Reklama

Reklama

Soukromý život Alžběty a Essexe

  • USA The Private Lives of Elizabeth and Essex
Trailer

Obsahy(1)

Snímok zobrazuje vášnivú aféru medzi kráľovnou Alžbetou I. (Bette Davis) a mužom, ktorý by sa mohol stať kráľom Anglicka, Robertom Devereuxom (Errol Flynn), grófom z Essexu. Po porážke španielskeho vojska pri Cádize sa Devereux vracia ako víťaz. Alžbeta je v strednom veku (a napriek tomu je pre mladšieho grófa atraktívna), no obáva sa jeho vplyvu a popularity, tak ho posiela na novú misiu do Írska. Keď sa Devereux so svojim vojskom vracia porazený, rozhodne sa podeliť o trón s bezdetnou kráľovnou a Alžbeta sa chystá na vydaj. Nakoniec tušiac, že svadba môže pôsobiť na Anglicko nešťastne, kráľovna realizuje nemilosrdný plán na ochranu svojho ľudu a udržanie svojho trónu. (matriosa)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (12)

fleurette 

všetky recenzie používateľa

Jak nekoukatelně melodramatické. Další 'historický' film, v němž se s historickou látkou nakládá velmi volně. Bette Davis podala dobrý výkon, ale její role mohla být napsána lépe. Královna Alžběta byla jistě mnohem inteligentnější a obratnější, ne taková smutná figurka běhající stále za mladým Essexem. A Essex v podání Errola Flynna byl zcela tragický, směšný a nedůvěryhodný. Patetický konec pak všemu nasadil korunu. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Z Hollywoodskych filmov si myslim, ze zadny sa nedrzi verne historickej predlohy a prikrasluje si ju, naopak zase historicka predloha je pre filmarov casto prilis narocna , tazka a informacne vycerpavajuca, tazke musia - aby bol film pochopitelny aj pre sirsie obecenstvo a laikov- nedoukov - film skratit, prisposobovat a kopu info vynechavat + pochopitelne imrovizovat tak, aby aby sa film nielen financne uchytil /aby bolo na vyplaty, komparz, kulisy atd atd atd/, ale aby bol zrozumitelny a hlavne pozeratelny. Potom si treba davat pozor na nudu, ktora je casto nevitanym hostom vo filmoch, a svinsky vela ludi ju nema rado - lebo ludovo povedane : hovno sa tam deje. Kazdopadne pribeh Elizabeth I /cca 1533 - 1603/ a jej velka laska k muzovi menom Devereaux je dobry namet na film + do toho este boj so spanielskym vojnovym lodstvo, neodmyslitelne intrigy. A ma m rad tieto stare filmy, lebo viem, ze u vojnovych subojov lodi sa neuplatnovalo zelene platno a rozhodne tam neboli PC triky ani digitalny mrdnik. Co je u takeho filmu Tchor dobrym zvykom. To je myslim vsetko, co som videl, dalsie intelektualne veci a zalezitosti z filmovej teorie rad prenecham miestnym vystudovanym filmovym teoretikom -elitarom. Kazdopadne sa roly Elizabeth I perfektne zhostila bravurna Bette Davis /Dead Ringer, What ever Happened to Baby Jane, Vse o Eve/ a v roli Devereauxa bol nemenej zaujimavy sympatak Erroll Flynn /Operace Burma 1945, Dobrodruzstvi Robina Hooda 1938, Dama ze Sanghaje od isteho Wellesa/. Skoda toho dost pomaly sa vlecuceho stredu filmu, som sa nudil a dialogy tvorili podla mna len vatovo plane plky. Ktore sa casto nedali pocuvat. Okrem uz spominanych hercov tam znamych xichtov bolo viac : Olivia de Havilland /Gone with the Wind 1939, Dedicka 1949/, Donald Crisp /Muz z Laramie 1955, Saddle the Wind 1958/ a hororova legenda Vincent Price. Vyborne, Michael Curtiz ako reziser ma neskutocne zaujal a jeho filmy su pre mna rozhodne zaujimavejsie nez povedzme vsetky tie Tchory : 70 % ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Jedná sa o kolorovanú štúdiovú kostýmovku (krásne kolorovanú) s bohatými kulisami a kostýmami a vtedajším typickým melodramatickým spracovaním. Je veľmi citeľné, že vychádza z divadelnej hry - je veľmi ukecaná a odohráva sa väčšinou v dvoch palácových scénach. Takmer celý film je o dvoch vznetlivých a labilných postavách, ktoré si napriek mileneckému vzťahu iba ťažko hľadajú cestu k sebe. Scén, kde sa rozhadajú a v nasledujúcich sekundách rýchlo udobria, aby sa následne opäť pohádali či urazili, je pomaly nespočetne. Obsadenie je skvostné, okrem dvoch hlavných a ťahajúcich protagonistoch aj také mená ako mladý Price (ešte bez typickej brady) či mladá Havillandová. Snehobiela Bette Davisová s tou červenou parochnou vyzerá ozaj odpudivo, až sa divím Flynnovi pri jeho romantických scénach. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Velkolepě vypadající snímek (nádherné kulisy, kostýmy, skvělý technicolor ...) s luxusními hereckými výkony jak v hlavních rolích (Davis, Flynn) tak i v těch vedlejších (Price, Havilland, Daniel ...). Koukalo se na to fakt krásně, ale nejsem z toho odvařenej tolik, abych dal pět hvězdiček. (Jo a nedá mi to, abych neopravil menší chybku v příspěvku od uživatelky marťan - příběh se neodehrává na počátku vlády královny Alžběty I., ale na jejím úplném konci, v letech 1596 - 1601, Alžběta umírá v roce 1603) ()

Babous 

všetky recenzie používateľa

Velkolepé romantické drama o lásce dvou naprosto odlišných lidí, kteří se milovali tak moc, až se nenáviděli. Bette Davis a Errol Flynn jsou dokonalí a barva filmu dodává ještě jednu hvězdu navíc, protože jinak by film z řady kostýmních snímků z 30. let nevyniknul. DODATEK: po delší době snižuji hodnocení o jednu hvězdu - už si z toho moc nepamatuju, takže mě to asi zas tak nepoznamenalo. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (6)

  • Film dosiahol zisk 550 000 dolárov. (westerns)
  • Hudbu k filmu komponoval Erich Wolfgang Korngold, který později použil motiv filmu ve své Symfonii "Fis dur". (Terva)

Reklama

Reklama