Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Veľká Británia Doctor Who
Trailer
Veľká Británia, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Réžia:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (viac)

Predloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrajú:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (viac)
(ďalšie profesie)

Série(14) / Epizódy(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(viac)

Zaujímavosti (205)

  • Slová "TARDIS" a "Dalek", pochádzajúce zo seriálu, sa v Anglicku dostali do slovníkov. (Petra321)
  • Od roku 2018 sa novým výkonným producentom a hlavným scenáristom seriálu stal Chris Chibnall, ktorý v minulosti napísal niekoľko epizód pre Pána času a jeho spin-off Torchwood (od r. 2006). (The M)
  • 16. júla 2017 bolo oznámené meno predstaviteľky Trinásteho Doktora. Po prvýkrát sa tejto úlohy zhostila žena - Jodie Whittaker. (The M)
  • Doktorova TARDIS bola navrhnutá ako vedeckovýskumná a prieskumná časoloď, preto nie je vybavená žiadnymi ofenzívnymi zbraňami. Má však určité obranné systémy, ktoré ju dokážu pasívne chrániť v nebezpečných situáciách. Patrí sem napr. Hostile Action Displacement System, ktorý dokáže teleportovať TARDIS do bezpečia (alebo ju dočasne rozložiť a potom znovu zhmotniť), ak by sa dostala do bezprostredného ohrozenia a bola práve bez posádky. Prvýkrát sa táto schopnosť objavila v epizóde The Krotons v pôvodnom seriáli Doctor Who (od r. 1963) a potom znovu v epizóde Studená válka v tomto seriáli. Ďalším opatrením (ktoré už musí aktivovať majiteľ lode) je tzv. "Obliehací mód" (Siege mode), prvýkrát predstavený v epizóde Flatline. Pretvára vonkajšiu podobu TARDIS na obrnenú kocku s ornamentálnym gravírovaním. Pancier slúži ako posledná zúfalá obrana pred nepriateľmi, ktorí by sa usilovali diaľkovo poškodiť zariadenia v lodi alebo z nej vyťažiť všetku energiu. Podobne ako jeho TARDIS, aj Doktor len zriedkakedy používa riadne zbrane, hoci už párkrát využil sonický skrutkovač na sebaobranu alebo obranu iných (väčšinou vysielaním silových polí na utvorenie štítu proti nepriateľom). (Petike)
  • Aj napriek dlhej histórii seriálu ostáva jednou z nejasností presný vzťah medzi obyvateľmi Gallifrey a Pánmi Času. Nikdy nebolo úplne ujasnené, či sú všetci Gallifreyčania Pánmi Času alebo či sú Páni Času len určitou spoločenskou vrstvou alebo kastou Gallifreyčanov s niekoľkými pridanými schopnosťami. Steven Moffat svojím scenárom k epizóde Projít peklem vrhol do tejto otázky trochu svetla. Keď sa Doktor (Peter Capaldi) v tejto epizóde znovu stretne s Ashildr (Maisie Williams), tá o ňom spomenie fakt, že je "a Time Lord, a highborn Gallifreyan" ("Pán Času, urodzený Gallifreyčan"). (Petike)
  • Niektoré druhy mimozemšťanov a bytostí, vystupujúcich v seriáli sú známe iba pod prezývkami, ktoré im dali ľudia alebo Doktor. Napr. The Weeping Angels (Plačúci anjeli) nedokážu priamo verbálne komunikovať a hoci sa dokážu zamaskovať za akúkoľvek sochu, najčastejšie sa objavujú v podobe sôch plačúcich anjelov typických pre cintoríny. The Ice Warriors (Ľadoví bojovníci) pre samých seba daný termín nikdy nepoužívajú. Ako pomenovanie ho vymyslela jedna z ľudských postáv v ich debutovom príbehu The Ice Warriors: Episode 1 (1967) v pôvodnom seriáli Doctor Who (od r. 1963) a Doktor si ho odvtedy osvojil. (Petike)
  • V dôsledku viacerých paradoxov cestovania v čase, ktoré zažije, je Clara Oswaldová (Jenna Coleman) prvým spoločníkom Doktora, ktorému sa podarí získať fyzicky identických dvojníkov v rôznych obdobiach dejín (na Zemi aj iných planétach), stretnúť všetky Doktorove minulé inkarnácie (podoby) a nechtiac na chvíľu navštíviť Doktora v časoch jeho detstva na Gallifrey. Zaujímavý je pritom fakt, že sa Clare podarí stretnúť jednotlivé inkarnácie Doktora nielen prostredníctvom svojich dvojníčok, ale aj osobne. (Petike)
  • V priebehu 7. série sa objavuje viacero zmienok, že Doktorova (Matt Smith) spoločníčka Clara Oswaldová (Jenna Coleman) pochádza z Lancashire a má rodinné konexie s prímorským letoviskom Blackpool. Ide o narážky na pôvod jej hereckej predstaviteľky. V epizóde Robot of Sherwood je Clarin pôvod definitívne upresnený, keď spomenie, že je "dievča z Blackpoolu" - rovnako ako herečka. (Petike)
  • V roku 2015 sa Doctor Who dočkal ďalšieho významného výročia. Ubehlo 10 rokov od obnovenia seriálu v roku 2005. Žiadne veľké oslavy sa ale nenasledovali, keďže seriál len nedávno oslavoval oveľa väčšie 50. výročie. (The M)
  • V roku 2014 sa produkčný tím Doctora Who stal súčasťou ďalšieho škandálu, ktorý sa týkal úniku informácií. Pri 8. sérií sa dostali von oficiálne scenáre prvých piatich epizód. Pár týždňov pred premiérou na internet dokonca unikli aj prvé epizódy, ktoré boli ale s nedokončenými efektami. Druhú polovicu série si preto televízia výhradne chránila a von sa nedostalo v podstate nič. Tak to bolo aj s natáčaním vianočného špeciálu Last Christmas (2014), kedy samotné natáčanie prebehlo úplne v tichosti, bez jedinej uniknutej fotky či videa. (The M)
  • Vesmírna loď hlavných hrdinov, TARDIS, mala schopnosť prispôsobovať vzhľad dobe, v ktorej sa nachádzala, ale po poruche používa nezmenený vzhľad policajnej búdky z 50-tych rokov. (endoskop)
  • 23. novembra 2013 oslávil seriál 50. výročie od jeho vzniku. Preto bol tento rok označovaný za najväčší zo všetkých rokov pre Doctora Who. (The M)
  • David Tennant (Desiaty Doctor) oznámil svoj odchod zo seriálu v rámci National Television Awards 29. novembra 2008. Toto vyhlásenie urobil vo svojej ďakovnej reči za výhru v NTA práve vďaka tomuto seriálu. (The M)
  • Doktor je rasou Pán Času, takže v prípade ohrozenia života sa môže zregenerovať, no za cenu zmeny svojej podoby. Takýmto spôsobom sa počas celého seriálu striedali v roli Doktora rôzni herci. (The M)

Súvisiace novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (viac)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (viac)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (viac)

Reklama

Reklama