Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Krátkometrážny

Obľúbené seriály (9)

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017)

Novodobý Sherlock a jeho Watson...tak to ma vážne pobavilo. Seriál určite nezaujme každého, hlavne nie tých, ktorí čakajú nejakú akciu či napínavý príbeh, tento seriál si skôr vychutnajú tí, ktorí dokážu oceniť ten fascinujúci stret validity a reliability s realitou. Osobne na niečo takéto čakám už minimálne dvadsať rokov a musím povedať, že som sa konečne dočkala!

Skam

Skam (2015)

One day, someone will walk into your life and make you see, why it never worked out with anyone else...a je to tu...the yellow curtains ... môj paralelný vesmír ♥! Toľko asi k aktuálne bežiacej tretej sérii, ospravedlňujem sa, ale nemohla som si pomôcť. Práve táto séria ma totiž k tejto výbornej sérii príbehov zo života stredoškolákov v Osle priviedla. Skutočne realisticky stvárnený svet mladých ľudí a ich radosti a hlavne starostí každodenného života, podané nielen pre mladých veľmi zrozumiteľnou rečou a tým teraz nemyslím nórčinu...

Hannibal

Hannibal (2013)

I am much weirder than you will ever be, Margot. It´s fine to be weird… Áno a nielen samotný Hannibal je v tomto seriály zvláštny. Keď si spomeniem na jeho prvú sériu napadá mi prirovnanie k neobrúsenému diamatu. Tajomný, nejasný a s mnohými chybičkami krásy. S nástupom novej série však tento diamant dostáva nové kontúry a mnohé hrany začínajú dostávať tvar a správne hrany. Seriál je zrazu vybrúsenejší, lesklejší ale napriek tomu stále tajomný. Pri takomto postupe si začínam veľmi želať, aby dostal šancu ukázať sa nám ešte aj v ďalšej fáze už vo svojej celej kráse, tajomnosti a zvrátenosti. Napriek tomu, že sa neraz pri jeho pozeraní musím obrniť veľkou dávkou nadhľadu si myslím, že tento seriál skutočne patrí do mojej seriálovej šperkovnice.

Sherlock

Sherlock (2010)

How many friends do you imagine he has? Táto otázka Sherlockovho brata Mycrofta Holmesa na Johna mi neviem prečo dodnes utkvela v pamäti od prvej časti seriálu. Možno to bude tým, že práve priateľstvo "vysoko výkonného sociopata" a "hobbita" :-) je v tomto seriály veľmi dôležitým a podstatným bodom. Príbehy Sherlocka Holmesa som v mladosti s obľubou čítala a skutočne netuším, prečo som s pozeraním tohto seriálu váhala tak dlho, pretože som už niektoré predošlé sfilmované verzie odpozerané mala. Asi to bolo práve tým... myslím, že ma brzdilo práve to, že tie príbehy poznám, a nevedela som si predstaviť čo nového mi to môže dať. Bola to chyba! Jednoznačne uznávam. Priam geniálne spracovanie jednotlivých príbehov, vhodne skombinovaných a modernizovaných a ich prenesenie do súčastného sveta je skutočne neopakovateľné, jedinečne stvárnené, a herecky výnimočne zvládnuté a to nielen v prípade hlavných postáv. Lepšie stvárneného Sherlocka som ešte nevidela. Zaujala ma hlavne línia budovania vzťahu medzi Sherlockom a Johnom, kde už pri prvom vzájomnom stretnutí dochádza k vzájomnej sympatii, ktorá postupne prerastá v silné priateľské puto. Myslím si, že veľa ľudí by si prialo mať priateľa akým je John Watson, a práve "vysoko výkonný sociopat" (ako sa Sherlock sám tituloval) ho našiel. V niektorých častiach mi pripomínali starých manželov, otrávených z chýb toho druhého, ale zároveň neschopných byť bez seba. Takže odpoveď na prvú otázku nám v piatej časti (pes Baskervilský ) dal sám Sherlock: I don´t have friends, I´ve just got one...

Torchwood

Torchwood (2006)

Tento seriál som sa rozhodla začať sledovať kvôli postave kapitána Jacka Harknessa, ktorá sa raz za čas objavovala v seriály Doctor Who a veľmi sa mi páčila a keď som zistila, že je hlavnou postavou seriálu Torchwood bolo rozhodnuté. Pravdu povediac neočakávala som veľa a mala som istú predstavu nielen o seriály ale aj o postave Jacka. V oboch prípadoch som sa však mýlila a moje predstavy nenaplnili. Seriál vysoko prekonal moje očakávania a samotná postava kapitana Jacka nadobudla úplne iný ľudský rozmer. Zatiaľ čo od príbehu som čakala najmä zábavu, ako tomu s jeho postavou bolo v Doctorovi Who dostalo sa mi vážneho seriálu o vážnych mimozemských aj čisto pozemských veciach. Postava Jacka síce nestratila svoj humor a šarm avšak je postavená aj do konfrontácie s každodenným životom nesmrteľného človeka so všetkými jej kladmi aj zápormi, a tie mnohokrát veľmi bolestne vstupovali do hry. Zatiaľ čo prvá séria bola akýmsi rozbehom a slúžila na zoznámenie sa s prostredím Torchwoodu (90%) druhá už bola Torchwoodom v plnej paráde (100%). V tretej sérii došlo k zmene spôsobu spracovania a všetkých päť častí tvorilo súvislý príbeh podobne ako nasledujúca štvrtá séria. Napriek tomu bola tretia séria absolútne strhujúca a asi najlepšia z celej rady (100%). Štvrtá séria síce riešila zaujímavú líniu príbehu avšak už to nebol ten starý dobrý "Torchwood" ktorý som si tak obľúbila a Jackov smútok bol pre mňa mnohokrát ochromujúci. Napriek úžasnému psychologickému spracovaniu tejto série si myslím, že mohlo stačiť aj menej častí (70%). V konečnom dôsledku sa však nič nezmení na tom, že tento seriál sa pre mňa stane nezabudnuteľným vďaka svojmu zvláštnemu spracovaniu, ľudskosti a civilnosti postáv čo mu je práve častokrát vyčítané. Mňa však práve tieto stránky nesmierne oslovili.

Pán času

Pán času (2005)

“ ...môj Miž-maž detektor času. Zapípa vždy, keď sa niekto prenesie….uvarí aj vajíčka, či už chcete alebo nie. Preto sa držím ďalej od sliepok, nie je pekné keď vybuchujú …” Doktor a jeho hlášky a dobrodružstvá….komentár je zbytočný to treba jednoducho vidieť a zažiť!

Fargo

Fargo (2014)

Veľmi som sa na tento seriál tešila, no zároveň som mala aj obavy. Film Fargo patrí k mojim veľmi obľúbeným a nechcela som, aby mi ho týmto seriálom pokazili. Seriál sa však vydal veľmi správnou cestou a z pôvoného námetu čerpal len základnú kostru príbehu a štýl tak typický pre tvorbu bratov Coenovcov. Dovolím si tvrdiť, že vo viacerých smeroch film aj prevýšil. Plne a umne využíva seriálový formát na hlbšie vykreslenie postáv a súvislostí na ktoré z logických dôvodov vo filme nie je priestor a preto je kompaktnejším. Jediné čo mi počas celej doby sledovania chýbalo bola hlavná melódia z filmu “North Dakota”, ktorá mi po celý čas znela v ušiach napriek tomu, že hudba, ktorá doprevádzala seriál bola tiež veľmi kvalitná. Avšak dostalo sa mi naplnenia aj v tomto smere keď táto skladba odznela v záverečných minútach seriálu a tak bola nádhernou bodkou. Krajší záver by som si skutočne ani sama nevymyslela.

Šťastné údolí

Šťastné údolí (2014)

Ešte pred časom som k sledovaniu seriálov pristupovala so značným skepticizmom, pretože som mala pocit, že sú všetky v zásade rovnaké a fungujú len v niekoľkých základných modelových líniách. Toto prestalo platiť v momente, keď som natrafila na britské minisérie. Veľmi rýchlo som odhodila spomínanú zaujatosť a oplatilo sa, pretože zatiaľ nech som siahla po ktorejkoľvek sérii bola som nadšená. Toto platí aj pre tento seriál, ktorého námet v úvode môže pripomínať námet filmu Fargo avšak tam sa podobnosť začína aj končí. Miniséria v 6 epizódach popisuje vyšetrovanie prípadu únosu. Nie je to však seriál len o vyšetrovaní, ale hlavne o tom, ako naše rozhodnutia dokážu ovplyvniť náš život. Je to seriál o ľuďoch, o ich skrytých charakteroch, ktoré sa odhalia až vo chvíli, keď sa dostávajú do vypätej životnej situácie. Skutočne odporúčam všetkým milovníkom kvalitnej seriálovej tvorby.

Ovládací panel
86. naj používateľ Slovensko
57 bodov