Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film. Absolútna moc si vyžaduje absolútnu oddanosť...
Píše sa rok 1558 a anglická kráľovná Mária Tudorovna umiera. Jej krajina je zmietaná spormi medzi katolíkmi a protestantmi a ona nemá dediča, ktorý by po nej prebral žezlo katolíckej vlády. Tak sa po jej smrti sa na trón dostáva nevlastná sestra a protestantka Elisabeth, dcéra kráľa Henricha a jeho popravenej manželky. Elisabeth, ktorá má len 25 rokov, vyrastala v ústraní a na kráľovský trón ani nepomyslela. Nie je pripravená na vražedné dvorské intrigy, falošných poradcov ani na zištné sobášne ponuky od európskych panovníkov. Jej srdce patrí grófovi Robertovi Dudleymu, ktorý však nie je z modrej krvi a preto nie je vhodným kandidátom na kráľovského manžela. Aby Elisabeth na vratkej dvorskej pôde prežila a jej kráľovstvo prekvitalo, musí sa stať rafinovaným stratégom, ktorý sa spolieha len sám na seba. Jej absolútnu moc by manželstvo z rozumu iba oslabilo a preto sa rozhodne zostať panenskou kráľovnou. Začína sa alžbetínska doba... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (283)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Tak dnes jsem šel krapet proti proudu času, protože ač mám oba ,,díly'' Zlatý věk jsem viděl dříve. Tohle období anglických dějin ale docela dobře znám a tak jsem byl zvědav jak se s tím popral pan Kapur a jelikož Zlatý věk byl super, byl jsem pln očekávání. A nezklamal jsem se. Opět tu mám dokonalý výpravný výlet do renesanční Anglie s mladičkou královnou na trůnu, Marií ve Skotsku se Španělskem a Francií doslova za krkem a rozzuřeným papežem ve Vatikánu.. Cate Blanchett jsem viděl v desítkách rolí, vždycky hrála na jedničku, ale pro mne už zůstane navždy Alžbětou, respektive královna Alběta bude mít její tvář. Do role se dokonale hodila a těžko si tam umím představit někoho jiného... Takhle by měl vypadat historický velkofilm. Opět se hluboce klaním nasazení Shekhara Kapura... Jako tohle točit o Anglii už chce notnou dávku odvahy, znalostí a respektu. On to ale opět dal na jedničku. Dávám za 5 anglických lvů. * * * * * ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Snímek, který je možná historický věrný a z hlediska kostýmů promakaný, ovšem dostat se do děje přes režijní postupy Shekhara Kapura je poměrně oříšek. Málokterý historický film není ani o velkých bitvách, ani o osudové lásce jakožto nosným tématem filmu. Elizabeth je právě jedním z nich. Popisuje "dokumentaristickým" stylem zlatou éru Anglie a nebýt famózní Cate Blanchett, bude tam chybět jakékoliv emocionální pojivo k dané látce a charakteristice příběhu. Jinými slovy - byla by to nezáživná rekonstrukce významného kousku evropské historie, bez většího rozpočtu, tedy bez pintlich vizuálního rukopisu s hrdiny, se kterými vás to až na světlé vyjimky (vedle zmiňované Cate například v atypické roli Daniel Craig) dvě hodiny moc nebaví. A v historácích očekávanou pastvu pro oči rovněž nenabízí. Takže možná tak povinná látka do filmařského deníčku. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...VYDALA SOM SA ZA ANGLICKO." __ Veľmi slušne odvedený počin, ktorý bol konkurenciou k Zamilovanému Shakespearovi, kde si taktiež zahrali Joseph Fiennes a Geoffrey Rush. Na margo týchto dvoch filmov a Fiennesa neskôr Rush poznamenal: ,,On dostal sex s Gwyneth Paltrow a Cate Blanchett, kým všetko, čo som dostal ja, bola nominácia na Oscara (Zamilovaný Shakespeare)."... Mne osobne sa však Rushov výkon viacej páčil v Alžbete, kde pôsobil veľmi tajomne, zároveň však až démonicky vznešene. Rovnako tak sa mi ,,Alžbeta" páčila viacej ako komickejšie založený ,,Shakespeare In Love", i keď sa tu našlo niekoľko hluchých miest, čo je však vykompenzované tým, akú ku koncu naberá naberá celá snímka šťavu. Pochvalu posielam aj skvelej kamere, ktorá dokonale využíva všetky priestorové možnosti snímania. O hereckom prejave Cate Blanchett sa snáď ani netreba baviť a záverečná scéna, keď usadá na trón a do toho hrá Mozartovo Requiem je nezabudnuteľná. ()

Vitex 

všetky recenzie používateľa

Ufňukaná Cate Blanchett, hudba nacpaná všude a především tam kam se hodí nejlépe ticho a neschopnost scénáristy (režiséra?) napsat dialogy, kterým se dá věřit, způsobují, že se ani filmu nedá věřit (všichni nadšení nechť se podívají na Marketu Lazarovou nebo na Údolí včel). Dvě z tří hvězdiček jsou za kameru a kostýmy. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Osobne som nikdy neobľuboval historické filmy, ktoré sa točili len okolo dvorných intríg a radšej som vyhľadával niečo v štýle STATOČNÉHO SRDCA, alebo GLADIÁTORA, kde dôjde aj na náležitú akciu. Tento film, je ale tak pútavo vyrozprávaný, že aj tie mínusy, ktoré na filmoch tohto druhu neznášam, sa vo svojej dramatičnosti vyrovnajú akčným scénam. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (16)

  • Kostým, který má Cate Blanchett během korunovace, je založen na korunovačním portrétu královny Alžběty. (Elisebah)
  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)
  • Na natáčení filmu se podílela i češka Petra Novotná. Dělala zde tzv. horse wranglera, což je člověk, který má na starosti koně a jejich výstup ve filmu. (Ganka)

Súvisiace novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (viac)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (viac)

Reklama

Reklama