Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Veľká Británia The Crown
Trailer 2
Veľká Británia, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvorcovia:

Peter Morgan

Hrajú:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(6) / Epizódy(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenzie používateľa Tomas_PO k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2016) (S01) 

Zo stopáže je zrejmé, že tvorcovia si verili v niekoľko-sériové pokračovanie. A to je trochu na škodu, predsa len takmer 60 minútová stopáž spôsobuje viacero nadbytočných, či príliš natiahnutých scén. Precíznej faktografie sa nedočkáme, séria je spracovaná mainstreamovo, pre mnohých však stále edukatívne, v zmysle zorientovania sa v rokoch, dôvodoch následníctva trónu, politických súvislosti, či rodinných vzťahov. Prvá séria sa odohráva predovšetkým v 50tych rokoch 20. storočia, s návratmi do rokov 30tych, s niekoľkými hlavnými témami (Churchill, manžel Filip, sestra Margaret, či strýko Edward a samozrejme vnútorné vysporadúvanie sa s pozíciou kráľovej). Každý si teda nájde to svoje, či už love story, politiku, alebo len pohľad na život monarchov. Herci sú vybraní skvele, rola im sadla a skrátka sú uveriteľní. Najväčšia pozornosť smeruje samozrejme ku Claire Foy, ktorá stvárňuje kráľovnú Alžbetu...a subjektívny dojem - výborný. Bude zaujímavé sledovať ďalšie série, ako (a či) stvárni Alžbetu aj v neskoršom veku. No tento vek je sadol skvele. Vidieť neistotu, mladosť, no zároveň zodpovednosť a smerovanie k dospelosti, dokonca aj istú charizmu. Najlepšie scény - Churchill vs kráľovná, najslabšie Edward a jeho príbeh. 1 hviezda dole za dlhšiu stopáž a menej záživné scény. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhé pokračovanie série ide skalopevne v šlapajách série prvej, ako v dobrých, tak aj tých menej svetlých momentoch. Je vidieť, že boli natáčané bezprostredne po sebe, či dokonca v súbehu. V dejinách sa príliš nepohneme, zväčša sa opät jedná o roky 50te. Najlepší diel - jednoznačne "Dear Mrs. Kennedy," v ktorom ešte aj po vyše 50tich rokoch od jeho smrti, cítiť nesmiernu autoritu, šarm a silu osobnosti tohto páru. Výborný diel je takisto "Vergangenheit", o neblahej, pro-nazi minulosti Edwarda, " aterfamilias", kde sa zas dozvieme čo-to o detstve Philipa a Charlesa, ako aj ich vzťahu a napokon "Matrimonium" a "Marionettes". ()

Série 3 (2019) (S03) 

Tak tretia séria je zatiaľ najsilnejšia a za plných 5 hviezd (až na posledné tri epizódy za 4). Dôvodom je, že tvorcovia stavili na silné témy z histórie - emotívne, národné, politické... Témy, ktoré výrazne dopĺňajú už mierne ošúchané a opakujúce sa témy rodinného života monarchie. Prekvapenie, v podstate pre mňa až menší šok, keďže som sa pokúšal vopred nečítať recenzie a propozície, je výmena Claire Foy za Olivia Colman. Olivia to dala tiež na výbornú, no oproti Claire je to veľká zmena. Možno ešte tretia séria mohla 'vydržať' s Claire, aj keď zámer bol zrejme posunúť sa v dekáde, od 'Elisabeth mladšej', k 'Elisabeth staršej'. No mejkap by to iste spravil. Sympatie sú jednoznačne na strane Claire, milá Lillybet sa však mení na odmeranú, až mierne odutú kráľovnu. No aj to bol (zrejme) zámer tvorcov, ktorý (zrejme) reflektuje realitu? To isté platí pre Phillipa, kde sympaťáka Matt Smith nahradil dudroš Tobias Menzies. Čerešničkou je parádna kamera a impozantné interiéry. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Opäť pecka, takmer každý diel zhltnutý na jedno pozretie. Gillian Anderson ala  Margaret Thatcher bola výborná voľba, veľká charizma a skvelé spodobnenie Železnej Lady. A ten hlas! Skvele fungovala aj energia medzi Thatcher a kráľovnou, opäť stvárnenou Oliviou Colman. Nesklamala ani Lady Di (Emma Corrin), čo musela byť pre tvorcov ohromná výzva. A treba zložiť klobúk dole, divákovi sa hodnoverne (ak tvorcom môžme veriť) podarilo priblížiť podivný vzťah Charlesa a Diany, dôvody svadby, manželských problémov a samozrejme rozvodu. A Kamily. Toľko energie, radosti a smútku zároveň. Charles (Tobias Menzies) je čím ďalej tým viac nesympatický, zjavne zámerne. Profi filmárčina, veď ako inak, keď je to vlajková loď Netflixiu. ()

Série 5 (2022) (S05) 

Nuž, asi najslabšia séria zo všetkých, a to pocitovo kvôli prílišnému fokusu na Dianu. A v princípe celá séria je o nej. Áno, určite zohrala dôležitú rolu v živote kráľovskej rodiny a širokej verejnosti, no mierne to zaváňa bulvárom. Samozrejme opäť je potrebné zvyknúť si na nové tváre. Imelda Staunton nahradila Oliviu Colman, ktorá nahradila Claire Foy a subjektívne tu charizma mierne upadla. U Jonathana Prycea našťastie nie, rovnako žiari Elizabeth Debicki v podobe Lady Di. Špecifikom tejto série je nepochybne smrť 70 rokov vládnucej kráľovnej, na čo ale séria nereflektuje a ani nemôže. No "annus horribilis" jej vládnutia, škandály a rozvod je v priamom kontraste s emóciu, ktorú ľudia v reále roku 2022 pri jej úmrtí prežívali. Silnejšie epizódy Gunpowder (S05E08) striedajú slabšie Ipatiev House (S05E06), čo vo výsledku spôsobilo prvýkrát jednu hviezdu dole. No stále je to majstrovsky natočený seriál, s netrpezlivým čakaním na ďalšiu sériu. ()

Série 6 (2023) (S06) 

Úžasné, jedna z najlepších, ak možno aj nie najlepšia séria celého seriálu. Veľmi dôstojné rozlúčenie sa ako s kráľovnou, tak aj celým seriálom. V ktorom sa teda Netflix trafil do čierneho. Silné epizódy, v podstate úplne všetky za plných 5, snáď okrem tej, ktorá pojednáva o dňoch po Dianinej smrti, ako aj samotného finále. Ale to len subjektívne, nakoľko štvrtá epizóda Aftermath bola viac než dokonale spracovaná v skvelom filme The Queen (2006), s úžasnou Helen Mirren. Takže tu predsa len ťahá za slabší koniec, hoc scenár mal takisto v opratách Peter Morgan. Rovnako samotný záver je už na individuálnom posúdení, nakoľko väčší fokus na Williama a Kate, než Charlesa a Camillu by rozlúčke so seriálom doprial pozitívnejšie emócie, ako aj signál k istote budúcnosti britskej monarchie. Rozlúčenie s kráľovnou sa však dôstojnejšie snáď ani udiať nemohlo. Vidieť, ako sa aj častokrát kontroverzný Netlfix úctivo poklonil. Dramatizácia sa pritom ľahko dala vybičovať ešte do väčšej emócie, no neudialo sa tak. Úžasné kulisy, kráľovské interiéry, ale aj prekrásne exteriéry charizmatickej Británie. Či už metropolitného Londýna, alebo rurálnych škótskych panstiev. V poslednej sérii zažiarila už aj Elizabeth Debicki stvárňujúca Dianu, ale aj Ed McVey, stvárňujúci dospievajúceho Williama. A už štandardne famózne striktný Jonathan Pryce. Imelda Staunton v podobe kráľovnej sympatiami stačila na mladšiu Oliviu Colman, no vavríny rozhodne získava mladučká Claire Foy. Naopak, nesympatie si poctivo až do konca udržal Charles aka Dominic West. V tejto sérii už nevadila ani prílišná pozornosť na Dianu, keďže jej posledné momenty a "dni po" majú mnohí ešte v čerstvej pamäti. Koniec koncov, seriál nesie názov The Crown a nie The Queen. Dopomohol k tomu aj sympaticky zaľúbený Dodi aka Khalid Abdalla, s menej sympatickým, no charizmatickým otcom, ktorého stvárnil Salim Daw. Autenticky sa podarilo stvárniť aj novinársky hon, ktorý v konečnom dôsledku spôsobil aj jednu z najväčších tragédií 20. storočia. Paradoxne, s minimom pozornosti ušľachtilým témam, ktorým sa Diana venovala. Dôveryhodne sa pozerá aj na ďalšie osudy Harryho a Williama, či už výstrelky mladšieho, alebo príjemná romanca staršieho. K čomu výrazne dopomohla aj sympatická Meg Bellamy. Potešila aj šiesta epizóda Ruritania, ktorá utvrdila silu a dôležitosť, či priam hrdosť na monarchiu. ()

Súvisiace novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (viac)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (viac)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (viac)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Reklama

Reklama