Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Akčný
  • Komédia
  • Dokumentárny

Recenzie (7 332)

plagát

Dlouhé horké léto (1985) (TV film) 

Z námetu síce cítiť, že už je zastaralý a v 80. rokoch by sa už odohrať asi nemohol - vykreslenie zaostalého južanského mestečka, ktoré celé spravuje jedna rodina, kde vidláci berú nielen pušky, ale aj laná do svojich rúk, a kde od podpaľača je horší už len vrah ('oh mon dieu'), je mimo tejto doby. Ale scenár je natoľko solídne spracovaný, postavy dobre obsadené (hlavne Robards bol výborný) a vyústenie natoľko zaujímavé, že výsledok vyzerá naozaj dobre. O to viac, keď berieme do úvahy, že ide iba o televízne spracovanie. A to nielen kvôli zvučnému hereckému obsadeniu. Akurát do role intelektuálnej Noel by sa hodil fakt niekto mladší a krajší, aby mal o ňu záujem aj Rýchly Ben.

plagát

Sněhový poklad (1980) 

Veľmi pekný príbeh odohrávajúci sa v lone švajčiarskych Álp, ktorý rieši otázky viny, nenávisti a odpúšťania. Má to síce taký skôr rodinný ráz, ale sledovanie pôsobilo na moju divácku dušu veľmi blahodárne. Vťahovalo ma to do detských čias, keď sa podobné filmy sledovávali. Pekné spracovanie, atmosféra zašlých čias, zaujímavé postavy a dej, ktorý nudiť nebude a citlivé duše možno aj dojme. Akurát to dievčisko by si zaslúžilo pár po papuli a nebolo tam nikoho, kto by sa na to podujal.

plagát

Invázia (1980) (TV film) 

Kto by si bol pomyslel, že politické dianie môže pôsobiť tak interesantne a tak kričiaco. A ešte keď ide o politické dianie komunistické. Základné historické reálie som samozrejme poznal, i historický kontext, ale bližšie som sa tomu nevenoval. V niektorých momentoch až mrazí a kypí krv v žilách. A pritom ide iba o všeslovanské "bratanie sa", alebo ak chcete 'špeciálnu operáciu' v ČSR. Paralely medzi česko-slovenským rokom '68 a ukrajinským rokom '22 sú zarážajúce. Mrazí z toho aj kvôli tomu, že je jedno, kto bude stáť na čele krajiny, kde zajtra znamená včera, či Lenin, Stalin, Brežnev alebo Putin, z "bratania sa" nás nikdy nebude čakať nič dobré. Rusi s mocou nikdy nebudú vedieť nakladať, je im to cudzie, rovnako ako sú diktátorovi cudzie osudy bežných občanov. Dosť smutné, že aj dnes tu s nami sú rovnakí Biľaci. Televízne spracovanie síce vykazuje nízku výpravu, ale snaha uchopiť i pochopiť vec, je na úrovni vysokej a výsledok pôsobivý.

plagát

Fuška (1982) 

Začiatok zaujímavý, pôsobí celkom vierohodne a aj originálne. Na Jeremyho Ironsa v takejto pre neho atypickej roli sa rýchlo zvyká, aj keď postupne je ho až priveľa, keďže ostatné postavy sú len dokresľujúce. Dialógov je minimum, gro obstaráva rozprávačská hlavná postava. To, že takmer nerozprávajú ostatné postavy Poliakov, začne pôsobiť divne. Podivne sa správa aj hlavná postava, no podivne, skôr kreténsky, po všetkých smeroch, a koniec tak pôsobí nedotiahnuto, bez vyriešenia. Je srandovné, že hlavnú postavu vyspelejšia britská spoločnosť pokrivila, hoci by si človek pôvodne pomyslel presný opak.

plagát

Knight Rider - Season 3 (1984) (séria) 

V tretej sérii sa vracia Bonnie. Aj keď je séria rovnako dobrá ako tá predchádzajúca, smerom k záveru série cítiť, ako seriálu dochádzal dych, neopakujú sa len herečky, ale aj témy, nápady a zápletky. KITT navyše začína byť až príliš technicky vypiplaný - už pomaly nie je technikália, ktorú by nedokázal zvládnuť, a to vrátane mechanických visiacich zámkov či vyhľadanie hocičoho - statického či dynamického - na veľkú diaľku. V niektorých momentoch to síce pridáva na variabilite zvládnutia riešení, ale pôsobí to už ako absurdita. Najlepšie epizódy sú Vrah na míru, Zbaven služby a K.I.T.T. versus K.A.A.R. Zbytok tvorí síce lepší nadpriemer, ale oproti predchádzajúcim 2 sériam pribudlo aj nezanedbateľný počet ľahších nadpriemerov, väčšinou kvôli neoriginálnym až odfláknutým zápletkám.

plagát

Knight Rider - Season 2 (1983) (séria) 

2. séria je veľmi podobná tej prvej, okrem výmeny Bonnie za blonďavú April sa viamenej nič nemení. Teda s výnimkou toho, že sa hojne používajú modelíky KITTA pri trikových scénach, ktoré nemohli pôsobiť dobre ani v 80. rokoch. Najlepšie epizódy sú Ztráta paměti a Hadí tlama, prevláda však lepší nadpriemer.

plagát

Knight Rider - Many Happy Returns (1985) (epizóda) 

Síce štandartne akčná epizóda, ale s neoriginálnou zápletkou únosu vojenského plavidla. Či je to vznášadlo, tank, alebo laserova zbraň, je to neoriginálne, priam na jedno kopyto, a ani KITT okrem jazdenia sem a tam takmer nič nepredvádza.

plagát

Knight Rider - Knight Sting (1985) (epizóda) 

Aj keď je zápletka v špionážnom štýle 'Mission Impossible' veľmi fajn a konečne sa do operácie zapájajú všetci štyria (!) členovia Nadácie PaS, dokonca aj Devon, ktorý hlási správy v telke, tak bonbónikom je dvojica hosťujúcich hercov - známy nemecký herec Walter Gotella, no a asi najväčšia hviezda indickej kinematografie - Kabir Bedi. Ten tam síce hrá iba nevýraznú pravú ruku záporáka, ale keď sa jeho postava dostáva občas do komickej situácie, tak je zábava zaručená. Akčná, špionážna a ešte aj zábavná epizóda.

plagát

Knight Rider - The Wrong Crowd (1985) (epizóda) 

Toľko logických chýb - to nejde len tak striasť. Z kamióna si zriadime kreditku, vykradneme bankomat, ale aj ovládneme experimentálne auto (na slnečný pohon), ktoré je ošetrené výbušnou trhavinou. To predsa vysokoškolské experimentálne autá bežne mávajú. Neuveriteľné, ako vysokovyvinutý a rýchly bol bezdrôtový internet v polovici 80. rokov. Kam sa ten náš súčasný na neho hrabe. Akcia je jediné, čo je fajn.

plagát

Knight Rider - Burial Ground (1985) (epizóda) 

Štyri série a so seriálom sme sa až teraz prvýkrát pozreli do indiánského prostredia. Akurát si tam Michael ťažšie hľadá kamarátov, pretože záporáci nespia a neradno ich podceňovať.