Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Veľká Británia The Crown
Trailer 3
Veľká Británia, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvorcovia:

Peter Morgan

Hrajú:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(6) / Epizódy(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenzie používateľa muti k tomuto seriálu (49)

Série 1 (2016) (S01) 

Mňa prvá séria úplne chytila, the crown mi dal viac než som očakával. Postavy sú pútavé, Flashbacky tak akurát prepájajú prítomnosť s minulosťou, jednotlivé diely majú zaujímavé príbehy a problémy, obsadenie skvelé a hudba strhujúca. Druhá séria bude samozrejmosťou ()

Třaskavá želatina (2016) (S01E06) 

Highlight časti je postoj kráľovninho poradcu ktorý sa má ujať role toho čo oznámi koniec medových dní sestry. Jeho kamenný ksicht je na to ako stvorený ()

Scientia potentia est (2016) (S01E07) 

Ako spomína užívateľ vydumnica - nie je to pravda, ale mohla by byť. Nuže, zavolanie vrcholných politikov na koberček bolo fakt perfektné. Vymyslené, ale perfektné. Dramatizácia at its finest ()

Pýcha a radost (2016) (S01E08) 

Koruna nikdy neustupuje a ego nikdy nesmie vstúpiť do povinností. Odhodlanie a presvedčenie. Kto toto pochopí, bude úspešný panovník. V opačnom prípade, zapríčiní úpadok. V tejto časti sa ukáže prečo je dobré že sestra Margaret nie je kráľovnou. ()

Atentátníci (2016) (S01E09) 

V tejto časti ma najviac oslovila Mrs Churchill. Znášať nálady ušomraného starého chlapa, ktorý má problém pozrieť sa do zrkadla, stáť mu po boku až do konca, to je v riadnom kontraste s manželskymi problémami mladej kráľovskej rodiny. Ktovie aký bol princ Filip za mladi naozaj, tu v seriáli je docela zhýralý , znudený a cynický. ()

Gloriana (2016) (S01E10) 

Skvelý záver prvej série - vzťahy sú rozohraté aj roztrhané, kocky hodené a na obzore sa črtajú nové diplomatické spory v Egypte. Srdce alebo koruna? Je treba si vybrať. A je tu ešte aj princ Filip, ktorý sa už klasicky unudene povaľuje bez nejakej agendy. Je načase ho poslať "oddýchnuť" si a zamyslieť sa nad životom. Gloriana je medzičasom na vzostupe, prvú sériu hry o trón vyhráva bezkonkurenčne. Z Wiki: "Opera Gloriana pojednává o vládě Alžběty I. a jejím komplikovaném vztahu k hraběti z Essexu, kterého i přes svou lásku musí nechat popravit za zradu státních zájmů. Děj opery je koncentrován přibližně do období pěti let (1598–1603)." ()

Série 2 (2017) (S02) 

Churchill celkom chýba, ale napokon seriál nie je o ňom. Seriál má pár vyšperkovaných časti, ktoré sú úplne top. Škoda že sa už v ďalších sériách menia herci, ale tak to už býva, tak plynie čas. Druhá séria za mňa topka. Komentár: marhoul, sharky ()

Nedopatření (2017) (S02E01) 

Rozjazd presne tam kde sme skončili, s tým že všetky postavy z jednotky prežili (keby je to game of thrones tak aspoň. 3 postavy prídu o hlavu na konci jedničky 😁) Churchill ozaj chýba a nový PM holduje skôr liekom ako cigáre. Konflikt o Suezky prieplav na pozadí odhalenej nevery (?) je ako ranná hmla, alebo ranná nevoľnosť ()

Mezi muži (2017) (S02E02) 

Veľmi pekná časť od búrlivých plavieb pánskej jazdy v náručí vďačných domorodiek až po uvedomenie si vyšších cieľov, ktoré čakajú na opačnej strane zeme, v domovine. Celý obrat odštartoval interview s kráskou, ktoré nedopadlo podľa predstáv. Nasledovala dilema či ísť zachraňovať stroskotanca, alebo sa držať itinerára. Záverečná reč princa a následná odpoveď kráľovnej v rámci novoročných príhovorov v rádiu bola silná trefa do čierneho, ktoré potvrdili obrat o 180 stupňov. ()

Lisabon (2017) (S02E03) 

Hudba Hansa Zimmera je piatou hviezdičkou k epizóde, ktorá bola sama o sebe za 4/5. Hudobný doprovod môže mať aj formu telegramoveho pipania keď už utíchli všetky hlasy. Čo viac dodať pip pip pip piip pip pip, proste parádna atmosféra keď vieme že škandál prepukol naplno. ()

Beryl (2017) (S02E04) 

Nádherná umelecká epizóda kde vidíme prerod princeznej Margaret, ktorá je na smrť unudená všetkým a každým naokolo. Musí zmeniť spoločnosť v ktorej sa pohybuje. Vidím tu paralelu s matkou ktorá si prišla na svoje na odľahlom hrade kde ju starký majiteľ nespoznal. Nekralovský fotograf siahne Margaret až na dno a tam urobí fotku. Fotku bez kráľovskej pompy a báchoriek, bez všetkých šerp a medailí, odhalenú až na dušu. A vidíme aj úžasný obrat od zábavy/depke k depke/zábave. Snáď si našla toho pravého, ich chémia fungovala ukážkovo. ()

Loutky (2017) (S02E05) 

Nová doba! Lord kritizuje kráľovnú! To je teda ostuda. A ešte dosť neomalene. Muži sú v tejto časti dosť netaktní, teda okrem služobníctva. Poznámky princa Filipa k novému účesu by si zaslúžili minimálne poznámku na jeho Hitlerjugend účes. Možno preto si ho už nechala až do smrti. Od tejto časti nám kráľovná naberá veľmi príznačný look originálej kráľovnej v neskoršom veku. Žeby tak skoro zbabkovatela? 🤔 Spomínaný lord je nevymáchaná huba, ale keď príde na lámanie chleba vidieť že jeho pripomienky majú čo do seba 🤔 v tejto časti mi čosi chýbalo na plný počet. Mother queen postráda božské práva minulosti a je jej proti srsti stretnúť sa s plebsom. V jej záverečnom komentári to trošku preháňa, na to že je kúsok od zvrhnutia... ()

Vergangenheit (2017) (S02E06) 

Bývalý kráľ sa nesie späť do anglicka s vidinou novej kariéry v diplomacii. Avšak dobieha ho jeho temná minulosť. Na záver aj s originálnymi fotkami. Kráľovná rozmýšľa o odpustení pri pokeci s populárnym americkým pastorom. ()

Matrimonium (2017) (S02E07) 

Dej nielen o kráľovnej a princeznej ale aj o tehotenstve a manželstve. Kvôli komu a čomu sa idete brať? Potrebujete si dokázať niečo pred matkou alebo si zvýšiť status? Alebo ide o lásku? Tu uvidíme skôr tie smutnejšie dôvody. Zaujímavé sú aj kontrasty pôrodu a squashu. Princ Filip má pravdu, kým mala monarchia problém s ním tak teraz sú fajn s podradnou rodinou... ()

Drahá Jacqueline (2017) (S02E08) 

V tejto časti to mali ťažké protokolisti, ktorí ochkali a potili sa snáď viac než kedykoľvek predtým. Stret s diplomatickou sokyňou spoza oceánu je veľmi pútavý. Divotvorkyňa Jacqueline za sebou necháva len ruže a dúhy, až sa to človeku nechce veriť. Ohúrila všetkých dokonca aj v buckinghamskom paláci a to ešte predtým než vôbec vkročila dnu. Neuveriteľné! A potom prišlo vytriezvenie. Alžbeta si vyhŕňa rukávy a dáva svetu najavo, že inštitúcia kráľovnej ešte nepatrí na smetisko dejín. V Ghane ide against the odds a ukazuje svetu skutočný skill. A na záver sa ukazuje, že akékoľvek pletky sú ničím v porovnaní so skutočnosťou reality. ()

Paterfamilias (2017) (S02E09) 

Fakt zatiaľ úplná topka. Modli sa aby ti raz syn odpustil, radí starejší. Charles ale už chyby predkov nezopakovala a nemusí dúfať, že mu raz bude odpustené. Dúfal som že tá škola bude mať nejaký Happy end, ale bola to len morda a šikana. Na záver sa dávajú medaile za team play, avšak to bolo snáď jediné, čo sme tu nevideli. ()

Záhadný muž (2017) (S02E10) 

Premiér môže odstúpiť kedykoľvek, ale kráľovná nikdy. Premiér by mal vymeniť v prvom rade manželku a to už dávno. Silné ženy vládnu, kým slabí muži rezignujú a utekajú pred povinnosťami k zábave. Kým kráľovná nemá pokoja ani pri tehotenstve, princ snáď ani nevie že je kráľovná tehotná. To by musel byť najprv doma, všakže, a nie v pochybnej spoločnosti. Pokrytectvo popisuje aj Margaret a jej prestavbu, s tým že každý kto sa sťažuje na hluk proste iba závidí. Oh, od tretej série sa menia herci? Škoda, všetci traja herci mi prirástli k srdcu, ale chápem že 30nici nemôžu hrať 50nikov ()

Série 3 (2019) (S03) 

Trojka stráda herecké výkony predošlých hercov a stredné roky už nemajú taký drive 30-nikov. Riešime rôzne krízy, ale hlavne tie stredného veku. ()

Olding (2019) (S03E01) 

Nová séria, nová doba. Ľudia tu ale vyplakávaju nostalgicky za starými dobrými časmi. Ako som pozeral hodnotenia tretej série, plač trval len prvú časť. Slzy uschli a ide sa ďalej. Mení sa nám taktiež vláda a ňou prichádza aj úvodná nedôvera voči premiérovi s pochybnou povesťou. Tieň princa Filipa sa vynorí ako blast from the past a princ dostane celkom studenú sprchu na záver. ()

Margaretologie (2019) (S03E02) 

Vy Briti ste takí suchí a až nudní. Avšak ku každému Jiřímu Nudnému ste mali nejakého Gregora Zábavného. Princ Filip to celkom vystihol, ale jedna vec ostáva bezo zmien - kráľovské povinnosti sú na kráľovnej, akokoľvek by sa zdalo, že by niektoré mohla lepšie zvládať rozšafná Margaret. ()

Súvisiace novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (viac)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (viac)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (viac)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Reklama

Reklama