Reklama

Reklama

Exorcista

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2017), 14 h 30 min (Minutáž: 41–47 min)

Tvorcovia:

Jeremy Slater

Hrajú:

Ben Daniels, Alfonso Herrera, Geena Davis, Hannah Kasulka, Brianne Howey, Alan Ruck, Camille Guaty, Francis Guinan, Kurt Egyiawan, William Peter Blatty (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Tam, kde je dobro, tam je aj zlo. Tam, kde je Boh, tam je aj diabol. Tomas je prototypom moderného kňaza, ktorý vedie svoje kázne skôr v priateľskom duchu, než v prísnej atmosfére striktného dodržiavania božích prikázaní. Keď sa jedného dňa v jeho farnosti objaví Angela, ktorá ho tvrdohlavo presviedča o tom, že jej príbytku sa snažia zmocniť temné sily, pričom toto zlo začína ovládať najmä staršiu dcéru Kat, neostáva mu nič iné, ako Angelin rodinný dom navštíviť. Následná skúsenosť ho privedie k jedinému možnému riešeniu: spojiť svoje odhodlanie v boji s temnotou so skúseným "exorcistom", ktorého neustále vidí vo svojich donekonečna opakujúcich sa nočných morách. (*CARNIFEX*)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (23)

Exorcista (2016) 

Hoci sa mi do prvej série vôbec nechcelo, nakoniec som sa do nej pustil... a bol som príjemne prekvapený a hodnotil som ju ako jeden z najvydarenejších amerických seriálov roka. Okrem atmosféry, hercov, či dospeláckych scenárov na tom určite malo podiel aj nečakané naviazanie na pôvodný film Williama Friedkina. K tomu došlo približne v druhej polke prvej série a dosť ma to zaskočilo, ale v dobrom. Preto som nemal od druhej sezóny zrovna najmenšie očakávania... a tie sa bohužiaľ nenaplnili. Netvrdím, že je to nejaké gigantické sklamanie a fiasko. Herci sa v druhej sezóne snažia (hlavne John Cho a Ben Daniels), postavy sú fajn a stále je to určené výhradne dospelému divákovi, čo je dobre (dôraz kladený na gore a nechutné masky a efekty + pomerne náročné dialógy o viere a scény s náboženskou tematikou). Už sa ale každopádne neopakuje nadšenie z prvej sezóny. Druhá má 10 dielov, čo je zbytočne veľa, ak uvážime, že mnohé epizódy sú naťahované a tým pádom zbytočné; pokojne mohli tri štyri v pohodičke vystrihnúť a verím, že výsledkom by bola kvalitnejšia sezóna. Prvá séria išla nenápadne k 80%, druhá k 40%. ()

Season 1 (2016) (S01) 

SPOILERY!!! „Koľkí z nich sa z toho dostali?“ – „Niektorí. Iným nepomôžeš, tá bolesť v nich už navždy zostane.“ – „Ako ju mám prekonať?“ – „Musíš si povedať: Som tu. Som živá. Som tu dnes, budem tu zajtra a budem tu aj pozajtra. Nebola to moja vina. Túto dohodu uzavrieš so svetom vždy, keď ráno vstaneš z postele.“ Vôbec sa mi do toho nechcelo, na čom určite mal veľký podiel Kirkmanov spriaznený Outcast, ktorý som znudene zabalil po tretej časti. Exorcistovi som sa napriek tomu rozhodol dať šancu. A neľutujem. Nakoniec prevláda možno nie vyložená eufória, ale spokojnosť bez debaty. Spočiatku pomalé tempo nesadne každému, ale v konečnom dôsledku treba oceniť práve uprednostnenie budovanie zákernej atmosféry a kvalitné postavy pred trápnymi ľakačkami a útrpnými scenármi. Práca s atmosférou, postavami (všetci herci sú super, ale mňa najviac oslovili Ben Daniels, Kurt Egyiawan a sympaťáčka z 90-tych rokov Geena Davis), vzťahmi a dialógmi robí zo seriálového Exorcistu dôstojného nástupcu kultovej jednotky. S legendárnym hororom Williama Friedkina seriál súvisí, seriál a film sa navzájom pekne prepoja. Niekto možno povie, že existencia seriálu dehonestuje film (v tom zmysle, že všetka tá kňazská obeta z filmu sa ukazuje byť zbytočnou, nakoľko Pazuzu vtedy vôbec nebol zničený, iba „uspatý“ – na strane druhej, už v samotnom filme predsa bolo na samom konci naznačené, že to tak zrejme je), ale mne to nevadilo. Exorcista je drsný, „nebezpečný“ a občas krvavý, ale nijako extrémne to s týmito ingredienciami nepreháňa a v jadre skutočne zostáva v prvom rade príbehom jednej drasticky skúšanej rodiny. A dvoch kňazov, stojacich pri nej v dobrom aj v zlom. Hlavne v zlom. Som rád, že som si Exorcistu pozrel. Je to temný, dospelý a v rámci možností inteligentný seriál, ktorý určite má viacero mínusov, ale s prihliadnutím na silné plusy nemám väčší problém odpustiť mu ich. Zaujímavým oživením je i fyzická prítomnosť démona Pazuzu v nepríjemnom podaní Roberta Emmeta Lunneyho – takto nejako si predstavujem Pána v čiernom obleku z Kingovej geniálnej rovnomennej poviedky. ()

Kapitola prvá: Nech moje volanie až k tebe dospeje (2016) (S01E01) 

Neviem. Cítiť z toho isté ambície/kvality, ale inak ma to príliš nebavilo. Napriek tomu prvá epizóda disponuje solídnou, znepokojivou atmosférou, po vizuálnej stránke je to pekné a z hercov ma dosť potešil Ben Daniels ako drsný kňaz Marcus Keane. Najpozitívnejší dojem ale zanechala zrejme až finálna scéna z podkrovia. Vôbec sa mi do tohto seriálu nechcelo (napriek slávnej knihe a kultovému filmu z roku 1973), nakoniec som si povedal, že symbolicky skúsim iba prvý diel, no ale napriek tomu, že nejde (zatiaľ?) o nič fenomenálne, je to dosť dobré na to, aby som dal ešte aspoň druhý. ()

Kapitola druhá: Lupus in fabula (2016) (S01E02) 

"Poznám ťa?" - "Nie, ale my poznáme teba." Tak nevzdám to ani po druhej epizóde.V seriáli je veľmi dôležitý kasting, nakoľko ak sa nevydarí vo filme je to zlé, ale ak sa nevydarí v seriáli, ktorý je o dosť dlhší, než bežný film, je to utrpenie. Tu ale nenachádzam ani jeden slabý kus. Rodičia? OK. Dvojica kňazov? Navzájom sa svojou odlišnosťou pekne dopĺňajú (už viem, koho mi Ben Daniels pripomína - Garyho Oldmana). Dcéry? Sexice. Takže za mňa palec hore a opätovne ma potešil scenár, ktorý sa snaží skôr pomaly, ale o to zákernejšie budovať nepríjemnú atmosféru blížiaceho sa zla, než siahať po klišé a jednoduchých spôsoboch divákovho strašenia. O nejakom seriálovom zázraku by som, aspoň zatiaľ, určite nehovoril, ale inak je to uchádzajúca kvalitka a čas pri nej strávený nepokladám za stratený. Tu niekto dosť dobre vedel, čo robí a čo chce dosiahnuť (a ako na to). ()

Kapitola tretia: Vpustite ich! (2016) (S01E03) 

Noooo... začína sa to príjemne zamotávať a vyhrocovať, herci si pomaly ale isto začínajú siahať na svoje dno a postavy dvojnásobne. Atmosféra je skutočne temná a dospelá, žiadne trápne ľakačky, ani tínedžerské strihy. Tento seriál je skutočne len pre dospelého hororového fanúšika - a ten si ho patrične vychutná. Ešte tomu nedám 80%, ale mám dojem, že ak to takto pôjde ďalej, s pribúdajúcimi dielmi budem musieť nekompromisne začať zvyšovať hodnotenia. ()

Kapitola štvrtá: Pohyblivý sviatok (2016) (S01E04) 

"Vy asi s príliš veľa ľuďmi nevychádzate, však?" Situácia sa vyhrocuje. Obaja kňazi prichádzajú o istotu v podobe cirkvi, ale ukazuje sa, že i v temných časoch človeku zostane pár priateľov, na ktorých sa môže spoľahnúť. Takže jeden z kňazov si dáva menšiu road movie a na nej... nechajte sa prekvapiť. V nemocnici sa stav dievčaťa prudko zhoršuje. Čoraz zaujímavejšia je linka s démonom, ktorého v tomto seriáli fyzicky vidíme. Takmer 80%. ()

Kapitola piata: Mea Culpa (2016) (S01E05) 

Spoilery. Až pri piatej časti mi to docvaklo. Geena Davis bola vydatá za Rennyho Harlina, ktorý v minulosti nakrútil prequel k Exorcistovi. Sranda. A samotná epizóda? Musím dať 80%, pretože jednak konečne došlo k samotnému vyháňaniu a jednak pre nás majú tvorcovia nachystané prekvapenie. Teda, aspoň pre mňa mali, pretože som vôbec nesledoval trailery a možnože to v nich zaznelo. Ale možno nie. Každopádne, o čo ide. Ide o to, že na konci tejto časti sa dozvedáme to, čo niektorí možno tak nejako už jemne tušili - že Geena Davis v skutočnosti nehrá Angelu. Angela je falošné meno. V skutočnosti sa volá, fanfáry prosím... Regan! Tak a je to vonku. Konečne sme si na čistom - nesledujeme príbeh voľne inšpirovaný Blattyho knihou, ale jeho plnohodnotný sequel. Bomba. Super nápad. "Len dobrí ľudia môžu byť milovaní." ()

Kapitola šiesta: Nositeľ svetla (2016) (S01E06) 

Spoilery. Prituhuje. A to riadne. Po šokujúcom twiste z minula už vieme, na čom sme. Geena Davis hrá v skutočnosti úbohé dievča z kultového Friedkinovho filmu, čiže tento seriál je plnohodnotným pokračovaním. Do deja sa prekvapivo zapája aj pani svokra resp. jej matka (v príjemne autoritatívnom podaní Sharon Gless). A konečne dôjde aj na legendárnu pavúčiu chôdzu. No a dozvieme sa tiež pár nepekných tajomstiev miestnej cirkvi. Proste to ozaj prestáva byť sranda. Obávam sa, že veľmi veľa sympatických postáv toto peklo neprežije. ()

Kapitola siedma: Otec lží (2016) (S01E07) 

"Občas utrpenie je len utrpenie, nemá hlbší zmysel." Proste sa mi veľmi páči, čo s týmto projektom tvorcovia stvárajú. Je to dospelé, je to temné, je to drsné, je to bez humoru a je to, v rámci možností, inteligentné. Ale tento diel predstavuje predsa len jemný úpadok po predchádzajúcich dvoch fakt riadne vydarených. Veľmi ma však začína baviť postava hraná Kurtom Egyiawanom. Dúfam, že prežije čo najdlhšie a ešte výrazne zasiahne do deja a nakoniec sa pridá na stranu dobra, na ktorú od začiatku patrí, hoci spočiatku pôsobil ako solídny hajzlik. ()

Kapitola ôsma: Trpitelia (2016) (S01E08) 

Spoilery. Bol som rozhodnutý dať len 60%. Ale potom to prišlo. Záver. Drastický twist a s ním súvisiaci neslávny koniec Reganinej kedysi slávnej matky. Uff. Drsné. Ďalšie diely hádam už radšej ani nechcem vidieť. ()

Kapitola deviata: 162 (2016) (S01E09) 

Spoilery. Tak toto už je vážne masakra. Doslova. Naši hrdinovia majú v rukávoch čoraz menej dobrých kariet a prevaha zla je, zdá sa, obrovská. Posledné sekundy však naznačujú, že dobro stále žije. A bojuje do posledného dychu. ()

Kapitola desiata: Tri izby (2016) (S01E10) 

"Ten príbeh poznám." - "Potom by si mal vedieť, že mrháš mojím časom." Tak a je koniec a je to koniec dôstojný a uzavretý, hoci, samozrejme (je to trochu otravné...) si tvorcovia neodpustili poodchýlené vrátka pre prípadnú druhú sériu. Som rád, že som si tento seriál pozrel, hoci som mu pred pozretím prvej epizódy skoro vôbec neveril a myslel som si, že s ním skončím najneskôr pri druhej. Akurát teda na tejto poslednej časti troška bije do očí nepostačujúci rozpočet - do mesta zavíta pápež a po uliciach postáva asi toľko divákov, ako pred kinom na predpremiére nejakého nezaujímavého filmu. ()

The Next Chapter (2017) (S02) 

Stretol som sa síce aj s názorom, že druhá séria Exorcistu je lepšia, ako prvá, ale nemôžem s ním súhlasiť. Čo ma dosť mrzí, lebo prvú mám napriek pár nedostatkom rád a na druhú som sa tým pádom tešil. Nakoniec však nanešťastie nenaplnila moje očakávania. No veľa plusových bodov jej určite bez debaty musím uznať. Herci sú dobrí a snažia sa (hlavne doteraz prevažne komediálny John Cho a démonicky charizmatický Ben Daniels), postavy sú sympatické, atmosféra sa vcelku vydarila, mnohé scény sú poriadne krvavé a nechutné (čo je tiež plus... asi) a scenáru treba uznať minimálne to, že nejde o lacnú náhražku prvej série, ale o značný príbehový posun úplne iným smerom. Rodina s vdovcom, opatrujúcim v rámci pestúnskej starostlivosti množstvo problémových detí je super základ... z ktorého bohužiaľ tvorcovia nedokázali vyťažiť tie správne drajvy a emócie. A tak sa jedna epizóda mŕtvolne potáca za druhou a každej chýba švih a pôsobivosť. Po technickej a hereckej stránke tomu ťažko niečo vytknúť, ale proste príbeh podľa mňa dosť solídna nuda, ktorá neponúkla skoro nič, čo by ma vyložene zaujalo, strhlo. Keby to malo o tri štyri diely menej, možno by to bolo lepšie, takto je tempo miestami ozaj dosť naťahované. ()

Janus (2017) (S02E01) 

No neviem, zatiaľ len taký priemer. Prvá séria sa mi prekvapivo dosť páčila, ale prvá časť druhej série ma zatiaľ neoslovila. Vracajú sa síce obaja obľúbení (bývalí) kňazi a nová rodina (v čele so sympaťákom Johnom Cho) nevyzerá úplne márne, zatiaľ je to však každopádne dosť, hm... nuda? ()

Pocit bezpečia (2017) (S02E02) 

"V lese niečo je." Sorry, ale musím dať len 40%. Nie je to zle nakrútené, John Cho je sympaťák, Ben Daniels je lepší Gary Oldman, než ozajstný Gary Oldman, zlovestné náznaky blížiacich sa hrozných, strašných vecí správne znepokojujú a vracia sa aj môj obľúbenec z prvej série Kurt Egyiawan. Ale zároveň je to dosť nuda, sprisahanecká linka s katolíckou vrchnosťou ma nebaví a zatiaľ to skôr prešľapuje z nohy na nohu, než aby to patrične razantne šlo dopredu. Uvidíme, čo bude ďalej, každopádne to zatiaľ s druhou sezónou nevzdávam - aj prvá sa začala troška opatrnejšie a pomalšie a nakoniec z toho bolo fajnových 70 - 80%. ()

Nečisté (2017) (S02E03) 

Trocha mi na 2. sérii vadí epizódovosť každej časti, že kňazi v každej epizóde riešia nový prípad. Ale to sa zrejme čoskoro zmení a dôjde k prepojeniu s linkou adoptívnej rodiny Johna Cho. ()

Jedna prináša smútok (2017) (S02E04) 

Obe linky sa síce (konečne) prepájajú... ale lepšou to druhú sériu nerobí. zatiaľ dosť nuda. Dosť sa naťahuje tempo - ak by to malo o dve tri časti menej, zrejme by šlo o vyrovnanejšiu a lepšiu sériu. ()

Tam, nebyť milosti Božej, kráčam ja (2017) (S02E05) 

Nooo... začína ma to fajnovo nudiť. Po hereckej a technicko-vizuálno-audio stránke tomu ťažko niečo vytknúť, v tomto ohľade ide o profesionálny seriál. Ale tie nudné scenáre... ()

Miláčik Nikki (2017) (S02E06) 

"Takže vy vyháňate démonov?" - "Príležitostne." Chytilo to dych, získalo to šťavu a zaujímavosť + druhý rozmer. Konečne, ale je škoda, že k tomu nedošlo skôr, než v polke sezóny, čo mi pripadá ako dosť nešťastné, vari azda i až samovražedné rozhodnutie tvorcov, ktorí neboli ochotní vyhodiť do koša scenáre k aspoň dvom epizódám. V šiestej časti sa z toho každopádne konečne stáva "ten" Exorcista, ktorého som si obľúbil vďaka prvej sérii. Dvaja kňazi, jeden podráždený tatko a kopec detí. A poteší krátky návrat istej postavy z prvej sezóny. ()

Pomoc! (2017) (S02E07) 

No nie, toto sa už veru nezlepší. Možno príde jedna super časť, ale tá nespasí celú druhú sezónu. Siedmy diel sa na tému exorcizmu pozerá z pohľadu posadnutého, čo je teoreticky zaujímavé, prakticky je to ale spracované pomerne nudne, nezaujímavo a banálne a to ako na strane scenáristu, tak režiséra. Snáď len John Cho sa celkom snaží, ide mu to a som relatívne zvedavý, či mu účinkovanie v druhej sérii Exorcistu prinesie viac vážnych, náročných rolí. Mohlo by, vyzerá nádejne. ()

Súvisiace novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (viac)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (viac)

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

28.08.2016

Režisér Zrození planety opic patřil v roce 2011 mezi nejobletovanější hollywoodské filmaře. Jeho úspěšný restart opičí ságy vydělal 481 milionů dolarů, Wyatt se ale kupodivu neujal pokračování. Místo… (viac)

Reklama

Reklama