Reklama

Reklama

Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom

(TV film)
  • Slovensko Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Dokumentárny film o krásach Slovenskej prírody so svetoznámym popularizátorom živého sveta Nigelom Marvenom... Nigel Marven je britský tvorca filmov o divokej prírode, scenárista, prezentátor a dobrodruh, známy po celom svete pre osobitý štýl, inovatívne programy a entuziazmus. 12 rokov pracoval po boku Sira Davida Attenborougha. Natočil viac ako 150 dokumentárnych filmov, navštívil všetky kontinenty a sprostredkoval divákom príbehy úžasných divokých zvierat. Tento krát zavítal na Slovensko, aby v spolupráci s našimi prírodopisnými filmármi predstavil prírodné krásy Slovenska celému svetu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (16)

tron 

všetky recenzie používateľa

Keď vás uvidí, tak vás schmatne, uzemní vás, poodtŕha vám ruky a nohy a nestráviteľnú hlavu, zožerie vám vnútornosti a ak ste tehotná žena, zožerie váš plod. Brutál, však? Anotácia najnovšieho úchylného hororu? Kdeže, ŽIVOT. Realita vie byť taká drsná, že ani najdrsnejšie horory sa na ňu nechytajú. Práve som vám poskytol opis úchvatnej ságy stepnej, najväčší druh kobylky žijúcej nielen na Slovensku, ale dokonca jeden z najmohutnejších hmyzích druhov v Európe, o ktorého existencii možno niekto spomedzi nás do zhliadnutia tohto dokumentu nemali ani tušenia. Legendárny britský 63-ročný dokumentarista Nigel Marven sa rozhodol navštíviť Slovensko a keďže nás nevidel v dobách vrcholiaceho covidu alebo v časoch vrcholného obdobia politickej kampane, stále nás považuje za skvelý národ. Dokument má žiaľ len 30 minút, takže pôsobia značne skratkovito. O rybárikovi riečnom by slovenská dokumentárna obec natočila samostatný film (aj ho natočila), tu na čosi také prirodzene niet času a tak po pár sekundách musíme ísť o dom ďalej. Pri niektorých vyhrotených okamihoch premýšľate, či je v poriadku až tak riskovať (ako teda neviem, ale stáť kúsok od medvedice s mladými uprostred voľnej prírody...), inokedy je to fakt paráda (extrémne nadržaný hlucháň vinou prudko zvýšeného testosterónu schopný zaútočiť aj na psa, či auto). Je to pekný dokument, tešil som sa naň a vcelku som si ho užil, ale zvláštne je, že nie som sám, ale ešte oveľa viac som si paradoxne užil film o filme (https://www.csfd.sk/film/1459556-divoka-priroda-slovenska-s-nigelom-marvenom). ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Tak nie je to BBC Earth, tá je so svojimi dokumentami o prírode o kúšťok inde, ale dokument so známym propagátorom prírody Marvenom je nadmieru podarený. Síce veľmi nemusím prírodopisné dokumenty, kde sa všetko vychvaľuje - aký má tá jašterica nádherný vzor, ako ten vták rýchlo lieta alebo aké sú tie hrady nádherné, ale v tomto prípade ma to až tak nevyrušovalo. Z dokumentu cítiť, že si lokality a živočíchy vyberali slovenskí nadšenci prírody a nie Marven sám. Ak by sa dokument nevyrábal iba 2 týždne a Marven by sa tu zdržal dlhšie a mohol objavovať veci sám, určite by nás obohatil aj o zábery a vnemy, ktoré my Slováci berieme za fádnu samozrejmosť, pritom však nie je. Zábery divokej prírody sú veľmi pekné, aj keď je zreteľne vidno, ktoré zábery sú natočené v prítomnosti Marvena, a ktoré sa museli nasnímať dávno predtým a za trpezlivej práce filmárov-nadšencov, čo dokumentuje aj dokument o výrobe tohoto dokumentu. V jeho závere zaznie, prečo to Marven robí - pre vtiahnutie slovenských ľudí do prírody, kochať sa ňou "naživo", nielen cez obrazovky televízorov a potom pre jej ochranu, na ktorú je ešte stále čas - veľmi hodnotné posolstvo. Najlepšie zábery sú tie s medveďmi, syslami a jedným neodbytným a testosterónom nabúchaným tetrovom. Odporúčam pozrieť aj dokument o dokumente. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Nigel Marven sa vybral na Slovensko, je zjavné, že lokality mu pomáhali vyberať slovenskí nadšenci a ochranári prírody. Natáčanie dokumentu potvrdzuje film o filme, pozorný divák si všimne, že niektoré zábery vznikali dlhodobejšie, nie počas krátkej prítomnosti Nigela na Slovensku. Možno neobsiahol všetky zaujímavé kúty našej krásnej prírody (trochu mi chýbali Poloniny a zubor), ale boli to pútavé zábery, výborný výklad  a osobné zanietenie Nigela. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Možno diváci z cudziny by tento dokument hodnotili inak, ja za to, že je to zo Slovenska dám tie 4*. Je radosť vidieť, že aj u nás je kopa krásnych vecí a dá sa to krásne natočiť. ()

Yoss 

všetky recenzie používateľa

Výborný prírodopisný dokument, ktorý by si zaslúžil pokračovanie a oveľa viac dielov. Je u nás čo objavovať. Takto by sa malo prezentovať Slovensko v zahraničí, jeho pozitíva a prírodné krásy. Je pravdou, že na spomínanú zver bežný človek len tak nenarazí, ale mne by stačilo stretnúť aj tie sysle na Muránskej planine. 😃 To bola po testosterónovom hlucháňovi asi najlepšia časť tohto výnimočného dokumentu. Klobúk dole aj pred slovenskými dobrovoľníkmi a ochranármi, ktorí predpokladám pre Marvena pripravili všetko ako na podnose. ()

majec4 

všetky recenzie používateľa

Pekný dokument, ale príde mi to miestami ako taká neškodná propaganda :) Všetko je úžasné a slovenské. Ešte aj ten GPS snímač na korytnačke sme vyvinuli na Slovensku. Super, ale za mňa mohol byť menší. Inak zábery krásne, film ma potešil, no je vidieť, že je to rýchlokvasené, pozliepané z rôznych materiálov, čiže samotný Marven sa tomu venoval asi minimálne. Naj záber sú tie s tetrovom a medveďmi. ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Ta spolupraca so slovenskymi dokumentaristami, filmarmi a ochranarmi bola zhrnuta a pekne opisana aj v dokrutke o samotnom filme ako sa im natacalo a s akymi potiazami sa stretli. Velky respekt k zucastnenym a aj k ustrednemu posolstvu o ochrane a stave oproti tomu, v akom je Nigel-ova domovska Britania a tiez apel na mladu generaciu. Fajnove zabery a pomerne siroke pokrytie. Hoci skoda, ze nebolo este sirsie. :) Odporucam. Marven je legenda. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Chlapci sa vytiahli a v rámci možností sa maximálne priblížili tvorbe BBC. Už vidím tých prírodychtivých turistov zo zahraničia, ktorí následne odídu sklamní lebo vidieť naživo ktorékoľvek z natočených zvierat je skutočne výnimočné.. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Pekný a bodro podaný dokument s veteránom prírodopisných filmov a seriálov Nigelom Marvenom, ktorého slovenskí kolegovia filmári a environmentalisti pozvali k nám. Dokument, ktorý bez problémov zaujme domácich aj zahraničných divákov. Dúfam, že sa dočkáme aj voľného pokračovania. ()

petisek 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších dokumentov o slovenskej prírode, aký som videl. Pútavý s krásnymi zábermi na skutočne divoké zvieratá. Skvelá práca. ()

shade000 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument, alebo keď príde elita na Slovensko, natočiť dokumentárny film o miestnej faune a flóre. Neskutočne krásne zábery a reklama pre Slovensko ako hrom. Takýto dokument by sa mal povinne púšťať v parlamente a predovšetkým terajšej bande na Ministerstve životného prostredia... Ďakujeme pán Nigel Marven... ()

nula87 

všetky recenzie používateľa

Moc fajn přírodopisný dokument - krásné záběry a Nigel jako průvodce moc příjemný. Určitě stojí za to vidět i film o filmu, kde se dozvíme víc o slovenských tvůrcích. 80% ()

subic 

všetky recenzie používateľa

Taková hezky udělaná jednorázovka. Nutno říct, že Nigel Marven je hodný nástupce velkého Davida Attenborougha. Tolik svišťů a syslů, mláďata sovy v hnízdě, užovka stromová, ještěrka zelená, no kde to uvidíš? Zelené kobylky máme občas na zahradě, ale jenom poloviční. A mně se to vážně líbilo. ()

Fibonacci 

všetky recenzie používateľa

nadherne obrazky, animálie o ktorých som ani v zmätku mysle netušil že žijú na Slovensku, dokument, ktorý skutočne chytí za srdce a testikálie ()

BobiB 

všetky recenzie používateľa

Našinaca poteší keď celebrita ako Nigel Marven zavíta do našich končín ale bohužiaľ tak ako všetky jeho dokumenty aj tento sa točí hlavne okolo jeho osoby. Dokument nepriniesol nič nové. Najväčšia slovenská vzácnosť -Saga stepná sa síce na scéne pár sekund ukázala ale bola len chabou náhradou za pomenené názvy národných parkov, silené zábery zvierat na vnadidlách a hlavne až príliš všeobecné infornácie o jednotlivých druhoch. Kto pri scéne o plazoch čakal našu vzácnu krátkonôžku štíhlu bol hlboko sklamaný. Dialógy s odborníkmi zo Slovenska boli zväčša silené a pôsobili nadbytočne. Z pohľadu zoológa slabá káva ale dávam 40% za dobrú kameru. ()

Reklama

Reklama