každú cenu. Spolu s priateľom, hudobníkom Joeom Massarom, sa presťahujú z vidieka do veľkomesta. Tu sa Rico pridá k bande Sama Vettoriho, čoskoro ho vystrieda na čele gangu a podarí sa mu dostať bližšie k šéfovi podvetia Petovi Montanovi. Ricova ctižiadosť stále rastie a preto si vyslúži prezývku Malý Cézar. Aby získal v mafiánskej komunite rešpekt, nezastaví sa ani pred vraždou policajta. Jeho túžba po moci je taká silná, že si dokonca znepriatelí i okolie a aj vlastní kumpáni sa od neho postupne odvracajú. Začína sa hon na Malého Cézara a je len otázkou času, kedy padne do policajnej pasce. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (43)

Exkvizitor 

všetky recenzie používateľa

První moderní gangsterka, která založila celý nový žánr - to je Malý Caesar. Film je samozřejmě za ta léta notně olezlý patinou, ale třeba vynikající herecký výkon Edwarda G. Robinsona v hlavní roli stále stojí za pozornost - myslím, že určitě inspiroval aspoň Joa Pesciho v jeho četných mafiánských rolích. Jinak veškeré nápady, v tomto snímku v době jeho vzniku působící novátorsky, už byly pochopitelně tisíckrát použité jinde - bylo by ale nefér nařknout z neoriginality Malého Caesara. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Ve své době to musel být skutečně přelomový film, protože teprve on pořádně začal éru slavných a ještě slavnějších mafiánských filmů, ale v současnosti už je to přece jen trochu vyčpělé, chybí zde napětí a všechno akční se odehrává pouze v dialozích. To je škoda, protože tu jsou místa, která by si trochu více péče zasloužila. Myšlenka vzestupu a pádu je klasická a v každém případě dobrá. ()

Reklama

SoolenJV 

všetky recenzie používateľa

Z dnešního pohledu plné klišé (vzestup a pád zakomplexovaného skrčka, střelba před kostelem, nábožensky orientovaná italoamerická matinka...). Při druhém pohledu film, který v mnohém definoval žánr gangsterského filmu a zmíněná klišé se staly spíše stylotvornými symboly, ikonickými obrazy. "Malý Caesar" v mnohém zestárnul, někteří herci jakoby stále viseli v éře němého filmu, ale co. Klasika, která stále funguje a úhelný kámen žánru (společně se Zjizvenou tváří). ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Jeden z otcov žánru. Oproti Public enemy nejde o strihaný sled rôznych scénok zo života vagabundov ani o polovične previazané puto s "rodinnou hierarchiou" ale o bezprostrednú a rovnako drsňácku výpoveď. Aj charakterovo uvidíte omnoho viac než by sa zdalo. Celé to ťahá (ako obvykle) strhujúci výkon G. Robinsona, ktorý v mojich očiach býva dominantnejším hercom vo svojich úlohách než Cagney. V období tesne po prohibičných zverstvách a vysoko cenzurovanej filmovej kritiky, Little Caesar má určite čo ponúknuť. A to aj bez väčšieho využitia hudby (ako v ostatných dobových filmoch). ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Gangsterský film, ktorý stojí na začiatku filmov svojho žánru a už sú v ňom badateľné stopy predlôh, ktoré si dodnes vypožičiavajú jeho žánroví kolegovia. Je až neuveriteľné sledovať s akým nasadením sa tvorcovia pustili do natáčania príbehu, ktorý musel v tej dobe poriadne rozvíriť mútne vody. Príbeh o ceste hlavného hrdinu od začiatkov v špinavom biznise, jeho vrchol a následný pád, to je šablóna, ktorú dodnes dodržiava nejeden gangsterský životný príbeh, v mnohých sa však dej sústreďuje na tento priebeh životom omnoho podrobnejšie, mnohokrát aj so stopážou ďaleko cez dve hodiny. V tomto filme je to všetko akési strohé, neučesané a hŕŕ. Žiadna vedľajšia postava nedostáva viac priestoru, aby si divák mohol urobiť o osudoch v gangu komplexnejšiu predstavu. A čo je dôležitejšie, nedočkáme sa ani žiadnej poriadnej zápletky, ktorá je poväčšine hlavným ťahacím prvkom príbehu. Svojím výkonom však mnohé z toho zatienil Edward G. Robinson, ktorý si svojho kladného záporáka užíval do posledného záberu kamery. Na dnešné pomery by som šiel teda s hodnotením určite ešte nižšie, s prihliadnutím na historický význam filmu musím však napísať, že má moje veľké uznanie. 70%. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (7)

  • Přes obrovský úspěch filmu autor knihy, W.R. Burnett zuřil, že nebyli obsazeni žádní skuteční italové. (Monco)
  • Režisér filmu původně do hlavní role nechtěl Edward G. Robinsona, ale Clarka Gabla. (Monco)
  • Snímek se v roce 2008 podle Amerického filmového institutu umístil v žebříčku nejlepších gangsterských filmů na 9. příčce. (TheDude)

Reklama

Reklama