Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generácia

(seriál)
  • Česko Star Trek: Nová generace (viac)
USA, (1987–1994)

Tvorcovia:

Gene Roddenberry

Predloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scenár:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (viac)

Hrajú:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (182)

Star Trek: Nová generácia (1987) 

Aj keď je pôvodny seriál priekopníkom na poli vesmírnej opery a oprávneným všegeneračným kultom a aj ja som si ho po čase obľúbil, Novú generáciu som videl prv a považujem ju za kult kultov, ktorý neviem, či niečo prekoná. Už len tá skvelá intro zvučka ma vždy dokonale naladí. Nielenže to seriál nemal ľahké, aby opätovne vzkriesil myšlienku objavovania nových svetov vo vnútri vesmírnej lode letiacej ktoviekam, ale posunul veci vpred, prišiel s úplne novými nápadmi a obrazne povedané zbúral steny predsudkov o tomto kedysi podradnejšom žánri. Pôvodny seriál prišiel s troma postavami, z nich dve sa stali legendárnymi a bolo si ťažke predstaviť, že by ich mohol niekto nový dobehnuť. Nielen, že sa to stalo, ale bolo to nakoniec aj prekonané a postavy ako Piccard, Data, Worf, La Forge vstúpili do pomyselnej siene slávy žánru sci-fi. Taký Data je viac ako len nástupcom Spocka, a to nielen vtedy, keď sa snaží priblížiť ľudom a ľuďskej povahe. A ako sa vraví, cesta je cieľ. Čo sa týka špeciálnych efektov, na svoju dobu činili vysoký nadštandart, s ktorým sa nedokázal asi nik iný rovnať. Len škoda, že vesmírnych bitiek nebolo až toľko, ako by si seriál žiadal, eventuálne nie toľko ako som si ich (mylne) pamätal z mladosti. Seriál občas experimentoval, mám na mysli postavy (nová doktorka, Tasha, Wesley,...), a hoc to väčšinou neboli dobré pokusy, mal tú odvahu to uznať a navrátiť načaté zmeny. Nie všetky epizódy sú brilatné, samozrejme pri tak ohromnom počte (176) by to asi ani nebolo možné. Dokonca sa nájde zopár aj takých, ktoré mi bolo ťažšie prekusnúť, ale vždy ich rámcoval magický imaginárny svet zajtrajška na palube hviezdnej lodi Entreprise, výborné spracovanie a vari najsympatickejšia posádka v známom i neznámom vesmíre, ktoré to všetko dokázali vyrovnať, či preklopiť na tú lepšiu stranu. Za kvalitu a výborný seriálový dojem a ohlas sa nie náhodou vyrobilo aj najviac filmových spracovaní. Seriál si užil 7 sérii, čo dovtedy nedokázal asi žiadny iný sci-fi seriál, a myslím, že skončil na vrchole síl, v tom najlepšom, čo je úžasná vizitka. Preto vravím Vivat, Nová generácia. ()

Season 1 (1987) (S01) 

Už úvodná séria prináša množstvo zaujímavých a hard sci-fi tém, ktoré sa mi v ST univerze páčia zo všetkého naviac. Možno by som privítal viac akcie a fantázie tvorcov, ale väčšinou som bol veľmi spokojný. 5-hviezdičkových epizód je viac ako dosť, vypichnem iba tie naj naj: Stretnutie na Fairponte, Kam ešte ľudská noha nevkročila, Datalore, Príliš krátka doba, Rodná pôda, Srdce bojovníka. ()

Střetnutí na Farpointu (1987) (S01E01) 

Po rokoch musím pripustiť, že už pilotný diel je skvelý a skvele odštartuváva tento kultový trekovský seriál. Úžasná atmosféra a na svoju dobu parádne efekty. Ani som nečakal, že už v prvom dieli divák uvidí tajomnú bytosť Q, rozdelenie taniera od zvyšku lode či zavítanie do simulačnej paluby, v ktorej spoznávame androida Datu. Drobnú rolu si strihol aj DeForest Kelley, aj keď nie ako doktor, ale už ako vyslúžilý 137-ročný admirál. ()

Bez zábran (1987) (S01E02) 

Dá sa povedať, že ide o klasický diel o víruse, ktorý sa rýchlo šíri na palube lodi. Aj keď je to čiastočné vykrádanie pôvodneho seriálu a postavy sa chovajú miestami nelogicky (opitý android (!), všetky ženy sú nadržané, jednoduché prevzatie velenia, nie všetky postavy strácajú rozum), pobavia niektoré komické scény (povyskočenie si Piccarda) a spoznávame (hlavne ženské) postavy aj z frivolnej stránky (doktorka,Tasha). Takáto epizóda mala ale prísť oveľa neskôr, nie takto na začiatku. ()

Zákon cti (1987) (S01E03) 

Jedna zo slabších epizód, ale stále na úrovni. Poznávanie mačistickej planéty mi silne pripomenulo epizódu Hviezdnej brány, v ktorej uniesli Carterovú a ona musela bojovať o vlastné majetnícke práva. Tiež to bola nejaká tretia-štvrtá epizóda seriálu. Toto je však o niečo lepšie. Aj keď choreografia súbojov nič moc. Mačovia mali pravdu...žena ako šéf bezpečnosti je hlúposť, ktorý sa nehodí ani pre 24. storočie. Čo už, ženy-herečky musia byť silou mocou obsadené aj v sci-fi seriáloch, a teda aj v úlohách, na ktoré sa nehodia. ()

Nejzazší výspa (1987) (S01E04) 

Jedna z mála epizód, ktoré si pamätám z telky. Prvý stret a predstavenie Ferengiov. Hlavne začiatok, v ktorom o potenciálnom nepriateľovi nie je takmer nič známe, je výborný. "Správy neklamali, ľudia sú nesmierne škaredí." Po výstupe na planétu to stráca potrebné napätie (Worfova potýčka s malými Ferengiami) a určuje, že výstupy do štúdiových planetárnych "exteriérov" budú patriť k jednej z mála slabín seriálu. ()

Kam se dosud nikdo nevydal (1987) (S01E05) 

Pre takéto epizódy milujem vesmírne opery, ST obzvlášť. Dostať sa tam, kam ľudská noha nevkročila. A hoci ostávame na palube, o dobrodružstvo je postarané. ()

Osamělý mezi námi (1987) (S01E06) 

Energia a hmota v jednom. Na svojej koži si to vyskúša viacero členov posádky, ale podstatný je až kapitán. Zbaviť ho velenia je práca preťažka - že komandér Riker? Medzitým prebieha kriminálna zápletka v štýle klasickej detektívky - že Sherlock Data? O zaujímavé scény i dobré hlášky nie je núdza. ()

Spravedlnost (1987) (S01E07) 

Ďalšia z mála epizód, ktorá sa mi vryla do mojej rokmi vypadávajúcej pamäte. Áno, jednoduchá zápletka, ale silná. Rajský priam utopistický svet ponúkajúci krutú spravodlivosť. Keď sa spomenie poučka Neznalosť zákona neospravedľnuje, spomeniem si práve na seriál NG. Filozofické úvahy nad etikou jasne dominujú a mne sa práve kvôli tomu epizóda veľmi páči. Samozrejme, osloví aj niečim iným - veď kto by si nechcel rekreáciu vychutnávať takto slastne a neviazane. ()

Bitva (1987) (S01E08) 

Stretnutie s tieňmi minulosti dáva epizóde špecifickú atmosféru. Ale veď prečo nezobrať darček od Ferengiov, keď je zadarmo? Efekty a vybavenie na starej lode sú síce trošku slabé, chýbala nejaká tá akcia, aj logika príliš nesedí (keď sa Piccard stretol s loďou Ferengiov pred 9 rokmi, ako nemohla mať Federácia žiadne informácie o tejto rase v jednej z minulých epizód), ale za tú atmosféru a zameranie sa na Piccarda nemôžem inak. ()

Hra na schovávanou (1987) (S01E09) 

Q vo vydaní číslo 2 a znova je o zábavu a k záveru aj o napätie postarané. Absolútna moc je lákavá schopnosť. Škoda, že sa plnení najtajnejších snov nezastavili aj u ostatných členov, napríklad aj Piccarda. ()

Oáza (1987) (S01E10) 

Epizóda, ktorej by skôr hodil názov "Osud", je opäť skôr odľahčená. Ešťeže tu máme cudziu (domnele umrelú) civilizáciu, ktorá skrýva prekvapko a nevenujeme sa len výstrednej svatbe. Samozrejme, komické prvky opäť pobavia - vidieť Piccarda, ako vláči ťažkú batožinu ako nejaký poslíček pred zrakmi svojej posádky, je úsmevné. Len škoda, že sme sa nedočkali aj svadby "naháčov"...Data by mal zážitok. ()

Poslední sbohem (1988) (S01E11) 

Epizódy s použitím simulátora sú vždy zaujímavé a originálne. Fantázia tvorcov sa môže vyhrať. Aj keď to zasadenie (40. roky 20. stor) s použitím filmového noiru nebolo pre mňa príliš atraktívne, je fajn, že ho ozvlášnili aspoň humorom (shnedý Data z Južnej Ameriky). Škoda niekoľkých nelogičností, nepresnotí a aj trápností (Piccard s úžasom opisuje prostredie simulátora, ako keby ho nikto iný neskúsil). ()

Bratři (1988) (S01E12) 

Zlý Data, zlý. Zápletka so zámernou zámenou identických androidov nie je síce príliš originálna, ale veľmi zaujímavá a atmosferická. Skôr či neskôr musela prísť, toto nevyužiť, by bolo trestuhodné. Odhaľuje sa aj Datova genéza. Prečo som si myslel, že ho vyrobili normálne niekde v továrni na androidy? ()

Trosečníci (1988) (S01E13) 

Tvorcom uletela fantázia s predstavou feministickej planéty, kde vládnu ženy, ale zápletka je ok a dôjde aj na pár zdarilých vtipných scén. ()

Heslo (1988) (S01E14) 

Zaujímavá epizóda s predstavením zvláštnej "binárnej" rasy pre život nutne komunikujúcej s pomocou počítačov, ale chýbala mi tu silnejšia zápletka, nejaké reálne hroziace nebezpečenstvo. Čo sa týka simulátorovej paluby, príliš sa tvorcovia rochnia v 20. storočí, ktoré silne pochybuje, žeby ľudí 24. storočia zaujímalo a vôbec poznalo. Ako keby sme my neustále vyhľadávali 16. storočie. Chýba v tom fantázia i logika. ()

Honba za mládím (1988) (S01E15) 

Osvedčená zápletka elixíru mladosti, ktorá je známa z mnohých predchádzajúcich sci-fi seriálov, hlavne antologických. Tu však zaujímavo mixnutá o oslobodzovanie rukojemníkov a osobnú pomstu. ()

Až se ucho utrhne (1988) (S01E16) 

Pekná ukážka toho, že aj bez akcie za dá urobiť zaujímavá epizóda. Vyspelá a tajomná civilizácia tak trochu inak, o čo v seriáli ide predovšetkým. ()

Rodná hrouda (1988) (S01E17) 

Veľmi podarená zápletka o "neživom" živote, ktorá mi pripomenula epizódu z pôvodneho Star Treku. Pôvodne to vyzerá na sci-fi detektívku, ktorá sa ale rýchlo mení na niečo oveľa viac sci-fi. Takýchto "old school" sci-fi tém v ST NG asi nebude veľa, preto palec hore za každý jeden. Ďalší dôkaz toho, že sci-fi ani zďaleka nemusí byť o akcii. A navrch je tu súboj Data verzus laserová vŕtačka...kto asi tak vyhrá? ()

Plnoletost (1988) (S01E18) 

Epizóda v štýle Space Cadet má našťastie aj druhú linku, v ktorej dostáva posádka lode nervy z inšpekcie lode. Obe vyústenia liniek sú prekvapivé a príbeh ponúka aj niektoré otvorenia sa postáv - napr. Worf a jeho slabosť, či viac nahliadnutia do rodiny Crusherových. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (viac)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (viac)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (viac)

Reklama

Reklama