Reklama

Reklama

Nedodržaný sľub

  • Česko Nedodržený slib (viac)
Trailer
Dráma / Vojnový / Športový / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Réžia:

Jiří Chlumský

Scenár:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

gab0

gab0 (hodnotenie, recenzie)

Vyborne. Trochu sa cudujem, ze som o tomto filme doteraz nepocul. Smutny zivotopisny pribeh mladeho chlaca - zida z Banoviec, ktoreho sportovy talent uchranil pred transportom do Osviencimu. Skvele herecke obsadenie, dalsia dobra CZ&SK spolupraca televizii. Vrelo odporucam.

Addams-SK

Addams-SK (hodnotenie, recenzie)

Popis DVD:
7,35 GB
Dĺžka:         129 min.
zvuk SK:     5.1 DTS master audio, DD 5.1, DD 2.0
titulky:     EN, HU
Formát obrazu:     16:9
Poměr stran obrazu: 1,85:1
Prístupnosť:    15
DVD Región:    Region 2 (Európa)

Bonusy:
- Fotogaleria 5'09"
- Film o filme 14'57"
- Hudba (Soundtrack):
-- 1. Spomienky
-- 2. Rodina
-- 3. Futbal
-- 4. Rozlúčka s bratom
-- 5. Rozhodujúci turnaj
-- 6. Martin Friedman
-- 7. Transport
-- 8. ...

Addams-SK

Addams-SK (hodnotenie, recenzie)

Realizácia filmu
Realizácia filmu trvala 6 rokov, t.j. od získania autorských práv v roku 2003, cez prípravné práce v rokoch 2004 - 2006, samotné nakrúcanie v rokoch 2007 - 2008 a postprodukčné práce realizované v rokoch 2008-2009.
Nakrúcanie filmu neprebiehalo kontinuálne, ale vzhľadom na to, že dej filmu sa odohráva v štyroch ročných obdobiach, bolo rozdelené na štyri etapy, z ktorých 2 už boli zrealizované v roku 2007 a dve v roku 2008.
Počet filmovacích dní bol 56, pričom sa nakrúcalo v rôznych lokaltách po celom Slovensku a minimálne aj v Čechách. Za všetky spomenieme napríklad Bratislavu, Devínsku Novú Ves, Svätý Jur, Zvolen, Šurany, Komárno, Sliač, Donovaly, Terchovú, Doľany, Devín, Vojtechovce, Lednice a iné. Vo filme účinkuje 94 hercov najmä slovenských, ale aj traja českí, traja poľskí, dvaja ruskí, jeden Angličan a cca 1000 komparzistov. Film mal slávnostnú premiéru 27. apríla v roku 2009, pričom do slovenských kín bol uvedený od 30. apríla t.r. V Čechár bol slávnostne odpremiérovaný 3. 6. 2009 a do českých kín bol uvedený od 4.6.2009.
Film bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky
Tvorcovia filmu
Autor projektu: Vlado Černý
Námet: Martin Petrášek
Scenár: Ján Novák
Architekt: Oliver Csiky, Viera Dandová
Hlavný kameraman: Ján Ďuriš
Hudba: Michal Nowinski
Strih: Vasilis Skalenakis
Zvuk: Martin Večeřa
Režisér: Jiří Chlumský
Producent: GENTA FILM, Iveta Černá Ivanová
Filmová ukážka:
Poďakovanie
Na tomto mieste sa chceme srdečne poďakovať Ministerstvu kultúry SR za finančnú podporu tohto filmu, ako aj všetkým subjektom, právnickým a fyzickým osobám, ktoré, v súlade s ich individuálnymi možnosťami, väčšou či menšou finančnou čiastkou a vecným plnením podporili vznik tohto filmu.
Na realizáciu finančne prispeli nasledovné subjekty :
Unicredit Bank
Zlatý Bažant
IQUAP, SLOVAKODATA, PPC TEAM
LOKO TRANS Slovakia, JEWROPE, eD´systems
Lenovo, ALCASYS Slovakia, CSC Computer Sciences, Datalan, IMOS - Systemair,
Istrokapitál Development, IRSnet SK, ISS Facility Services, Optifin Invest,
OMNIA Holding, Zentiva, SPECTRUM Invest, Slovenský futbalový zväz,
Slovenský rozhlas, ŠTOR CAD Computers, Voxel,
VUKI, Dokumentačné stredisko holokaustu, Turistika, Tyrex, EIPAK, TEVA,
Panta Rei, Eurotarget, Eurokredit, GAYA, DOMA, Finkorp
Film podporili
Bratislavský samosprávny kraj, Trnavský samosprávny kraj
Špeciálne poďakovanie patrí:
Ivan Kmotrík, Vojtech Agner, Dušan Doliak, Mária a Ladislav Rehákovci, Marek Maďarič, Peter Vajda, Vladimír Bajan, Ľubomír Harach, Jozef Antošík, Tomáš Drucker, Richard Rybníček, Milan Rederer, Tibor Cvik, Martina Pavlíková, Eva Krajmerová, Jozef Mičo, Peter Kršák, Dušan Ivan, Juraj Stern, Ľubor a Kveta Maťátkovci, Haim Budin, Pavol a Silvia Lančaričovci,
Boris Kollár, Peter Weber, Monika Gandlová, Steiner- Make up, nadácia Dobro, Peter Gál, Aleš Kohút, Ján Adamov, Andrej Betin, Pavol Štugel, Tibor Mikuš, Ivan Macák
Ministerstvo obrany SR, Železnice SR, mesto Komárno, mesto Šurany, mesto Svätý Jur, Slovenská národná galéria, FC Artmedia, FC Komárno
Koprodukční partneri
Koproduceptami spoločnosti GENTA FILM s.r.o. pri realizácii celovečerného slovenského hraného filmu s názvom "Nedodržaný sľub" sú:
STV
Alena Nováková
Ivan Hronec
STUDIO 727
Česká televize
JPEF

rounen

rounen (hodnotenie, recenzie)

13.4.2011 na DVD v češtině? ale nikde to není na stažení...neví někdo proč to není v češtině?

fixto

fixto (hodnotenie, recenzie)

Nedodržaný sľub ma položil na lopatky. V slovenskej kinematografii by sme film podobnej sily a spracovania hľadali len márne. Určite si vie človek predstaviť viac, ale je to jeden z tých snímkov, ktoré sa nemôžu stratiť ani na medzinárodnej úrovni.

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

STV to ale pekne posrala,ked neotitulkovala pasáže v ktorých sa zhovárali ruský partízáni.V kine tieto pasáže otitulkované boli!

mourinho

mourinho (hodnotenie, recenzie)

Je u tohoto filmu zvuková stopa česká nebo slovenská? Nebo existují obě? Dík za informaci.

pupuš

pupuš (hodnotenie, recenzie)

Popravde od filmu som očakával omnoho viac. Dobrá téma bola opať utopený v prázdnych dialógoch. Fakt nechápem, prečo dialógy v akomkoľvek slovenskom diele stoja za ...

lejtenant

lejtenant (hodnotenie, recenzie)

Konečne v TV !!! Tento film odvysiela STV dňa 29.augusta 2010 o 20.15 na Jednotke.

marek.stone

marek.stone (hodnotenie, recenzie)

DVD Nedodržaný sľub by malo byť k dispozícii na konci 1. resp. začiatku 2. polroka 2010 spolu s hudbou k filmu a "Filmom o filme". Ja osobne sa teším :-))

Kuff0r

Kuff0r (hodnotenie, recenzie)

neviete kedy sa to objavi na DVD ? popripade kde sa to teraz stiahnut alebo si to pozriet ?

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Veru, veru. Boh daj nech tam v rohu je tá zlatá soška :). A ináč nemyslíte, že film ktorý má byť nominovaný na Oscara má nejako málo percent. A pozerám že len 278 hodnotení??? To snáď ani nie je možné. To o tomto filme nikto nevie?? Veď aj minule som sa pýtal vo videopožičovni že kedy plánuje ísť na DVD Nedodržaný sľub. A ona sa ma opýtala či to je ten český nový film :DDD Asi si to pomýlila s Tobrukom...

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

Milý Forsberg tak nato si ešte asi hodnú chvílku počkáš.Nedávno som ho objavil na jednom centre ale nakoniec sa to ukázalo ako riadny FAKE.Ale ktovie veď aj taký Pokoj v Duši koloval po nete už za také 3 mesiace po premiere a na DVD ešte tiež oficialne nevyšiel!

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Ako vravíš ten film si to zaslúži... Btw. nevieš kedy má výjsť DVD? Chcel by som ho mať už doma...

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

Niečo my v podvedomí hovorí že aspoň na tú nomináciu by to tento rok konečne aj mohlo byť!!!Nič lepšie akademia ani nemohla vybrať!Dalo sa to čakať že to bude práve Nedodržaný Sľub!Ten film si to zaslúži!

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Veru počul som o tom že má peknú šancu aspoň na nomináciu, aj keď v kútiku duše všetci dúfame.... A nie, to ani nahlas nemôžem vysloviť...

etienne

etienne (hodnotenie, recenzie)

nuž šanca SVK na nominaciu na oscara sa zväčšuje...film je o židoch - môže byť šanca väčšia (ale nič v zlom, hej...)

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Tak sa mi zdá že slovenská kinematografia začína vstávať z popola (Nedodržaný sľub, Bathory, Jánošík, Lietajúci Cyprián......)

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

Huncút:Ja vkladám ešte svoju nádej do dalších 2 filmov blízkej budúcnosti.Lietajúci Cyprián je momentálne tuším už v postprodukcii ale kedy príde do kín je otázne a tiež Čubírková by sa mala už natáčať!

Huncút

Huncút (hodnotenie, recenzie)

Podľa mňa bola veľmi podcenená mediálna kampaň. Ja som napríklad o tom filme ani nevedel, len som tak tušil... Dobre vieme, čo nahnalo Pokoju v duši do kín toľko divákov, taktiež o ostatných dokumentoch (Slepé lásky, Ako sa varia dejiny) sa v novinách veľa písalo. Aj taká kravina ako Tango s komármi bola viac propagovaná ako Nedodržaný sľub (aj keď to sa v podstate ťahalo na Pokoji v duši, lebo sa tie dve stále porovnávali). Muzika ešte získala nejakých divákov vďaka svojím oceneniam. Bathory (a teraz Jánošíka) radšej ani nespomínam, to bola (bude) mamutia kampaň. Hádam sa z toho kompetentní poučia...

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

stacey99:Máš úplnú pravdu!Konečne poriadný Slovenský film za posledných niekolko rokov a neskutočné sklamanie umna z nezáujmu divákov!Zato na oproti tomuto filmu priemerný Pokoj v Duši lámal rekordy návštevnosti!Ja už asi v tomto malom štáte nič nechápem!!!!

stacey99

stacey99 (hodnotenie, recenzie)

trošku zamrzí, že za tie vyše dva mesiace čo to beží v kinách len tak málo ľudí hodnotilo... až sa obávam, že vážne kašlú na slovenskú tvorbu

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

E=mc2:Na slovenské pomery to je asi tak že vznikne niečo zlé až otrasné a zároveň nudné a ťažko strávitelné s minimálnym rozpočtom a preto sa dej takýchto somarín obmedzuje iba na nudné a trápne konverzácie,medziľudské vzťahy a podobne....Polčas rozpadu,Nebo,peklo...Zem,Tango s komármi!Dúfam že ti týchto pár príkladov zo súčastnosti bohato stačí!

E=mc2

E=mc2 (hodnotenie, recenzie)

strasne moc velmi by ma zaujimalo ze co to je to na slovenske pomery? :) vsetci to tu omielaju, ale pozna ich niekto vlastne? :) konecne film ktory je slovensko/cesky a nie cesko/slovensky

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

Majo:Músím stebou na 100 % súhlasiť.Tento film dúfam nakopol Slovenskú kinematografiu trochu dopredu...aspon v to dúfam!

God Thor

God Thor (hodnotenie, recenzie)

Ani sa tak neteš to je len dobrí trailer kks ale som bol na natačani a ta vojnova scena bola uplne nuda naživo a tu je to uplne mrte v trailery

BathoryMan

BathoryMan (hodnotenie, recenzie)

Tak podla toho Trailera to tipujem na to najlepšie Slovensko - České čo bude v roku 2009 k videniu!!!Vetchého mám rád a Chlumsky má po Prachy robia človeka moje sympatie!Už sa naozaj neviem dočkat!!!!

Reklama

Reklama